Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Psikoz (çeviri)

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Psikoz (çeviri)

    Psikotik bir bozukluk, ileri derecede bozulmuş bir gerçeklik anlayışını ifade eder. Delüzyonlar, halüsinasyonlar, karışıklık, düzeni bozulmuş konuşma şekli, abartılı veya azalmış hisler ya da tuhaf hareket tarzı da dâhil olmak üzere, birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Sosyal olarak gerileme veya meşguliyetleriyle ilgilenme yetersizliği, ilişkiler ya da hatta temel kişisel bakımla beraber, işlevlerini yerine getirmede ciddi bir bozulma olarak ortaya çıkabilmektedir. Birey genelde anormalliğinden hiç haberdar değildir.

    Psikotik semptomlar, bulunmasına rağmen, şizofreni gibi, belirli bir psikotik bozukluktan dolayı ortaya çıkan tüm tanısal kriterleri karşılamaz. Belirli bir bozukluk tanısı koymak için yeterli bilgi ya da çelişkili bulgular olabilmektedir. Psikotik semptomlar, pozitif ve negatif olarak ifade edilirler. Pozitif semptomlar; delüzyonlar, halüsinasyonlar, düşünce yayını ve tuhaf davranışlardır. Negatif semptomlar, duyguların kısıtlanması ve insanın keyfini kaçırması gibi normal işlevlerin azalması veya kaybolması; ciddi bir biçimde zayıflamış konuşma veya düşünceler ve herhangi bir hedefe yönelik faaliyetlerde ilgi eksikliğiyle kendini gösterir.

    Delüzyon, başkalarının onaylayamayacağı sğlam inançtır. Sanrısal kişi, ortada aksine kanıtlar olmasına rağmen inancına sımsıkı sarılır. Sanrının genel bir çeşidi, gizlice dinlenmek ya da kendisine komplo kurmak gibi, zulüm olarak görülen düşünceleri kapsar. Bireylerin olağanüstü güçlerinin olduğuna inandıkları, özel bir misyonla ilgili olan ya da İsa Mesih gibi önemli bir kişi olduklarını zannettikleri büyüklük sanrıları da olabilmektedir. Eğer bu sıradan hayat tecrübelerine dayalı değilse buna "sanrı" denir; bir kimsenin bedeninin ve/veya düşüncelerinin yabancılar tarafından kontrol edilmesi sanrıya bir örnek olacaktır.

    Halüsinasyonlar başka hiçbir kimsenin tespit edemediği duyusal algılamalardır. Bunlar görme, dokunma, değme, koku veya tat hisleriyle karıştırılabilir.

    Düzeni bozulmuş düşünceler (çağrıştırmaların gevşemesi), kişinin bir konudan başka birine atlayabildiği, psikozun diğer bir özelliğidir. Bütün olarak düzeni bozulmuş davranış tarzı kişisel dış görünüşün ve temizliğin, yemek yapma ve diğer yaşam görevlerinin ihmal edilmesinden kaynaklanabiliyor. Kişi herkesin önünde bağırarak veya küfrederek, uygunsuz giyinebilmekte ve ne yapacağı belli olmaz şekilde davranabilmektedir. Diğer uçta davranışsal aşırılık, katatoni, içine kapanık, hareketsiz ve etrafını saran dünyadan habersiz olmaktır.

    Duygusal monotonluk, tepkisiz bir surat ve diğer kişilerle az göz kontağı kurma ile görülebilmektedir. Ya da başka hiçbir kimsenin eğlenceli bulmadığı bir durumda gülen duygular, durum için uygun olabilmektedirler. Anlaşılmayan korku, öfke veya üzüntü görülebiliyor. Devamlı volta atmak, sallanmak, yüzünü buruşturmak ya da tuhaf tavırlar halinde değişmez hareketsizlik gibi anormal hareketler görülebiliyor. (...)

  • #2
    arkadaşlar anlaşılır olmuş mu yoksa robotla çevrilmiş gibi mi olmuş?

    Yorum


    • #3
      Hangi robotta çevirdin mustafa bunu .

      Yorum


      • #4
        Orjinal yazı sahibi: ayılırsınveanlarsın View Post
        Hangi robotta çevirdin mustafa bunu .


        google translate te her kelimenin bütün anlamlarına bakarak teker teker kelime kelime çevirmeye çalıştım. galiba bozuk olmuş ve anlaşılmıyor dimi?

        Yorum


        • #5
          yoo güzel olmuş : )
          Sussak ölüm, konuşsak intihar...

          Yorum


          • #6
            yok anlaşılır olmuş.

            Yorum


            • #7
              lanet bir hastalık butun hazinenizi silip süpürebilir biranda enerjinizi kullanamazsınız kendi halinizde abuk subuk yaşıyıp gidersiniz işte....

              Yorum


              • #8
                psikotik ataklarım oluyor ve bir keresinde isa olduğumu idda etmiştim..

                Yorum


                • #9
                  arkadaslar bende psikoz hastasıyım su zamana kadar yıllarımı aldı bu rahatsızlık şimdi baya bi iyileştim ama o geçen yıllarıma yanıyorum su anda sakin donuk kafayla hayatın farkına varmadan yasayıp gidiyorum işte son bulur inş

                  Yorum


                  • #10
                    Orjinal yazı sahibi: hale46
                    İsa olduğunu iddia ederken buna gerçekten inanıyor muydun yoksa farkında mıydın saçma birşey olduğunun .
                    böyle olmadığının farkında değildim.... inanıyordum... bence saçma değil..

                    Yorum


                    • #11
                      Orjinal yazı sahibi: macabre View Post
                      böyle olmadığının farkında değildim.... inanıyordum... bence saçma değil..


                      bende yaklaşık bir yıl önce Allahın beni yetiştirdiğine, sonra Allahın güçlerini bana verdiğine fln inanmıştım.. şimdi o inançlar yok..

                      ama şimdide dinden çıktığıma, Allahın beni unuttuğuna inanıyorum biraz.. bi ses duymuştum ben allahım konuş benimle diyodu o ses.. meğerki o ses sanrıymış.. acaba sanrı yapıcı şeyler mi içsem?

                      Yorum


                      • #12
                        güzelmiş,, bence sanrılara geri dönmek gerek ara sıra.... hayat daha anlamlı oluyor..

                        Yorum

                        İşleniyor...
                        X