kendimi bildim bileli kuş tüyünden korkarım küçük olanlardan değilde hani böyle büyük karga tüyü siyah olanlardan ay yazarken bile ellerim terledi bu konuda bi uzmandan yardım almadım çünkü korkumla beni yüzleştiricek diye korkuyorum ama hayatımı çok kısıtlıyor rüzgarlı havada dışarı çıkamam yerden uçar diye, kuşların çok olduğu meydanlardan geçemem, martının çok olduğu yerlerde denize giremem bide tüylü taçlar moda oldu artık tuhafiyelerede giremiyorum
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
tüyden korkan var mı??
Collapse
X
-
) yok bu yeni oluşmadı çocukluktan kalma acaba bi tek ben miyim diye merak ettim sen şeftaliye dokunamazsın ama mecbur kalsan dokunursun yani eminim sadece için kötü oluyo diye dokunamıyorsun benimki tamamen korku yani 5 katlı bi apartmanın çatısına çıksam arkamdan biri tüyle gelse direk atlarım yani düşünmeden
Yorum
-
ama kuş gribi geldiğinde evde tavuk bakımı yasaklanmıştı ne güzel, bende rahat rahat pazara gidebiliyodum öyle elinde bacaklarından tutup kanatları iki yana açılmış tavuk taşıyan teyzeler yoktu ne güzel işin ilginci beyaz ete bayılıyorum yani tüyleri olmadığında çiğ olarak onu parçalara ayırıp pişiriyorum yeterki tüysüz gelsin
Yorum
-
Öncelikle geçmiş olsun
Fobilerden kurtulmanın yolu onlarla yüzleşmekten geçiyor..
korkularımız ruh sağlığımızı ve hayatımızın dengesini bozmaya başlarsa ve korktuğumuz nesneleri, durumları hatırladığımızda bile kendimizi kötü hissediyorsak artık fobilerimiz ortaya çıkmış ve bizi yönlendiriyor demektir.
İşte bu durumda harekete geçmek gerekiyor çünkü fobiler nedeniyle hayatı zindan olan insan sayısı hiç de az değil. Fobileri, genel olarak, bir nesneye karşı sürekli ve aşırı bir endişe hali olarak tanımlayan psikiyatrlar, genellikle bir nesneye ya da duruma karşı hissedilen bu korkuların gerçek bir korkulacak duruma işaret etmediğini söylüyorlar.
Bu arada, hayatımızı kimi zaman kabusa döndüren fobilerimizden kurtulmak için çok kolay uygulanabilir yöntemler de var. Mesela fobilerimize konu olan, fobilerimizi yaratan olgularla yüzleşmek gibi..
yüzleştirme yöntemi , öğrenilmiş fobilerde çok işe yaramaktadır. Kişi öncelikle, kendisini rahatsız eden bir nesneyi hayal ederek işe başlamalı. Buna imajinasyon denir.
Bunu yapmak gerekiyor …çünkü kaygı duyulacak nesne görülmeden evvel, onu düşününce bile kaygının tüm belirtileri başlıyor. Bazen de panik atak bile yaşanıyor. Fobileri olan ve onlardan kurtulmak isteyenler, öncelikle kendisinin bu işi alt edemediğinin bilincine varmalı. ’Bu korku nedeniyle, bu duyguları yaşıyorum’ diyebilmeli.
Mesela örümcekten korkan biri aslında örümcek fikrinin yarattığı kaygıdan dolayı fobi yaşadığının ve o fikir aklına gelince heyecan duyduğunun farkına varırsa, kaygı sırasında olumsuz duyguların canlandığını bilir. Kişi bunu kavrandıktan sonra fobisine kaynak olan nesneleri, hayalinde en uzaktan en yakına doğru getirerek canlandırmalı. Sadece böceğe fobisi varsa hayalinde o böceği canlandırarak bu hayal sırasında duyduğu heyecanı sıfırlayana kadar buna devam etmeli. Sonrasında bir fotoğrafta o böcekle karşılaşarak ve fotoğrafı da uzaktan, yakına doğru getirerek heyecanının azaldığı noktaya kadar bunu yapmalı.
Önce hayal ederek, hissedilen korku ve endişe sıfırlanıncaya kadar yaşanan bir aşama var.
Sonra fotoğrafa bakabilmek aşaması geliyor.
Yani önce soyut bir tedavi, sonra somut tedaviye geçmek gerekiyor.
Fobiyle yüzleşme sırasında, hayal edilen ve sonra fotoğrafına bakılan böceğin kendisini, belki ölü olarak görmek ve ona dokunabilmek gerekiyor.
Korkunun sıfıra indiği noktada dokunabilmek mümkün oluyor zaten. Ölü böceği de tabii ki yine uzaktan başlayarak yakına kadar getirmek sonra dokunmak lazım.
Bazı fobik kişiler terapisiz olarak bu yöntemi kendilerine uygulayabilir ama kimi zaman terapistler de yardımcı olur. Bazen seretonin dengesini korumak için ilaçlar verilmesi gerekebilir.
Zira beynin seretonin sistemindeki bozukluk, strese ve fobiye alt yapı hazırlar.
Şikayetlerinizin devamı halinde bizzat bir psikiyatri uzmanına şahsen müracaat ederek gereken tedaviyi görmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: pavlikiz View Postama kuş gribi geldiğinde evde tavuk bakımı yasaklanmıştı ne güzel, bende rahat rahat pazara gidebiliyodum öyle elinde bacaklarından tutup kanatları iki yana açılmış tavuk taşıyan teyzeler yoktu ne güzel işin ilginci beyaz ete bayılıyorum yani tüyleri olmadığında çiğ olarak onu parçalara ayırıp pişiriyorum yeterki tüysüz gelsin
Yorum
Yorum