Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Psikolog gerçekten işe yarar mı? Sessiz biri özgüvenli olabilir mi sonradan?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Psikolog gerçekten işe yarar mı? Sessiz biri özgüvenli olabilir mi sonradan?

Daha önce giden var mı psikologa sosyal fobi için? Ne tür faydalarını gördünüz? Sonra sadece konuşarak bunu 10 15 seansda azaltmaları ya da yok etmeleri gerçekten mümkün mü? Çok saçma görünüyor bana. Ama sosyal fobi için bugüne kadar denemediğim tek şey psikologa gitmek kaldı galiba. Ona da sırf parayı çöpe atmak gibi olacak yine korkusuyla gitmedim henüz.

Bir diğer sorum da şu:
    Ben sosyal fobiyi yenmenin en azından hastalık boyutundan çıkarmanın ve iyice azaltmanın mümkün olduğuna inanıyorum ama sonrasında sessiz utangaç kişilik ya da alışkanlık ya da özellik her neyse gerçekten değişir mi orasından şüpheliyim. Sizce değişir mi? Peki normalde sosyal fobisi olmayan ama sessiz ve genelde utangaç olan birisi de psikologa sırf özgüven kazanma amaçlı gidebilir mi? Onun için de işe yarar mı?

Sessiz geldim, sessiz gitmek istemiyorum kendimden nefret etmeye başlıyorum iyice, rahat özgüvenli bir kişilik olmak istiyorum aynı zamanda (sosyal fobiyi yenmek sadece bazı durumlarda kaygı yaşamamayı sağlayacak çünkü, bir anda hayatını değiştirmeyecek). Ben bunca yıl sonra farkettim ki yapayalnız geçirdiğim günlerde ya da başkalarının iyi ilişkilerini iletişimlerini gördüğüm sadece izleyebildiğim günleri hep depresif üzgün bir şekilde tamamlıyorum ama en ufak bir güzel sosyal etkileşim geçirdiğim insanlarla güldüğüm günlerde ise günü mutlu ve hayatı seven biri olarak tamamlıyorum, bu çok ilginç ama sosyal fobili insanlar da çeşit çeşit işte. Sfliler bile kendi aralarında ayrılıyorlar içedönük ve dışadönük olarak... İçedönük sfli olanlar yalnız olmakla genelde mutlu oluyorlar insanlarla etkileşimde bulunmaya ihtiyaç bile duymuyorlar, ama benim gibi dışadönük sfli (biraz garip bir tanım oldu ama insanın içinde olan birşey dışadönüklük ya da içedönüklük galiba) olanlar, hep iletişime ihtiyaç duyuyorlar. Bu eksiği de tamamlayamadıkları için depresyona giriyorlar. Ama dışadönük özellikleri gösteremeyişimizin içimizdeki canavarı bir çok ortamda çıkaramayışımızın nedeni de sosyal fobi denen illet işte. Bilmiyorum çok karışık meseleler, sadece düşüncelerimi gözlemlerimi yazıyorum.
    --------------------------------------------------------------SFyiYENCEZ-----------------------------------------------------------

Bütün Sosyal Fobililer Psikoloji.gen.tr'de Arkadaş Olarak Beni Eklesin

--------------------------------------------------------------SFyiYENCEZ-----------------------------------------------------------

Bence sf'yi yenmede psikoterapinin faydası çok olsa gerek. Düşünsene kafamızda binlerce negatif düşünce. Psikolog yabani otları temizler gibi bu düşünceleri kafamızdan söküp atmamıza yardımcı oluyor ve sonrasında iş yine bize kalıyor ve cesaret gösterip hayatın içine katılmamız gerekiyor.

İnsan ilişkileri açsından faydası olabilir, doğru bildiğimiz yanlış düşüncelerden bizi kurtarabilir ama özgüven sadece bunlarla kazanılmaz. Hayatta başardığın, başarılı olduğun, beğenildiğin, sevildiğin durumlar ya da hiç bitmeyen bir azmin olması lazım yüksek özgüvenli olabilmek için.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ikiçiftlaf View Post
      Bence sf'yi yenmede psikoterapinin faydası çok olsa gerek. Düşünsene kafamızda binlerce negatif düşünce. Psikolog yabani otları temizler gibi bu düşünceleri kafamızdan söküp atmamıza yardımcı oluyor ve sonrasında iş yine bize kalıyor ve cesaret gösterip hayatın içine katılmamız gerekiyor.

İnsan ilişkileri açsından faydası olabilir, doğru bildiğimiz yanlış düşüncelerden bizi kurtarabilir ama özgüven sadece bunlarla kazanılmaz. Hayatta başardığın, başarılı olduğun, beğenildiğin, sevildiğin durumlar ya da hiç bitmeyen bir azmin olması lazım yüksek özgüvenli olabilmek için.
      İşin büyük kısmı her zaman bize kalıyor ben de buna inanıyorum zaten. Belki de kendi kendimizin psikologu da olabiliriz, ki zaten bugüne kadar aştığım bir çok şeyi kendim başardım ama bir yere kadar sınırımız vardır belkide.

Bütün Sosyal Fobililer Psikoloji.gen.tr'de Arkadaş Olarak Beni Eklesin

Yorum

psikolog işe yaramaz. bu iş konuşarak olmaz.
        sf bir beyin hastalığıdır. ilaç gerekir.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: buhurizade View Post
          İş beyin de olup bitiyor doğru.
          Ama sadece ilaçla bu sürecin yönetilebileceği doğru değil. İnsanlara hayal satmamak lazım, gerçekçi olmak lazım, bunu hep savunurum.

Ama sağlam bir psikolog, hastanın düşünce dünyasında değişime neden olabilir.

Daha önce bahsettiğim bir deneyden tekrar bahsedeyim.
          Birkaç kişilik bir gurubun gözleri kapatılıp, kollarına pamuk sürülüyor.Bu kişilere kaşındırıcı bir cisim sürüldüğü söyleniyor. bu kişilerin nerede ise tamamının vücudunda kaşınmaya bağlı kızarıklar oluşuyor, özellikle kollarda.

Daha sonra aynı kişilerin gözleri kapatılıp tekrar pamuk sürülüyor. Ama bu sefer pamuk olduğu söyleniyor. Hiçbirisinde kızaraklık olmuyor.

Sürülen cisim(pamuk) aynı cisim.
          Kişiler aynı kişiler.

Ama tamamen farklı sonuçlar alınıyor. Beynin oyunları bunlar. Eğer psikolojik rahatsızlığı olanlar, kendileri ve rahatsızlıkları hakkında yeterli bilgi, sahibi olurlar ve iyice şartlanırlarsa, rahatsızlıklarını ilaçsız yenebilirler.

Ama ilaç+terapi, en güzelidir, o ayrı
          İster mermi kullansın, ister oy pusulası, insan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı.
          Malcolm X

Yorum

Merhaba. Psikoloji son sınıf öğrencisiyim

Orjinal yazı sahibi: buhurizade View Post
            @Obsesif_Fatihi'nin dediği gibi bu iş sadece ilaçla olup bitmez. Hatta SF'si olanlar psikiyatrdan çok psikoloğa gitmelidirler. Çünkü ilaçlar beyne nüfuz edipte tutarlı olmayan düşüncelerinizi çıkarıp tutarlı düşünceleri beyninize ekleyerek ''Beyin Tamirciliği'' yapamaz. En yarar sağlayacak şey TERAPİ'dir. Hatta Bilişsel Davranışçı Terapi dir.

Ve yine @Obsesif_Fatihi'nin dediği gibi çoğu hastalıkta en iyi çözüm şekli ilaç+terapi dir.
            Psikolog.

Yorum

İşleniyor...
            X