Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Özgüven

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Özgüven

    Davranışlarımıza yönelik inancımızı ifade eder özgüven. Özüne yani kendine güvenmektir. Temelinde güven vardır. Peki güven nedir?

    Güven, emin olma ile doğru orantılıdır. Çok defa denemişsindir bir şeyi ve çok defa ne yapabildiğinin sınırını aklında çizmişsindir. Yapabilirliğini gördükçe, yapabileceklerine dair içsel bir güven oluşturursun içinde. Eyleme geçme zamanı gelmişse, yüksek bir umut ve rahatlık içinde eyleme geçersin. Seni engeller tereddütlerin pek kalmamıştır aklında. içsel engellerin bir bir kalkmıştır. Büyük bir inançla eyleme hazırsındır.

    Özgüven deneyimlerle kazanılır. Bir şeyi tekrar tekrar yapmakla, hiç çekinmeden o şeyi yapabilir hale getirene dek, kendini sürekli sınaman ile içinde büyüttüğün bu duygu, seni rahata erdirecek ve korkularından seni güvende kılacaktır.

    Kararında özgüven seni korkularından büyük ölçüde kurtarır.
    ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

  • #2
    özgüvensiz olduğumu geç fark ettim.şimdi aşmaya çalışıyorum ama nasıl?

    Yorum


    • #3
      Orjinal yazı sahibi: hector34 View Post
      özgüvensiz olduğumu geç fark ettim.şimdi aşmaya çalışıyorum ama nasıl?

      Nasıl sorusu en güzel sorulardan bir tanesidir. Nasıl yapılır?

      İlk biyolojik sınırını fark edeceksin. Herkesin bir öğrenme hızı vardır. Bu öğrenme hızı konudan konuya değişiklik gösterir. Aslında öğrenme hızı yeteneklerimizle doğrudan ilişkilidir. yetenekli olduğumuz konularda hızlı öğreniriz. Biyolojimizde düşük düzeyde var edilmiş yeteneklerde ise yavaş öğrenmeler söz konusudur.

      Özgüven yaparak yaşayarak öğrenilir. Ama balıklama dalma yöntemi ile öğrenilmez. her konunun ilkokulu, ortaokulu, lisesi, üniversitesi, doktora ve profesyönelliği vardır. Hiç bilmiyorsak bir şeyi o konunun ilkokul seviyesinden başlamak daha uygundur. Örneğin lise çağı gelmiş öğrencilerin bir kısmı ilkokul matematiğini doğru anlamış değildir. Toplama çıkarma çarpma ve bölme konularında adam akıllı bir şey bilmezken, türev ve integrali öğretmeye kalkmak pek akıllıca olmaz. toplama, çıkarma, bölme ve çarpma yı öğrenmesi grerekir ilk.

      Özgüven duruma özgüdür. Bazı konularda özgüvenli iken bazı konularda problem yaşayabiliriz. Çoğunlukla problem yaşadığımız alanlarda özgüven arayışına gireriz. Mesela topluluk önünde kendini ortaya koyabilme özgüvenin küçük bir konusudur. Sosyal ilişkiler nedir, Alan kuramı nedir. Samimi ve sosyal ilişkiler arasındaki fark. İfade edici dil. Ben dili, Sen dili, betimleyici dil. Alıcı dil... vs iletişim yöntemlerini iyi bilmek gerekiyor. iletişim konularının içindeki başlıkları tek tek anlamak gerekiyor.

      Yetenekli olan insanlar bu bilgilere ihtiyaç duymaz. Bilmesine de gerek yoktur. Çünkü doğuştan bu konuları sezgisel olarak kendilerine öğretmişlerdir. Gizil öğrenmelerinin duyuşsal boyutta farkındadırlar. Fakat ifade etmeye kalksalar bilişsel konularda fazla söz söyleyemezler.

      Öz güven basitten zora ve sürekli yaşantı talimleri ile kendimize anca öğretebiliriz. Somut yaşantılar Şart.
      ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

      Yorum


      • #4
        Yasanti talimleri güzel aciklama ama insan yaşamaktan cekibiyor ve çok komplike şeyler bunlar.kendimizi cozmemiz lazim.ama cozene kadarda hayattan uzak mi kalicaz? Yasamiycakmiyiz?

        Yorum


        • #5
          http://www.youtube.com/watch?v=ZeHu3lFpX0M
          ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

          Yorum

          İşleniyor...
          X