Duyuru

Collapse
No announcement yet.

sosyal fobi belirtileri nedir... ( taslak hazırlığı )

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• sosyal fobi belirtileri nedir... ( taslak hazırlığı )

arkadaşlar sosyal fobi belirtilerini kaba taslak bulup yazalım istiyorum buraya.... ulaşabildiğimiz belirtileri yazalım....

belirtilerin ayrı incelenmesi farklı başlıklarda yapılacaktır.... başka sitelerden yardım alırsınız veya kendi yaşantınızdan örnek verirsiniz... hepsi olur....

tarlaya tohumu atalım artık arkadaşlar..... bu konularda verimli sonuçlara ulaşmak için bireysel çabalarımız gerekli....

bulduğumuz her bir belirti bizim sorunlarımızı çözmemiz için ekilen bir tohumdur diye algılayın ve paylaşımcı olun....

Sosyal Fobinin Belirtileri

-Konuşmayı başlatamazlar

-Göz göze gelmekten kaçınırlar

-Diğer insanlara göre daha az konuşurlar, daha uzun süre sessiz kalırlar

-Cevap vermekte gecikirler, konuşmaya eşit ölçüde katılmazlar

-Sözlerini bitirebilmek için ya da söyleyeceklerini unutma kaygısıyla bir solukta konuşmalarını bitirmeye çalışırlar

-Yeterli ya da rahat görünmek için fazla çaba harcarlar ve yorulurlar

-Dikkatleri kendilerine yönelmiş durumdadır; kafası ne düşündüğü, ne hissettiği, diğer insanların ne düşündüğüyle fazla meşguldür; bir iç diyalog halindedir

-Girmek zorunda oldukları etkileşimin sonuçları çok önemli ise, örneğin bir iş görüşmesinin sonuçları çok önemli olduğunda motive olabilirler, aksi durumda insanlarla etkileşimden kaçınırlar

-Sosyal anksiyete genellikle beklenen olayın öncesinde olmakla birlikte olay sırasında ya da bazı olayları hatırlama sırasında da olabilir

-Sosyal anksiyete başkalarının fiziksel görünümümüzle ilgili neler düşünüyor olduklarıyla bağlantılı bir kaygı şeklinde olabilir

-Kaygıların altındaki ortak nokta “istenilir” olup olmamaktır.

-Sosyal fobide görülen bilişsel belirtiler özetle, rezil olacağım, komik duruma düşeceğim, herkes ne kadar aptal olduğumu düşünecek, ne kadar beceriksiz olduğum anlaşılacak, bir daha kimse benimle arkadaşlık yapmak istemeyecek şeklindedir

-Bedensel belirtiler ise yüz kızarması, çarpıntı, terleme, titreme, gerginlik, midede rahatsızlık, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, bayılma hissi, baş dönmesi, kulak çınlamasıdır.

http://www.terapistim.com/main/kitap...m=7&tbl=Normal kaynağından alıp bazı yerleri kısalttım ..

Yorum

Sosyal fobinin DSM-IV’e göre tanı ölçütleri

A. Sosyal ortamlarda ya da performans gerektiren durumlarda veya tanımadık insanlar önünde çıkan belirgin ve inatçı korku. Kişi burada aşağılanmasına veya utanmasına neden olabilecek biçimde davranacağından ya da anksiyete belirtileri göstereceğinden korkar.
      .....

B. Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman anksiyete doğurur. Bu duruma bağlı veya durumsal olarak yatkınlık gösteren bir panik atağı biçimini alabilir.
      ......

Kişi, korkusunun aşırı veya anlamsız olduğunu bilir.
      Not: Çocuklarda bu özellik olmayabilir.

Korkulan toplumsal veya performans durumlardan kaçınır veya yoğun anksiyete veya sıkıntı ile katlanılabilir.

Korkulan toplumsal veya performans durumlarda kaçınma, kaygılı beklenti veya sıkıntının kişinin olağan günlük işlerini, mesleki işlevselliğini (ya da eğitim ile ilgili olan), toplumsal etkinliklerini veya ilişkilerini bozar veya fobi olacağına dair yoğun bir sıkıntı vardır. 18 yaşın altındaki kişilerde süresi en az 6 aydır.

.......

http://www.sosyal-fobi.net/forum/vie...hp?f=27&t=8440 kaynağından alıp kısaltmalar yaptım .

(DSM Nedir ? Ruhsal Bozukluklarin Tanisal ve Sayimsal El Kitabi (The Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders) Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından geliştirilmiş olan mental bozuklukları sınıflandırma sistemi .

http://www.depnet.com.tr/universe1/d...s/default.aspx)

Yorum

Ben yaşadıklarımı yazayım...

:arrow: Toplu taşıma araçlarına tek başıma binmek istemiyorum.
        :arrow: Kalabalık ortamları sevmiyorum.
        :arrow: Arkadaşlarım toplanalım dedikleri zaman bir bahane buluyorum, öyle çıkmak istemiyorum.
        :arrow: Herhangi birine bir şey sorulur ya yolda..
        Ne bileyim saat kaç, adres vs... bu tip soruları ben soramam..
        :arrow: Tek başıma dışarı çıkamam. Biriyle bir yerde buluşacaksam oraya kadar giderim sadece. O da mutlaka yaşadığım yerde biri olacak. Herhangi br araçla tek gidemem. Mesela bayanların çok gittiği bir yer olan kuaföre bile giderken yanımda mutlaka biri olması lazım. Tek başıma gitmem.
        :arrow: Bir yerde oturulacağı zaman mutlaka bulunulan yerin en köşesini seçerim en görülmedik yerini...

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
        Tarlaya tohum atabilmişimdir inşallah therapy
        D&uuml;ş&uuml;nme...<br />D&uuml;ş&uuml;nme, kim anlamış ki sen anlayasin b&ouml;yle...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: do
          Sosyal Fobinin Belirtileri

Orjinal yazı sahibi: davranışlara yönelik belirtiler
          -Konuşmayı başlatamazlar

-Göz göze gelmekten kaçınırlar

-Diğer insanlara göre daha az konuşurlar, daha uzun süre sessiz kalırlar

-Cevap vermekte gecikirler, konuşmaya eşit ölçüde katılmazlar

-Sözlerini bitirebilmek için ya da söyleyeceklerini unutma kaygısıyla bir solukta konuşmalarını bitirmeye çalışırlar

-Yeterli ya da rahat görünmek için fazla çaba harcarlar ve yorulurlar
          Orjinal yazı sahibi: güdüsel süreçler
          -Dikkatleri kendilerine yönelmiş durumdadır; kafası ne düşündüğü, ne hissettiği, diğer insanların ne düşündüğüyle fazla meşguldür; bir iç diyalog halindedir

-Girmek zorunda oldukları etkileşimin sonuçları çok önemli ise, örneğin bir iş görüşmesinin sonuçları çok önemli olduğunda motive olabilirler, aksi durumda insanlarla etkileşimden kaçınırlar

-Sosyal anksiyete başkalarının fiziksel görünümümüzle ilgili neler düşünüyor olduklarıyla bağlantılı bir kaygı şeklinde olabilir

-Kaygıların altındaki ortak nokta “istenilir” olup olmamaktır.
          Orjinal yazı sahibi: anksiyetenin olgusal betimlenmesi
          -Sosyal anksiyete genellikle beklenen olayın öncesinde olmakla birlikte olay sırasında ya da bazı olayları hatırlama sırasında da olabilir..
          Orjinal yazı sahibi: bilişsel süreçler
          -Sosyal fobide görülen bilişsel belirtiler özetle, rezil olacağım, komik duruma düşeceğim, herkes ne kadar aptal olduğumu düşünecek, ne kadar beceriksiz olduğum anlaşılacak, bir daha kimse benimle arkadaşlık yapmak istemeyecek şeklindedir
          Orjinal yazı sahibi: fizyolojik belirtiler
          -Bedensel belirtiler ise yüz kızarması, çarpıntı, terleme, titreme, gerginlik, midede rahatsızlık, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, bayılma hissi, baş dönmesi, kulak çınlamasıdır.
          http://www.terapistim.com/main/kitap...m=7&tbl=Normal kaynağından alıp bazı yerleri kısalttım ..
          katkıların için tşk ederim do ne kadar çok semptom bulursak o kadar iyi farkındalık kazanırız.... araştırmaya devam edelim.....

Yorum

Orjinal yazı sahibi: do
            Sosyal fobinin DSM-IV’e göre tanı ölçütleri

A. Sosyal ortamlarda ya da performans gerektiren durumlarda veya tanımadık insanlar önünde çıkan belirgin ve inatçı korku. Kişi burada aşağılanmasına veya utanmasına neden olabilecek biçimde davranacağından ya da anksiyete belirtileri göstereceğinden korkar.

sosyal anksiyetenin güzel bir tarifi
            .....

B. Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman anksiyete doğurur. Bu duruma bağlı veya durumsal olarak yatkınlık gösteren bir panik atağı biçimini alabilir.

korkuların gerçek dışılığından ziyade üstesinden gelemeyeceği durumlara maruz kalma korkusu yaşar....
            ......

Kişi, korkusunun aşırı veya anlamsız olduğunu bilir.
            Not: Çocuklarda bu özellik olmayabilir.

anlamsız kelimesi yerinde kullanılmamış.... doğal yapısından sapan bir korku biçimi geliştirme durumu daha uygun bir tanım olur....

Korkulan toplumsal veya performans durumlardan kaçınır veya yoğun anksiyete veya sıkıntı ile katlanılabilir.

etkili bir cümle ve sf problemi ile gayet uyumlu betimleme...

Korkulan toplumsal veya performans durumlarda kaçınma, kaygılı beklenti veya sıkıntının kişinin olağan günlük işlerini, mesleki işlevselliğini (ya da eğitim ile ilgili olan), toplumsal etkinliklerini veya ilişkilerini bozar veya fobi olacağına dair yoğun bir sıkıntı vardır. 18 yaşın altındaki kişilerde süresi en az 6 aydır.

bu betimlemelerde kişiyi etkileyeme yönleri anlatılmış

.......

http://www.sosyal-fobi.net/forum/vie...hp?f=27&t=8440 kaynağından alıp kısaltmalar yaptım .

(DSM Nedir ? Ruhsal Bozukluklarin Tanisal ve Sayimsal El Kitabi (The Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders) Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından geliştirilmiş olan mental bozuklukları sınıflandırma sistemi .

http://www.depnet.com.tr/universe1/d...s/default.aspx)
            tekrardan tşk ederim do... katkıların için...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: BetulUmut
              Ben yaşadıklarımı yazayım...

:arrow: Toplu taşıma araçlarına tek başıma binmek istemiyorum.
              :arrow: Kalabalık ortamları sevmiyorum.
              :arrow: Arkadaşlarım toplanalım dedikleri zaman bir bahane buluyorum, öyle çıkmak istemiyorum.

anksiyeteni ortaya çıkaran durumları betimlemişsin.....

:arrow: Herhangi birine bir şey sorulur ya yolda..
              Ne bileyim saat kaç, adres vs... bu tip soruları ben soramam..
              :arrow: Tek başıma dışarı çıkamam. Biriyle bir yerde buluşacaksam oraya kadar giderim sadece. O da mutlaka yaşadığım yerde biri olacak. Herhangi br araçla tek gidemem. Mesela bayanların çok gittiği bir yer olan kuaföre bile giderken yanımda mutlaka biri olması lazım. Tek başıma gitmem.
              :arrow: Bir yerde oturulacağı zaman mutlaka bulunulan yerin en köşesini seçerim en görülmedik yerini...

anksiyeteyi ortaya çıkaran güdülenme ve yansıması daranışları betimlemişsin.....

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
              Tarlaya tohum atabilmişimdir inşallah therapy
              tşk ederim katkıların için betülumut.... ... evet güzel tarlaya tohumu atıyoruz.... ve bu tohum çıkacak ve meyvesini yiyeceğiz

Yorum

..

Yorum

belirtileri daha ayrıntılı ve gruplara ayırarak betimlesek nasıl olur arkadaşlar....

mesela duygusal belirtiler.... fizyolojik belirtiler.... davranışsal belirtiler... bilişsel belirtiler.... güdüsel belirtiler....

bu şekilde başlık başlık yazsak nasıl olur... :roll:

Yorum

ne olsun emmi işte insanların içine çıkamıyoz. çıksakta rahat konuşamıyoz. konuşsakta bocalıyoz

Yorum

reguvali bu kadar basit olsa çözümüde bu kadar basit olurdu

Yorum

mesela bende terleme oluyor.... önemli bir işi halletmek için bir daireye gitsem vücudumda terleme oluyor...

Yorum

ne olsun emmi işte insanların içine çıkamıyoz. çıksakta rahat konuşamıyoz. konuşsakta bocalıyoz
                          Orjinal yazı sahibi: therapy25
                          reguvali bu kadar basit olsa çözümüde bu kadar basit olurdu
                          ohoo daha çok belirtiler varda yazmakla bitmez..

bende olan etkilerden 2 tane daha ekliyim.

kızarma

kalp çarpıntısı

Yorum

ense tarafında kasılma var mesela bende. bedenimin bazı bölgelerinde gerilme de oluyor...

Yorum

fiziksel belirtiler :

terleme,

kontrolsüz kol bacak titremesi,

ense, omuzlar, göğüs kafesi sırt bölgelerinde gerilme,

kollarda ve bacaklarda güçsüzlük,

alın tarafında ağrı,

düşünceleri kontrol edememe..

başka ne olabilir acaba... :roll:

Yorum

İşleniyor...
                              X