En cok dertli olduğum konulardan biri de bu. Günlük hayatta iş hayatında komşularla olan ilişkilerde olsun yakın arkadaslarla olan ilişkilerde olsun hayır demekte güçlük çekiyorum. O zaman da olan bana oluyor. Bazen istemediğim şeyleri yapmak yada istemediğm ortamlarda bulunmak zorunda kalıyorum. Hani yüzü yumuşak denen insan türündenim sanırım. İnsanlar kolayca borç isteyebiliyorlar. Oysa ben kendimi düsünüyorum hayatımın hiç bir döneminde kimseden istemedim istesem de ailemden en yakınlarımdan isteyebilirim. Fakat benle az samimiyeti olan biri bile gelip yüklü miktarda borç isteyebiliyor. Ben hayır derken ezilip büzülüyorum. Size de oldu mu arkadaslar hiç. Bu yüzden birkaç arkadasımla aram da bozuldu. Artık onları görmezden geliyorum aramıyroum ararlarsa da bi bahane ile az konusup kapatıyorum. Biseye hayır demek bu kadar mı zor.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
hayır deme güçlüğü
Collapse
X
-
kibar ve tutarlı olmak şartıyla hayır demeye bence hemen başla arkadaşım.. şöyle düşün. eğer hem kibar hem de tutarlı olursan sonuçlar senin açından hiçbir zaman yıkıcı olmaz. karşıdakinin sana söyleyecek olumsuz bir şeyi olmaz. yaptıkça kendine güvenin gelir. insanlar da yardımseverliğini suistimal etmemiş olur. iyi hissedersin kendini. hayır diyememe çorap söküğü gibi bir şey. sen güvenini kaybettikçe karşı taraf kazanıyor.
-
Re: hayır deme güçlüğü
Orjinal yazı sahibi: mutlumutsuzEn cok dertli olduğum konulardan biri de bu. Günlük hayatta iş hayatında komşularla olan ilişkilerde olsun yakın arkadaslarla olan ilişkilerde olsun hayır demekte güçlük çekiyorum. O zaman da olan bana oluyor. Bazen istemediğim şeyleri yapmak yada istemediğm ortamlarda bulunmak zorunda kalıyorum. Hani yüzü yumuşak denen insan türündenim sanırım. İnsanlar kolayca borç isteyebiliyorlar. Oysa ben kendimi düsünüyorum hayatımın hiç bir döneminde kimseden istemedim istesem de ailemden en yakınlarımdan isteyebilirim. Fakat benle az samimiyeti olan biri bile gelip yüklü miktarda borç isteyebiliyor. Ben hayır derken ezilip büzülüyorum. Size de oldu mu arkadaslar hiç. Bu yüzden birkaç arkadasımla aram da bozuldu. Artık onları görmezden geliyorum aramıyroum ararlarsa da bi bahane ile az konusup kapatıyorum. Biseye hayır demek bu kadar mı zor.
kendini alıştırmak lazım...
hayır kardeşim. hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayıııııııır.....
aynanın karşısına geç ve gerçekten evet demeyi istemediğin herşeye hayır demesini öğret kendine...
ya da söylediğimi yapmayacaksan ilk önce bana hayır demiş olursun. ama hayır dediğini buraya yaz göreyim...
Yorum
-
"babam" başlıgına akıntı aldığım kitaptan...
Her şeye sahip olmaya, her şeyi yapmaya ve her şeye "evet" demeye çalışmayın.
çok yorucu. ( burası çok hoşuma gitti
üstelik daha az ile yetinmek, daha az şey yapmak ve hayır" demek kadar da mutluluk sağlamaz
Dr. Paul pearsall.
kendilerimiz yormaya gerek yok.
gerçekten angarya taliplisi olmak kadar kendi yaşamınızı başkaları için yaşamaya neden olabilecek başka bir şey yok.
tabi bu kadar basit bir bakış açısı ile nasıl davranacağımıza karar veremeyiz.
kişi neden "evet" der,,kabul görmek,, onanmak,, işe yarar görünmek vs vs.
sosyal yaşantıda bunlara ihtiyacı olduğunu düşünen insan " evet" de.
aslında ne kadar gerçekten ihtiyacı vardır ?
sosyal yaşamında çevresine ibriken insanların olması onun yaşam kalitesine yaşamı algılamasına ne zenginlik katar ?
bu sorulara düşünülerek verilmiş cevaplar yok ortada.
sadece topluluktan bir insan olduğunu hissetmek -güvence- olası ihtiyacı ile davranılıyor sanırım.
sanırım topluluk yarın bu ayrık insanı yemesin diye tecrübe edilmiş bir güvenceli davranış şekli.
yemesin derken yamyamlıktan bahsetmiyorum,, onu dışlamak yemektir,, yalnız bırakılmak ölmek demektir ilkel "insan" toplulularında.
belki bunun için bu kadar korkulmaktadır yalnızlıktan.
hayır deyince belki seviebilir bir insan olmayabilineceği düşünülebilir...
ama biz insanların tüm ihtyaçlarını karşıladığımız,,, işe yaradığımız için sevilirsek bu geçicilik taşır.
bizi birileri kendi yaşamımızı yaşarken izleyip sevmeye layık bulmalı.
ona özel bir faydamız olduğu için değil.
dikkat edin böylesi sevdiğiniz insanlar vardır.
her gün karşılaştıınız ,, aynı yolda yürüyen sessiz sakin kendi halinde ya da size göre sevilesi bütünlükleri olduğunu düşündüğünüz insanlar vardır ve onları hiç tanımadan seversiniz,, onların varlıklarına saygılısınızdır,, önyargılı bir saygı bu ama öyle düşünürsünüz; " bu insan saygın" dersiniz.
yani o sze bir iyilik vs yapmamıştır,, sadece yaşamaktadır.
ama sevilebilecek özellikler barındırdığını düşünürsünüz siz onun.
ve muhtemelen vardır da.
yani demek istediğim sevilmemiz için de evt dememiz gerekmiyor,, iyilik yapmamız da gerekmiyor,, kendimizi kabımızda yaşamamız ve çevremize saygılı olmamız sevebilmemiz yeterli.
Yorum
Yorum