Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Evden dışarı çıkma korkusu Agorafobiyi nasıl yok edebiliriz?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Evden dışarı çıkma korkusu Agorafobiyi nasıl yok edebiliriz?


    Evden dışarı çıkma korkusu Agorafobiyi nasıl yok edebiliriz?

    Agora’nın anlamı Yunan klasik devrinde, halkın toplandığı açık alanlara verilen addır.
    İngilizcede Phobia’nın anlamı, bazı hal veya şeylere karşı duyulan hastalık halindeki korkudur. Ancak Agorafobinin sadece üstü açık yerlerde bulunmadan korkma olarak anlaşılması yanlıştır. Mesela kişi üstü kapalı olmasına rağmen, alış veriş merkezleri gibi yerlerde bulunmaktan da korkar.

    Agorafobi anksiyete ve anksitenin eşlik ettiği depresyon hastalıkları esnasında şiddetini artırır. Panik atak, anksiyete hastalıklarından sadece birisidir.
    Bendeki agorafobi anksiyetif depresyonum süresinde (ortalama 8-10 ay), evden dışarı çıktığım takdirde heyacanlanıp azap çekeceğim korkusudur. Yani devamlı değildir.

    Depresyon ve eşliğindeki anksiyeteyi yenmede eve kapanmayıp dışarı çıkmanın faydalı olacağı tavsiye edilmektedir. Kişi bunu öğrendiğinde, dışarı çıkamaması dolayısıyle kendini suçlamağa başlar. Buda depresyon ve anksiyetesini besler, iyileşmesini geciktirir.

    Bana göre Agorafobinin nedeni, kişinin evden çıkarsa anksiyetesinin artacağına olan inancını bilmeden bilinç altına bir tehlike olarak öğretmesi, veya kişinin geçmişte bir yerde karşılaştığı tehlikeli bir olayı bilinç altının kendiliğinden öğrenmiş olmasıdır.

    Ancak bu tehlikeli olay geçmişte bir defa yaşanmış veya sadece inancımızdan ibarettir. Bilinç altı tehlikeli olayları kolay öğrenirsede kolay unutmaz. O, evden çıkarsak gene tehlike yaratacak yeni bir olayla karşılaşacağımızı zannederek bizi korumaya çalışır. Bu koruma evden dışarı çıkmağa teşebbüs ettiğimizde, tehliken kaçmamız veya mücadele etmememiz için kalp atışımızı ve nefes alış-verişimizi hızlandırırarak bizi heyecanlanmaya sürükler. Heyecanlanıncada bu teşebbüsümüzü erteledikçe erteleriz.

    Agorafobimizi yenmek için ona evden dışarı çıkmamızın tehlike olmadığını, dolayısıyle anksiyete yaratmamasını öğretmemiz gerekir. Buda zaman alıcı bir iştir. Fakat anksiyetif ve depressif hastalığımızdan kurtulmak için, zamanımızı harcamağa değer. Panik Atak bir anksiyetif hastalıktır.

    Agorofobi, anksiyete ve anksitenin eşlik ettiği depresyon hastalıkları esnasında şiddetini artırdığından, bu hastalıklara karşın doktorlarca verilecek, size uygun gelen antidepressan ve antianksiyete ilaçlarını kullanmak mutlaka yardımcı olacaktır.

    Buraya kadar olanlar tamamen agorafobi hakkındaki kendi görüş ve inancımdır. Bundan sonrakiler nette bulduklarımın Türkçeye çevirileridir.

    Aşağıdakiler bir agarofobikin sorusuna yanıt gönderen, agorafobilerini kendi çabalarıyle yenmiş kişilerin tavsiyeleridir. Nette araştırdığımda bir çok kişinin agorafobiyi yenmede aynı tavsiyeleri ( bebek adımı metodunu) yazdıklarını gördüm. Burada sadece ikisiyle yetineceğim.

    Agarofobiyi yenme tavsiyeleri:

    Kişi1: Ne durumda olduğunu gayet iyi anlıyorum. Bende senin gibi, iki yıl önce üç ay süreyle evden dışarı çıkmaktan korkar olmuştum. Emin ol bu korkudan kurtulmanın en iyi yolu, bu korkunla bebek adımlarıyle karşılaşmandır. Evinin önündeki posta kutusuna kadar gitmeyi dene, bunu birkaç kere yaptığında, yavaş yavaş daha uzaklara gitmeğe çalış. Lütfen hatırlaki düşüncelerini sen kontrol etmektesin, yoksa düşüncelerin seni değil.
    Fobiler öğrenilmiş davranışlardır ve sen bunları silebilmeye muktedirsin.

    Not: Kendini fazla zorlayıp kendine sakın sert davranma, iyileşmenin yolu bir okun gideceği gibi hızlı ve düz değildir. Hepimizde olduğu gibi yaratanımız seni test etmektedir, çaba gösterirsen başarabilirsin.

    Kişi2: Merhaba, bende senin gibiydim ne hissetmekte olduğunu biliyorum.

    Agarofobiden kurtulmayı başardım. Hala bazı yerlere gitmekten çekinmekteyim, fakat bunlarında üstünden geleceğim. Agorfobine yardım için bebek adımlarını kullanmana ihtiyacın var. Mesela bir gün sokak kapısını açıp dışarı bir adım at, etrafa bak sonra içeri gir, sonraki gün aynısını yap, fakat biraz daha fazla adım at ve gene içeri gir. Sonraki günler gene aynısı fakat biraz daha uzağa, her gün adımlarını sadece küçük miktarlarda artırarak yap. Yakında hedefine korkmadan erişip onu kucaklarsın.

    Agarofobiyle ilgili diğer bulduklarım:

    1.İlaç kullanımı:
    Agarofobiye bazı ilaçlar yardımcı olurlar. Doktorunuz sizinle birlikte çalışarak sizin için en iyi olanını seçecektir. Bu ilaçlardan bazıları:

    Antianksiyete ilaçları; Ativan, Nervium, Xanax, Rivotril ve Buspon gibi. Bu guruptaki ilaçlar Anksiyolitik ilaçları olarakta bilinmektedirler.

    Antidepressan ilaçları:
    Yeni antidepresanlar; Remeron ve Efexor gibi.
    Selektif serotonin geri alım engelleyicileri (SSRI’ler): Prozac, Lustral, Faverin, Paxil, Cipralex ve Cipram.
    Trisiklik’ler: Tofranil, Anafranil gibi.

    2. Tabii ve alternatif tedaviler:
    Agorafobiyi arttıran anksiyetif hastalıkların tedavisinde bitkiler ve besin takviyeleri, Biyofeedbek, gevşeme terapileri ve Hipnoterapi.

    Agorafobi ne kadar sürer?
    Agorafobi ve onun şiddetini arttıran hastalıklar tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilir. Bazende ömür boyu.

    Çeşitli kaynaklardan çeviren ve derleyen Umut34.

    Yukardaki alternatif tedavilere Duygusal özgürleşme tekniklerini (Emotional Freedom Techniques EFT)’i ilave etmek isterim. Zira EFT’nin agorafobiye direkt faydalı olacağı kanısındayım. Öğrenilmesi kolaydır.

    Not: Burada yazdıklarım doktora danışmanın yerine geçemez.
    Çaresizseniz Çare sizsiniz. U34

  • #2
    yıllar önce ataklarımı yoğun yaşadığım dönemlerimde tam 6 ay sokağa çıkamamıştım..agorafobiyi iyi tanıyanlardanım..
    agorafobi,panik atağın ve anksiyetenin tavan yapmış en zirve halidir..
    hatta öylesine zorlanmıştımki sokağa çıkamadığım için doktora bile gidememiştim..doktorla telefonla konuşup geleceğim diyordum ama tam gitme vakti yaklaştığında gidemiyor ve bundanda müthiş rahatsızlık duyuyordum..dolayısıyla doktora gidemediğim için ilaçda alıp içemiyordum..
    öylesine bir kısır döngünün içindeydimki,bundan sonraki hayatım hep böyle olacak zannediyordum..
    ama ben irade ve inatla,doktora gitmeden ve ilaç kullanmadan sadece üstüne gitme teknikleri ve meydan okuyarak sokağa çıkmayı başardım..şimdi çok rahat çıkabiliyorum ve geliştirdiğim korkuların üzerine giderek birer birer korkularımıda bitiriyorum..
    marketi aklıma bile getirdiğimde fena olan ben,artık saatlarce markette dolaşıyorum..
    geçtiğimiz yaz,üç defa tatil yaptım ve yolculuğu otobanda yaptığım için biri 3,biri 4 kilometre olan tünelden bile defalarca geçtim ve geliştirmiş olduğum tünel korkumuda yendim..
    agorafobiyi,ben sadece düşünce gücüyle yendim..
    başardıktan sonraki mutluluğun keyfini tüm agorafobi yaşayanlara diliyorum..
    <div>Kimilerine sadece bir forum..ama bize AİLE..</div><br />

    Yorum


    • #3
      güzel bir paylaşım olmuş.saygılar.

      Yorum


      • #4
        yaklaşık 2 senedir bu durumdayım. Evden çıkamıyorum. Gideceğm dediğim hiçbiryere gitmiyorum. Son anda evden çıkamıyorum. Agorafobi kelimesini yeni duydum. Yıllarca panik atak ve depresyon tedaivisi gördüm. Hipnoz yaptırdım. Sorunlar çözülmüştü ancak bu evden çıkamamanın ne oldupuna anlam veremiyordum bir türlü. Öyleki artık oksijensizlikten gözlerim kararmaya, ellerim titremeye başlamıştı. Bu yazı için çok ama çok teşekkür ediyorum. Acaba bu konu ile ilgili daha fazla bilgiyi nereden bulabilirim?
        Not: Yıllarca ilaç kullandığım için asla ilaç kullanmıyorum) Kastettiğim alternatif çıkış yolları

        Yorum


        • #5
          umut34 gerçekten güzel paylaşım.Özelliklede çevirilerin için teşekkürler...
          GELSİN HAYAT BİLDİĞİ GİBİ

          Yorum


          • #6
            Ben de tedavi görerek bu hastalıktan kurtulmuş biriyim çok şükür.
            Uzun yıllar önce rahatsızlanmıştım dr'umun ve kullandığım ilaçlar sayesinde kurtuldum.
            Darısı bu rahatsızlığı çekenlerin başına .
            Allah herkese şifalar versin.
            Hayat bir uykudur, ölünce uyanır insan,
            Sen erken davran, ölmeden önce uyan...

            Yorum


            • #7
              Hasta olduğumu düşünmüyorum ama dışarı çıkmayı sevmiyorum çıkıncada huzursuz oluyorum acaba böyle devam edersem bu hastalığa neden olurmu onu merak ediyorum

              Yorum


              • #8
                arkadaşlar şu anda bende aranıza katılmış bulunmaktayım. öncelikle bu sorundan muzdarip herkese acil şifalar diliyorum. gerçekten çok zor bi şey. allah kimseye vermesin böle bi hastalığı.
                bende evden çıkmakla alakalı bi sorun söz konusu değil, yalnız yeni, tanımadığım ortamlara girdiğim zaman, özellikle yabancı olduğum kalabalık ortamlara girdiğim zaman çok kötü hiss ediyorum. Ayrıca yolculuk sırasında otobüs, uçak v.s. ile ilgili çok büyük sıkıntı çekiyorum. ör. 1 gün önce yolculuğa çıkıcağımı kararlaştırdığımda otobüse bineceğim ana kadar atak beni esir alıyor resmen. ne uyku uyuya biliyorum ne yemek yiye biliyorum. taki yolculuğun sonuna kadar.
                bu sorunu 2003 ten beri yaşamama rağmen hastalığın agorafobi olduğunu malesef 1-2 ay önce öğrendim. artık bi psikyatristle beraber sorunu halletmeye çalışıyorum. inşallah başarılı olurum.
                ayrıca bu tür sıkıntı yaşayan arkadaşların bi önerileri olursa seve seve okurum.
                herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir hayat diliyorum.
                saygılar G. A.

                Yorum


                • #9
                  Orjinal yazı sahibi: reyhann View Post
                  yıllar önce ataklarımı yoğun yaşadığım dönemlerimde tam 6 ay sokağa çıkamamıştım..agorafobiyi iyi tanıyanlardanım..
                  agorafobi,panik atağın ve anksiyetenin tavan yapmış en zirve halidir..
                  hatta öylesine zorlanmıştımki sokağa çıkamadığım için doktora bile gidememiştim..doktorla telefonla konuşup geleceğim diyordum ama tam gitme vakti yaklaştığında gidemiyor ve bundanda müthiş rahatsızlık duyuyordum..dolayısıyla doktora gidemediğim için ilaçda alıp içemiyordum..
                  öylesine bir kısır döngünün içindeydimki,bundan sonraki hayatım hep böyle olacak zannediyordum..
                  ama ben irade ve inatla,doktora gitmeden ve ilaç kullanmadan sadece üstüne gitme teknikleri ve meydan okuyarak sokağa çıkmayı başardım..şimdi çok rahat çıkabiliyorum ve geliştirdiğim korkuların üzerine giderek birer birer korkularımıda bitiriyorum..
                  marketi aklıma bile getirdiğimde fena olan ben,artık saatlarce markette dolaşıyorum..
                  geçtiğimiz yaz,üç defa tatil yaptım ve yolculuğu otobanda yaptığım için biri 3,biri 4 kilometre olan tünelden bile defalarca geçtim ve geliştirmiş olduğum tünel korkumuda yendim..
                  agorafobiyi,ben sadece düşünce gücüyle yendim..
                  başardıktan sonraki mutluluğun keyfini tüm agorafobi yaşayanlara diliyorum..
                  Merhaba arkadaşlar: Negüzel yazmışsın ve halini bizimle paylaşmışsın inşallah bu yaşadıklarını bizde yaşar ve bu sıkntılı hastalıktan kurtuluruz ,darısı başımıza !!

                  Yorum


                  • #10
                    Evden çıkma korkusunu şöyle yenersin; kişiyi evinden uzak ve yürüyerek varamayacağı kadar uzak bir meydanda vs bırakacaksın ve taksi parası da olmayacak veya akbil vs olmayacak O zaman SEVE SEVE yener bu korkusunu ki korkmayacak bir durum olduğunu anlar diyeyim

                    Yorum


                    • #11
                      Orjinal yazı sahibi: lonely_hearth View Post
                      Evden çıkma korkusunu şöyle yenersin; kişiyi evinden uzak ve yürüyerek varamayacağı kadar uzak bir meydanda vs bırakacaksın ve taksi parası da olmayacak veya akbil vs olmayacak O zaman SEVE SEVE yener bu korkusunu ki korkmayacak bir durum olduğunu anlar diyeyim
                      güzel bir yöntem fakat kişi kalpten gidebilir böyle bir durumda

                      Yorum


                      • #12
                        Umut34 çeviriler için teşekkürler ...

                        Yorum


                        • #13
                          Ya, bütün hastalıklar mı bende olur ya? Bu da var, evden dışarı çıkmıyorum. Çıkamıyorum. Korku hissettiğimden değil ama çıkamıyorum işte.

                          Yorum


                          • #14
                            Orjinal yazı sahibi: JeanneD View Post
                            Ya, bütün hastalıklar mı bende olur ya? Bu da var, evden dışarı çıkmıyorum. Çıkamıyorum. Korku hissettiğimden değil ama çıkamıyorum işte.
                            ne zamndır bu korkularınız var, hayatı zehr eder bu tür korkular bir doktora danışın yardım alın isterseniz faydalı olabilir.geçmiş olsun.

                            Yorum


                            • #15
                              merhaba. Bir foruma ilk kez üye oldum ve tanımadıgım birine ilk kez msg atıyorum. Çünkü buna çok ihtiyacım var. Bir süredir psikolojik sorunlar yaşadığımın farkındayım, bunun için destek aldım, ilaç kullandım ancak kesin halloldu, çözdüm diyemiyorum. Ailem de destek oldu ancak artık bu desteğe maddi açıdan artı bir yük olduğundan son vermek durumundayım ve kendime yardım arıyorum. Bunun için forumları okumaya, sormaya, konusmaya ihtiyacım var. Üniversite 2. sınıf öğrencisiyim. Sosyal fobi diye adlandırdıkları rahatsızlık tespitim yapıldı. Anlam veremediğim cevap aradığım çokşey, kafamda dönen birçok çelişki var. Ne doğru ne yanlış karıştırmış durumdayım ve insanların beni eleştireceklerinden, tepki vereceklerinden korkuyorum. Kendime güvenemiyorum. Aslında rahat davranıp içimden geldiği gibi yaşamak doğru sanırım? Bunu yapabilmeyi çok istiyorum ama yapamıyorm, hep engellerim var. Kendimi küçük görüyorum ve mükemmeliyetçiyim.Bu ve benzeri birçok sebeple erkek arkdasım la ilişkim bitti, hayatım alt üst oldu, kız arkadaslarımla görüşemiyorum, sosyal ortamlardan hep kaçınıyorum. Düşünce ve fikirlerime güvenip söyleyemiyorum, uygulayamıyorum. Bununla beraber de kendime işkence yapıyorum istemeden istemediğim şeyler yapıyorum, stresten sureklı yemek yıyorumi eskilere dönüp dönüp duruyorum. Ben çok yalnızım çok çaresizim. Birilerinin cevaplarına fikirlerine ihtiyacım var. Bu forumda cevaplar bulabilirsem ne mutlu bana. ÇOK teşekkür ediyorum şimdiden. Konuşmak dileğiyle..

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X