Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Dini takıntılar ve akıl-iman ilişkisi

Collapse
This topic is closed.
X
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Dini takıntılar ve akıl-iman ilişkisi

Aklımın ikna olmadığı bir şeye iman etmem mümkün mü?
    Veya gerçekten iman ettiğim bir şeye aklımın ikna olmaması ihtimali var mı?

Not1: Akıl, Allah'ın zâtını tabii ki hayal edemez ama aklın, bir yaratıcının varlığını kabul etmesi bence hiç de zor değildir.
    Not2: Allah'ın dilemesiyle keramet ve mucizelerin gerçekleşmesi, bence aklın kabul etmeyeceği bir şey değildir.

Yani, mantığıma yatmayan bir şeye kuru kuru "inandım" demem, ona gerçekten inandığım anlamına bence gelmiyor. Aklıma yatmayan şeylerden "vesvese" diye kaçmamalı, bilakis onların üzerine gitmeliyim. Aklımı ikna edemediğim şeylere gerçekten iman etmiş sayılmam.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Benim İslamla ilgili aklıma yatmayan meselelerden bazıları:
    1- İffetli olmak neyin gereği? Gerçekten geçerli bir gerekçesi var mı?
    2- Neden Müslüman mucit ve kâşiflerin sayısı çok az? Din, afyon mu yani?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: "ahenk"
      aslında sen takıntını aklına kabul ettirmek istiyorsun,
      imanı akla kabul ettirmek diye bişey yoktur
      Ben sadece iman dediğimiz soyut şeyi anlamaya çalışıyorum.
      İman, aklın ikna olması değil mi? Hakikat, akılla çelişir mi?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: çok mutsuzum,
        aklın inandığı bişeye kalp inanabilr ama kalbin inandığı bişeyi akıl inancak diye bişey yok bence ama tabi her şeyin de bi delili olduğu kanaatindeyim o delillerle aklını tatmin edersin mesela sen miraç olayına kalben inanırsın ama aklın almıyo olabilir miraç olayını da başka delillerle aklına kanıtlarsın peygamberlik delilleri kuran delilleri falan saçmalıyorum zaten ben de bu tür takıntıları olan birisiyim ayreten cümle kuramayan.ama söylediğin şeylerle ilgili şöyle düşünüyorum iffetlilik neden gereksiz olsun onu düşünerek gereklerine ulaşabilirsin herkesin istediğiyle beraber olmasında bi sakınca görülmeyen bi yer ne kadar güzel geliyor yada iffetli olmanın gerekliliğinin ne gibi bi zararı olmuş..
        Çoğu şeyi aklım kabul ediyor, lakin ben İslam ülkelerinin teknolojik açıdan Batı'nın gerisinde kalmasına kafayı taktım galiba. Bu durumu bir şeylere fatura etmeye çalışıyorum, cinsel konularda ahlak kurallarına bağlı kalmanın ne kadar gerekli olduğu gibi.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: çok mutsuzum,
          bence iman esaslarının akılla çelişen bi tarafı yok yani bunu çok sık ve yoğun olarak gelgitler yaşayan bi obsesif olarak söylyorm senin de mi dini takıntıların var, inanıyor musun?
          Ben çok dindar olmaya çalışırken kendimi Allah'a istemeden küfreder halde buldum. Bir şeyleri sorgulamamın nedeni bu.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: sosyalfobik24
            1)din dogmatiktir dostum,,,

inanmaktır aslolan, zaten inandıktan sonra gerisi boş kalıyor.

2) bu sorunun cevabı 1. maddede
            Mantığıma yatmayan bir şeye kuru kuru "inandım" demem, ona gerçekten inandığım anlamına bence gelmiyor. Benim derdim bu.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: sosyalfobik24
              aynı dertlerle yola çıktım dostum şimdi agnostikim...
              Mantığıma yatmayan meselelerden ötürü din mefhumunu tamamen inkar edemem, dini budayamam da. O halde tek çare, dini kendi algıladığım şekilde kendi halimde yaşamak gibi görünüyor. Allah'tan merhamet umarım.

Yorum

İnanç kişiye özeldir. Kanıt gerektirmediği için inançtır...

Yorum

İşleniyor...
                X