Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çocukları ritalin kullanan ebeveynler

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Çocukları ritalin kullanan ebeveynler

Bugün kızıma dikkat eksikliği sebebiyle ritalin yazıldı...
    çocukları ritalin kullanan siz değerli anne babalardan nasıl bir fayda gördüğünüz hakkında yorumlarınızı bekliyorum .
    Saygılar

merhaba eflin

ritalin 4-5 saat süren bir etkisi var. bu sürede dikkatini toparlıyor, kıpır kıpır olmuyor, söylediğini dinliyor, yüzüne bakıyor ve sakin
    concerta ise ritalinin daha uzun etki süresi olanı 10 saat civarı etkisi devam ediyor ve aynı sonuçları alıyorsun.
    doktorlar çocuk okula yarım gün gidiyorsa ritalini tam gün gidiyorsa concerta yı veriyorlar, eğer vaka ağır ise önce sabah concerta alan sonra evde de durmuyorsa akşam 5 te ritalinle devam edenler var.

concerta ve ritalin gerçekten sorunları azaltıyor. ilaç içiyor diye üzülüyorsun çok haklısın ama şöyle bir şey var
    ne yapılabilir? ya ilaç içmeyip onu evde oturtacaksın, okumayacak, toplum içine girmeyecek vs vs
    ya da ilaç içecek okula gidecek, sokağa çıkacak hayata karışacak
    Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

merhaba iyimser,
      kızıma iki hafta boyunca sabah, üçüncü haftadan itibaren sabah yarım birde ödevlerini çalışırken yarım vermek üzere günlük bir tane kullanmasını söyledi doktorumuz cidden başım ağrımaya başladı benimde
      kullanmalımı kullanmamalımı ? diye
      okuduğum yazıların % 80 çocukları bu ilaç sebebiyle uyuşturulduğu birde ileriki yaşamlarında madde bağımlısı olma riskinin daha fazla olduğu yönünde çünkü içerdiği maddenin kokain e benzer etkiler ortaya çıkardığı vs vs
      ve 40 yıldır bu ilaç kullanılıyormuş fakat yeterince veri söz konusu değil
      ister istemez annelik iç güdüsü korumaya çalışıyorum bunu yanında gelecekte ayaklarının üzerinde duran bir birey olmasıda var
      dediğin gibi ya evde oturacak ya okula gidecek
      teşekkür ederim

Yorum

teşekkür ederim sen'jin

Yorum

Merhaba,, benimde kardeşime 7 8 yaşlarında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulmuştu.. ve kendisine ritalin verildi; ancak annem biraz pimpirikli bir yapıya sahip özellikle ilaç konusunda yani bu ritalin hakkında baya derin bir araştırma yaptı ve kullanmamaya karar verdi. Şöyleki bağımlılık yaptığı uyku yaptığı kişiyi daha beter bir hale soktuğuna dair bir takım yazılar okuduk.. Benimde bir arkadaşım uzun yıllar bu ilcaı kullandı ve derslerde uyuyordu ciddi kilo almaya başladı biraz da kişiye göre değişiyor sanırım kiminde uyku hali yaparken kiminde yapmayabiliyor; ama kısacası okunulan ve alına yorumlar pek iyi değildi bu ilaç hakkında ama elbette karar sizin.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: eflin View Post
            teşekkür ederim sen'jin
            Orjinal yazı sahibi: beyaz88 View Post
            Merhaba,, benimde kardeşime 7 8 yaşlarında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulmuştu.. ve kendisine ritalin verildi; ancak annem biraz pimpirikli bir yapıya sahip özellikle ilaç konusunda yani bu ritalin hakkında baya derin bir araştırma yaptı ve kullanmamaya karar verdi. Şöyleki bağımlılık yaptığı uyku yaptığı kişiyi daha beter bir hale soktuğuna dair bir takım yazılar okuduk.. Benimde bir arkadaşım uzun yıllar bu ilcaı kullandı ve derslerde uyuyordu ciddi kilo almaya başladı biraz da kişiye göre değişiyor sanırım kiminde uyku hali yaparken kiminde yapmayabiliyor; ama kısacası okunulan ve alına yorumlar pek iyi değildi bu ilaç hakkında ama elbette karar sizin.

teşekkür ederim beyaz88 ,annenizle benzer yapıdayız sanırım bende de panik hali
            hiç bir bünye diğerine benzemez genel manada neler yaşanıyor onu merak ediyorum mesela ilaç alınmadığında yoksunluk yaşayıp tepki veriliyormu
            birde doktorumuzunda bahsettiği yan etkiler genelde iştah azalması uykusuzluk sinirlilik baş dönmesi ve karın ağrısı olabileceği

Yorum

Orjinal yazı sahibi: eflin View Post
              teşekkür ederim beyaz88 ,annenizle benzer yapıdayız sanırım bende de panik hali
              hiç bir bünye diğerine benzemez genel manada neler yaşanıyor onu merak ediyorum mesela ilaç alınmadığında yoksunluk yaşayıp tepki veriliyormu
              birde doktorumuzunda bahsettiği yan etkiler genelde iştah azalması uykusuzluk sinirlilik baş dönmesi ve karın ağrısı olabileceği
              Haklısınız herkezde farklı tepkiler gözlenebilir örneğin iştah azalması yaptığı gibi bir başkasında artış yapabiliyor benim arkadaşımda olduğu gibi..

Yorum

Verildiğinde başarı ve özgüven artışı oluyor, ancak beraberinde ilacın olumsuzluklarıda gündeme gelebiliyor..

Yorum

İnsanın gelişimindeki her bizi endişelendiren davranışı hastalık olarak görmüyorum. İlaca tamamen karşı değilim, ama senelerce ilaç kullanımına kesinlikle karşıyım. Terapi desteği için insanın açılması, duygularını ifade ederken rahat olmasını sağlanmasında kişisel olarak bir yanlış göremiyorum. İlaç sonsuza kadar çare olacak davranışını ise, sadece konunun üstünü kapatmak ve tembelliğe kaçmakla eşdeğer buluyorum.
                  Kişi intiharın eşiğine gelmiştir, hiç birşekilde ulaşılamıyordur ver ilaç. Biraz sakinleşsin rahatlasın, konuştur. Korkuları ne sıkıntıları ne öğren. Bunlarla başetmesi için yollar göster, kişi çıkış yollarını gördümü, özgürlüğünü ver. Bu ayrı bir konu.
                  Sadece ders çalışamıyor diye çocuklara ilaç yazmanın neresi etik peki ? Kişinin özgüvenini yıkan şeyler bunlar.

Kendinize sormanız gereken sorular şu:

Bu ilaca çocuğumun gerçekten ihtiyacı varmı ?
                  Versem ne değişir ?
                  Vermesem, birşey değişmemesi benimi rahatsız eder, çocuğumu mu ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Sen'jin View Post
                    Kendinize sormanız gereken sorular şu:

Bu ilaca çocuğumun gerçekten ihtiyacı varmı ?
                    Versem ne değişir ?
                    Vermesem, birşey değişmemesi benimi rahatsız eder, çocuğumu mu ?
                    sormaz mıyım hiç hem de defalarca.
                    fakat bu ilaç ders çalışması için değil.
                    ders çalışmayan çocuğa ilaç verilmez ki
                    zaten bu ilaçlar kırmızı reçete ile satılıyor doktor gerek görmedikçe vermez.
                    dikkat ekikliği ve hiperaktivitesi olan bir çocuk sınıfta 40 dakika boyunca oturamaz ayağa kalkar, dolaşır, konuşur, kurallara uymaz, bağırır, karşı gelir, arkadaşlarına en ufak bir şeyde vurur, kalemini defterini yere atabilir ve tabii öğretmen dersi bölündüğü için ders anlatamaz yapma etme der dinletemez ve çocuğu sınıftan çıkarmak zorunda kalır
                    bazı öğretmenler ceza verir (ki çok yanlıştır) çocuk aşağılanmış olur.
                    sınıftan çıkarılan çocuk rehberliğe gönderilir (eğer iyi bir okul ise) orada çocuk sakinleştirilir
                    sonraki ders sınıfa dönen çocuk aynı şeyleri diğer derste de yaşayabilir
                    kantinde yemekhanede sırasını bekleyemez öne geçmek ister diğerleri ona bağırır kavga çıkar
                    böyle bir çocuk arkadaşları tarafından kabul görmez, dışlanır, oyunlara alınmaz, onunla konuşmazlar ne tuhaf biri derler
                    çocuk dışlandığını görünce depresyona girer.

eğer bu ilacı verirseniz bunların çoğu yaşanmaz ve diğer çocuklar gibi sizin de çocuğunuz kabul görür, dersini dinler ve sınıfını geçer.
                    Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

Bunlar bana göre her çocuğun yapabileceği normal şeyler. Artık büyüklerin ve ilkokul öğretmenlerin (bu ilaçları alan çocukların çoğunun ilkokula gittiğini varsayıyorum) pek sabrı yok sanırım eskisi gibi. Birde çocuklara eskisi kadar yaşam alanı kalmadı dünyada, özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsa.

Bu video biraz hüzünlendirebiliyor insanları, izletmeden önceden söylemiş bulunayım.

Ben babamla 1 kez ders çalışmıştım, çarpım tablosunu ezberleyememiştim diye bir tokat atmıştı bana. Babamla son ders çalışmam oldu. Babamı her konuda affettim ben. Yinede şu sabrı insan ailesinden görmek istiyor.
                      Last edited by Sen'jin; 27-10-2010, 12:03 PM.

Yorum

Dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) alın korteksindeki nörolojik bir bozukluk sonucu meydana gelir ve kalıtsal yolla geçer. DEB'i olan pek çok insan kendi ak'larını uyarmak için bilinçsizce çatışma ararlar. Bunu yaptıklarını bilmezler. Böyle birşey planlamazlar fakat yine aynı şeyleri yaparlar. Ve DEB'i olan insanlar genelde karmaşaya bağımlı hale gelirler. Farkında olmadan özellikle hassas insanları seçerler ve onlarla sözlü kavgalara girerler...

Kardeşlerimde ve bende de DEB var. Fakat bunu bir sorun olarak görmedim hiç bir zaman. Ne zaman bir veli toplantısına gitsem genelde hocalar kardeşlerimden şikayetçi olur ama bu onlara hiperaktivite ilaçları vermem için yeterli bir sebep değil diye düşünürüm. Çünkü kendimden biliyorum zamanla daha olgun düşünebiliyorsun fakat bunun için de zaman gerekli işte.

Ayrıca sorunu anladıktan sonra onlarla anlaşmanın daha kolay yollarını da buluyorum. Mesela;

-DEB'i olan insanlar ilgi çekici, canlandırıcı, görece rahat ortamda yapabileceklerinin en iyisini yaparlar. Bu yüzden kardeşlerimin ders çalışmalarını istediğim zaman onlara zaman konusunda veya yer konusunda baskı yapmamaya çalışırım.

-DEB'i olan insanlar rutin şeyelere ilgi duymazlar ve bu dikkatlerini dağıtır. Dikkatlerini toplamak için ben de kitap okuma veya ödev sonunda onlara belli süre bilgisayar oyunu oynamaları için süre veririm. Bu onları motive eder.

-Çatışmak için bağırdıkları veya kavgaya istekli oldukları zaman görmezden gelirim. Onlar ne kadar bağırırsa ben o kadar sakin konuşurum. Bu onların sakinleşmesini sağlar. Yoksa onlar bağırdıkça siz de bağırırsanız onlar daha aşk ve şevkle kavgaya sarılır =D

-Sakinleştirici müzikler, klasik müzik gibi faydası görülüyor...

Son tahlilde bunlar faydalı olmazsa ilaçlar kullanılabilir elbette. Yine de önce başka teknikleri denemekte fayda vardır diye düşünüyorum.
                        bişnev...

Yorum

İyimser çok güzel özetlemişsin gerçekten dediğin gibi.. ama işte ilacın yan etkilerini okuyunca bir dudak ısırttırıyor yazılar..

Yorum

senjin söyledikleriniz konusunda çok haklısınız her cümlesine katılıyorum yaklaşık üç yıldır sadece terapiler ile çok yol kat ettik ilaç konusunda
                            çocuklara ilaç verilmesine karşıyım doktora bu konuyu anlattım IQ testi çok güzel kızımın çok zeki ama dikkat dağılması yüzünden dersi unutuyor hiperaktivite yok ve akademik başarısını etkiliyor doktorumuz ilaç alması gerektiği yoksa bu zekayı kullanamayacağı ve yazık olacağını söyledi hangi anne baba ister ilaç kullanmasını en zoruda böyle ağır bir ilaç kullanmasını ben istemiyorum ama mecbur kalıyor insan bir noktadan sonra ya tembel damgası vurulacak yada bu süre bitene kadar sabredeceğiz ailece
                            öğretmenimiz şükürler olsun çok duyarlı tek endişem bu ilacın yeteri kadar gözlemlenmemesi bundan yıllarca sonra birşeylerin çıkmaması dileğim
                            dehb li çocuklar çok özel çocuklar aslında onlarda müthiş bir cevher var kendi kızımı gözlemliyorum büyük insanların düşünemediği şeyleri düşünüyor hayal güçleri çok yüksek aslında o hareketlilikleri ve enerji patlamaları yada bir şeyleri hatırlamamaları bir çok şeyi anlatıyor dünyaya biz zekiyiz ve farklıyız
                            ama siz bizi anlamıyorsunuz.dünya değişti tabi çocuklarda
                            saygılar

not: eklediğiniz video insana insanlığını hatırlatıyor teşekkürler
                            Last edited by eflin; 31-10-2010, 02:36 PM.

Yorum

ilacı 2 gün yarım verdim tatil günlerinde vermedim buda cuma günü dahil 3 gün fazla bir yan etki yoktu iştah kapanmadı şimdilik
                              biraz gergindi fakat aşırı değil ilk gece uykusuzluk vardı
                              Last edited by eflin; 31-10-2010, 02:47 PM.

Yorum

İşleniyor...
                              X