Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tehlikeli Ritalin & Concerta Kuşağı!

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • RevolutionIST
    adlı üyemiz Tehlikeli Ritalin & Concerta Kuşağı! konusunu başlattı

    Tehlikeli Ritalin & Concerta Kuşağı!

    Bu ilaçları kullanan yada çevresinde kullanan yakınları olan üyelerimizin aşağıdaki yazıya bir göz atmalarını kesinlikle öneririm. İyi forumlar

    “amerika da her yıl bir milyonun üzerinde artan sayıda çocuk, ritalin almaya başlıyor. okullarda sabahın 10'unda çoğu erkek olan çocuklar sıraya dizilerek kuşlar gibi ağızlarını açıyor ve her birinin ağzına bir ritalin veriliyor; uslu, itaatkar, zombi gibi çocuklar olsunlar diye, okulun ve öğretmenlerin işi zorlaşmasın diye. Bu manzara amerikanın hemen her ilkokulunda her gün yaşanıyor. kuyruktaki çocukların ortak özelliği hade “hiperaktivite/dikkat eksikliği sendromu” hastalığından muzdarip olmaları.”

    iki yıl önce yazdığım bir yazıda bu manzaranın bir gün ülkemizde de yaşanmasından korktuğumu dile getirmiştim. sandığımdan da çabuk gerçekleşiyor türkiye'de. hem de devlet eliyle. geçen yıl ilk taramada istanbul'da 490 kurbanlık hade'li çocuk tespit edildi. bu sayının bu sene ve her sene hızla artacağından hiç şüpheniz olmasın. tabii ki ilk etapta ilaçla “tedavi”nin sözü edilmiyor. ama çok kısa zamanda ritalin'le tedavinin(!) tek tedavi yöntemi olarak bu çocuklara sunulacağına bahse girerim.

    “ilaç en son başvurulması gereken yoldur” diyen psikiyatristler ve okul yönetimi nedense ilaca ilk sarılanlar oluyor. yani lafta terapi,
    uygulamada ilaç... ve gerçekte var olmayan bir “hastalık” için.

    uyuşturucu probleminin böylesine arttığı zamanda devlet eliyle
    çocukları uyuşturmanın arkasında hiç de masumane niyet olduğuna inanmıyorum. unvaninin sayginliğini maddi çıkarlar için kullanan, onların unvanını kullanan firmaların nalıncı keseri görüşlerini bilimsel doğru olarak topluma sunan psikiyatristler, doktorlar ne yazık ki her toplumda vardır.

    ritalin sentetik kokaindir ve uyuşturucu piyasasinda tanesi beş
    dolardan satiliyor

    ritalin nedir? ritalin, çocuklarda sakinleştirici etkisi yapan
    amfetamin ailesinden bir dragdır. afyon, kokain ve morfin ile birlikte skala ii kategorisinde yer alan, güçlü bağımlılık yaratan, yoksunluğu psikoza ve intihara kadar sürükleyebilen bir yasal drag. yani kokainin sentetik hali. iştah kaybı, kilo kaybı, uykusuzluk, kalp çarpıntıları, baş dönmesi, eklem ağrıları, mide bulantısı, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi sıkça görülen yan etkileri var. halusinasyonlara, gittikçe artan anormal ve
    garip davranışlara neden olabiliyor. çocuğun bedeni yasal olanla olmayan arasındaki farkı bilmiyor ki. aynı derecede bağımlı oluyor. ritalin hapı, amerika ve hollanda başta olmak üzere uyuşturucu piyasasında sokakta tanesi 5 dolara satılan, ezilerek burundan çekilerek ya da enjekte edilerek alınan bir drag. yani hiperaktif teşhisi konmamış gençler arasında da kullanılan popüler bir drag ve kokainden çok daha ucuz. bir zamanlar kokain eroin ve amfetamin de yasaldi ve mucize ilaç olarak tedavi amaciyla kullaniliyordu

    bir zamanlar kokain, eroin ve amfetamin de yasaldı ve bağımlılık
    yapmadığı savunuluyordu.

    kokain, 1800'lü yılların mucize ilacıydı. soğuk algınlığı, ağrı
    dindirici, anti depresan olarak hatta bebeklere kolik tedavisi olarak
    veriliyordu.

    eroin, morfin bağımlılığının tedavisi için üretilmiş bir ilaçtı. morfin
    de daha önce afyon bağımlılığının tedavi ilacıydı. tıpkı bugün eroin
    bağımlılığından kurtulmak için eroinden daha güçlü bağımlılık yaratan methadon'un kullanılması gibi. bakalım yarın methadon bağımlılığından kurtulmak için ne tür ilacı piyasaya sürecekler. bu bira bağımlılığından kurtulmak için doktorun votkaya başlamasını önermesi gibi bir şey.

    amfetamin ikinci dünya savaşında tüm ülkelerin askeri pilotlarına ve daha sonra askerlere veriliyordu.

    abd'de 1940'lı yıllarda depresyon ve uykusuzluk tedavisi için amfetamin kullanılıyordu.

    Bu da, zamanla dünya çapında bir amfetamin salgınına yol açtı ve bu salgın ancak çok büyük harcamalar sonucunda yavaşlatılabildi. bu durum abd, kanada, ingiltere ve avusturalya hariç bir çok ülkenin ritalin'e karşı büyük bir tepki geliştirmesine yol açtı. fransa'da bugün ritalin yerine psikoterapi uygulanıyor.

    abd'de ise, psikoterapi pahalı bir yöntem olduğu için kurumların onayı ile hiçbir psikoterapi uygulanılmadan ritalin veriliyor.

    journal of the american medical association'a göre 6 yaş altı gruptaki çocuklarda da –hatta 1 yaşın altındakilerde bile- ritalin kullanımı gün geçtikçe artıyor. hem de ilaç firması novartis ritalin'in 6 yaş altı çocuklarda kullanılmaması gerektiğini belirttiği halde.

    bir hastalik nasil yaratilir

    başlangıçta psikiyatri, hiperaktivitenin “beyin hastalığı” olduğunu
    ileri sürdü. beyin hastalığı olduğunu gösteren hiçbir kanıt
    bulunamadığında bu kez “minimal beyin hastalığı” olduğu iddia edildi. minimal beyin hastalığı tezi de kanıtlanamayınca bu kez “minimal beyin bozukluğu” olarak tanımlandı. bu da kanıtlanamayınca ismi yeniden değişerek “dikkat
    eksikliği bozukluğu” oldu. bu çocuklar video oyunları oynarken, kendi hoşlarına giden şeylerle ilgilenirken hiç de dikkat eksikliği çekmedikleri halde, biyopsikiyatri savunucularının ve ilaç firmalarının ısrarlı propagandaları sonucunda gerçek bir hastalık olarak toplumda hızla kabul görüyor.

    hiperaktivite denilen bir hastalığın olmadığına dair yapılan ciddi
    araştırmalar hasır altı ediliyor. psikiyatrist diane guinness,
    hiperaktivite hastalığını(!) “imparatorun yeni giysisi “ olarak tanımlıyor. “hastalığı biz yarattık, ona tıbbi kutsallık kazandırdık. şimdi yüzümüzü kızartmadan, yarattığımız canavardan nasıl kurtulacağımızı bilemiyoruz”
    diyor. ilaç firmalarının sponsorluğunda yapılan araştırmalar için büyük miktarlarda paralar almış, unvanlarını ortaya koymuş psikiyatristlerin gerçeği itiraf etmesinin gerçekten zor iş olduğunu söylüyor.

    Devamı aşağıda>

  • NarKo
    replied
    hadi oradan...

    Leave a comment:


  • Goladka
    replied
    bilgiler için teşekkür ederim gayet ilgi çekici ve açıklayıcı

    Leave a comment:


  • merdane
    replied
    Orjinal yazı sahibi: iyimser View Post
    Oğlum 4 yıldır concerta kullanıyor. Doktorumuz bırakma seviyesine geldiğini söylüyor ama şunu söylemek isterim ki doktor ısrarla ilaç vermiyor, benim anlattıklarıma istinaden veriyor zorla içir de demiyor ben istesem kullandırtmam ama kullandırtmazsam ne olur?
    bu iş hariçten gazel atmaya benzemez. Mecbur kalınınca içiliyor. Kötünün iyisi durumu. Yani içmezse dur durak bilmeyen okula hiçbir şekilde uyum sağlayamayan, kızınca tepkisini diğer çocuklara vurarak, onlara zarar vererek alan, okuldan atılmaya mahkum dolayısıyla eğitim alamayan, sosyalleşemeyen eve kapanmış bir çocuğunuz mu olsun istersiniz, yoksa eğitimini alan uyumlu bir çocuk mu olsun? kararı anne baba verecek, anne baba ilacı çocuğuma içirtmem derse, peki o çocuk büyüdüğünde neden beni tedavi ettirmediniz, neden okuyamadım neden ben böyleyim, hiç arkadaşım yok vs vs diye ailesine kızmayacak mı?

    Revolotionİst sözüm sana değil sen bu yazıyı paylaşarak çok iyi ettin sağol. Sözüm Nil Gün'e!

    Nil Gün ciddiye alınacak biri değil.
    katılıyorum dikkat eksikliğim olduğunu çok geç öğrendim sebebi şuan bile tansiyon hastası olduğu halde 'vucuduma kimyasal almam' deyip ilaçlarını içmeyen doktora gitmeyen annem.oysaki eziyet gibi geçen çocukluğumda inat ve hırsımla çalışıp akvaryum sesinden dikkatimi toparlayamayıp çıt sesine sinirlenmelerime mi,derste not tuttamayıp verdiğim not paralarınamı,yazılanı anlayamayıp ezberlediğim veya ilginçleştirip aklımda tutma çabalarım için harcanan saatlerime mi,salak gibi geçen asi ve asabi çocukluğum ve bu rahatsızlıktan bihaber yaşamaya çalışırken topladığım onca kötü anıya mı üzüleyim..herşey zehirdir ona bakılırsa önemli olan dozdur. herşeyi kapitalizm rand ve paraya veya oynanan oyunlar paranoyasına bağlayan şu zihniyet o düzenin bi parçasından başkası değildir.
    Last edited by merdane; 26-01-2013, 07:01 AM.

    Leave a comment:


  • yumakkedi
    replied
    Yok ritalin kuşağı,yok bilmemne....Oglum su an 16 yasinda doğdu doğalı da bu sorunu mevcut.Ha bire bu yazı dönüp dolaşıyor nette.Kimse de demiyor ki bu sorunu bizim ülkemizde yaşayanlar var mı,varsa neler yaşıyor,neler hissediyorlar.Birakin bir makaleyi kitap yazardim simdiye kadar.Bir de buna ,toplumun bakış acısını,dışlanmalarınızı,sokaktan gecen adamın bile Hiperaktivite ve ilaçların zararlari(!) hakkında atıp tutmasını, nette dolaşan yazıları,bu konulardan para kazanmaya çalışan sarlatan psikologları da eklesem hatta bir ansiklopedi olurdu.Okula başladığı ilk gun bütün okulun çocuğunuzdan bahsetmesi ile iyi bir sok yasıyorsunuz ,belki bu yazılardan da bir donem etkilendiğiniz oluyor ama ben kendi adıma ne zaman bunlara kulaklarımı kapattım ve bilime yani Dr a güvendim,herseyi arkada bıraktım.Bu konuda soru soran herkesle tecrubelerimi paylasabilirim....

    Leave a comment:


  • shondes
    replied
    Ritalinin yanetkilerinin olumsuz olması kötü, sadee dehb için bir ilaç olsa daha iyi olur..

    Leave a comment:


  • arcatera
    replied
    Orjinal yazı sahibi: enerji528 View Post
    Tabletin biri 10mg 3-4 saatte bir 10luk alınmıyor mu 20mg aynı anda almıyorsun herhalde? İlacı bıraktıktan sonra mı tekrar ilaca istek duyuyorsun herhalde yanlış anlamadım değil mi?
    Ben aynı anda 50mg de aldım 24 saat içinde 20 tablette aldım. Mideyi çok çalıştırıyor sindiriyorsun fakat açlık hissetmeyince bomboş bir mide oluyor boğazın kuruyor eğer haraket edeceksen kalp atım hızın 15-20 daha fazla oluyor. Bende otururken 100'e çıktı. Etkisi geçerken depresyon,mutsuzluk sinirlilik yapıyor.
    Last edited by arcatera; 16-05-2012, 09:06 AM.

    Leave a comment:


  • enerji528
    replied
    Orjinal yazı sahibi: fomento
    20 mg dozdan sonra çarpıntı.. ilacın etkisi geçerken özellikle ben büuyük yoksunluk hissediyorum.
    Tabletin biri 10mg 3-4 saatte bir 10luk alınmıyor mu 20mg aynı anda almıyorsun herhalde? İlacı bıraktıktan sonra mı tekrar ilaca istek duyuyorsun herhalde yanlış anlamadım değil mi?

    Leave a comment:


  • enerji528
    replied
    Orjinal yazı sahibi: fomento
    Ritalinin yan etkileri olmasa Tanrıya milyonlarca kez daha şükrederdim doğrusu.. :/
    Merhaba fomento ritalinin ne gibi yan etkileri var kısaca yazar mısın, yarın doktordan ritalin yazmasını isteyeceğim?

    Leave a comment:


  • enerji528
    replied
    Orjinal yazı sahibi: duygu99999 View Post
    siz neyi biliyorsunuz da böyle yorumlar yapabiliyorsunuz.
    yıllardır arkadaşlarımla sinemaya gidemiyorum, film izleyemiyorum, garip, tuhaf biri olarak adlandırılıyorum. üniv. sınavında derece yaptım gsü ye geldim ama hala fransızca öğrenemedim üç yıldır kendimi öyle zorluyorum ki, olmuyor bir gazete okuyamaz duruma geldim, kapıyı açık unutup ya da üzerinde anahtarı unutup uyudum defalarca sürekli kendimi yaralıyorum sakarlığımdan ne kadar dikkat etmeye çalıştıysam da olmadı.
    arada hani çok sinirlenirsiniz de içiniz de birşey patlar boğazınızdan çıkar nefes alamazsınız ya işte bir dehp hastaları bunu dakika da defalarca yaşıyoruz nefes alamıyoruz biri birşey anlatırken on saniyeden daha fazla konsantre olamıyoruz sürekli sarhoş gibiyiz, rüya da gibiyiz ve ilacı kullanıp o sis perdesi kalkınca ne yaşadığımızı daha ii anlıyoruz
    o yüzden bilip bilmeden konuşmayın aksine madde kullanımını engelliyor ve bizi normal insan seviyesine çıkartıyor
    bu üye olduğum ilk forum çok hoşlanmam ama yazılanlar deli etti beni ve oggy arkadaşım teşekkür ederim bunu bu şekilde açıkladığın için çok geçmiş olsun
    Ben kendimi 1-2 yıl boyunca dehbli sanmıştım doktora gidince dalgınlığımın, dikkatsizliğimin, bir işe odaklanamayışımın, film izleyememe vs. gibi nedenlerin okbden kaynaklandığını öğrendim uzun süreli bir anafranil tedavisiyle düzelme sağladım tv izleyebiliyordum, konuşana odaklanabiliyordum. Seninki de böyle bir şey olmasın dehb teşhisini doktor koydu değil mi?
    Ayrıca yarın doktora gideceğim bana 1,5 aylığına ritalin yazmasını isteyeceğim. Doktora anlatacaklarımı bir kağıda yazdım inşallah ikna edebilirim. Okbden dolayı sınavlara odaklanamıyorum, zamanı yetiştiremiyorum.

    Leave a comment:


  • duygu99999
    replied
    Orjinal yazı sahibi: oggy_g View Post
    İlaçlar hakkında tıp camiası dışından sürekli böyle ağır ve çoğu zaman da mesnetsiz eleştirilerde bulunulur. Hoş, tıp camiası bu konuda üzerine düşeni yerine getirmekte midir, o da ayrı bir tartışma konusu. Bunun en basit örneği bu ilaçları yazmak için kullanılan reçetenin başlığının "UYUŞTURUCU MADDE VE MÜSTAHZARLARIN" gibi acayip bir ifade olması. Halbuki Ritalin ve Concerta'nın uyuşturucu maddelerle ne alakası var???? Bunlar tam tersine uyuşturucu değil, uyarıcı nitelikteki ilaçlardır ve beynin herhangi bir olgu veya konuya odaklanmakta çektiği güçlüğü yenmeye yararlar. Alın size çok bilmiş cahilinin bir lafı. Kaynak İTÜSÖZLÜK: "eczaneden morfin, morfon, kokain türevi uyuşturucular alabileceğiniz reçete. çok az doktora verilir, onlar da sorumluluk almaya cesaret edemediklerinden yazmazlar. pek ender görülür bu reçete." Evet herkes tıbbi farmakoloji bilmek zorunda değildir ve evet ifade özgürlüğü herkesin kutsal bir hakkıdır. Ancak böylesine cahilce ifadeleri tangın tungur serd etmeden önce insanlar okuyacak olanların olumsuz etkilenebileceğeni biraz olsun düşünmek zorunda değiller midir?

    Konumuza dönelim. Her ilacın bir yarar-zarar dengesi vardır ve bu en basit bir ağrı kesici için bile söz konusudur. Ağrı kesici olarak parasetamol alırsınız veya almazsınız. Almazsanız çıkar biraz temiz hava alırsınız, stresli ortamdan uzaklaşır gündelik dertleri unutmaya çalışırsınız ve baş ağrınız böylece de geçer. Peki ya başka türlü tedavi olanağı bulunmayan DEHB gibi bozukluklar için ne yapacaksınız? Bu insanlar (örneğin ben) ömürleri boyunca hiçbir dalda tutunamayıp hep mağlup olmaya mahkum sorumsuzlar olarak mı yaşayacaklar?

    Bu tip ilaçları kullanan çocuklarla ilgili en fazla duyulan şikayet çocuğun birden bire bir hayalete, adeta bir heykele dönüştüğü şeklindedir. Peki bu durumun, aşırı derecede hareketli ve yıkıcı önceki haline kıyasla son derece güzel bir iyileşmenin getirdiği iyilik hali olduğu ve iki hal arasındaki şaşırtıcı farkın insanları bu ilaçlar hakkında şüpheye düşürdüğü fikri neden akla gelmemektedir? Evet, gerçekten de bu ilacı almaya başlayan rahatsız çocuklar birden bire akıllı, söz dinleyen ve görevlerini yerine getirebilen bireyler haline gelmektedir. Yani o zaman yapılması gereken yalnızca ilacın etkinliğini ve başarısını takdir etmek ise?

    Kimyasal madde istismarı hep olacaktır. Çünkü maddelere düşkünlüğün de beyinle gilili bazı dengesizliklere bağlı kökenleri vardır. Kimse hayatım kaysın, ailem sersefil olsun, çoluk çocuğun bile maskarası olayım, sokaklar çürüyeyim diye alkolik olmaz. İnsanı alkolik yapan, beynindeki yenemediği ve aşamadığı çok güçlü bir arazdır (örneğin alkoliklerin çok önemli bir yüzdesi aslında hipoglisemiktirler ve alkol tedavisi gördoükten sonra içine en çabuk düştükleri bağımlılık da şeker bağımlılığıdır). O halde yapılması gereken öncelikli iş insanların bu biyokimyasal arazdan kurtarılmasıdır, alkolü ve alkolikliği öcüleştirmek değil.

    Beyninde dopaminerjik zincirle ilgili bir araz taşıyan bir kimse de hem DEHB gibi bir takım rahatsızlıklardan mustarip olacak hem de bilinçsizce ve ister istemez kendi kendine tedavi mahiyetinde olmak üzere bir takım maddeleri istisma yoluna kolayca başvurabilecektir. O halde bırakın da insanlan hiç olmazsa uzman gözetiminde ve kontrol altında tedavilerini alabilsinler de dah abeter sosyal faciaların yolları açılmasın.

    siz neyi biliyorsunuz da böyle yorumlar yapabiliyorsunuz.
    yıllardır arkadaşlarımla sinemaya gidemiyorum, film izleyemiyorum, garip, tuhaf biri olarak adlandırılıyorum. üniv. sınavında derece yaptım gsü ye geldim ama hala fransızca öğrenemedim üç yıldır kendimi öyle zorluyorum ki, olmuyor bir gazete okuyamaz duruma geldim, kapıyı açık unutup ya da üzerinde anahtarı unutup uyudum defalarca sürekli kendimi yaralıyorum sakarlığımdan ne kadar dikkat etmeye çalıştıysam da olmadı.
    arada hani çok sinirlenirsiniz de içiniz de birşey patlar boğazınızdan çıkar nefes alamazsınız ya işte biz dehp hastaları bunu dakika da defalarca yaşıyoruz nefes alamıyoruz biri birşey anlatırken on saniyeden daha fazla konsantre olamıyoruz sürekli sarhoş gibiyiz, rüya da gibiyiz ve ilacı kullanıp o sis perdesi kalkınca ne yaşadığımızı daha ii anlıyoruz
    o yüzden bilip bilmeden konuşmayın aksine madde kullanımını engelliyor ve bizi normal insan seviyesine çıkartıyor
    bu üye olduğum ilk forum çok hoşlanmam ama yazılanlar deli etti beni ve oggy arkadaşım teşekkür ederim bunu bu şekilde açıkladığın için çok geçmiş olsun

    Leave a comment:


  • duygu99999
    replied
    siz neyi biliyorsunuz da böyle yorumlar yapabiliyorsunuz.
    yıllardır arkadaşlarımla sinemaya gidemiyorum, film izleyemiyorum, garip, tuhaf biri olarak adlandırılıyorum. üniv. sınavında derece yaptım gsü ye geldim ama hala fransızca öğrenemedim üç yıldır kendimi öyle zorluyorum ki, olmuyor bir gazete okuyamaz duruma geldim, kapıyı açık unutup ya da üzerinde anahtarı unutup uyudum defalarca sürekli kendimi yaralıyorum sakarlığımdan ne kadar dikkat etmeye çalıştıysam da olmadı.
    arada hani çok sinirlenirsiniz de içiniz de birşey patlar boğazınızdan çıkar nefes alamazsınız ya işte bir dehp hastaları bunu dakika da defalarca yaşıyoruz nefes alamıyoruz biri birşey anlatırken on saniyeden daha fazla konsantre olamıyoruz sürekli sarhoş gibiyiz, rüya da gibiyiz ve ilacı kullanıp o sis perdesi kalkınca ne yaşadığımızı daha ii anlıyoruz
    o yüzden bilip bilmeden konuşmayın aksine madde kullanımını engelliyor ve bizi normal insan seviyesine çıkartıyor
    bu üye olduğum ilk forum çok hoşlanmam ama yazılanlar deli etti beni ve oggy arkadaşım teşekkür ederim bunu bu şekilde açıkladığın için çok geçmiş olsun

    Leave a comment:


  • arcatera
    replied
    Orjinal yazı sahibi: sorun
    hiperaktivite bozukluğu diye birşey yoktur. yeni çağ çocuklarının kafa yapısına uymayan demode ezberci eğitim sistemi vardır. eğitim sisteminideki yanlışları görmeyip çocuklara bok atıyorlar. bu çocuklar doğdukları gibi elektronik aletleri çok iyi kullanıyorlar, algılama şekilleri daha gelişmiş ve farklı. tabi ki klasik okul sisteminde dikkat bozukluğu, unutkanlık vs. yaşayacaklar.
    Aynen öyle ama hepsinde görülmüyor ki !

    Leave a comment:


  • arcatera
    replied
    Her uyuşturucu maddeyi kötü olarak gören zihniyeti kınıyorum !
    Ritalinin uyuşturucu olduğu doğru ama dehb hastalığında çok işe yarıyor !
    Nikotinden yüzbinlerce kişi ölürken tartıştığınız şeye bak.

    Leave a comment:


  • mert77
    replied
    eğer ciddi problemleriniz yoksa ilaca hayır!

    Leave a comment:

İşleniyor...
X