Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ritalin kullanmak ya da kullanmamak

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Ritalin kullanmak ya da kullanmamak

    Merhabalar.

    Öncelikle biraz uzun bir yazı olabilir bunu belirteyim. Okuyanlara şimdiden teşekkürler.

    Ben. Belkide bu sözcük bende derin anlamlar içeriyor. Karamsar, mutlu, huzurlu, sevecen, iyimser, vs vs vs

    Çocukluk dönemlerimde çok huysuz arkadaşlarıyla kavga eden eline geçen şeyleri parçalamaktan zevk alan, annesinin dikiş makinesinin vidalarını söken, koltukların tepesinde gezen sancılı bir kişiliktim.

    İlkokula başlayacağım haberini babamdan duyunca havalara uçan ben nasıl olmuştu da okulun ilk haftasında okuldan nefret eder bir kişilik olmuştum okuldan kaçıp eve gelen biri olmuştum. Herkesin çok zeki gözüyle baktığı biriydim. Nasıl oldu da 25 yıllık hayatımda en büyük başarım sadece okuma yazma başarısı elde etmek oldu.

    Evet belki de bende bir dikkat eksikliği kurbanıyım ve bunun farkına yeni varıyorum.

    Hangi birini anlatayım bilmiyorum ancak çocukluktan beri içimde hep bir heves olmuştur ama hep beni yarı yolda bırakmıştır.

    Eve gelen misafir çocuklarıyla çadır kurup oyun organize ederdim. Dışarıda bulduğum çikolata çöpleriyle marketçilik oynardım ve ben organize ederdim. Sesim de güzeldi. İlköğretim boyunca öğretmenlerim özel günlerde şarkı söyletirlerdi hep bir hayalim vardı sanatçı olacaktım. Dersler beni zerre kadar ilgilendirmiyordu çünkü sınıfta boğuluyordum resmen. Sınıfın duvarları üstüme üstüme geliyordu hep. Bir konuyu dikkatli dinlediğimde - ki bu çok nadir olmuştur - çok iyi anlıyordum ancak şimdi bir bakıyorum kendime hiçbir şey hatırlamıyorum.

    Evet sesimde güzeldi demiştim ancak o da beni ergenliğe girdikten sonra terk etti. Bana kalansa ders çalışmaktı. Ama ben bunu yıllardır başaramıyordum. 4 sene öss gir - çık bir şey değişmiyordu. Sonunda 2 yıllık bir yeri kazanmıştım bir şekilde bitirdim ve açıköğretimden 4 seneye tamamlayıp lisans mezunu oldum. Şu an yükseklisans yapıyorum ancak siz bir de bana sorun. O kadar anlamsız o kadar boş geliyor ki. Bir şey olacağımdan değil kendimi kandırmak için okuyorum işte. Türkiye şartları orta da sonunda yine bir sınav var ki o da KPSS.

    Hayatımda hiçbir şeyi düzenli yapamamışımdır. Bir şeyi yaparken başka bir şey gelir aklıma hep ve onu yapmaya koyulurum. Kafamdan sürekli düşünceler geçer. Yatmaya yakın ise ders çalışma isteği gelir ancak sabah kalktığımda artık derim ve hiç öyle olmaz. Yastığa kafamı koyunca birçok proje oluştururum kafamda ancak gerisi gelmez.

    Kasım ayında ders çalışmaya başladım artık çok kararlıydım bu sefer çok dikkatli çalışacağım ve iyi yerlere geleceğim diyordum ki sadece 2 ay sürdü ve beni karamsarlıklar sarmaya başladı ve öğrenilmiş çaresizlik dedikleri şey ortaya çıktı ders çalışmayı bıraktım.

    Doktora gittim ders çalışamıyorum dedim sana ritalin verelim dedi neyse 1 içtim 2 içtim 3. de içmeyi bıraktım. Bu ilaç beni değişik bir hale soktu duygusal bir hale girdim sanki hastalıklıymışım gibi hissetmeye başladım. Aşırı uykusuzluk ve kalp çarpıntısı yaptı öyle ki nefesimi toparlamakta zorlanıyordum.

    Fazla da uzatmak istemiyorum. Sizlere sormak istediğim şey ben bu ilacı kullanmalı mıyım? İnternette biraz araştırma yaptım zararları da olduğu söyleniyor.

    Son olarak bu dikkat eksikliğinin belirtilerini okuduğumda bu resmen beni tarif ediyor dedim ki hakikaten de öyle. Bu durumda olup kendini diğer insanlardan farklı görenler de varsa belirtsinler lütfen. Ben artık kafamda geçenleri dinlemekten bir şeyler tasarlamaktan çok yoruldum çünkü gerisi yok gelmiyor ve elde olansa koca bir sıfır.

    Saygılar.

  • #2
    bu ritalin cidden işe yarıyormu yarıyorsa bende doktoruma yazdırmak istiyorum çünkü bendede var dikkat eksikliği ve bir türlü ders çalışamıyorum vizelerim berbat geçti şimdi finaller var finallerden çok iyi alıcam çok çalışıcam dedim durdum ama hiç çalışmadan giricem şimdi ne yapıcam bilemiyorum elime çalışma kağıtlarımı aldığımda o kadar kötü oluyorumki uykum geliyor hemen falan :/ böyle giderse mezun olamıcam

    Yorum


    • #3
      Yazini full okudum benzerlik gosteriyoruz, ben belki senden daha ileri boyutta olabilirim cunku eskiden sadece cok dusunceliydim simdi ise dusunce hayal aleminde yasiyorum..
      Dusununce herseyi kafamda cozuyorum hatta muthis tasarimlar yapabiliyorum, dusuncek bir konu bulayim onu oyle bir irdeliyorum ki en yuzeyinden en derinine kadar iniyorum ama is icraate gelince hicbirsey yapamiyorum.

      Hoca ders anlatiyor ben baska seyler dusunuyorum sonra ders bitiyor ama farkinda degilim ne anlatti ne konustu en ufak bi fikrim olmuyor.

      Siniftaki en gerizekali insanlar bile benden yuksek not aliyor adam iki kelimeyi bir araya getiremiyor, hanzonun dag ayisinin teki ama vize sonuclari aciklaninca bi bakiyorum ki en dusuk not alanlar listesindeyim
      Bu sefer kendine gel diyorum kendini derslere ver diyorum yine olmuyor en fazla calisabildigim sure 30dk ..

      Kimse zeki oldugundan degil aslinda biliyorum yuksek not alanlarin cogusu ezberci adamlar yazilanlari ezberleyip sinif geciyorlar ama ben onu bile yapamiyorum hic konsantre olamiyorum olsam bile cok kisa suruyor, boyle parca parca calisinca da aklimda hicbirsey kalmiyor.

      Cozumunu bilen esirgemesin pls.
      Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur.
      Mustafa Kemal ATATÜRK
      Asperger bir kız arkadaşım olsun isterdim,
      kalk gidiyoruz dediğimde nereye diye sormayan,
      karavanımın hanımı olan




      01101110011110100111010000100000011110010110100101 1100100110110101101001011000100110010101110011

      Yorum


      • #4
        Öncelikle yalnız olmadığınızı belirteyim yazdıklarınızın fazlası bende var eksiği yok. Hatta bizim yaş grubumuzdaki (22 - 30) çoğu dehb'li kişi hep aynı sorunları yaşıyor. Kesin olarak sana bu teşhis konulduysa bunun ilaç dışında bir tedavisi yok yani ilaçla tedaviye devam etmeni kesinlikle öneririm.

        Ritalin ve concertanın gerçekten çok yıkıcı yan etkileri var kalp çarpıntısı , uykusuzluk, iştahsızlık, anksiyete, bunlar genelde tüm hastalarda görülür, bana göre en kötü yan etkisi yoğun anksiyete yaratmasıdır. İlacın sende yarattığı tüm etkileri gittiğin doktorla devamlı paylaşman lazım örnek olarak bende yoğun anksiyete yarattı ve doktorum concerta yanında xanax ıda kullandırmaya başladı.

        Sonuçta kullandığımız bu ilaçlar antidepresan değil arkadaşlar bir tür amfetamin türevi olan metilfenidat bu ilaçların etken maddesi. Bir çok kişinin uyuşturucu olarak kullandığı bir madde sayılabilir yani bu yan etkileri çok normal karşılamak lazım sonuçta bir nevi uyuşturucu ile tedavi oluyoruz.

        Gittiğin doktordan sana concerta yazmasını iste ritalin ile hiç bir farkı yok sadece ritalin gibi günde 3 defa almak zorunda kalmıyorsun tek bir adet ortalama 12-14 saat etki yaratıyor.

        Son olarak biraz sabırlı ol ben 26 yaşındayım ve ne ünv. bitirebildim ne de adam akıllı bir meslek edinebildim öyle bir boşluktayım ki ne yapacağımı şaşırmış bir şekilde tedavi olmaya çalışıyorum. İnan bu hastalığı yogun bir şekilde yaşayan insanlar gerçekten çok berbat bir durumda , özgüven desen yaşanılmış onca başarısız deneyimden sonra yerle bir olmuş, istek desen yok , heyecan desen yok duygusal bir boşluk duygusal bir çöküntü.

        Gerçekten çok iyi anlıyorum sizi arkadaşlar umarım bir gün hepiniz düzelmiş, istediğimiz hayatı yaşıyor bir şekilde burada sohbet ederiz.

        Yorum


        • #5
          dikkat dağınıklığı beyinle alakalı. beyinin odaklanma kısmıyla alakalı bi sorunmuş. sanırım doğuştan geliyor bu dehb.
          push push. you. can do it!

          Yorum


          • #6
            Peki bizim suçumuz nedir arkadaşlar? Hani Allah birimizi diğerinden farklı yaratmamıştı. Hadi futbol yeteneği olan futbolcu oluyor hayatı kurtuluyor, sesi güzel olan o yönde ilerliyor, dikkat eksikliği olmayan doktor oluyor mühendis oluyor vs biz ne yapacağız? Normal olanların seviyesine gelmek için ilaç kullanmamız gerekiyor ve bilmiyoruz bunun sonraki yıllarda bizim sağlığımızda neye sebep olacağını. Bıktım artık inanın 25 senede yaşamaktan bıktım yaa

            Yorum


            • #7
              @yorgun1 yazını okuyunca kendimi gordum sanki bnde dikkat eksikligi var ve nasıl cozuceğimide bilmiyorum hic ilac kullanmadim bu yasima kadar da ee iste zorlayarak,universite son sınıfa geldim ama dikkat eksikligi hayatımı cok etkiledi ,galiba ufakken aldigimiz egitim hayatımızı etkiliyor ,ondan ilerde cocuklarim olursa bu konuda cok dikkat edicem
              Last edited by bymhrrm; 27-05-2013, 08:18 PM.

              Yorum


              • #8
                Arkadaşlar tüm yorumları okudum sanki herkes aynı şeyleri yaşamış. Bende yoğun olarak dikkat problemi yaşadığım için doktora gittim, ritalin yazdı. 3-4 aydır kullanıyorum. Yan etkileri inanın iğrenç, özellikle ilk 2 ay. Uyku sorununu çok yoğun olarak yaşarsınız, yanında multi-vitamin takviyesi almanızı tavsiye ederim.
                Kalp sorunu olanlar zaten 100metreden fazla yaklaşmasın. Gün içerisinde ritalin kullanıp 10-12 saat uyanık kalırsanız, ve uyumamanız gerekirde ritalinde içmezseniz kalp atışlarınız inanılmaz düzensiz olur. Daha fazla detaylı anlatmak isterim fakat çok önyargılı olursunuz.
                Yan etkileri dışında faydalarına gelirsek, ben meslek lisesi mezunuyum ders konusunda temelim yok denecek kadar kötüydü, 2 sene üniversite sınavına girdim çalışmadım(çalışamıyordum dehb yüzünden) derslere, max 15dk durabiliyordum dersin başında. İnanılmaz hareketliydim. İstemedende olsa kötü bi bölümü yazıp gittim, sonrasında ritalini öğrendim ve 3 ay da inanın 2 senede yapamadığımın fazlasını yaptım diyebilirim. Okulu bıraktım gibi, bu senede 2 hafta kaldı sınava pek ümitli değilim ama şansımı denicem. Dershaneye gitmeden kitaplardan yapabildiğim kadarıyla yapmaya çalışıcam. Diğer faydalarına gelirsek eğer, eskiden hissettiğiniz gibi duygusuz vurdum duymaz yanınız çok azalıyor, daha mantıklı düşünüp daha romantik olabiliyorsunuz
                İnsanlara yaklaşımlarınız değişiyor. Daha sıcakkanlı oluyorsunuz çevreniz artıyor dolayısıyla. Yanılmıyorsam depresyondan da uzaklaştırıyor. Kimyasal yapısı gereği uyuşturucuya benzediği için. Sorularınız varsa alabilirim, özelden de yazabilirsiniz. Yardımcı olmak isterim dehb'lilere

                Yorum


                • #9
                  Orjinal yazı sahibi: lastchaos View Post
                  Arkadaşlar tüm yorumları okudum sanki herkes aynı şeyleri yaşamış. Bende yoğun olarak dikkat problemi yaşadığım için doktora gittim, ritalin yazdı. 3-4 aydır kullanıyorum. Yan etkileri inanın iğrenç, özellikle ilk 2 ay. Uyku sorununu çok yoğun olarak yaşarsınız, yanında multi-vitamin takviyesi almanızı tavsiye ederim.
                  Kalp sorunu olanlar zaten 100metreden fazla yaklaşmasın. Gün içerisinde ritalin kullanıp 10-12 saat uyanık kalırsanız, ve uyumamanız gerekirde ritalinde içmezseniz kalp atışlarınız inanılmaz düzensiz olur. Daha fazla detaylı anlatmak isterim fakat çok önyargılı olursunuz.
                  Yan etkileri dışında faydalarına gelirsek, ben meslek lisesi mezunuyum ders konusunda temelim yok denecek kadar kötüydü, 2 sene üniversite sınavına girdim çalışmadım(çalışamıyordum dehb yüzünden) derslere, max 15dk durabiliyordum dersin başında. İnanılmaz hareketliydim. İstemedende olsa kötü bi bölümü yazıp gittim, sonrasında ritalini öğrendim ve 3 ay da inanın 2 senede yapamadığımın fazlasını yaptım diyebilirim. Okulu bıraktım gibi, bu senede 2 hafta kaldı sınava pek ümitli değilim ama şansımı denicem. Dershaneye gitmeden kitaplardan yapabildiğim kadarıyla yapmaya çalışıcam. Diğer faydalarına gelirsek eğer, eskiden hissettiğiniz gibi duygusuz vurdum duymaz yanınız çok azalıyor, daha mantıklı düşünüp daha romantik olabiliyorsunuz
                  İnsanlara yaklaşımlarınız değişiyor. Daha sıcakkanlı oluyorsunuz çevreniz artıyor dolayısıyla. Yanılmıyorsam depresyondan da uzaklaştırıyor. Kimyasal yapısı gereği uyuşturucuya benzediği için. Sorularınız varsa alabilirim, özelden de yazabilirsiniz. Yardımcı olmak isterim dehb'lilere
                  Açıkcası size çok imrendim ben concertanın yanında xanax da kullandığım halde en ufak bir mutluluk ya da en ufak bir romantiklik yok bende

                  Yorum


                  • #10
                    Orjinal yazı sahibi: Fantastik View Post
                    Açıkcası size çok imrendim ben concertanın yanında xanax da kullandığım halde en ufak bir mutluluk ya da en ufak bir romantiklik yok bende
                    Hocam biraz da çabalamak gerek, olayın %50'si sizde bitiyor gerisi ritalin. Üstünüze düştüğü gibi çabalarsanız eğer faydasını mutlaka görürsünüz. Ayrıca imrenilcek değil tam tersi bir durumdayım. yaş 21 oldu ve istediğim bölümde değilim, planlarıma göre en geç 25 de askerden gelmem gerek. Mutluluk ise biraz çabalayın uğraşın uykusuz kalın işkence gibi hayat sürün ama sonunda bişeyler başardığınız da küçükte olsa bişeyler başardığınız da mutlu oluyorsunuz inanın. Dikkat eksikliği yüzünden rahatlığa ve yatmaya alışmışız. Bu hayatta hep çabalarsanız yorulmadan, ömrününüzün sonuna kadar çabalarsanız herkes size imrenir ve mutlu olursunuz. Para olunca mutlu ve huzurlu bir ailenizde olur. Bu devir para üzerine kurulu malesef..
                    Xanax sanırım anti-depresan oluyor. Ben onun kullanılmasına pek mantıklı bakmıyorum, depresyona çok girdiğim oldu, çok fazla üzüldüğüm oldu ama yine olay siz de ve düşünceleriniz de bitiyor. Biraz çabalayın lütfen

                    Yorum


                    • #11
                      Doğru doktor gerekiyor diyorum

                      Yorum

                      İşleniyor...
                      X