Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bipolar Bozukluk yaşadığı tahmin edilen kişiye yaklaşım

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Bipolar Bozukluk yaşadığı tahmin edilen kişiye yaklaşım

Merhaba,

4 aya yakın bir süre önce ortak arkadaşlarım vasıtası ile bir bayan ile tanıştım ve zaman içinde duygusal bir ilişki başladı. Ailesi ile büyük problemleri olan bir insan. Ailesi onu belli bir hayat tarzına (unvanı, yeri belli memur formatında bir iş ve hayat) itmeye çalışırken o ise daha özgür bir hayat ile ailesinden ayrı yaşamak istiyor. Bu şekilde geçen sene geçirdiği 6 aylık süreyi de hayatının en güzel dönemi olarak adlandırıyor.

Kendisi ile beraber olduğumuz 4 ay boyunca çok neşeli, konuşkan, girişken, flörtü seven, pozitif ve hareketli bir insan portresi çizdi. Fakat yaklaşık 3 hafta önce birden bire ortadan kayboldu ve telefonlara, emaillere, SMSlere cevap vermez oldu. İlk başta benimle alakalı olduğunu düşünüp, bizi tanıştıran ortak arkadaşlarına da, ki bu kişilerden birine 'abim' diğerine de 'can dostum' derdi, bu yüzden sırt çevirdiğini düşündük ama daha sonra bizimle alakası olmayan başka arkadaşlarına da aynı şekilde davrandığını öğrendik.

Herşey 1 gün içinde oldu. 3 hafta önce Perşembe günü bizsiz yapamayan bizleri çok sevdiğini söyleyen insan Cumartesi günü bizi hayatından sildi. Ona ulaşma ve yardım etme çabalarımızın hepsini reddederek aramıza bir duvar ördü.

Bir arkadaşımın tavsiyesi ile manik depresyon konusunu araştırdım ve gerek manik gerekse de depresif atak dönemlerinde görülen davranış şekillerinin önemli kısmının bu kişide var olduğunu gördüm. Neşe, hareketlilik, çok konuşma, aşırı para harcama (bunu özellikle ailesine inat yapıyor), iştah, karşı cinse ilgi, bu yönde bir giyim tarzı gibi davranışlar kendisinde hep vardı. Bu depresyon süreci başladığından beri de tamamen ortadan kayboldu ve ortak arkadaşımıza yolladığı tek bir mesajda hayatının en zor dönemini geçirdiini, bunu kimse ile paylaşıp derdi olan insanlara ekstra dert olmak istemediğini ve çok acı çektiğini belirtti. Hayatının önceki dönemlerinde de depresyonda olduğunu belirttiği ve ortadan birkaç günlüğüne kaybolduğu dönemler olmuş. Hatta benimle beraberken de bir kez olmuştu ama onu uzun süredir tanıyan arkadaşlarının anlattığına göre hiç bu kadar sert yaşanmamış.

Uzun süre ona yardımcı olabilmek için ona ulaşma konusunda ısrarcı davrandım. Belki de bu büyük bir hataydı. Arkadaşlarımız 2 haftadır ben de 1 haftadır iletişimi kestim.

Ben psikiyatrist değilim. Sadece bu kişinin davranışı ile manik depresyonda görülen davranış şekillerini karşılaştırıp böyle bir teori ürettim. Doğru mudur bilemiyorum...

Öğrenmek istediğim 2 şey var:
    Böyle bir kişiye nasıl davranmak gerekir? Kendi haline mi bırakılmalı yoksa ara sıra iletişime geçmeye mi çalışılmalı? Bu çabalara kesinlikle cevap vermediğini tekrar belirteyim. Kendisi için çok endişelendiğimi belirttiğimde bana sadece zamana ihtiyacı olduğunu ve çok yorgun olup herkesden kaçtığını belirten bir mesaj yollamıştı. İletişime geçmeye çalışıp onu daha da bunaltmaktan korkuyorum.

Manik depresif bir hasta depresyon döneminde hayatından birden çıkardığı insanları depresyon sonrasında tekrar hayatına sokar mı? Arkadaşları bu kişinin artık adını bile anmak istemediklerini söylüyorlar. Ben kendisinin hasta olabileceğini ve bu kadar peşin hükümlü olmamalarını söylüyorum ama başarılı olamıyorum. Eğer bu kişi birgün aramızdan birini arayıp ters bir cevap alırsa tekrar depresyona girer diye korkuyorum.

İlginize şimdiden teşekkür ederim...

Yorumlarınız ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Bir doktor teşhisi konulmadığı için hasta muamelesi yapmak zaten kesinlikle haddime değil ve böyle bir davranışın çok kötü sonuçlar doğurabileceğini biliyorum. O tarz bir yaklaşımım olmadı. Yaşamı ve ailesi ile ilgili seçimlerini de kesinlikle hastalık olarak görmüyorum ve kendisine hak veriyorum bu konuda...

Bahsettiğiniz gibi takip edilemeyecek kadar hızlı konuşma ve etrafındakileri yorma gibi davranışlarına rastlamadım. Ama bipolar bozukluk hakkında araştırma yaptığımda diğer semptomların arkadaşımın davranışlarına ne kadar uyduğunu, bire bir örtüştüğünü görünce çok şaşırdım. Bu konu ile ilgili psikiyatristler tarafından yazılan tüm makalelerde semptomların tamamının bulunmasının zorunlu olmadığı ve asgarisini öğrenince de kafamda bu konuda bir soru işareti oluştu. Özellikle 1 gün öncesine kadar hayatındaki en önemli insanlar ve dostları olduklarını söylediği kişilerle birden bire iletişimi kesmesi.

İletişim kurma çabalarımı ise ne yazık ki cevapsız bırakıyor. Sadece benim değil, diğer arkadaşlarının da uzattığı elleri geri çevirdi. Hatta geri çevirmek de değil; aramıza duvar ördü. Ben kendisine yardımcı olmak, zor anında yanında bulunmak istediğimi ilettim. O da sadece bana yorgun olduğunu, bunu herkese yaptığını ve herkesden uzaklaştığını zamana ihtiyacı olduğunu söyledi ve yine ortadan kayboldu. Söz konusu sadece ben olsaydım doğal olarak kendisi ile olan şahsi duygusal ilişkimde bir sorun var diye düşünür ve olayı psikolojik rahatsızlık boyutu ile ele almazdım ama herkese böyle davranıyor olması birşeylerin çok ters gittiğini gösteriyor.

Şu an sadece bekliyorum. 2 hafta boyunca hergün telefon, SMS, email ile ulaşmaya çalıştım ama tek bir tepki bile alamadım. Depresyona girdiği kesin ama yardım taleplerimize olumlu veya olumsuz bir cevap gelmediği için birşey yapamıyoruz.

Yorum

Benim kendisi ile olan beraberliğim boyunca herhangi bir gitgel yaşanmadı. Daima kendisini çok neşeli, hareketli bir insan olarak gördüm. Sadece bir kez 2 gün boyunca kendisine hiç ulaşamadım ve sonunda görüştüğümüzde 'moralim çok bozuktu, odama kapandım kimse ile konuşmadım' demişti. Daha sonra bu davranışı dönem dönem sergilediğini kendisini çok daha uzun zamandır tanıyan kişilerden öğrendim. Zaten aynı kişiler şu anki sürec başladığında da elbet birgün biryerden çıkar diye tahmin ediyorlardı ama olayın bu sefer bu kadar şiddetli bir boyutta yaşanması onları da şok etti.

Bipolar bozukluk ile ilgili olarak okuduğum makalelerde gördüğüm ve arkadaşımda da rastladığım davranışlar:
      Enerji artışı, kolay yorulmama (kontrolsuz ve takip edilemez değil ama 3 ay boyunca gçrüştüğümüz hergün neşesi ve hiperaktifliği eksik olmadı)
      Aşırı neşelenme
      Uyku ihtiyacında azalma (özellikle geceleri)
      Karşı cinse ilgi (özel olduğu için elbette detay veremem ama özellikle giyim tarzı ve daha yeni tanışmışken bile bana yaklaşımını kastediyorum)
      Aşırı para harcama
      Kendine aşırı güven, kendini büyük ve önemli biri olarak görme (bu da uç veya hayali noktada değildi ama hayatında bulunduğu konum itibari ile kendine ve içinde bulunduğu ortama güveni çok fazlaydı. İşsiz olmasına rağmen...)
      İştah
      Uç noktada giyim tarzı ve dekolte

Yukarıda saydıklarımı kendisini tanıdıktan sonra hiç garipsemedim ve sizin de belirttiğiniz üzere karakterinin, yapısının, tarzının bu olduğunu düşündüm, çok da beğendim bu yönlerini. Ama son 3 haftada yaşanan sürec ve birden bire, hiçbir şey söylemeden tüm bağları fiş çeker gibi kesip atması bana normal gelen davranışlarının aslında bir hastalığın belirtileri olduğunu düşündürdü.

Bizimle olan ilişkisini kestiği günden sonra sadece 2 mesaj yolladı ve o mesajlarda da yorgun, ümitsiz, sıkıntılı olduğunu, problemlerine kimsenin çare olamayacağını ve paylaşmak istemediğini, bizleri hayatından çıkartırken aslında çok acı çektiğini ve bunun çok zor olduğunu söyledi. Ben sadece 1 kez telefonu açtırabildim (farklı bir numaradan aradığımda boş bulunup açtı) sesimi duyunca telefonu kapadı.

Bir müddet sonra ise bana yolladığı kısa bir mesajda yukarıda belirttiğim üzere 'bunu herkese yapıyorum, herkesden kaçıyorum lütfen bana biraz zaman tanı, sanırım çok yorgunum' diye bir email yolladı.

Depresyonda olduğu kesin ama bu dönemlik yaşanan bir depresyon mu yoksa bipolar bozukluğun depresyon safhası mı bilemiyorum...

Yorum

Ne demek istediğinizi anlıyorum ve şu an karşı karşıya konuşmak yerine internet üzerinde yazıştığımız için ülkemizin erkek profilini de göz önüne alırsak hakkımda böyle düşünmeniz çok normal ama sizi temin ederim o tarz birisi değilim. Hatta direkt zıt taraftayım.

Arkadaşımın bahsettiğiniz özellikleri hasta olduğunu düşünmeme sebep olmadı. Hastalık olasılığını dikkate almamın sebebi sizin de yazdığınız gibi bu kadar açık (fikir olarak), rahat, neşe ve sevgi dolu bir insanın sanki bir düğmeye basılmış gibi 24 saatte tamamen zıt bir karaktere bürünmesi. Yani onu o yapan özelliklerin kendisi tarafından sanki birden silgi ile silinmesi, bu karanlık, kötümser ve pasif karaktere bürünmesi beni şüphelendirdi. Bipolar bozukluk ile ilgili bilgi sahibi olunca da herşey öyle bir üst üste oturmuş gibi gözüktü ki kendimi bu konuda araştırma yapar halde buldum.

Etrafımdaki herkesin tavsiyesi artık ona ulaşmaya çalışmamak ve kendi haline bırakmak. Tabi bunlar sadece dost tavsiyesi. Bu konularda tecrübeli insanların veya psikiyatristlerin tavsiyeleri değil.

Böyle bir rahatsızlığı varsa da ilişkimi kesmek istemem ve ona yardımcı olmak isterim ama şu aşamada kendisi ulaşılmaz durumda ve olur da birgün ararsa sağlığı açısından nasıl davranmam gerektiğini öğrenmeye çalışıyorum.

Ailesi ile tanışmıyorum ve eminim ailesinden biri ile telefonda görüşecek olsam kendisi evde olmadığı gibi bir bahane ile önümü kesecektir. Zaten bu sürecde bir kez aradım ve annesi evde olmadığını söyledi... Olayın ilk şoku ile 2 hafta çok fazla üstüne gittim. Artık yanlış bir adım atmak istemiyorum özellikle onun psikolojik sağlığı açısından.

Yorum

Ne yazık ki o da mümkün değil... :cry:

Yorum

benim en yakın dostum manik depresif..ama depresyon döneminde asla bana sırtını dönmez..benden ve 2 3 kişiden başka kimseyle görüşmez..çünkü bize güvenir..eğer manikse size güven duymamıştır büyük ihtimalle.bunun sizinle bir ilgisi yoktur muhakkak ama sonsuz bir güven hissetmesi önemli..bence ara sıra arayın..durumunu yadırgamadığınızı hissettirin..neyin var diye sormayın hatta hiç soru sormayın size tamamen güvenene kadar..

Yorum

bence arkadasınız bipolar tip2 bozukluga sahip olabilir.mani değil de hipomani depresyon seklinde seyreder..hipomanide saydıgınız durumlar olur.mani kadar şiddetli geçmez hipomani dönemi ama depresyonları ağırdır..

Yorum

ayrıca doktora gidip tedavi olması gerekir..sizin yapabileceğiniz sadece destek olmaktır..

Yorum

Hepinize teşekkür ederim. Yorumlarınız çok faydalı oldu.

Yorum

Elbette konunun profesyonellerinden, psikiyatristlerden gelecek yorumları da beklerim...

Yorum

bipolarrrr

arkadaşlar ben manik depresif hastasıyım artık bunu kabullenme aşamasına zorda olsa girdim tedavi olmayı uzun bi süre reddettim iyiyim iyiyim die die kendimi kandırdım ama son zamanlarda kötüleştimi ben dahil herkes bilio ztn bunu farketmemek imkansız yardım edin sizde ne yapmalıyım ilaçlarımı kullanmak istemiorumm bu sorunu kendim çözücek güçte oldumu düşünüorum ama bakıorum ki çözülmemiş bakıorum ki çözemiorum hep böle dengesiz mi olujam ben bi çok iii müthiş bi dünyanın en berbat insanımı sıkıldım artıkk bunaldımm yardımm edin tavsiyelerde bulunun lütfen zordayım bi o uçta bii taa ötekindeimm hep herşein ucundaım en çounu yaşıorum yoruldum artık intihar eylemim pek yok sayılır hala aklım başımda ama kötüye gidiorum

Yorum

Funethic sanırım şimdilik bekleyip görmek,çok soru sormamak,açıklama yapmasını istememek ama arasıra bi yoklamak en doğrusu bence.
                        Life tedaviyi reddetmekle daha iyi olunmadığını,bırakırsan daha fazla ilaçla yeniden başlandığını, ilacına devam etmeni daha önemlisi çok sıkıntılı hissettiğinde acilen dr.una ulaşman gerektiğini biliyorum.Baharın gelişi huzursuzluğu arttırıyor olabilir,belki doz ayarıyla rahatlarsınız.geçmiş olsun

Yorum

hastayakini yorumun için tşk ederim haklısın bahar gelmesi beni iice huzursuz bi insan yapmış olabilir yada kötülümü bahara yıkmakda olabilr bu yaptım bilemiorum doktoruma gitmem gerekio sanırım baya acil ne yapim artık yol göründü ama bana risperdal verdi bi ay kullandım bıraktım okdum yorumları bu ilacı baya ktülüyolar korktum ne yapıjam kilo almak istemiorum fizim bozulursa iice cinlerim tepeme çıkarr bnm ztn sinirliyim aşırı üff insanlar bana deli gözüyle bakarlar die düşündükçe iice sinirleniorum

Yorum

Teşekkür ederim hastayakini...

Yorum

banada manik depresif teshisi koydular ve bunu kabullenmek çok zor ama karşındaki insanı seviyorsan anlayışlı olmalısın bende böle dönemlerimde aşırı neşeli konuşkan hareketli ve kendimden beklenmiyecek şekilde giyniyorum ve tabi o zman da karşıma çıkan biri beim kişiliği öle zannediyor ama farklı yım ve beni öle değerelendiriyor

Yorum

İşleniyor...
                              X