Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Konfabülasyon

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Konfabülasyon

    Çünkü insanları, öğleden sonranı Jacques Cousteau ile dalarak geçirdiğine inanmamaları, senin bunun yaptığını hatırlamadığın anlamına gelmez.
    Kendinizi Sınayın
    - Bazen günün ayrıntılarını unuttuğunuz olur mu?
    - Olayları başkalarından farklı mı anımsarsınız?
    - Hiç atom enerjisiyle çalışan bir uzay gemisi kullandınız mı?
    İç Ses
    Karın geçen hafta sonunu çatı oluklarını temizleyerek geçirdiğinde ısrar edince onun delirmiş olduğunu düşündün. Neden bu kadar saçma bir şey uyduruyor ki? Öyle bir şey yapmadığın çok açık. Son üç haftayı Fransa Bisiklet Turu için Fransa kırsallarında pedal basarak geçirdiğini açıkça hatırlarken bu nasıl mümkün olabilir?
    Pekâlâ, fiziksel olarak pek de iyi durumda sayılamayacağını söylediği zaman haklıydı. Fakat zaferini bu kadar muhteşem kılan da bu zaten! Bitiş çizgisine birkaç metre kala Lance Armstrong’u geride bırakmak sonsuza dek tadını çıkaracağın bir an olarak kalacak.
    Elbette, çatıdan düştükten sonra hastaneye kaldırıldığına dair rapor karının hanesine artı olarak işlenebilir, fakat sahte rapor düzenlemek o kadar da zor değil. Ayrıca sedyeyle ambulansa taşındığını gören komşulara da, böyle söylemeleri için rüşvet vermiş olabilir. Peki, bir yandan elinde geçen Pazar gününün gazetesi, bir yandan adını açıklarken, dengeni yitirip tepeüstü yere çakıldığını gösteren videoya ne demeli? O etkileyici. Üstelik kameraya hem ehliyetini hem de kimliğini gösteriyor olman da cabası.
    Tanı
    Konfabülasyon, bakış açına bağlı olarak, ya çok ürkütücü ya da hoş sayılabilecek bir hafıza bozukluğudur. Bardağı yarı boş olarak görenlerdenseniz, inandığınız her şeyin, bütün anılarınızın beyninizin bir kurgusu olabileceğini düşünmek sinirlerinizi bozabilir. Fakat ayinde kullanılan şarap kadehini (ki Atlantis Krallığı’nı kötücül çekiç kafalı köpekbalığı birliklerine karşı başarıyla koruduğunuz için size Denizler Tanrısı Poseidon tarafından doğum günü armağanı olarak verilmişti)yarı dolu görenlerdenseniz, çoğu insanın anımsadığından çok daha ilginç bir “gerçeklik” anımsamanın eğlenceli olduğunu düşünebilirsiniz.
    Bu uyduruk masallar yalan ya da sanrı olmaktan ziyade, sahte anılardır. Bu şeyleri aslında görmezsiniz, fakat sahiden gerçekleştiklerine inanırsınız, olguların aksini işaret etmesine rağmen. Uydurmaların çoğu sıkıcıdır. Kahvaltıda meyveli mısır gevreği yemişken, tahıllı yediğinizi anımsayabilirsiniz. Bu kimsenin dünyasını yıkacak türden bir ayrıntı değildir, bu yüzden kimse sizi düzeltmeye çalışmayacaktır. Ancak, tahıllı mısır gevreğinin bizzat kutunun üzerinde bulunan bir horozla birlikte yediğinizi söylerseniz, bazı kaşların havaya kalktığını fark edebilirsiniz.
    Nedenleri
    Konfabülasyon rahatsızlığının özünde yatan hafıza kaybının, kafa travması ya da atardamar anevrizmasına bağlı olarak beyindeki ön ileti atardamarının yırtılmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu zedelenme oksijen yüklü kanın beynin hafızayı denetleyen ön kısmına akmasını engeller ve bir tür amneziye neden olur. Aynı zamanda kişisel farkındalığı denetleyen ön lob da zarar görmüşse, bazı şeyleri unuttuğunuzu idrak edemeyebilirsiniz. Beyniniz siz farkında olmadan yeni bir anı formüle etmeye çalışacaktır. Bu genellikle, dünün kahvaltısından çalınmış sıkıcı bir anıdır. Kimi zaman ise tamamen fantastiktir.
    Tedavi
    Uzman rehberliğine başvuran hastalar aylar sonra gerçek anıları sahte anılardan ayırt etmeyi öğrenebilir. Fakat hafıza işlevleri genellikle normale dönmez
    Meraklısına...
    1950 yılına ait bir konfabülasyon raporuna göre, trafik kazasında başına darbe alan genç bir adam hastanede kendine geldiğinde, uzay gemisinin düşmesi sonucu tetiklenen atomik bir patlamada yaralandığı iddia ettiyse de, güvenilir kaynaklar uzay gemisinin yere sorunsuz iniş yaptığını belirtti.
    alıntı..
İşleniyor...
X