Duyuru

Collapse
No announcement yet.

otomatik düşünceleri tanıyalım.....

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• otomatik düşünceleri tanıyalım.....

iç konuşma konusunu hemen hemen tamamladık.... güzel bir çalışma oldu diye düşünüyorum.... iç konuşma konusunu destekleyen ve üzerimizde yaptırımı olan otomatik düşünceleri tanıma farkındalığımızı bir kat daha artıracak.... bu başlığın size fayda vermesi ümidi ile başlıyorum......

otomatik düşünceyi tanıtmak istiyorum..... otomatik düşünceler diğer düşüncelerimizden daha baskın ve bizi kontrol eden düşüncelerimizdir..... nedeni ise bizimle birebir alakadar çok alandan beslenen düşünceler olmasıdır......

bu düşünceleri otomatik hale getiren en önemli etken geçmişte o düşüncelerimizi haklı çıkarır çok deneyimler yaşamış olmamızdır..... örneğin bir depresyon hastası geçmişinden bu güne kadar moralini bozacak yaşantılar yaşamış olsun..... işe girsin işi başaramasın ve işinden kovulsun.... bunu bir kaç defa yaşasın.... sevgilisi olsun ve ilişkisini istediği düzeyde tutamasın ve sevgilisi onu terketsin.... çevresindeki insanlar ona bir işi beceremez gözü ile baksın.... böyle olumsuz yaşantılarla dolu geçmişi ona ben başarısız bir insanım kanısını onda oluşturmaya yeter ve artar.... her yaşadığı olumsuzluklarda ben başarısız bir insanım inancı kuvvet bulur.... uzun bir süre bu şekilde devam ederse bu ben başarısız bir insanım inancı otamatik düşünce haline gelir.... artık bu düşünce istemsiz olarak kafasına her an her saniye doğar.....

otomatik düşüncede geçmiş yaşantıların çok önemli bir yeri vardır ama otomatik düşüncelerin oluşmasında tek başına bir etken değildir.... mesela kendi yeteneklerine güvenemez.... ve kendisini sürekli küçümser.... kendisine sen işte busun.... beceriksizsin.... sen asla işe yarar kayda değer bir şey yapamazsın der...... bu inancıda uzun süren tekarlardan sonra otomatik hale gelir...

otomatik düşünceleri besleyen bir alanda çevreden gelen olumsuz dönütlerdir..... çevrenizden gelen dönütlerin hepsi olumsuzsa ve size her zaman olumsuz biçimde davranılıyorsa kendinize ilişkin kanılarınız olumsuzlaşacaktır..... bu durumuda bir ıspat olarak algılayacaksınız..... ve bu düşünceleriniz bu davranışlar devam ederse otomatik düşünceleriniz oluşur.....

otomatik düşüncelerin en önemli özelliği kendinize inandırdığınız düşüncelerdir.... ve doğruluğu kesin ve asla yanlışlanamaz bir kalıpta içinize sinmiştir..... her düşünce insanı etkilemez.... ama bu otomatik düşüncelerin etkisinden kendinizi kurtarmanız ciddi bir çaba gerektirir.... kurtulmak zordur ama imkansız değildir.... bu tarz düşüncelerden kurtulma yöntemleri bilişsel terapi alanında bir hayli fazladır ve çokta işe yarar yöntemlerdir....

bu konunda diğer konu gibi yorumlarınızla gelişeceğine ve daha iyi anlaşılacağına eminim.... yorumlarınızı bekliyorum....

saygılarımla therapy25

otomatik düşünceler tehlikeli midir reis?

Yorum

Bu tip konular , basit örneklerle anlatılsa daha iyi olur therapy. Bu kavramlar her ne kadar basitse de, psikoloji eğitimi almayanların anlaması zaman alıyor. Benim de hayli vaktimi almıştı. Kendi kendime kitaplardan biraz öğrendim. Diyeceğim, şöyle hikaye tarzında anlatsan daha kolay anlaşılır

Yorum

resmen beni anlatmışsın sanki paylaşım için teşekkürler.ama unutkan olan insna napıcak ben diyrm bugun olumlu düşünücem etcem diye yarın bir halsizlik alıyor işe yaramaz gibi hissedıyrm kendimi bu düşünce değil fiziksel bir şeymi gibi sanki halsizlik bitkinlik hali baş dönmesi bunlarda düşüncelerden dolayımı oluşuyr acaba?

Yorum

bende, pozitif düsüncelerim otomatik olsun diye bunları yapıyordum.

1.

Güvenilir bir yer

Kendi hayalimde geliştirdiğim bir adaydı ...bu benim güvenilir diye yaratığım bir seboldü...ama sırf hayal etmiyordum...derin derin nefes alarak...tamamen sakinleşmem gerkiyordu...ondan sonrada şerce ve baş parmağımı birleştiriyordum...ve aynı anda kücük bir ada ve önün üzerinde duran kücük bir ev hayal ediyordum...yıllar içinde bunu geliştirdiğim için cennet gibi bir yer oldu...hemen başda çok zor oluyor...insan gözünün önüne zor getirebiliyor...ama zamanla oluyor...birde en önemlisi...o ufak hareket...ben yukarda yazdığım gibi...baş ve yüzük parmağımı birbirine değidiriyordum...daha sonra gün içersindede...bir yerde huzursuzsam baş ve şerce parmağım birleşince otomatik olarak derin bir nefes verebiliyordum...gerilimim dağılıyordu...tabii tutarlı olmak lazım...hemen olmuyor bende baya sürdü...ama oldu

2.

ikinci sebölüm bir kaplandı...ama öyle normal bir kaplan değil...tehlike anında binlerce arıya dönüşebilen bir kaplan...travmalı olduğum için güclü bir sembole ihtiyacım vardı...yine yukarda belirtiğim gibi ...derin derin nefes alarak...kendimi sakinleştidikten sonra bu semböllü hayal ediyordum...ve yine ama bu sefer baş ve yüzük parmağımı birleştirerek bu sembölü düsünüyordum...nasıl tehlikelere karşı savaşa bildiğini ..arkadan saldıran biri olsa bile zarar görmiyeceğini filan..
          tabii gün içinde karşımdaki insan tavırlarıyla beni rahatsız ediyorsa ...baş ve yüzük parmağımı birbirine değidiriyordum...tabii derin bir nefes alarak...birden büyük bir güç alabiliyordum...bu sembolle ben çok korkusuz oldum...adam bile dövüyordum nerdeyse...adam şok geçirmiti... ben ufak tefeğim...bir geçtim iki metrelik adamın önüne...o ana sanki kafasından fişkıran Medusa olmuştum...çok kullandığım bir semböl...ve en çok faydasını gördügüm bir sembol.

3.

bunu daha tam geliştiremediğim...çelik kasa...kötü düşüncelerimi ...kapatacağım bir yer...bunu daha çalışmam gerek...bir yerde hala çıkıyorlar ortaya...bunuda aynı yöntemle ama diğer elimin baş ve şerce parmağınla deniyecem.

birde en önemlisi oturup yazmak...sadece düşünmeyi istemekle olmuyor...cünki bir çok şey çok oturmuş yerine...nasıl bir yol gide gele iz bıraktıysa...düşüncelerimizde tabii hemen kolay yollara saplanıyor...yenisi hemen uygulanamıyor...onun için sürekli yazmak...sahip olduğunuz olmadığınız karekter özelikleri yazarak...ama çok olumlu bir şekilde tabii.

ben bunu yapmak istemiyorum diye değil...beyne bir resim vermek gerek...ben bundan sonra daha güclü ve tutarlı olacam...mesela

bunu ben sayfalar dolusu yaptım...resmen hergün yazıyordum...ben güclüyüm...ben sevilmeye layıkım...ben çalışkanım...ben arkadaş canlısıyım...ben konuşkanım...vs..vs...listem öğle bir uzamıştık...aklıma yeni bir şeyler gelse bile yazıyordum.

benim uyguladığım bunlardı...faydasını gördüm...birtek kötü düşüncelri çelik kasaya kapatma bölümünü çalışmam gerek...sanırım o benim depresyonumu tetikliyor...kontrol edemiyorum.

iç konuşma ksımında yazdığım yazıda ben yas tutmayı kast etmiştim...yani biri ölür arkasından ağlanır yaa...yaşımla henüz bir problemim yok neyse :lol:

sevgiyle kalın

Yorum

Orjinal yazı sahibi: GTO
            otomatik düşünceler tehlikeli midir reis?
            içeriğine bağlı tehlike öteside olabilir......

Yorum

Orjinal yazı sahibi: maviyesil
              Bu tip konular , basit örneklerle anlatılsa daha iyi olur therapy. Bu kavramlar her ne kadar basitse de, psikoloji eğitimi almayanların anlaması zaman alıyor. Benim de hayli vaktimi almıştı. Kendi kendime kitaplardan biraz öğrendim. Diyeceğim, şöyle hikaye tarzında anlatsan daha kolay anlaşılır
              abi ben bu başlıkları senin başlığına destek olsun diye yazıyorum.... ayrıntılı anlatımı sen yapacaksın..... örneklerin harika.... herkezin anlayabileceği şekilde anlatacağına eminim.... o başlık çok harika abi.... temel başlığımız senin başlığın olsun.....

Yorum

tanısak ne olucak yarın işe gidince işe yarayacakmı

Yorum

Orjinal yazı sahibi: bydead
                  resmen beni anlatmışsın sanki paylaşım için teşekkürler.ama unutkan olan insna napıcak ben diyrm bugun olumlu düşünücem etcem diye yarın bir halsizlik alıyor işe yaramaz gibi hissedıyrm kendimi bu düşünce değil fiziksel bir şeymi gibi sanki halsizlik bitkinlik hali baş dönmesi bunlarda düşüncelerden dolayımı oluşuyr acaba?
                  evet olumsuz düşünce iç enerjiye direk etkisi vardır.... halsizlik, keyifsizlik, yorgunluk, bu otamatik düşüncelerden ortaya çıkar.... aynı zamanda keyifli ruh hali... iç enerji.... ve hayatı daha aktif yaşama da bu otamatik düşüncelerden kaynaklı bir durumdur..... otomatik düşünceler sadece olumsuz değildir.... olumlu olan şeylerde otomatik hale gelebilir....

olumsuz otamatik düşünceleri yendiğin an ve onları lehine çevirdiğin an dünyanda cenneti yakalarsın.....

Yorum

Orjinal yazı sahibi: travmata
                    bende, pozitif düsüncelerim otomatik olsun diye bunları yapıyordum.

1.

Güvenilir bir yer

Kendi hayalimde geliştirdiğim bir adaydı ...bu benim güvenilir diye yaratığım bir seboldü...ama sırf hayal etmiyordum...derin derin nefes alarak...tamamen sakinleşmem gerkiyordu...ondan sonrada şerce ve baş parmağımı birleştiriyordum...ve aynı anda kücük bir ada ve önün üzerinde duran kücük bir ev hayal ediyordum...yıllar içinde bunu geliştirdiğim için cennet gibi bir yer oldu...hemen başda çok zor oluyor...insan gözünün önüne zor getirebiliyor...ama zamanla oluyor...birde en önemlisi...o ufak hareket...ben yukarda yazdığım gibi...baş ve yüzük parmağımı birbirine değidiriyordum...daha sonra gün içersindede...bir yerde huzursuzsam baş ve şerce parmağım birleşince otomatik olarak derin bir nefes verebiliyordum...gerilimim dağılıyordu...tabii tutarlı olmak lazım...hemen olmuyor bende baya sürdü...ama oldu

2.

ikinci sebölüm bir kaplandı...ama öyle normal bir kaplan değil...tehlike anında binlerce arıya dönüşebilen bir kaplan...travmalı olduğum için güclü bir sembole ihtiyacım vardı...yine yukarda belirtiğim gibi ...derin derin nefes alarak...kendimi sakinleştidikten sonra bu semböllü hayal ediyordum...ve yine ama bu sefer baş ve yüzük parmağımı birleştirerek bu sembölü düsünüyordum...nasıl tehlikelere karşı savaşa bildiğini ..arkadan saldıran biri olsa bile zarar görmiyeceğini filan..
                    tabii gün içinde karşımdaki insan tavırlarıyla beni rahatsız ediyorsa ...baş ve yüzük parmağımı birbirine değidiriyordum...tabii derin bir nefes alarak...birden büyük bir güç alabiliyordum...bu sembolle ben çok korkusuz oldum...adam bile dövüyordum nerdeyse...adam şok geçirmiti... ben ufak tefeğim...bir geçtim iki metrelik adamın önüne...o ana sanki kafasından fişkıran Medusa olmuştum...çok kullandığım bir semböl...ve en çok faydasını gördügüm bir sembol.

3.

bunu daha tam geliştiremediğim...çelik kasa...kötü düşüncelerimi ...kapatacağım bir yer...bunu daha çalışmam gerek...bir yerde hala çıkıyorlar ortaya...bunuda aynı yöntemle ama diğer elimin baş ve şerce parmağınla deniyecem.

birde en önemlisi oturup yazmak...sadece düşünmeyi istemekle olmuyor...cünki bir çok şey çok oturmuş yerine...nasıl bir yol gide gele iz bıraktıysa...düşüncelerimizde tabii hemen kolay yollara saplanıyor...yenisi hemen uygulanamıyor...onun için sürekli yazmak...sahip olduğunuz olmadığınız karekter özelikleri yazarak...ama çok olumlu bir şekilde tabii.

ben bunu yapmak istemiyorum diye değil...beyne bir resim vermek gerek...ben bundan sonra daha güclü ve tutarlı olacam...mesela

bunu ben sayfalar dolusu yaptım...resmen hergün yazıyordum...ben güclüyüm...ben sevilmeye layıkım...ben çalışkanım...ben arkadaş canlısıyım...ben konuşkanım...vs..vs...listem öğle bir uzamıştık...aklıma yeni bir şeyler gelse bile yazıyordum.

benim uyguladığım bunlardı...faydasını gördüm...birtek kötü düşüncelri çelik kasaya kapatma bölümünü çalışmam gerek...sanırım o benim depresyonumu tetikliyor...kontrol edemiyorum.

iç konuşma ksımında yazdığım yazıda ben yas tutmayı kast etmiştim...yani biri ölür arkasından ağlanır yaa...yaşımla henüz bir problemim yok neyse :lol:

sevgiyle kalın
                    evet ya bilen insanlar nasılda kendini belli ediyor ... işte olay bu.... sembolik uyarlama yapmayı öğrenmişsin..... hem olumlu düşüncelerini otomatik hale getirme cabalarında var.... bunu tam anlamıyla başardığın an yıkılmazsın....

iyileşenler bu yöntemleri kullanarak iyileşiyor arkadaşlar..... size bunları boşuna anlatmıyoruz....

sağol arkadaşım.... yorumlarınla paylaşımıma destek verdiğin için....

Yorum

İşleniyor...
                    X