Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kaygılı Sahneler Görüyorum Sürekli

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Kaygılı Sahneler Görüyorum Sürekli

    Merhaba Arkadaşlar,

    Son zamanlarda sürekli olarak birşeyler yaparken o yaptığım şeyle alakalı olarak kaygı duyurtan sahneler görüyorum beynimde.. Elimde olmadan tam işi yaparken "Hadi şöyle yaparsan?", "Hadi böyle olursa?" gibi olayın negatif/problemli halini gösteren sahneler yaşıyorum beynimde.. Mesela yemek hazırlarken bıçağı elime aldığımda "Hadi elimi kesersem"i gösteren elimi o olayda kestiğimin sahnesini seyrediyorum beynimde resmen. Aynı şekilde bilgisayarda bir iş yaparken elektriklerin gidip bütün verilerimi kaybedeceğimin videosunu oynuyorum iki üç saniye içerisinde.. Tabi bu tarz negatif/problemli sahneleri yaşamam gerçekten yaşayacağımın korkusunu da beraberinde getiriyor.

    Bu kadar sıklıkta bu negatif sahneleri yaşamamın normal olmadığı kesin. İlk kez başıma geliyor böyle birşey. Fikrinizi paylaşır mısınız? Uzmanların ve başından geçmiş siz arkadaşlarımın bütün önerilere açığım.

  • #2
    çok film izleme..
    gerçekçi ol...

    Yorum


    • #3
      Sinir enerjiniz tükenmeye başladığında beyninizin kontrolünde de güçlük yaşamaya başlarsınız. Siz buna ek olarak vesvese denilen durumu da yaşıyorsunuz sanırım. Bu ikisi için yaşam alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizi öneririm öncelikle. Sonra da;

      -biraz rahatlamaya, doğal beslenmeye ve enerjinizi spor gibi faaliyetlerle boşaltmaya çalışın.

      -zihninize gelen bu görüntülerle boğuşmayın, bırakın gelsin ve önemsemeyin. Siz ne kadar hayal etmemek için çabalarsanız o kadar çok onlardan kurtulmanız güçleşir.

      -bir de daha yaşanmamış durumlar için kendinize eziyet etmeyin. eğer kayıtlarınızı kaybedecekseniz bunu o an geldiğinde düşünün, üzüntüsünü o an çekin. Şimdiden bunun kaygısına düşmenin anlamsızlığına beyninizi ikna edin. mesela ya verileri kaybedersem gibi bir düşüncede, bunun olması muhtemel peki şu an böyle bir durum var mı? ya da bu olursa en kötü ne olabilir?.. gibi düşüncelerle kendinizi ikna edin. ayrıca yine bunun tam tersi durumları hayal etmeniz de işe yarayabilir...

      son olarak biraz tevekkül =) herşeyi kontrol edemezsiniz, kısmetinize razı olmaya çalışın...
      bişnev...

      Yorum


      • #4
        Teşekkürler anka_.. İşin tevekkül kısmının farkındayım (kader kısmetteyiz her zaman) yalnız beyin birşey saplandığı zaman onu durdurumak zor olabiliyor malum. Önerilerin mantıklı geldi ve uymaya çalışacam. Spora başlamam şart!

        Yorum


        • #5
          dostum kendimden tespitim şudur, birşeyi yapmamaya çalıştıkça daha çok yapıyorum, farkında olmadan ona konsantre oluyorum ve kendime zarar veriyorum, hatta olmayacak şeyi oldurtuyorum gibi birşey, ben düşünmemeye çalışmak yerine başka şeylere odaklanmaya çalışıyorum, ama en iyisi en erkeninde bir uzmana danışmak ve sorunu kökten çözmek

          Yorum


          • #6
            Arkadaşlar belki de tam ifade edemedim kendimi/sıkıntılarımı ve de bu imgeler sürekli beynimde canlanıyor ve sanki daha da arttılar. Örnek açısından daha demin yaşadığım durumu anlatayım: otobüs durağa doğru, ileriden, yanaşırken otobüsün yanlışlıkla durağa doğru gireceğinin imgesini yaşadım ve kendimi geriye doğru çektim. Okulumdaki asansöre bindiğimde içinde kalacağımın imgesi canlandı tam binerken (yine de bindim - kalırsam birilerini ararım diye düşünerek). Yakında ölecekmişim hissine kapılıyorum çoğu zaman (ve ne gariptir önceden ölmekten korkmazdım ama şu anda çekiniyorum diyim daha doğru bir ifade ile - o da annem babam çok üzülür diye düşündüğümden ama yine de ölümün bilinmezliği kaygılandırıyor). Ayrıca, karşıdan karşıya geçerken araba çarpacak da ayağım kırılacakmış hissini çoğu zaman içimde taşıyorum (bu sayede yeşil ışık yanmadan karşıya geçmez oldum).

            Bu birşeyi yapmamaya çalışmam değil, imgeler kendiliğinden sebebsiz yere oluşuyor beynimde. Ve de spora başladım, başladığımdan bir hafta sonra da hastalandığımdan dolayı (soğuk algınlığı) ara verdim (terleyip soğudum sanırım).

            Kendimden biraz bilgi: bu günlerde makale yazmakla uğraşıyorum ve bu beynimi resmen tüketiyor ama beynimi sağlıklı tutmak için vitamin hapı alıyorum güne başlarken. Sigarayı yaklaşık 5 yıldır yoğun bir şekilde kullanıyorum. Gündüz kahve içiyorum işe odaklanabilmek için, akşam bira içiyorum (yaklaşık 5 adet) uyuyabilmek için (her ne kadar son zamanlarda uykum düzelmiş olsa da yine daha az olmak kaydı -3 mesela- ile kullanıyorum alkol). Orta seviye dans kursuna gidiyorum (gidiyordum - daha demin devam etmeme kararı alıp kursu terk ettim). İş ortamım rahat ama obsesif ve de aynı anda ilgi odağı olmayı isteyen ve bu özelliklerinden dolayı canımı çok sıkan bir arkadaşım var yabancı (Çek). Doktora çalışmamda geride olduğumu düşünüyorum bu yüzden işleri hızlandırmam gerek stresindeyim ve de yaptığım çalışmalarda detaylarda kayboluyorum çoğu zaman. Yaşadığım yerde kışın gündüzleri kısa ve çoğu zaman kapalı geçiyor: ve bu beni çok etkiliyor yalan yok. Uzun süre boyunca hovarda (ıssız adam modunda) yaşadım ama son zamanlarda, hatta özellikle kaza geçirdikten sonra, uzun süreden sonra ilk kez Allah'ın karşıma çıkaracağı hayırlı bir kısmet olur düşüncelerine dalmaya başladım ama çok da dalmıyorum; çoğu zaman yalnızlık ve rahatlık hoşuma gidiyor.

            Herkesin yorumu altın değerinde, psikoloji alanındaki arkadaşların yorumları ise pırlanta: bir yol gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden!

            Yorum


            • #7
              Kardeş,

              hayatınızı yanlış yönetiyorsunuz. Bedeninizi yıprattığınız için de zihninizi kontrol de sıkıntı yaşıyorsunuz.

              Sigara, alkol, kahve gibi şeyleri bol miktarda alıp düzensiz uyuyor ve yeterince spor yapıp doğal beslenmiyorsunuz. Bunun sonucunda ne olmasını bekliyorsunuz ki. Bile bile kendi vücudunuzu ve zihninizi zehirleyip sonra da ''neden beynimi kontrol edemiyorum, kaygılı sahnelerle boğuşuyorum'' diyorsunuz.

              Yine arkadaş ortamın sizde yarattığı olumsuzluk ve işinizdeki stresiniz de bu zorlu yaşamınıza katkıda bulunuyor. Böyle giderse daha da verimsiz hale gelirsiniz ve vücudunuz da bitme noktasına gelir. Bundan sonra da kendinizi toparlamanız çok zor olur, dikkat edin.

              -erken yatıp erken kalkmak
              -yapay vitaminler yerine doğal besinlerden -sebze, meyve- vitamin ihtiyacını karşılamaya çalışmak
              -düzenli egzersiz.
              -haftalık, aylık, yıllık dinlenmek programları ayarlayabilirsiniz
              -bol su. kahve ve alkolü bırakmak. yerine bitki çayları olabilir. yine gingko bilobayı da düzenli şekilde alabilirsiniz. Zihninizin şu an çok ihtiyacı var, toparlanmak için
              -ruhsal olarak gevşemek için biraz ibadet ya da tefekkür. hayatın koşturmasına ara verip kendinizi dinleyin, ruhunuza yönelin.
              -hayata daha olumlu bakın. sizi rahatsız eden insanların olumsuzlukları yerine olumlu taraflarına odaklanın. Çok rahatsız ediyorsa yine de muhabbeti azaltın ve kendi işinize odaklanın fakat hırs yapmadan. telaşa kapılmadan. elinizden geleni yapın sadece. daha fazlası için kendinizi zorlamayın.
              -Yalnızlık hoşunuza gitse de bir hayatı paylaşacak arkadaşa ihtiyacımız vardır, bunu da bir düşünün. Bekarlık da bir süre sonra insanı sıkmaya başlar...

              Yaşam tarzınızda bunlara dikkat ederseniz beyninizi kontrol etmekte sıkıntı da yaşamazsınız. Fakat aynı şekilde yaşamaya devam edip de farklı sonuçlar yaşamayı beklemeyin.

              Selamlar...
              bişnev...

              Yorum


              • #8
                Erken yatıp kalkma, alkol kullanmama, bol su tüketme,.. devreye girdi

                Yorum


                • #9
                  Bir ara bendede oluyordu şimdi düzeldi gibi umarım sende ki de geçici bir durumdur..
                  Sevilmeyi bu kadar mı hak etmiyor yüreğim..

                  Yorum


                  • #10
                    Orjinal yazı sahibi: omen
                    Yani ferrarimizi satmamızı öneriyorsun
                    ferrari? lüks arabalara karşı değilim sadece doğal yaşamı destekliyorum =P
                    ayrıca hızı ben de severim ama yaşamda bazen rahatlayıp yavaş ve sabırlı bir şekilde yol almak gerekir =)
                    bişnev...

                    Yorum


                    • #11
                      bir de böyle bir görüntü gelince onu zihin gücünüzle bozup değiştirip başka bir görüntü yaratabilirsiniz. imge yaratma gücü tamamen sizin kontrolünüde ve iradenizdedir unutmayın.
                      evet olay aslında irade meselesi de bunu yapabilmek asıl sıkıntılı olan durum. hayal kurmaya meyilli insanlarda gerçeklere dönmek ve sadece şu anda yaşamak da bu bağlamda büyük bir irade gerektirir. ya da beyni hep yönetmek ve istediğin şeyleri düşünmek...bu da belli çabalarla kazanılabilir. işin püf noktası hedef ve şu ana odaklanmak. sonrasında zihninin farkında olmak, ne düşündüğünün, kafanın içindeki sesin ne söylediğinin. kontrol etmek bu şekilde. farkında olmak kontrol için gerekli ana unsurdur. zamanla kendi istediğiniz şekilde de yönetmeye başlarsınız zaten bu aşamadan sonra...
                      bişnev...

                      Yorum


                      • #12
                        Orjinal yazı sahibi: omen
                        ferrarisini satan bilge de senin önerdiklerinin benzerini yapıyordu da ondan demiştim ben...
                        ahh öyle mi =) kitabı okumadım, bu yüzden çağrışım yapamadım ve sonuçta aklın yolu birdir omen, adam da kendine göre doğruyu bulmuş demek ki =)
                        bişnev...

                        Yorum


                        • #13
                          Orjinal yazı sahibi: omen
                          Bende sanırım 15. sayfadan sonra bıraktım okumayı, sevmedim sadece içeriğini biliyorum o kadar
                          15 sayfa? maşallah iyi dayanmışsınız

                          eskiden -lisedeyken- bu tarz kişisel gelişim kitaplarını okurdum bende ama artık anlamsız geliyor. hayatta bazı şeyleri deneye yanıla bulmak daha anlamlı. sonuçta okumak da bir yere kadar, önemli olan yaşayarak öğrenmek =)
                          bişnev...

                          Yorum

                          İşleniyor...
                          X