Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Trafik kuralları ve yaya ya saygı..

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Trafik kuralları ve yaya ya saygı..

Bu sabah bir olaya dikkat ettim bu ruskilerin st. petersburg şehrinde:
    bizi kaldığımız yerden iş yerine getiren götüren azerbeycanlı şöför trafik kurallarına son derece bağlı idi..
    olay şu:
    araba ile ara sokaklarda gidiyoruz. cebimizdeki doları bozdurup ruble almak amacımız ama döviz yerleri kapalı. ruslar 12 ocağa kadar da cristmas yılbaşı tatili yapıyorlarmış ve bir çok devlet kurumu kapalı. bizde açık yer aramaktayız... ara sokaklarda giderken:şöför korna çalmıyor, yayalar önümüzde yavaş yavaş yürümekte... bizim şöför sabırla onları bekliyor. soruyorum abi neden korna çalmıyorsun neden onları ikaz etmiyorsun, bas gaza gidelim diyorum. adam diyor ki: devlet yasa koydu diyor yarım Türkçesi ile. yayalar orda sen orada arabadasın diyor.yani bunlar ehliyet alırken katı kuralları var ruskilerin.ve vatandaş ta bu kurallara çok bağlı. ok diyor hayretle yayaların yoldan çekilmesini yada yürümelerini bekleyip yoldan çekildiklerinde yolumuza devam edip dövizci buluyoruz. içeri gidip parayı değiştircez. ruble derdindeyiz. TL, $, € vs paralar çarşı pazarda geçmiyor.. hep ruble geçiyor heryerde.. adamlar kurallara çok bağlılar.. bizde olsa 10 $ ver markete bakkala bozdurur ama onlarda böyle bişi yok... dövizciye girdik öndeki arkadaşı bekliyoruz. kapı kapatılıyor. tek kişilik kabin kapısı. içeri 2 kişi girmek yasak. tek kişi işini bitirip arkadaki sonra işini görüyor.. kapıda rusca yazı yazıyormuş: tek kişi girebilir 2 kişi yasak vs.. alfabe rusca ben anlamıyorum tabi. azeri tercümanımız sağ olsun işlerimizi bitirip arabaya biniyoruz. bir bilgide arabadan: lada samara,renault, honda, hacı murat 124 tarzı arabalar var... lastikleri kar lastikli, çivili.. her yer buz kar ve -20 derece müthiş sıcaklık yün çoraplar, kalın botlar burada işlemiyor donuyorsun....
    ben buraya ilk geliyorum. ilk yurtdışı maceram. yurt dışına çıkanlar belki bunları biliyordur yada buraya gelenler.. anlatmak istediklerim: rusları pis ve düzensiz bilirdim vatanda iken ama adamlarda herşey düzenli ve sistematik. benzin 80 kuruş bizde 2,72 idi en son hatırladığım. ve kurallara bağlılar... bizde nasıl burda nasıl anlatmak istedim. okuyun ve bizi-onları görün....
İşleniyor...
X