Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çok aci!l psikolog olmak hakkında

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Çok aci!l psikolog olmak hakkında

Saygı değer arkadaşlarım, abilerim, ablalarım

Öncelikle kendimi tanıtmakla başlayayım. Ben 21 yaşındayım, şiir hikaye roman vs. yazıyorum. İnsanların iç dünyaları, hayaller, öfkeler, hırslar çok dikkatimi çekiyor. Arkadaşlarımın dertlerini dinlemek, çare aramak en zevk aldığım şeylerden...

Babam mali müşavir ve ben şu an onun mesleğini öğreniyorum ve icra ediyorum. Onun tuttuğu defterlerin her işini ben yapıyorum. Açık öğretimden uluslararası ilişkiler okuyorum ve bitirdiğimde bende mali müşavir olabilirim ki 3. sınıfa geçtim sayılır. 1,5 senedir bu işi yapıyorum ve zamanla sevmeye de başladım ama çoğu zaman öfff ,pöff diyerek yapıyorum işleri ve yapmaya eriniyorum.

Gelelim mevzuya; ben bu sene öss'ye girdim iyi denemeyecek kadar kötü, kötü denemeyecek kadar iyi bir puan aldım. %100 burslu felsefe bölümünü kazanabiliyorum mesela üstelik aylık 250 Tl destek bursu da veriyorlar fakat benim esas istediğim psikoloji. Devlet üniversitelerinde iktisat ve işletme alanında İstanbul hariç Türkiye'nin her yerinde okuma imkanım var, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler falan da ...

Psikoloji için tek alternatifim özel üniversiteler. Yaptığım derin araştırmalar neticesinde fiyat, 12 960 Tl'den başlayıp, 25 000 Tl'ye kadar çıkıyor. Babamın bu aralar bir takım borçları falan var ama tabi en nihayetinde mali müşavir yani isterse altından kalkabilir.

Durumu özetledikten sonra size akıl danışmak istediğim konular şunlar ;
    1) Eğer psikoloji okursam, muhasebeyi bırakmak demek oluyor. Mali Müşavir olarak garanti iş imkanım varken bunu elimin tersiyle itip, bir dünyada para verip psikolog olmam sizce ne kadar mantıklı ?
    2) Babama ilk sene parayı sen ver ikinci sene burs kazanırsam devam ederim, kazanamazsam kaydımı sildirip borcumu öderim demeyi düşünüyorum. Sizce bu bakış açısı nasıl ?
    3) Psikolojiyi bitirince iş bulabilecek miyim ? Nerelerde çalışabilirim lütfen aydınlatır mısın?
    4)Siz bu durumda olsaydınız ne yapardınız ?
    5) Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, sorunuz olursa hiç çekinmeden sormanızı arzu ederim.
    Gülen Gözlerimin, ağlayan göz bebeği; Böşram ...

mantıklı olacaksan, öğrenmekte olduğun baba mesleğini sürdürüp ileride onun portföyünü kullanabilirsin... Garanti iştir... Parası da iyi sayılır... Ama, "ben yüreğimin istediği yere gitmek istiyorum!" diyorsan ne yapıp ne edip psikoloji okuyacaksın.. O zaman da biraz önce değindiğim "gararti" leri beklemeyip, bir maceraya atılacaksın... İyi de olabilir, .... de olabilir)
    Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

sen olsan ne yapardın ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ataraksiya View Post
        sen olsan ne yapardın ?
        bana mı soruyorsun? (soruya bak, arada başka kimse yok ki) ben olsam ne mi yapardım? 1. şıkkı tercih ederdim... devir "macera" devri değil ataraksiya...
        Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

bir devlet üniversitesinin psikoloji bölümünü kazanamayacak düzeyde olduğunuzu düşündüğünüz için özel üniversiteye yöneliyorsunuz ve 2.sene burslu okuyacağınızı düşünüyorsunuz..bence biraz çelişkili bir durum.

1- sıradan bir psikolog olmayı düşünüyorsunuz sanırım parayı ön planda tuttuğunuz için.yaşadığımız reel hayatın gereksinimlerinin çokca farkındayım bu devirde para olmadan birşey yapılmıyor gibi bir cümle de duyabilirim herkesten ancak psikoloji sizce arkadaşlarınızın sorunlarını keyifle dinleyerek çözüm aramanıza yönelten ve sırf para için yapılacak kadar basit midir sizce ? siz mesleğinizi hakkıyla ve severek yaptığınız sürece her türlü para kazanırsınız ancak lütfen ileride çok fazla para kazanan ''hıhı anlıyorum evet'' dedikten sonra kraliyet armalı ceketindeki tozları sirkeleyen insanlardan olmayın.

2-babanızın kişiliğini bilmediğimizden dolayı yorum yapamayız bu konuda.Durumu olmadığı halde sizi üniversiteye yollamak isteyebilir ve sonuç hüsran olduğunda bunu anlayışla karşılayabilir ancak unutulmamalıdır ki 12.500 ve 25.000 tl çok ciddi rakamlar.siz kendinize güveniyorsanız çok fazla çalışarak ciddi bir iş çıkartacağınıza ..bence hemen başlamalısınız araştırmalara.

3-hastane,kreş,özel şirketlerde,kendi ofisinizde,poliklinikte,ruh sağlığı merkezlerinde,huzurevlerinde vs.vs birçok yerde iş bulabilirsiniz.ayrıca eğer pedagojik formasyon eğitimini tamamlarsanız lise ve dengi okullarda psikoloji öğretmeni olarak görev alabilirsiniz.

4- puanım bu yıl bir devlet üniversitesinin psikoloji bölümüne yetmediği için kendime 1 yıl daha vererek düzgün ve planlı bir çalışma ile devlet üniversitesine girmek isterdim..hem böylece kendimi aileme karşı borçlu hissetmezdim hem de her ihtimale karşı yine burslu olarak felsefe bölümüne gidebilme şansımı elimde bulundururdum..bu 1 yıl içerisinde psikoloji bölümü hazırlık derslerine de çalışacak bolca vaktiniz olacaktır ..açık üniversite okduğunuz için puan kaybınız oluyor mu bilmiyorum ancak oluyor ise çok ciddi bir çalışma sürecine girmeniz gerekiyor bu yıl.

5- gerçekten sadece arkadaşlarına yardım etmeyi sevdiğin için ve para getirisini göz önünde bulundurduğun için mi psikolog olmak istiyorsun ? sosyal statüsü ve insanların ''ben psikoloğum'' dediğin zamanki tepkileri mi seni mutlu edecek yoksa ? merakımı bağışlayın ancak ben sıradan bir psikolog olmanızı istemem açıkcası çünkü gerçekten çok gülünç oluyor bazıları.

son olarak,eğer gerçekten birşeyi istiyorsanız bence arkasından yürümek yerine koşmaya başlayın..

Yorum

Sevgili arkadaşım,

Durumu biraz daha açayım. Ben 2008 senesinde Muğla Üniv.i kazandım ve bıraktım o bölüm bana göre değildi. Benim istediğim hayalini kurduğum bölüm psikoloji. Gel gelelim bu seneye 2008'den bu yana tam 3 yıl geçti ve bir iş yerinde çalışırken üstelik açık öğretimde üniv okurken sınava girdim bu da yetmezmiş gibi, ben sayısalcı olduğum halde e.a.dan hazırlandım. C'sini bile bilmediğim coğrafyayı tanıdım, anladım. Devlet üniversitelerinde mesela kocaelide sosyoloji kazanabiliyorum. Ama inan şehir dışında okumakla özelde okumak aynı paraya geliyor.
            Eğer 2008'de e.a.çı olsaydım ben kesinlikle istanbulda psikoloji devlet üniv. kazanırdım.
            Eğer hayatta bağımlı bir konumdaysan parayı o kadar önemsemeyip duygusal bakabiliyorsun. Kimsen yoksa yani düşün ev kirası vermek zorundasın, karnın acıkacak yemek yemek zorundasın, başka giderler, faturalar ... para şart
            Ben psikolog olmayı istiyorum şuan okumadığım için olamıyorum ama ilerde okuduğum halde olamazsam bu beni yakar yıkar mafeder. Ben çok para derdinde değilim hayatımı idame ettirebilecek kadar kazansam bana yeter. Üstelik evlenicem, çocuklarımfalan derken en az 1500 tl kazanmam lazım. Mali müşavir olursam çok çalışıp maaşımı 5000 Tl'ye çıkartabilirim ama ben 5 yerine 1,5'a razı olup psikolog olmayı tercih ediyorum fakat o 1,5 bile olmazsa, olmaz. Yaşayamazsın, geçinemezsin ...

Yani öyle

Yorum

bütün zorlukları zaten göze almışsınız..bu durumda bize söylenecek bir söz kalmıyor.sorularınızın cevabını kendiniz vermişsiniz zaten bu durumda ortada bir sorun göremiyorum.

herşey dilediğiniz gibi olur umarım.

Yorum

Ama karar veremiyorum. Bir yanım dur diyor, bir yanım yüreğini dinle ... Psikolog olan biriyle konuşmam lazım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?

Yorum

yok mu ban yardımcı olacak ?

Yorum

merhaba aslına bakarsanız öncelıklerınız ve ne istediğiniz oldukça açık ve net. İnsanın sevdiği , yaparken mutlu olacağına ve haz alacağına inandığı bir mesleği yapmak için adım atması bence önceliği olmalı.Sonuç itibariyle sizde takdir edersiniz ki günümüzün birçoğunu işyerlerinde geçirmekteyiz.İstediğiniz bölümü okumak bence herşey adına en karlı olanıdır tabiki detayları siz daha iyi analiz edebilirsiniz.Konun beni ilgilendiren ve özellıkle bu konuda cvp almak istediğiniz kısma gelmek gerekirse;psikologlar bir çok alanda iş sahasına sahiptir.Devlet düşünüyorsanız kpss sonucunuz ile sosyal hızmetler cocuk esırgemede,emniyette,adilyede ceza evlerinde,sağlık bakanlığı, üniversiteler,belediyeler gibi henuz aklıma gelmeyen bir kaç kurumda da çalışma hakkına sahip olursunuz.Özel istiyorsanız danışmanlık merkezlerı,özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde,psikoteknik merkezlerı....vb alanlarda çalışabilirsiniz.Maaş konusuna gelince 1.500den az değil mrk etmeyin.Unutmayın en kötu karar bile kararsızlıktan iyidir.Şimdiden başarılar iyi günler........

Yorum

Psikolojiden meslek imkanı biraz az diyorlar.
                      Ben olsam şuan okuduğum bölüme devam ederdim. Psikolojiden ne olacağın belli değil çünkü. Ve o kadar para harcamak ... Çok fazla geliyor bana bilemiyorum ...
                      Ayrıca bu süreçte çok zorlanacağın da garanti. Psikoloji zor bir bölüm. Ve senin moralin başta bu para mevzusuna sonra da ne olacağım doğru mu yanlış mı yaptım diye çok bozulacak...

Yaşam ard arda gelen mevsimlerden oluşur.
                      Her insan mükemmel yazların ihtişamına ulaşmak için
                      birkaç şiddetli kışa katlanmak zorundadır.
                      Ve unutmamak gerekir ki, kışlar asla kalıcı değildir

Yorum

bence şu anki okulunu bitir, ekmeğini eline al.
                        sonra arzu ettiğin bölümü okuyabilmek için ilerde tekrar sınavlara girersin
                        Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

forum bile ikiye bölündü, ben nasıl karar verebilirim ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ataraksiya View Post
                            forum bile ikiye bölündü, ben nasıl karar verebilirim ?
                            sen bize bakma, biz ikiye de bölünürüz, sekize de)) sen otur, düşün- taşın ne yapmak isityorsan onu yap.. İnşaallah, senin için iyisi olur...
                            Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

21 yaşına gelmişsin.Artık okuma devrini kapatıp para kazanma düşüncelerine girmen gerekir.Sürdürmüş olduğun okuluna devam et ve mesleğini sürdür.Mesleğinin eri olduğun zaman hem çalışır para kazanır hem de madem çok istiyorsun istediğin bölümü okursun.

Yorum

İşleniyor...
                              X