Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lezzetli yemek yapmanın sırrı

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Lezzetli yemek yapmanın sırrı

    Yemek yapmayı çok seviyorum. Büyük bir özenle başlıyorum her şeye. Yeni öğrendiğim bir yemeği denerken ilk yaptığım denemede harika sonuç alıyorum. Sonraları fiyasko. Acemi şansı mıdır nedir ilk yaptığım oluyor da sonrakilerde ölçüyü kaçırıyorum. Bir tek hamur yapıp yufka açmayı beceriyorum. Onu da küçük yaşlarda öğrendim. Oyun oynamak gibi bir şey zaten. Yani hamur işlerinde problem yok. Gerçi öyle çok fazla mutfağa filan girmem ama her seferinde "Sayın ev ahalisi bugün size leziz bir yemek yapacağım!" dediysem o, benim ve evdeki diğer üyeler için tam bir hayal kırıklığı oluyor. Ne kadar püf nokta biliyor ve uyguluyorsam da olmuyor işte. El ayarı denen şeyden mi yok acaba bende bilmiyorum. Ama sadece bir soslu makarna bile yapmak için de mi şart yani bu ayar? :roll:
    <div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />

  • #2
    Yemek yaparken koyduğun malzemelerin miktarına dikkat edip piştikten sonra tadarken analiz edebilirsin, neyin fazla/az olduğunu anlamak için. Bir de alışana kadar yemeği her aşamasında tatmalısın. Böylece kötü giden bir çalışmayı yarı yoldan döndürebilirsin.

    Ben yemek yaparken yaptığım şeye mutlaka bir farklılık katarım. Bu baharat olabilir, sos olabilir, ek bir madde olabilir. Yemeği yiyen sürpriz bir tatla karşılaşıyor ve bu benim çok hoşuma gidiyor.
    Yıpranmak paslanmaktan iyidir.

    Yorum


    • #3
      bence zamanla öğreniosun yemek yapmayı...

      Ben yeni evlendiğimde hiç bilmiyordum makarna,menemen(oda kıvamında olmazdı)bide yumurta kırmasını bilirdim

      bir yıl geçti hala pilav yapmasını sulu yemekleri yapmasını beceremiyor ya çok yağlı ya salçalı salçasız yağsız, bişiler ya fazla oluo yada az oluodu...eşim yemeğe misafir getirirdi çok kızardım ya zaten yapamıorum sende heber vermeden misafir davet ediosun die :?

      artık yemek yapmayı istemiyordum keşke hep dışarda yesek yada dışarıdan alsak diodum eşime ama eşim esnaf olduğu için dışarı yemeğinden bıkıodu...

      bi kaç yıl sonra artık elim alışmaya başladı...herşeyi korkmadan atıo yemeklerimi ortaya çıkarıodum...

      evliliğimin 10.yılı ve artık ustası gibi oldum eşim benim yemeğimden başka yemeği yemio (bu annesinin yemeği olsa dahi)...

      Yorum


      • #4
        kısık ateşte pişir ve sevgini kat. gerısı karşı tarafa kalmış

        Yorum


        • #5
          evlenmeden once universite yillarinda ogrenci arkadaslarla kaldigimda daha fazla yapardim yemegi ama simdi artik hanim izin vermeden mutfaga giremiyoruz yemek pisirmek icin..
          guzel yemek yapmakta en onemli sart "isteyerek" ve "samimi olarak" yapmak.. Bunun akabinde de yemegi yiyecek olanlarin aclik derecelerine gore yemegin lezzeti farklilasiyor. " ey ahali size super bir yemek yaptim " sozu ardindan hayal kirikligi olan yemekler de yapmadim degil zamaninda.. ama neredeyse yanmis bir yemegi de bir kasik kalmayacak sekilde yiyip "tarifini verir misin?" dediklerini de..

          ama bir ev arkadasim vardi.. makarna da yapsa.. etli yemeklerde yapsa.. yani elini attigi her yemegi afiyetle ve hic itirazsiz yerdik. neden yemekleri bu kadar lezzetliydi? ayni malzeme ayni oranda ayni sartlarda baskasi tarafindan yapildiginda o lezzeti vermiyordu.. ben sunu anladim o arkadas yemeyi cok seven biri. kendisi icin yapiyormus gibi tum duygulariyla her seyini yemege katiyordu sanki.. ve o yuzden lezzetli oluyordu
          Her Şeyin Iyisine Bak

          Yorum


          • #6
            Benim hiç yemek yapmak zorunda kaldığım bir öğrenci evim olmadı. Ailem hep yanımdaydı. Ama yine de canım her istediğinde yemek yapmaya soyunuyordum. Ve işin ilginç yanı her yaptığım yemek her seferinde farklı oluyordu. :? Annemin tarifi üzerine yaptığım yemekler genellikle güzel oluyor. İlk yaptığım pilav da güzeldi. Ama sonrakiler için aynı şeyi söyleyemiyorum. İstemeyerek yaptığım da doğru değil.

            Bir arkadaşım yemek için en önemli noktanın, malzemelerin birbirine yakışması olduğunu söylerdi. Yani tatların birbirlerini desteklemeleri, uyumlu olmaları. Mesela sarımsak her yemeğe yakışmaz. Ama güveçte olmazsa olmazdır. Bir de komşumuzun salçalı sosa su kattığını bu sayede yağ içerisinde homojen olarak dağılmayan salçanın kıvamlı bir şekilde karışmasını sağladığını görmüştüm. Malum yağın özkütlesi çok düşük olduğu için bir çok maddeyle karışmadan durur. Ama bu sos eğerki makarna için yapılıyorsa suyun katılmaması daha uygun olur. Zira aksi takdirde makarnalar çok pişmiş hissi verebilir. O yüzden baharat ve sosları kıvamında yapmak ve yerinde kullanmak bazı yemekleri vasatlıktan kurtarabilir.

            Şu yukarıda yazdıklarımın çoğu benim görüşlerim. Ama işte görüş filan değil kar eden, becerikli olabilmem için yetenek lazım sanırım. Bir de annemin bir haftalık yokluğunda da mutfağa girmiştim. Yaptığım çoğu şey hamur işiydi. Mantı, çörek vs... Pek sorun çıkmadı bunlarda. Ama 2 defa yapmaya çalıştığım ve neredeyse aç kalmamıza sebep olan zeytinyağlı kabak yemeğini 3. defa denemek istediğimi bildirdiğimde herkes hep bir ağızdan hayır, asla, sakın gibi ünlemlerle tepki gösterdi. :cry: Ama benim anlamadığım daha önce bana bu yemeği öğreten arkadaşımla beraberken 2-3 defa lezzetli olarak pişirebildiğim bir yemeği neden daha sonra beceremedim? Buna benzer şeyler oluyor. Yani sürekliliğini sağlayamıyorum lezzetin.
            <div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />

            Yorum


            • #7
              merhaba sanalprenses,

              yazdıklarını okurken cok guldum cunku aynı dusuncelere sahibim...

              bende bir yemeği ilk yapısımda bende yemek yapabilme yeteneginin oldugunu dusunurum fakat ikinci ve sonraki denemelerim husrandır genelde... ya tuzu, ya suyu bişeler eksik olur yemekte ..

              ama yemek yapmak sadece bir alıskanlık işi ayrıca sunun da farkına vardım ki, yemek kitaplarındaki ölçülerden ziyade göz kararı denen şey daha güzel yemekler yapmamızı saglıyor

              Yorum


              • #8
                Yüreğime su serptin velaredno. Benim gibi birinin dünyada bulunmadığını sanıyordum. Bütün duyularımı harekete geçiriyorum ben ama yine de el ayarı mıdır göz kararı mıdır nedir artık eksik kalan anlamıyorum. İşin garip tarafı herkesin benim yemek becerimle ilgili farklı bir fikre sahip olması. Amcam benim yavaş yavaş bu işi kapacağımı düşünürken dayım vasat buluyor. Annem bir gün aferin kızım diyorsa öbür gün öğütler yağdırıyor. Bir başkası ise bir makarna bile pişirmekten aciz olduğumu sanıyor :? Valla bir ara rayına oturacak gibi oluyorsa da bir yerlerde bir şeyleri beceremiyorum burası kesin.
                <div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />

                Yorum


                • #9
                  tavsiyem kimsenin ögüdüne uyma... anneler karısır zaten, bende benimkine engel olamıyorum ama bosver bildgini gibi yap ve kendine guvenerek yap

                  hani derler ya elini korkak alıstırma die sen de oyle ol kafana göre ne istersen koy yemegine tariflerden kendi tarifini yarat, mesela ben sosisli yumurta tarifi yarattım kendimce; yemekten sayılmaz ama güzel bişe.. hiçbi ölcusu yok, her seferinde farklı miktarda koyuyorum herseyden ama yeniyo insanların hosuna gidiyo ve bu tur seyler de yemek yapma konusunda moral veriyo...

                  Yorum


                  • #10
                    alışıyo insan zamanla eskiden çaktırmadan çöpe dökerdim şimdi abim yemekleri benim yapmamı istiyo işten gelince...hatta okadar ileri gittimki hertürlü yemeği yapan ama bitürlü pilavı tutturamayan anneme bile pilavın nasıl güzel yapılacağını öğrettim...şaka yapmıyorum..kafana göre yap bide yemekleri çok pişirme..ben o hatayı çok yapıyodum...çok kaynatınca kötü oluyor..makarna pilav çorba sulu yemekler hepsi çok pişince mayışıyo...herçeşit baharatı kullan...çabuk pişenleri enson at yemeğe örneğin domates havuç vs....yemek yapmak dünyanın en zevkli şeyi....

                    Yorum


                    • #11
                      ayy senin sorununda bumu millet nelerle ugrasıyo bence sen sorunum var deme git yat

                      Yorum


                      • #12
                        Orjinal yazı sahibi: kapalikutu
                        ayy senin sorununda bumu millet nelerle ugrasıyo bence sen sorunum var deme git yat
                        Ben sorunum var demiyorum ki zaten. Bu sitenin tek amacının sadece sorunlardan bahsetmek olduğunu sanmıyorum. Hem dikkat ederseniz başlık "Üyeler konuşuyor/soru soruyor" bölümünde açılmıştır. Eğer ki sorun dinlemek ve sorunlara çözüm bulmak için buradaysanız bu niteliklere uyan pek çok başlık var. Başlık isminden de anlaşılacağı üzere "yemek lezzeti" konusunda bir başlık açtım ben. Ve kimseyi de başlığıma cevap yazmak durumunda bırakmıyorum. Sadece paylaşmak isteyenlerin fikirlerini soruyorum. Siz onlardan olmak istemeyebilirsiniz. Nasıl ki benim fikirlerim sizi ilgilendirmiyorsa sizinkiler de beni ilgilendirmiyor. O yüzden bu konuda yorum yapmanız yersiz kaçıyor.
                        <div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />

                        Yorum


                        • #13
                          Orjinal yazı sahibi: senkron
                          kısık ateşte pişir ve sevgini kat. gerısı karşı tarafa kalmış
                          sevginin ayarini kacirinca tadi bozulmasin yemegin.: )

                          yani tam da bugun altiustu soslu makarna yaparken ne zorlandim..ben de senin gibi sanalprensen ogrenci evinde pek kalamdigim icin ve yemekle aram olamdigi icin yemek yapmasini ogrenemedim..
                          ve simdi bisiler yapmaya kalkinca heyecan mi yapiyorum ne,ne yapacagimi sasiriyorum..
                          bugun yaptigim soslu makarna icin sogan cikarttip, dogramaya calisirken, kendime inanamadim sogan nasil dograniyordu unutmusum lutfen ne salaksin demeyin,bizzat o an yine ne salgim,elimden hic bir sey gelmiyor dedim neyse sonra dogramayi hatirladim da yapacagim sosun icine sogan koyulmuyor kiyani sogani da bosuna dogramis oldum..
                          ama neyse sonucta makarnanin sosu guzel oldu da, arada bir de olsa elimden bisi geldigi icin sevindim

                          bir uzaman olmarak fikrim cok yemek yapmak ve baharatlar yemegin adini guzellestiriyor

                          Yorum

                          İşleniyor...
                          X