Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Oruç ayı Ramazan’la ilgili düşüncelerim…………………… 2

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

İşin bir manevi tarafı ve bedensel tarafı var.
    Teknik açıdan her dinde oruç var. Hatta bir çok öğretide bile oruç olayı bir şekilde var (budizm,hermetizm,vb.). Olay sadece (maneviyatın dışında) aç kalıp fakirleri anlamak kadar, dar değil. Beden sağlığı açısından orucun önemi büyük. En en basitinden, mide dinlenmesi, vucudda depolanan besinlerin tüketilerek metobolizmayı yenilemesi, devamlı çalışan tüm sindirim sisteminin bir ay da olsa dinlendirilmesi, vs. vs. vs....

Yorum

Oruç susuzluğun, açlığın hatta parasızlığın bile ne derece kötü olduğunu hatırlatıyor. Sokaktaki çöpten ekmek topyalan ya da akşam pazar yeri toplanınca pazarcıların çöpe attığı bozuk sebzeleri toplayanların halinden çok daha iyi anlıyorsun, onlara yardımcı olmak istiyorsun merhamet duygun gelişiyor. Sokakta aç kalan susuz kalan hayvanları daha bir seviyorsun, bir kaba su koyup hayvana verebiliyorsun. Bu duygularımızın hepsi tuttuğumuz oruç sayesinde pekişiyor.
      Aslında evde yatıp susamak, susamak değil. Bir kişi hem oruç tutup hem bir işte çalışıyorsa susuzluktan dolayı dudakları beyazlaşmışsa ve dilinde tükürük kalmamışsa susuzluk budur. Böyle bir durumda insan susuzluğun, açlığın değerini çok daha iyi anlıyor. Ben bu mübarek günlerde susuzluktan dolayı, abdest alırken çeşmeyi daha az açar oldum, suyu kullanırken daha dikkatli olmaya başladım. Oruç tutmasaydım susuz kalmasaydım bunlar olur muydu al işte sana orucun faydası. : )
      Her şey güzel olacak...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: eSonra
        bu ay günah denilen yayınlar arasında yayınlanan reklamlar gibi. insan kendini öyle bir programlamış ki. bu ayda herşey yasak ama sonra serbest gibi. bu ay oruç tutarsak 1000 points sevap kazanılır. oyunun kuralları. her bir namaz 10 points. bu ayın dışında 5 points.

Dalga geçiyor gibi görünsemde insanlığın haline bakmak gerekiyor. Şimdi insanlar neredesin ey mübarek 11 ay diyor.
        Yani, insanlar ramazan ayında yoğunlaştıkları ibadeti diğer 11 aya da yaymalılar diyorsun?
        Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

öyle demiyorum.
          insanların günah işleme potansiyeli artımış durumda. ve ramazan ayında birçoğu vicdanındsna dolayı bunu yapmamaya çalışıyor. Ama ramazan ayındanda pek hoşnut olmuyor. Dğer 11 ayı beklşiyor.

oda sadece vicdanla ilgili.
          çevreyi dinlediğimizde
          ramazandan sonra bir ortam yaparız
          ramazandan sonra kadehleri kaldırırız.
          ramazandan sonra .......

bu ay ramazandan sonra ne yapsak plamnlarının düşünüldüğü ay.
          Haa, o zaman böyle düşünen insanlar; zaten oruç tutmayanlar ve ayıp olmasın diye, açıktan yiyip-içmeyenler "şimdilik yapmayalım, ramazandan sonra acısını çıkarırız" diyenler, öyle mi?
          Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

oruç tutanlarda yapıyor.
            ama herkes değil.
            tamam, şimdi daha iyi anlaşıldı... her iki kesimde de "ramazan ayının manevi havasından rahatsız olanlar" var ve bunlar ramazandan sonra rahatlıyorlar?
            Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ismael View Post
              İşin bir manevi tarafı ve bedensel tarafı var.
              Teknik açıdan her dinde oruç var. Hatta bir çok öğretide bile oruç olayı bir şekilde var (budizm,hermetizm,vb.). Olay sadece (maneviyatın dışında) aç kalıp fakirleri anlamak kadar, dar değil. Beden sağlığı açısından orucun önemi büyük. En en basitinden, mide dinlenmesi, vucudda depolanan besinlerin tüketilerek metobolizmayı yenilemesi, devamlı çalışan tüm sindirim sisteminin bir ay da olsa dinlendirilmesi, vs. vs. vs....
              Çok haklısın ismael... Orucun manevi faydaları olduğu gibi, senin dikkat çektiğin gibi tıbbî faydaları da vardır...
              Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

omerer bu nasıl bir insanlıktır? senin insanlğından bir an şüphe ettim.. somalidekiler vs.. yazık !!
                ama Rabbim o kadar büyük ki senin gibilerine bile hala nimetlerinden veriyor.. şişmanlaman için hala sana öküz gibi ye diye nimetler veriyor.. çok şükür..

Orjinal yazı sahibi: omerer View Post
                Somali'dekiler kadar sağlam oruç tutan yok. onlarda iftar da yok sahur da ramazan da. ölümüne oruç.
                ben oruç tutmadığım için Somali'dekilerin halini anlamıyorum çünkü açlık susuzluk nedir bilmiyorum. neden ola ki Somali'dekiler için bu kadar yaygara. ben anlamıyorum. açlıktan ölüyorlarmış. bana ne ya! ben hiç aç kalmadım ki!
                tersine sürekli tok olduğum için şişman ve obes biriyim. ben şişmanlıktan şikayetçiyim. Somali'dekiler ise çok zayıf.
                zayıflamak için Somali'ye yerleşmeyi düşünüyorum.
                o zaman neymiş insanlar 12 ay yapacaklar ama nerde öyle insanlar.. yazık bu insanlığa..!
                bu ay günah denilen yayınlar arasında yayınlanan reklamlar gibi. insan kendini öyle bir programlamış ki. bu ayda herşey yasak ama sonra serbest gibi. bu ay oruç tutarsak 1000 points sevap kazanılır. oyunun kuralları. her bir namaz 10 points. bu ayın dışında 5 points.

Dalga geçiyor gibi görünsemde insanlığın haline bakmak gerekiyor. Şimdi insanlar neredesin ey mübarek 11 ay diyor.

Yorum

bu insanlarla alakalı bir sorun ramazanın güzelliğiyle alakalı değil.. ama insanlar ramazanın ne oldugunu bilmiyorlar bilselerde işlerine gelmiyor.. 1 ay ibadetetmek değil 12 ay yapılması lazım.. amaa........

malesef lagrima
                  durum bu.

Yorum

İşleniyor...
                  X