Duyuru

Collapse
No announcement yet.

OKB nasıl yenilir, okuyun.

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• OKB nasıl yenilir, okuyun.

Merhaba arkadaşlar sabah kanald de "doktorum" isimli program çıkıyor, programın bugünkü konularından biri okb idi.
    Pskiyatri uzmanı size okbyi nasıl yeneceğinizi anlatacağım dedi, dikkatle izledim.
    İçimizi rahatlatmak için takıntılarımızı sürekli tekrarlarken geçici olarak rahatlama yaşıyoruz ama kendimize çok büyük kötülük yapıyoruz. Çünkü takıntı olan davranışı tekrarladıkça o davranışımıza olan takıntımız daha fazla artıyor, böyle böyle kabuk bağlıyor.
    Örneğin elimizi yıkadık o an için temiz olduğunu düşünüyoruz. 5 dk sonra takıntımız şiddetini artırmış şekide tekrar karşımıza geliyor, takıntıya yenildik elimizi yine yıkadık ve geçici bir rahatlama duyduk. 5-10 dk sonra şiddetini daha daha artırarak karşımıza geliyor ve başta küçük bir kartopu olan takıntı günler geçtikçe daha büyük bir çığ oluyor.
    Pskiyatri uzmanı burada irademizin gücüyle takıntımızı kontrol edebileceğimizi söylüyor. Takıntıya sabretdikçe şiddeti giderek azalıyor yani yüz vermeyince kendiliğinden sizi bırakıyor. : ) İrademizi güçlü tutmak için de şöyle bir örnek veriyor...
    Hayatta çok sevdiğiniz insanı düşünün bir daha o takıntıyı yaptığınızda onu öldüreceklerini söyleseler, takıntınız olur muydu diye soruyor. İradenizi bu şekilde güçlendirebilirsiniz diyor. Ayrıca ilaçların bize yardım amacıyla verildiğini, sadece ilaca güvenerek, sadece ilaç desteği ile okbyi atlatırsak ilerde büyük ihtimalle tekrar edeceğini söylüyor. Bir yandan ilaç kullanacağız bir yandan da ilaç yardımıyla okbye sabredeceğiz ve bunu yaşam biçimi haline getireceğiz böylece ilacı bıraksak bile yaşam biçimiyle okbnin üstesinden gelebildiğimiz için ilaca ilerde ihtiyaç duymayacağız.
    Last edited by enerji528; 02-11-2011, 08:09 PM.
    Her şey güzel olacak...

Demek ki neymiş...?

Orjinal yazı sahibi: enerji528 View Post
    Pskiyatri uzmanı burada irademizin gücüyle takıntımızı kontrol edebileceğimizi söylüyor. Takıntıya sabretdikçe şiddeti giderek azalıyor yani yüz vermeyince kendiliğinden sizi bırakıyor. : ) İrademizi güçlü tutmak için de şöyle bir örnek veriyor...
    *
    Ben de birkaç gün önce bir arkadaşa aynı şeyi yazmıştım burada. Hatta bunu sağlamak için bir de yöntem aktarmıştım. Psikiyatri uzmanı olmadığım için olsa gerek ki o konu tümüyle sırra kadem bastı. Kim neden rahatsız oldu onu anlayamadım.
    Aynasıdır insan insanın. . !

Yorum

enerji528 doktor çok doğru söylemiş
      umarım tüm OKB si olanlar bunu başarabilirler.

Orjinal yazı sahibi: saf_ak View Post
      Ben de birkaç gün önce bir arkadaşa aynı şeyi yazmıştım burada. Hatta bunu sağlamak için bir de yöntem aktarmıştım. Psikiyatri uzmanı olmadığım için olsa gerek ki o konu tümüyle sırra kadem bastı. Kim neden rahatsız oldu onu anlayamadım.
      safak bahsettiğin o konu eğer "kafamızdaki düşüncelere hakim olabilmek" ise o konu 'Dertleriniz Paylaşın' forum başlığı altında aynen duruyor:
      http://www.psikoloji.gen.tr/showthre...akim-olabilmek
      yok eğer başka bir konu ise söyle bakalım
      Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

saf_ak@ konu kaybolmuş, anladığım kadarıyla konuyu açan üyeden kaynaklanan bir durum.
        Konuya gelince; aslında doktorun bahsettiği obsesyon değil, kompulsif davranışlar. Yani takıntılar sebebiyle yapılan rahatlatıcı davranışlar, temizlik takıntısında ellerini yıkama davranışı gibi.

İrade konusuna gelince; irade zayıflığından bahsedebilmek için, elimizde standart bir irade kavramı ve gücü bulunması gerekir. Birisinin iradesi zayıfsa, kime ve neye göre sorusuna verilebilecek bir cevap yoktur. İrade zayıflığından bahsedebilmek için, kişilerin aynı şartlarda bulunması gerekir ki böyle bir şeyde mümkün değil.İrade zayıflığı, hatalı anlaşılmalara mahal verebilecek bir kavram.

O zaman, psikolojik sıkıntıları nasıl belirleriz sorusu çıkıyor ki, -benim en beğendiğim görüş- kişinin rahatsız olma durumunu semptomlarla açıklayan psikologlardır. ( Her ekol farklı değerlendirebilir )

Kişinin hasta olup, olmadığının ölçüsü semptomdur. Çünkü normal ve anormali belirlemek mümkün değildir. Örneğin kişi obsesifse bu durumdan rahatsız ve hayatını devam ettirmekte güçlük çekiyorsa, kişiyi hasta kabul edebiliriz. ( Heinz Hartmann- Ben Psikolojisi ve Uyum Sorunu )

Yorum

Orjinal yazı sahibi: iyimser View Post
          enerji528 doktor çok doğru söylemiş
          umarım tüm OKB si olanlar bunu başarabilirler.

safak bahsettiğin o konu eğer "kafamızdaki düşüncelere hakim olabilmek" ise o konu 'Dertleriniz Paylaşın' forum başlığı altında aynen duruyor:
          http://www.psikoloji.gen.tr/showthre...akim-olabilmek
          yok eğer başka bir konu ise söyle bakalım

Hayır iyimser, sözünü ettiğiniz konu değil benim kasdettiğim.*

Aşağıda zulliger'in de bahsettiği konu kaybolan... O konuyu ben açmadığım için adını da söyleyemiyorum.

Zaten "silmişler" değil "sırra kadem basmış" (eski dilde "kaybolmuş") dedim. Kendi kendine kaybolmuş olmasına da pek ihtimal vermediğimden, "kim neden rahatsız oldu anlayamadım" diye eklemişim.

İlginiz için teşekkür ederim.
          Aynasıdır insan insanın. . !

Yorum

İşleniyor...
          X