Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yardım edin. :(( Cennet, rıza ve erdem üzerine! :(

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Yardım edin. :(( Cennet, rıza ve erdem üzerine! :(

Meraba arkadaşlar.

Karşılık talep ederek yapılan iyilik gerçek mana da iyilik olmaz. Bu bir ekodür. Doğru ya da yanlış Peki iyiliklerimizin amacı ne olmalı? Cennet mi? Allah rızası mı? Yoksa iyiliklerimiz sırf iyi olduğu için yapma-erdem namına mı olmalı?

Bir insana ya da bir hayvana yardım ettiğimde amacım ne benim? Çıkar mı? Geri dönüş beklemek mi? Cenneti kazanmak mı? Ben avam mıyım? Ne bu hesap kitap?

Bir insana iyilik yaparken Allah rızasını gözetiyorsam bunu seçme sebebim ne? Korktuğum için mi? Güç Allah'ta olduğu için mi? Yoksa başka bir fayda mı?

Ya da belkide vefa borcu!?

Bir iyiliği sırf iyilik olduğu için yaparken ki amacım ne? Erdem derken sandığım şey ne? Erdem, erdem derken neyi kastediyorum? Kastediyoruz?

Çıkmazdayım. Yarım edin!!

''...ve zamanı geldiğinde Rabbin sana (kalbinden geçeni) bağışlayacak ve seni hoşnut kılacak''

1) İyilikler, Sadece Allah Rızası İçinse insana huzur verir... Yoksa vermez... 2) İyilik, kesinlikle "karşılık" beklenerek yapılmaz... Yoksa, onun adı "iyilik" olmaz, başka bir şey olur (Adını siz koyun...) 3) İyilik, "Allah Rızası" için yapılınca da; Sadece Allah Sevgisinden dolayı(Allah'ı sevdiğimiz için) yapılır... Başka bir düşünce için değil... Yani, "Yaratılanı sevdim, Yaratan'dan ötürü" düşüncesi ile... Bilmem, anlatabildim mi?
    Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Allah'ı sevdiğimiz için yapıyorsak bu ona itaat olduğu için bizi huşu içinde hissetttir. İyiliğin amacı bu mudur sence pozitif. fayda beklemeden?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: "ahenk"
        bildiğim kadarıyla "erdem" felsefi bir kavramdır.
        banada anlamsız gelir, felsefeye yakın değilim yada belki içini dolduramadığımdan...
        ben bu kavramı ancak Tanrı korkusu bazında anlamlandırıyorum
        hoş zaten toplumun kendi kuralları ve ahengi var, fazla bir temel arayışına girmene gerek yok diyecem ama...sen bilirsin.
        tanrı korkusu! bir çıkar değil mi?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: tears in heaven View Post
          Allah'ı sevdiğimiz için yapıyorsak bu ona itaat olduğu için bizi huşu içinde hissetttir. İyiliğin amacı bu mudur sence pozitif. fayda beklemeden?
          Evet, hiçbir "fayda" beklemeden... Yani, karşılık... Yoksa "iyilik" olmaz... Zaten, böyle yaparsak o iyilikten beklediğimiz bize kazandıracağı pozitif enerjiden de mahrum kalırız...
          Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

tanrı korkusu! bir çıkar değil mi?
            yapacağımız güzel davranışları, hele de "iyilik" gibi yüce bir davranışı Allah korkusu için yapmamalıyız... Tam tersine; Allah'ı çok sevdiğimiz için yapmalıyız...
            Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: POZİTİF View Post
              Evet, hiçbir "fayda" beklemeden... Yani, karşılık... Yoksa "iyilik" olmaz... Zaten, böyle yaparsak o iyilikten beklediğimiz bize kazandıracağı pozitif enerjiden de mahrum kalırız...
              seni sorguladığımı addetme lütfen. ama iyiliğin zerk ettirdiği huzur için, pozitif enerji için mi didiniyoruz biz.

Yorum

seni sorguladığımı addetme lütfen. ama iyiliğin zerk ettirdiği huzur için, pozitif enerji için mi didiniyoruz biz.
                hayır, hayır, böyle bir şey aklımın ucundan bile geçmez, rahat ol)) hayır, iyilikten beklentimiz bu değil.. yani, iyilikten maksat; huzur ve pozitif enerji değildir... Bunlar sonuçlarıdır ve bize katkılarıdır... burada sanıyorum; "Ne için" sorusunun cevabını arıyoruz... "İyilik"; karşılık ve beklenti kavramlarıyla hiçbir zaman bağdaşmaz... Bunlar işin içine girince orada "iyilik" kalmaz, yok olur... İyilik; ancak manevi duygular için, karşılık beklemeden yapılırsa "iyilik" olur...
                Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: "ahenk"
                  okumayı seviyorsan Epiktetos'ün düşünceler'ini okumanı tavsiye ederim.
                  tam da bu konulara değinmiştir.
                  Evet, Epiktetos harikadır...
                  Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

abi, konu sahibi nereye gitti ya? ne güzel konuşuyorduk))
                    Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

iyilik yap denize at, balık bilmezse halık bilir...
                      bu kadar dert etme senin niyetin halisse gerçekten iyilik yapmayı dilemişsen bilen bilir sen sen olmaya devam et...

KuzuZade
                      Derdest etti gönlümü serabınla gelen nazarın, n'ola ki aslına rücu etse suret-i nigarın..BeyZade
                      BEYNİNİZİ değiştirin , HAYATINIZ değişsin... ( Dr. Daniel G. Amen )
                      Psikiyatrik rahatsızlığı olan bu kitabı okusun etkili çözüm bulacaksınız. !

Yorum

recep bey gene uzun uzun yazıp fikirlerinizi paylaşmışsınız. teşekkürler. yazınızdan anladığım kadarıyla doğrudan verdiğim cevaplara yönelmeyip bu konu hakkında ki bilgilerinizi genmel hatlarla sunmuşsunuz. elinize sağlık.

fakat yazınızda menfaat kelimesinin geçtiğini hatırlatmak isterim.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: POZİTİF View Post
                          hayır, hayır, böyle bir şey aklımın ucundan bile geçmez, rahat ol)) hayır, iyilikten beklentimiz bu değil.. yani, iyilikten maksat; huzur ve pozitif enerji değildir... Bunlar sonuçlarıdır ve bize katkılarıdır... burada sanıyorum; "Ne için" sorusunun cevabını arıyoruz... "İyilik"; karşılık ve beklenti kavramlarıyla hiçbir zaman bağdaşmaz... Bunlar işin içine girince orada "iyilik" kalmaz, yok olur... İyilik; ancak manevi duygular için, karşılık beklemeden yapılırsa "iyilik" olur...
                          manevi duygular için! bu erdem üzerine anlamına geliyor diyebilir miyiz.

Yorum

RecepSolar Arkadaşım... İlk paragrafında muhatabınız kim?
                            Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: BeyZade View Post
                              iyilik yap denize at, balık bilmezse halık bilir...
                              bu kadar dert etme senin niyetin halisse gerçekten iyilik yapmayı dilemişsen bilen bilir sen sen olmaya devam et...
                              niçin sorusunu soruyorum. fakat iyilikten sonra gelecek yararlı şeyin ne olmasını istediğim hakkında değil, iyilik öncesi bu iyiliği neden yapmam gerektiğini düşündüğüm için.

Yorum

İşleniyor...
                              X