Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Sizlere bir deneme yazısı daha sunuyorum: "Düşünmek" üzerine...

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Sizlere bir deneme yazısı daha sunuyorum: "Düşünmek" üzerine...

"Düşünüyorum öyleyse varım!"demiş, Descartes... Bu sözü bilmeyenimiz, duymayanımız neredeyse yok gibidir… İyi güzel de bu söz ne ifade ediyor? Bu sözün içini nasıl doldurabiliriz? İlk bakışta, çok basit bir şekilde tarif edilebilecek bir söz olarak gözükse de, biraz üzerinde "düşünüldüğü" zaman, aslında öyle çok da kolay tarif edilebilecek bir söy olmadığı anlaşılmaktadır…
    Kastedilen nedir? Bu söz, ilk akla gelen ve en yalın haliyle; "düşündüğüm için insan şeklinde ortadayım (varım)" mı demek istiyor? YANİ, BU SÖZÜ SADECE BU ŞEKİLDE Mİ ANLAMAMIZ GEREKİR? Yoksa, bu söz daha başka anlâmları da içerir mi? Meselâ, "benim, "insan" olarak varolmamın şartı düşünmektir" mi, demek istiyor? O zaman, düşünmeyen insanlar "yok" mu sayılacaktır? Yoksa, bir başka açıdan; "Eğer insan isek, düşünmeyi de bilmemiz gerekir" mânâsına mı geliyor? Yoksa, bir başka açıdan daha bakarsak; "varolmayı" fizikî anlamda değil de mecazî mânâda anlayıp; "düşünüyorsam, ancak o zaman kendimi "var" sayarım, kendimi ancak o zaman "bir şey kabul eder" ve "bir şey ifade ediyor sayarım", yoksa, siz bakmayın benim insan suretinde ortalarda dolaştığıma” mı demek istiyor? Nedir kastedilen?
    Ne kastettiğini anladıktan ve hallettikten sonra bir başka açılım yaparsak; Tamam, düşünüyoruz… Peki, neyi düşünüyoruz? Veya, neyi düşünmemiz gerekir? Veya, nasıl düşünmemiz gerekir? Düşünmek… İşte, "öylesine bir şey" midir? Yani, günlük yaşantımızda ve günlük aktivitelerimizde kullandığımız düşünce midir? Yoksa, bunun ötesinde "daha başka bir şey" midir? Veya, "düşünmeyi öğrenmek ve bilmek" mi, gerekir? Öyle ya, düşünmek vardır, düşünmek vardır… Ne dersiniz arkadaşlar?
    Mutluluk;paylaşmaktır...

Descartes düşündükçe var olur,ben düşündükçe yok olurum...(Oğuz Atay)
    Beni bir gün unutacaksan, bir gün bırakıp gideceksen, boşuna yorma derdi; boş yere mağaramdan çıkarma beni. Alışkanlıklarımı özellikle yalnızlığa alışkanlığımı kaybettirme boşuna. Tedirgin etme beni. Bu sefer geride bir şey bırakmadım. Tasımı tarağımı topladım geldim. Neyim var neyim yoksa ortaya döktüm. Beni bırakırsan sudan çıkmış balığa dönerim.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Olric View Post
      Descartes düşündükçe var olur,ben düşündükçe yok olurum...(Oğuz Atay)
      İlginç... Sevgili olric, Oğuz Atay bunu hangi anlamda söylemiş olabilir? Gerçekten yok olmak anlamında mı? yoksa, mecazî mi?
      Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: POZİTİF View Post
        İlginç... Sevgili olric, Oğuz Atay bunu hangi anlamda söylemiş olabilir? Gerçekten yok olmak anlamında mı? yoksa, mecazî mi?

Sevgili Pozitif...Oğuz atay da benim gibi mustarip bir ruha sahipti...En azından kitapları bize bunu söylüyor...Kimi insanlar vardır ki düşündükçe erir,yok olur,daha da beter olur...Kimisi de vardır kısıtlı düşünerek hayatına anlam katar...Ama mustarip ruhlu insanlar hayatının yarısını düşünerek,yarsını da yaşayarak geçirir...
        Beni bir gün unutacaksan, bir gün bırakıp gideceksen, boşuna yorma derdi; boş yere mağaramdan çıkarma beni. Alışkanlıklarımı özellikle yalnızlığa alışkanlığımı kaybettirme boşuna. Tedirgin etme beni. Bu sefer geride bir şey bırakmadım. Tasımı tarağımı topladım geldim. Neyim var neyim yoksa ortaya döktüm. Beni bırakırsan sudan çıkmış balığa dönerim.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Olric View Post
          Sevgili Pozitif...Oğuz atay da benim gibi mustarip bir ruha sahipti...En azından kitapları bize bunu söylüyor...Kimi insanlar vardır ki düşündükçe erir,yok olur,daha da beter olur...Kimisi de vardır kısıtlı düşünerek hayatına anlam katar...Ama mustarip ruhlu insanlar hayatının yarısını düşünerek,yarsını da yaşayarak geçirir...
          Hayatın yarısını düşünerek geçirmek... Bayağı ilginç... herkesin yapabileceği şey değil ya, zor...
          Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: POZİTİF View Post
            Hayatın yarısını düşünerek geçirmek... Bayağı ilginç... herkesin yapabileceği şey değil ya, zor...

Bu kasıtlı olarak yapılmaz,bir bakarsın yemek yerken düşünüyorsun,bir bakarsın tv seyrederken düşünüyorsun,normal insanlardan çok daha fazla düşünmek...Yıpratıyor insanı...

Yorum

Hımm.. isteyerek ve kasıtlı olarak düşünme değil.. Yapı olarak düşünceli yaşayan insanlar yani... Düşüncelere dalan, dalgın ve sessiz...
              Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Düşünmek vardır, düşünmek vardır....
                Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

düşünmeyin bunları

Yorum

peki sizce bunun varlık felsefesiyle bir alakası var mı ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: cevizli sucuk
                      descaretes varlığını ispat etmeye çalışmış...
                      olmayan bir şey hakkında düşünülemez ben var olup olmadığımı düşünüyorum o halde varım demiş olabilir mi??
                      sevgili cevizli... "varlığını ispat" derken; fiziki olarak var olduğunu mu, yoksa hani o fiziki yapının ötesinde "insanî" olarak var olduğunu mu kastettin?
                      Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Lusty View Post
                        düşünmeyin bunları
                        ne düşünelim peki?)
                        Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: zealist View Post
                          peki sizce bunun varlık felsefesiyle bir alakası var mı ?
                          Yani, ontolojiyle... Varlığın kendisini tartışan felsefeyle... "Varlık" var mıdır, yok mudur tartışması... Bununla ilişkilendirmek biraz zor gibi geliyor bana... "Düşünmekten" maksadım, farklı benim...
                          Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: "ahenk"
                            galiba var, "düşünüyorum, öyleyse varım" : bu ünlü sözde aslında iki kişi var, düşünen ve Varlık....
                            sevgili ahenk, nasıl 2 kişiymiş o? o sözde "düşünmeyi, varlığının şartı" kabul ediyor... nasıl 2 kişi oluyor?
                            Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: .::yabancı::.
                              Ah sırf bu sözü araştırmak için ne çok dayak yemiştim. :P Erkan diye bir cocuk tahtaya dalga geçmek için bu sözü yazdığında ilgimi ilk çekmişti.O zamanlar pozitifin söylediği şeyleri düşünüyordum.Ne yani eğer düşünmiyorsak o zaman yokmuyuz.Akşamları yok mu oluyoruz yani, gece olmuyor muyuz.? diye iç geçirmiştim. Daha sonra pek takılmadı aklıma taa ki varlık felsefesi dersinde bir arkadaşım bir mektup yazmam daha doğrusu kompozisyon ödevi için bişeyler yazması gerektiğini söylemişti ve benden yardım istemişti.O güne kadar bu söz üstünde pek durmadım.Ama daha sonra ki aşamalarda vardım ki galiba descartes bir şeylerin var olduğunu belirtiyordu.hiç bir şey olmasa dahi mutlaka bir şey olmalıydı.Diye haykırıyordu.Bunu bir tek cümle ile başarmıştı bana göre.Milyonlarca insan bu sözün anlamını hep araştırmıştır.Ve halen araştırmaktadır.Ama o bu yaşadığımız yada hissetiğimiz her ne ise bir şeyler var.Çünkü düşünüyoruz.Eğer düşünüyorsak ve bu eylem varsa mutlaka bir şeyler olmalı.Rüyada da olsak bir şey var rüya.Ama rüyayı yapan kim diye soruları ard arda getirebilmemiz için bu kilit nokta gekiyordu.Coğu insan söyler ya bu dünya yok bir rüya alemi.Aslında orda yokluğu vurgulamak istiyor.Ama descart ise yok diye bir şey yok.diyor.Var mutlaka bir şey kanıt olarak da düşünmeyi en bulabildiği somut şeyi öne sürüyor.
                              tam da sana göre bi konu ya, döktürmüşsün))yüreğine sağlık...
                              Mutluluk;paylaşmaktır...

Yorum

İşleniyor...
                              X