Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Siz ve sen

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Siz ve sen

    siz? siz ne demektir? genel tabirle düşünürsek eğer karşımızdakine duyduğumuz saygıyı gösterir. Kimi zamanda ona bağlı/bağımlı olduğumuzunda göstergesidir. Ya "sen"? Genelde samimi olduğumuz, çevremizdeki insanlara söyleriz.
    Peki "sen" sözcüğünü kendimizden büyük birine söylediğimizi varsayalım ne olur? en hafif ihtimalle "saygısız,terbiyesiz" damgasını yeriz. Peki sizce bunlar önemli kavramlar mı? bana kalırsa değil. Neden mi? hadi gelin birlikte bir uygulama yapalım.(karşımızdakinin anlayışlı biri olmasına dikkat edelim.) karşımıza oturan abiye/amcaya "siz gerizekalısınız" dersek ne olur? en hafif tabirle bizi hastanelik eder. aynı kişiye "sen delikanlısın,çok iyi birisin"dersek ne olur? sevinir değil mi bizi de sever.
    Eğer dikkatli baktıysak ilk cümlede "siz" diye hitap etmeme rağmen beni hastanelik edebilirler.Birde ikinci cümleye bakalım. Onda ise "sen" diye başladım. normalde onu tek başına kullanırsak saygısız,terbiyesiz gibi hakaretlerle karşı karşıya kalırız. Değişen ne peki? sonuçta ilk cümlede saygı belirten "siz" sözcüğünü kullandım buna rağmen neden böyle olmuştur sizce ? uzatmadan açıklayayım.Çünkü aslında siz diye birşeyin olmadığı onu biz insanların kendi kendimize uydurduğumuz "sözde saygı" sözcüğüdür. ve emin olun "siz"in hiçbir önemi yoktur.

  • #2
    burda benim dikkat çekmek istediğim durum aslında "siz"i kullanmanın yanlış olduğudur. biraz daha gerçekçi olmak gerekmez mi sence?

    Yorum


    • #3
      "siz ve senin" önemi yok onlar tek başına da kullanılsa cümle içinde de kullanılsa farketmez. farkettirebilecek bir şey varsa o da senin beden dilin ve mimiklerinle gösterdiğin saygı ha bir de siz ve senden sonra kullanacağın kelimeler önemli

      KuzuZade
      Derdest etti gönlümü serabınla gelen nazarın, n'ola ki aslına rücu etse suret-i nigarın..BeyZade
      BEYNİNİZİ değiştirin , HAYATINIZ değişsin... ( Dr. Daniel G. Amen )
      Psikiyatrik rahatsızlığı olan bu kitabı okusun etkili çözüm bulacaksınız. !

      Yorum


      • #4
        o zmn sana "siz"lerle devam ayrıca teşekkürler

        Yorum


        • #5
          benim burda bahsettiğim durum insanların aslında istemeden yapay bir şekilde "siz"i kullandığıdır ve buna kendilerini mecbur hissetmesidir. dikkat çekmek istediğim durum aslında bunun zorunda olmadığımızdır.

          Yorum


          • #6
            işte tamda değinmek istedğim konu buydu samimiyet içtenlik

            Yorum


            • #7
              sorsan çoğu neden kullandığını dahi bilmez sadece demek için derler

              Yorum

              İşleniyor...
              X