Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ben bulamadım ilginç bir sembol bulan olurmu diye açtım

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• ben bulamadım ilginç bir sembol bulan olurmu diye açtım

sembolik imaj bilişsel terapinin kullandığı bir tedavi yöntemidir..... bunu kullanan hasta uyuma yönelik davranışı daha ikna edici bir şekilde kullanabilir.....

bu acıklayıcı bilgiyi örnekle zenginleştirmek istiyorum......

bir yazar son üç yıldır nitelikli bir yazı yazamaz..... kalemi her eline aldığında kısa bir yazı karalar ve sonra kağıdı yırtar atar.... üç yılı bu şekilde geçer.... nihayetinde bir psikiyatriste gider......

terapist ondan boş bir kağıda yazmasını ister.... yine bir deneme yazar ve kalemi fırlatır atar.... yapamıyorum .... gerçekten yapamıyorum.....nitelikli yazı yazamıyorum der..... terapist olsun der sen yaz.... hasta nitelikli olmadıktan sonra yazmanın ne anlamı var der.....

terapist: " yazmak su pompalamaya benzer....pompa üç yıl kullanılmadığından kir ve pas tutmuş..... kirli suyu pompalayana kadar bir süre su pompalamalısın....

üç yıl sonra pompalamaya başladığından gelen suyun kahve rengi olduğunu gördün.... temiz olmadığı için iyi olmadığı sonucuna vardın.... ve bu yüzden kapattın..... senin yaptığın bu...

ancak yapman gereken suyun tekrar temiz ve özgür akana kadar onun akmasına izin vermen... önemli olan nokta yazının niteliği değil niceliğidir..... kendine yazman için belli sayıda satır tanı.... ve bunları sonra değerlendir.... bir çok profesyonel yazar belirli bir süre geçmeden yazıları hakkında değerlendirme yapamazlar..... yazmaya başladığında yazının niteliği ilk başlarda senin için önemli olmasın..... bırak temiz akana kadar o paslı su akıp gitsin....."

sembolle uyarlamanın ne olduğunu daha iyi anlatan bir örneğin arkasından buna benzer bir örnekte kendime bulmak istedim....

insanlarla bire bir ilişkilerde anksiyeteye kapılıp pısırık ve çekingen bir hale geliyorum.... bunu yapmamak için böyle sembollerden yararlanmak istiyorum..... istediğim şeyi yapmamda bana yardımcı olacak sembolik bir örneği bulamadım..... eğer böyle bir örnek bilen varsa buraya paylaşabilir mi.....

ya arkadaşlar yok mu bana yardımcı olacak bir arkadaş.....

Yorum

bıde sunu dınle bırgun buyuk bı kurbaga surusu ılerlıyorlarmıs bu kurbagalardan ıkısı bır derın cukurun ıcıne dusmus dıger kurbagalar cukurun etrafına toplanıp onların cıkmak ıcın verdıgı mucadeleyı seyredıyormus cukurun basındakı kurbagalar bosuna ugrasmayın ordan cıkmanız ımkansız orda oluceksınız hala nıye cabalıyorsunuz derken kurbagalardan bırı vaz gecer artık arkadaslarının soyledıklerıne okadar ınanmaya baslarkı ama dıger kurbaga sıcramaya devam eder onda bosuna ugrasma burdan kurtulman ımkansız derler sonra kurbaga kuvetlı bır sıcrama daha yaparak cukurdan kurtulur sonra anlasılırkı aslında bu kurbaga sagırdır arkadaslarının elestırılerını duymaz ...

keske etrafımızdakı ınsanların elestırılerıne karsı bızde bazen sagır olabılsekte basarılarımıza engel olanların engellerını ortadan kaldırsak.....

aslında senın konunu pek anladıgımı dusunmuyordum umarım yanlıs anlşamamısaımdır....

Yorum

Orjinal yazı sahibi: t_tayfun85
        bıde sunu dınle bırgun buyuk bı kurbaga surusu ılerlıyorlarmıs bu kurbagalardan ıkısı bır derın cukurun ıcıne dusmus dıger kurbagalar cukurun etrafına toplanıp onların cıkmak ıcın verdıgı mucadeleyı seyredıyormus cukurun basındakı kurbagalar bosuna ugrasmayın ordan cıkmanız ımkansız orda oluceksınız hala nıye cabalıyorsunuz derken kurbagalardan bırı vaz gecer artık arkadaslarının soyledıklerıne okadar ınanmaya baslarkı ama dıger kurbaga sıcramaya devam eder onda bosuna ugrasma burdan kurtulman ımkansız derler sonra kurbaga kuvetlı bır sıcrama daha yaparak cukurdan kurtulur sonra anlasılırkı aslında bu kurbaga sagırdır arkadaslarının elestırılerını duymaz ...

keske etrafımızdakı ınsanların elestırılerıne karsı bızde bazen sagır olabılsekte basarılarımıza engel olanların engellerını ortadan kaldırsak.....

aslında senın konunu pek anladıgımı dusunmuyordum umarım yanlıs anlşamamısaımdır....
        bu gerçekten güzel bir sembol örneği ama farklı bir konuya uyarlanınca daha yerinde olur.... eleştirileri duymamak sosyal fobinin istetipte başaramadığı bir şeydir.... bunu bir işte çalışan ve çalıştığının neticesini alamıyacağına inan kişi için anlatsak daha yerinde olur....

ama beyendim gerçekten konunun özüne uygun bir sembolik uyarlama bulmuşsun....

ben daha çok iletişimi pekiştirecek bir sembolik uyarlama istiyorum...... bu umursamama mesajı veriyor... yani arzuladığım şeyden beni tamamen uzaklaştırıyor...

Yorum

evet arkadaşlar bu konuya ihtiyacım var... örnekte gördüğünüz gibi çok etkili bir yöntem... sadece sembolik bir uyarlama bulmam lazım.... yardım edin bana...

Yorum

iron man i seyretmiştim.... zırhın içinde herşeyden emindi.... sağlam bir zırhı vardı.... bende insanlara yaklaşırken bu şekilde bir zırh içinde olduğumu kurgularsam nasıl olur diye düşündüm.... ilk başlarda işe yarar gibi geldi ama sonraqdan tatmin edici bulmadım.... başka ne olabilir....

insanlarla iletişime geçerken nasıl bir sembolük uyarlamadan yararlanabilirim.....

Yorum

sembolün mutlaka konuyla ilgili olması gerekmiyor. Bu bşr şarkı-bir resim v.s olabilir. Önemli olan sizin o objeyi düşündüğünüzde anksiyetenizin azalması dır.

Psikologların öğrettiği bir yöntem var. Bu çalışmanın haftada en az 4 kere yapılmasının imajlandırmayı yerleştireceğini söylerler.

Forumlarda bulabileceğiniz nefes ve derin gevşeme egzersizini yapıyorsunuz gevşemiş durumdayken hoşunuza gidecek bir objeyi hayal ediyorsunuz resim-manzara-çiçek-böcek herneyse. ona birde isim verin.O objeyi bir süre iyice relaks bie şekilde seyrediyorsunuz.

Daha sonra anksiyeteniz oluştuğunda fobileriniz sizi sarıp sarmaladığında o objeyi düşündüğünüzde rahatlayıp gerginlikten kurtulabilirsiniz.
              <div>------------SEMAVER DE HAKLI--------------</div><br />

Yorum

Orjinal yazı sahibi: bonnie
                ben insanlara çok fazla sinirleniyordum, tahammül edemiyordum. hem tanıdıklarıma hem de sokaktaki insanların davranışlarına. bir arkadaşım güzel bir sembol söylemişti. basit birşey ama hoşuma gitti. bu insanları bozuk bir araba gibi düşün dedi, bozuk bir araba seni yolda bırakırsa sonuçta arabaya kızamazsın, kızsan da birşeye yaramaz, kızman onu çalıştırmaz, seni de gideceğin yere bırakmaz. arabayı bırakır başka araba bulursun. ben de sinirlendiğim öyle düşünmeye çalışıyorum, bu insan bozuk, arızalı ve o yüzden boşu boşuna sinirlenmemeliyim.
                bu sembol çok işime yarıyacak.... problem yaşadığım zaman bunu kullanırım.... ama iletişimi kolaylaştıracak bir sembol olmasını istiyorum

Yorum

Orjinal yazı sahibi: semaver
                  sembolün mutlaka konuyla ilgili olması gerekmiyor. Bu bşr şarkı-bir resim v.s olabilir. Önemli olan sizin o objeyi düşündüğünüzde anksiyetenizin azalması dır.

Psikologların öğrettiği bir yöntem var. Bu çalışmanın haftada en az 4 kere yapılmasının imajlandırmayı yerleştireceğini söylerler.

Forumlarda bulabileceğiniz nefes ve derin gevşeme egzersizini yapıyorsunuz gevşemiş durumdayken hoşunuza gidecek bir objeyi hayal ediyorsunuz resim-manzara-çiçek-böcek herneyse. ona birde isim verin.O objeyi bir süre iyice relaks bie şekilde seyrediyorsunuz.

Daha sonra anksiyeteniz oluştuğunda fobileriniz sizi sarıp sarmaladığında o objeyi düşündüğünüzde rahatlayıp gerginlikten kurtulabilirsiniz.
                  bu bahsettiğin farklı bir yöntem .... ama buda kullanılıyor tabi... arada kullanıyorum.....

Yorum

daha garip bir şey söyleyeyim sana;

ben iyileştim 8 aydır ilaç yok.
                    eski forumdan konuştugum insanlar ,numara yapıyorsun.iyileşmedin sen diyorlar bana telefonda..

hani yabancılar ....çukurundan çıkarken omuz verir,yukarı iterlermiş ya,

türklerde yukarı çıkanı aşagı çekerlermiş.

yukardansan;
                    aklında o çukur imgelemini yarat; ve bir daha dönmeyecegini...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: üstbenerol
                      daha garip bir şey söyleyeyim sana;

ben iyileştim 8 aydır ilaç yok.
                      eski forumdan konuştugum insanlar ,numara yapıyorsun.iyileşmedin sen diyorlar bana telefonda..

hani yabancılar ....çukurundan çıkarken omuz verir,yukarı iterlermiş ya,

türklerde yukarı çıkanı aşagı çekerlermiş.

yukardansan;
                      aklında o çukur imgelemini yarat; ve bir daha dönmeyecegini...
                      güzel bir imgelem gerçekten....

bu aralar atatürkün yazılarını okuyorum.... oda tek başına bir insanın neler başarabileceğini.... etkili bir şekilde ıspat ederek anlatmaya çalışmış.... bence atatürkün büyük olmak için yazınısı herkes okusun derim.....

Yorum

içindeki çocuğa sevmeyi öğrettiğini düşün, o çekingen ufak bi çocuk, daha sevmeyi bile tam bilmiyo. insanlara, ailesine, arkadaşlarına ne kadar sevgi verirse o kadar güzelleşecek
                        just a smile

Yorum

Valla ben de düşündüm bir şey bulur da yardımcı olabilir miyim diye ama aklıma birşey gelmedi. Belki insanlarla aranda bir duvar olduğunu düşünebilirsin ama bu da zırh gibi birşey, pek işe yarayacağını sanmıyorum. Ancak konuşurken karşı tarafın tepkilerine odaklanmadan kendine odaklanarak konuşmak işe yarıyor onu biliyorum. Yani dikkatin kendi bedeninde, kendi enerjinde, kendi duygularında, kendi söyleyeceğinde olsun. Buna merkezli olmak deniyor. Ancak SFde işe yarar mı bilmem.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: crystalsun
                            içindeki çocuğa sevmeyi öğrettiğini düşün, o çekingen ufak bi çocuk, daha sevmeyi bile tam bilmiyo. insanlara, ailesine, arkadaşlarına ne kadar sevgi verirse o kadar güzelleşecek
                            evet aslında bir öğrenme süreci içine girmemiz gerekiyor... ama artık içimizde çocuk kalmadı.... ve geçmişe dair yüklemeler ile zihnimiz baya bi dolu.... böyle olunca saf bir zihne sahip çocuğu eğitmek biraz gerçekci bir sembol gibi gözükmüyor.... en azından bu duruma uymuyor...... bunu neden bu şekilde söyledim onuda söyleyeyeim.... çünki bunu daha önce denedim paylaşımın için tşk ederim.... düşüncelerini paylaşman beni sevindirdi

Yorum

Orjinal yazı sahibi: yuleli
                              Valla ben de düşündüm bir şey bulur da yardımcı olabilir miyim diye ama aklıma birşey gelmedi. Belki insanlarla aranda bir duvar olduğunu düşünebilirsin ama bu da zırh gibi birşey, pek işe yarayacağını sanmıyorum. Ancak konuşurken karşı tarafın tepkilerine odaklanmadan kendine odaklanarak konuşmak işe yarıyor onu biliyorum. Yani dikkatin kendi bedeninde, kendi enerjinde, kendi duygularında, kendi söyleyeceğinde olsun. Buna merkezli olmak deniyor. Ancak SFde işe yarar mı bilmem.
                              bu söylediğin şey terapilerde kullanılan bir yöntemdir.... ama sembol kısmına girmiyor.... merkezileştirme başlığı altında farklı bir yöntem.... işe yaramasa terapi teknikleri içine girmez

zırh konusunda iron men filminden esinlenmiştim.... ama benim korunmadan ziyada beni aktive edecek bir sembol olması gerekiyor..... tşk ederim....

Yorum

İşleniyor...
                              X