Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Feminizm Gereklimi Yoksa Sacmalıkmı?

Collapse
This topic is closed.
X
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

Sevgili PESE,

Yazinizda tavir sezmedim, sezseydim de benim icin fark etmezdi. Bu konuda iciniz rahat olsun.

Bir olayi anlamak icin illa bizzat yasamis olmaya gerek yok. Sizin yasadiklariniza saygim var, cok yakin cevremde de cok benzer olaylari yasamis tanidiklarim var. Ancak 68 kusaginin yasadiklari da degil burada tartisilan konu. Baslik "Feminizm"dir. Feminizm 68 kusagi ile de baslamadi, zaten bunu siz de belirtmissiniz, ve bir film ornegi vermissiniz (ben hala o filmi seyretmedim maalesef ) En sevdigim filozoflardan biri De Beauvoir'dir. De Beauvoir feministtir, 68 kusagindan once fikirlerini kitap haline getirmistir ("Ikinci Cinsiyet" ("Second Sex") isimli kitabi 40'li yillarda basilmistir). Onun yasadigi donemde de henuz dogmamistim, ama yazdiklarini anliyorum. Fikir beyan ederken tabii ki alinti yapariz, cunku herseyi bizzat yasamak mumkun degildir. Yasanmislardan ogreniriz cunku. Sizin yasadiklariniz sizin anilarinizdir, ancak ayni donem icin bunlari yasamamis bir insanin bilgi, fikir, ve his sahibi olmasi mumkundur (ornegin Fransiz Ihtilalini tanimak icin 1789 yilinda yasamis olmaya gerek yoktur, ve belki de o donemde yasamis birinden cok daha objektif ve global bakabiliyoruz bu olaya su anda). Zaten anlattiklariniz o donemin politik anarsisi ile ilgili gibi geldi bana, ve feminizm ile baglanti kuramadim. Ancak ozgurlukcu dusuncelerin alevlendigi bir donemde feminizmin de ataga gecmis olmasi mumkundur, bu konuda fikir olarak zaten sizinle celismiyorum.

Yorum

Toplumun kadın ve erkek adlı iki bireyinin birbirinden ayrıldığı çağlar bir daha gelmemek üzere tarihe karışmıştır. Bu yüzden "kadın taraftarlığı" veya "erkek taraftarlığı" gibi işler saçmadır. Onun için feminizm denen nesne başlı başına gereksiz bir kuruntudan ibarettir,

diye düşünüyorum...

Yorum

Feminist kadın yazarların %90 ının yazılarında belirtilen ne biliyor musunuz,feminizm erkek düşmanlığı değildir ateerkil düzene karşıdır dediniz ya Lillian Federman'ın Surpassing the Love of Men kitabında ateerkil düzene karşı olduğunu şu cümlelerle anlatıyor: ateerkil düzen kadına,erkeği aşkının tek nesnesi olarak göstermiş,kadını ise rakibi olarak görmesini öğretmiştir...Peki feminizm ne şekilde öğretiyor?kadını aşkının tek nesnesi,erkeği de rakip bile değil,yok sayılacak bir yaratık olarak mı?bu feminizmin içinde bütünlük yok birkere.özellikle kadınları rakip olarak görmeyizki biz hem,sadece eşimize sevgilimize yanaşanları,bu da olması gereken birşey heralde,tepkisizlik olur kıskanmamak.bana hiç ama hiç mantıklı gelmiyor bu fikirler,ama dünyada insan sayısı kadar mantık var tabi.

Yorum

bizim yaşadığımız yerde kadınlar vardı erkek gibi hiç kadın olduğunu düşünmezdik kendimizide erkek. sex daha keşfedilmemişti hiç düşünülmemişti kadın gibi göremezdik .daha o zamanlar feninizim keşfedilmemişti
          bizim yaşadığımız yerde erkekler vardı dürüstlükten başka bir duygusu olmayan her düşündüğümüzde yanımızda olan
          birkaç kişi kaldı alçakgönüllü ve bir o kadarda yalnız
          kadınlar kadın gibi erkeklerde erkek gibiydi
          her kez adam gibi adamdı
          cinsiyet bir basamak değildi çünkü her kez eşitti.

Feminizmin kiskirtmasiyla kadınlar erkeklere , metroseksüelliğin reklamıylada erkekler kadınlığa özendiriliyor. Bütün bunlardan dolayı kadının ve erkeğin toplumdaki yeri değişiyor.Kadınlar artık evlenmek , çocuk sahibi olmak ve ailesine bakmayı aşalayıcı buluyor. Aslinda bakildiği zaman kadın ve erkek hiç eşit olmamış ama hiç ayrı da olmamış. Cehalet ve koyun gibi güdülmeye müsaitlik kadın-erkek kimliğini birbirne karıştırdı olan şey bu bence.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: nilayaya
            Feminist kadın yazarların %90 ının yazılarında belirtilen ne biliyor musunuz,feminizm erkek düşmanlığı değildir ateerkil düzene karşıdır dediniz ya Lillian Federman'ın Surpassing the Love of Men kitabında ateerkil düzene karşı olduğunu şu cümlelerle anlatıyor: ateerkil düzen kadına,erkeği aşkının tek nesnesi olarak göstermiş,kadını ise rakibi olarak görmesini öğretmiştir...Peki feminizm ne şekilde öğretiyor?kadını aşkının tek nesnesi,erkeği de rakip bile değil,yok sayılacak bir yaratık olarak mı?bu feminizmin içinde bütünlük yok birkere.özellikle kadınları rakip olarak görmeyizki biz hem,sadece eşimize sevgilimize yanaşanları,bu da olması gereken birşey heralde,tepkisizlik olur kıskanmamak.bana hiç ama hiç mantıklı gelmiyor bu fikirler,ama dünyada insan sayısı kadar mantık var tabi.
            Surpassing the Love of Men'i okumadim ama ornek verdiginiz cumleyi begendim, katildigim bir gorus bu benim. Ancak sizin bu cumlenin "degilini" alis tarziniz bence carpitilmis biraz. Feminzm hakkinda goruslerimi yazdim, uzatmaya gerek duymuyorum, fikirlerimi empoze etmeye de hic niyetim yok. Ancak feminizm karsiti olacaksaniz eger, bence oncelikle neye karsi oldugunuzun farkinda olun.

Diger taraftan, evet kiskanmamaktir normal olani; tepkisizliktir yani. Bunu garip karsiliyor olmanizi da ben garip karsiladim. Kimse kimsenin rakibi degildir ikili iliskilerde.

Haklisiniz; insan sayisi kadar mantik var. Sanirim bunu gozardi etmemek gerekli en basta. Ancak bir konuya karsi olmadan detayli bilgi sahibi olmak gereklidir.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: audio
              kirazmevsimi,bu arada ben eşcinselim biliyorsun herhalde... benim bu şekilde erkekleri yerin dibine sokan bir fikrim hiç bir zaman olmadı... o yüzden lütfen olayı genelleme...

ikincisi düşüncelerine katılmıyorum neden dersen... bu bir saçmalık değil... feministlerin Türkiye'de yaptıkları çok iyi şeyler var...

en başta kız çocuklarını okula göndermeye çalışmak bile feminist bir harekettir... onu bıraktım kadın sığınma evleri... aynı şekilde...

bunlar bence çok önemli olan sorunlar ve giderek çözülmeye başlıyor... sadece bir feministin ben feministim demesiyle olmuyor bu durum elbette... erkekler destekleyebilir desteklemez kendileri bilirler bu konuda destekleyen erkeklerde olmuştur ancak...
              senin eşcinsel olman senin kişisel seçimin..beni ilgilendirmez..
              feminist olmakla yardımsever olmanın yerlerini karıştırmamanı rica ediyorum...
              feminist duygular..erkekleri sevmeyen, her fırsatta yerin dibine sokmaya çalışan duygulardır...
              birde şöyle birşey vardır..
              yardım sever olursun...kızlarımızı okula gönderirsin, madur bayanlara yardım edersin...
              ikisinin yerini sanırım karıştırmışsınız siz..
              eğer bunları yapan feministler varsa, helal olsun diyelim..
              ama unutmayınki, onlar meydanlarda, bangır bangır bütün erkekleri aşağılarken,
              benim feministleri korumamı beklemeyin..
              çünkü bir türü kötü olarak genelleyemezsiniz arkadaşlar!!!

Yorum

senin eşcinsel olman senin kişisel seçimin..beni ilgilendirmez..
                feminist olmakla yardımsever olmanın yerlerini karıştırmamanı rica ediyorum...
                feminist duygular..erkekleri sevmeyen, her fırsatta yerin dibine sokmaya çalışan duygulardır...
                birde şöyle birşey vardır..
                yardım sever olursun...kızlarımızı okula gönderirsin, madur bayanlara yardım edersin...
                ikisinin yerini sanırım karıştırmışsınız siz..
                eğer bunları yapan feministler varsa, helal olsun diyelim..
                ama unutmayınki, onlar meydanlarda, bangır bangır bütün erkekleri aşağılarken,
                benim feministleri korumamı beklemeyin..
                çünkü bir türü kötü olarak genelleyemezsiniz arkadaşlar!!!
                kirazmevsimi,yardım severlik altında feminizm barınıyor sonuçta... kızlardan bahsediyoruz... kız çocuklarından...

feminizm amacı bayanla ilgilidir ewet... bayanları erkeklerle eşit hala getirmeye çalışırlar... bir kız çocuğunu baba okula göndermiyor erkek çocuğunu gönderiyorsa... bu noktada feminizmde buna müdahele eder...

hayal güzeldir,arkadaşımız çok güzel bir başlık açmış... "türkiyede kadın olmak zor" diye... insan olmak zor ewet... kadın olmak iki kat daha zor... feminizm bu zorluğu zaten ortadan kaldırmak için vardır... sadece eşitliği savunur...

erkek düşmanlığı değil ki hak aramak... feminizm asıl konusu budur... feminizmi savunan insanların erkek düşmanı olup olmaması beni ilgilendirmiyor... ben sadece feminizmle ilgileniyorum... savunan insanların hepsinin görüşünü değerlendirmiyorum... hepsini kişisel olarak değerlendirmek gerek o zaman...

kadın sığınma evlerinin kurulması bile hoş değil bence... feminizm bunları savunuyor... kadın sığınma evlerini kadınlar ne amaçla kullanıyor bunları değiştirmek için türkiyede feminizm olgusu gerekli bence...

çünkü kadınların bence hala yasal hakları yook... işkence gören kadının kocası serbest dolaşırken kadın kendini nasıl güvende hissedecek..

bunlar bir erkek düşmanlığı fikriyse o zaman bende erkek düşmanıyım...
                hayat, sen planlar yaparken başına gelenlerdir...

Yorum

Dunku gazetede "Tecavuz sirasinda bagirmamak, tecavuz degildir" seklide bir mahkeme karari vardi. Ileride mutlaka emsal olarak kullanilacaktir.... Herkese kucak dolusu sevgileeeeeer, saygilaaaaar..... hem de en feministinden ve en sertinden......

Bu arada tepkinizi vere vere Turk Lokumu isimli heykele mi verebildiniz? Gucunuz ancak bir heykele mi yetti? Komik, cok komik. Sekillerde misiniz siz hala? O heykel beni hic rahatsiz etmedi......tepki israfidir bu...... enerjinizi bosa harcamayin bence.

Yorum

catgirl sevgi ve saygıların için teşekkürler de,ben feminist olmadan da bu karara tepki gösterebilirim.yani şu tecavüz sırasında bağırmak tecavüz değildir olana.çünkü tecavüz konusunda verilen tepkiyi feminizmle bağdaştıramadım.ayrıca sadece kadınlara tecavüz edilmiyor!tecavüzün her türlüsü çok çirkin.ama temeli tepki ve düşmanlığa dayalı bir siyasal görüşün,feminizmin bu tarz çirkin şeylerin tek savunucusu olduğunu düşünmen yanlış bence.biz kadınlara yapılan haksızlıkların sadece kadınlar tarafından,feminizm tarafından çözüleceğini düşünmüyoruz.sertlikle çözüleceğini de düşünmüyoruz.keskin sirke küpüne zarar verir.ahlak sahibi her kadın ve erkek cinsel sömürüye hoş bakmaz.sadece feministler değil yani.heykel konusuna gelince,bazı insanların değer yargısına aykırı geliyorsa,onlarında sizin gibi tepki göstermeye hakkı var.görsel ya da değil farketmez.ozaman görselliğe takılmayalım hiç,her türlü gayri ahlaki resim ya da görüntüler kolgezsin ortalıkta,zamanla normal karşılansın,herşeyi benimseyelim,yaşasın özgürlük,özgürlüğün sınırlarını zorlayalım,sınırımız olmasın,kimse özgürlük adına yapılan hiçbirşeye ses çıkarmasın.ama unutmaki durum bu hale gelirse tecavüzcülerde kendi özgürlüklerini savunmaya başlarlar.abartıyosun diyeceksin belki ama görselliğe ya da benzer şeylere ses çıkarmazsak olacağı bu.aile denen bir kurum var,bu kuruma değer veren herkesinde bu tepkileri göstermeye hakları var.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: nilayaya
                      catgirl sevgi ve saygıların için teşekkürler de,ben feminist olmadan da bu karara tepki gösterebilirim.yani şu tecavüz sırasında bağırmak tecavüz değildir olana.çünkü tecavüz konusunda verilen tepkiyi feminizmle bağdaştıramadım.ayrıca sadece kadınlara tecavüz edilmiyor!tecavüzün her türlüsü çok çirkin.ama temeli tepki ve düşmanlığa dayalı bir siyasal görüşün,feminizmin bu tarz çirkin şeylerin tek savunucusu olduğunu düşünmen yanlış bence.biz kadınlara yapılan haksızlıkların sadece kadınlar tarafından,feminizm tarafından çözüleceğini düşünmüyoruz.sertlikle çözüleceğini de düşünmüyoruz.keskin sirke küpüne zarar verir.ahlak sahibi her kadın ve erkek cinsel sömürüye hoş bakmaz.sadece feministler değil yani.heykel konusuna gelince,bazı insanların değer yargısına aykırı geliyorsa,onlarında sizin gibi tepki göstermeye hakkı var.görsel ya da değil farketmez.ozaman görselliğe takılmayalım hiç,her türlü gayri ahlaki resim ya da görüntüler kolgezsin ortalıkta,zamanla normal karşılansın,herşeyi benimseyelim,yaşasın özgürlük,özgürlüğün sınırlarını zorlayalım,sınırımız olmasın,kimse özgürlük adına yapılan hiçbirşeye ses çıkarmasın.ama unutmaki durum bu hale gelirse tecavüzcülerde kendi özgürlüklerini savunmaya başlarlar.abartıyosun diyeceksin belki ama görselliğe ya da benzer şeylere ses çıkarmazsak olacağı bu.aile denen bir kurum var,bu kuruma değer veren herkesinde bu tepkileri göstermeye hakları var.
                      Siz bu tecavuz davasindaki karari femizimle bagdastiramadiysaniz bence tekrar tekrar dusunun. Tecavuz erkege de olur, ama fiziksel guc farki varken bunun yuzdesi nedir? Bence yazilarinizi biraz daha detayli dusunerek yazin.

Siz hala ahlaki insan bedeninde, ciplaklikta mi ariyorsunuz? Yuzlerce yil oncesinin reform ve ronesansini once kafanizda iyice oturtun bence, faydasini gorursunuz. Sanatta ahlak, edep vs. arayan bir kafa misiniz siz yoksa? En basta da edep ve ahlak kelimelerine takilip bunu insan bedeninde deliler gibi aramaya devam edin, bu kafayla daha cok yol katedersiniz ortacaga dogru........ IKI KULAGIN ARASINA IYI BAKIN AMA, eger anatomik bir yerde ise edep ve ahlak. Bu mentaliteyi anlatmakta yetersiz bile kalmis bence Turk Lokumu...... heykeltras olsaydim o heykeli cok daha iddiali yapardim.

"Aile Lokantasi", "Aile cay bahcesi" gibi sacma sapan kavramlar gibi isterseniz bir de AILE HEYKELI olsun ne dersiniz? Guldurdunuz beni......... hem de cok....... "aile heykeli", "onun bunun heykeli"....... tekrar tekrar guluyorum bunlari yazarken........ siz beni cok guldurdunuz, siz de gulun...... ne diyeyim! Bahsettiginiz sey SANATTIR....... Sanatta HERSEY olur....... "Dunyanin Merkezi" isimli tabloya bakin....... isterseniz ona da iccamasiri giydirin....... AILE tablosu olsun size............. Komiksiniz, kusura bakmayin ama cok komik.

Sevgiler, saygilar bu mentaliteye......

Yorum

Feminizm gerekli mi gerekli değil mi demeden önce bu kavramın tam olarak ne anlama geldiğini bilmek gerekir.

Bir erkek düşmanlığı olarak algılanır genelde feminizim.

Ama değildir.

Sadece kadınların bugün dahi maruz kaldığı ayrımcılık, hor görülme, şiddet gibi unsurlar konusunda kadınların haklarını koruyan bir düşüncedir.

Bu anlamda bir erkek de feminist olabilir.

''Female'' olgusundan gelir feminizim.

Kavramlar hakkında konuşmadan önce kavramların anlamlarını sorgulamak gerekir.

Bana göre böyle bir şeye ihtiyaç olabilir.

Zira kadınların bugünkü ayrılık ortamında kendi haklarını da koruması gerekir.

Yorum

Feminizm erkek dusmanligi olmak zorunda degildir tabii. Feminist olmayip da erkek dusmani olan cok kadin vardir ornegin...... ve de tam tersine feminist olup da erkek dusmani olmayan cok kadin vardir.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: cat_girl
                            Feminizm erkek dusmanligi olmak zorunda degildir tabii. Feminist olmayip da erkek dusmani olan cok kadin vardir ornegin...... ve de tam tersine feminist olup da erkek dusmani olmayan cok kadin vardir.
                            katılıyorum...
                            hayat, sen planlar yaparken başına gelenlerdir...

Yorum

Öncelikle feminizm kelimesinin anlamı nedir, bilgilenelim

Toplumda kadınlara, erkeklerle aynı hakların tanınmasını sağlamaya çalışan fikir akımıdır. 18. yüzyılın başlarına kadar kadınların siyasal, toplumsal hakları hemen hemen hiç yoktu. Kadınların yapı bakımından erkeklerden geri olduğuna inanılmıştı. Gerek dini mezhepler, gerekse kanunlar, kadınları birçok haklardan yoksun bırakıyordu. Ayrıca kadınlar kendi başlarına mal sahibi olamıyorlar, hiçbir işe giremiyorlardı.

Mary Wollsonecraft, ilk kez İngiltere'de kadınların toplumsal hakları üzerine bir kitap yayınladı. Böylece feminizmin temelleri atılmış oluyordu. Amerika'da 1920'de kadınlara oy hakkı verildikten sonra diğer konularda da erkeklerle eşit haklar kazanıldı.

Feminizmin ne olduğunu bilmeden araştırmadan forum açıp soru soran arkadaşımız adına üzüldüm. Gereksiz bir tartışma olmuş Zaten kendisi bir yıldan fazladır siteye uğramamış.
                              Oysa, istenirse nette çok güzel bilgiler var...

Bu başlığın devam etmesi gereksiz. Sevgiler.

Yorum

İşleniyor...
                              X