Orjinal yazı sahibi: sevde_
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
sizin ana tatmin kaynağınız nedir ?
Collapse
X
-
Orjinal yazı sahibi: therapy25Orjinal yazı sahibi: sanalprensesŞu ana kadar okuduğum tek kişisel gelişim kitabının adı "Sıra Dışı Yaşam Becerileri" . Melih ARAT'ın kitabı. Yatağımın başucunda durur. Melih Bey'e göre hayatımızın tamamı olan %100'ü, %50 aile ve %50 iş olarak ayırırsak bu ögelerin birinde herhangi bir problem yaşadığımızda mutluluğu diğer ögede bulmaya çalışıyoruz. Ancak her ikisinde de problem varsa ne yapacağız? İşte bu iki ögeyle hiç ilişkili olmayan farklı alanları hayatımıza dahil etmemiz gerekiyor. Kitap gibi, resim gibi, müzik gibi. Ama bunlar çok sıradan. Yaratıcılığınızı geliştirebileceğiniz alanlara yönelmeniz gerek sanırım. Yani insana bir şeyler başardığını, bir şeyleri meydana getirebildiğini hissettiren uğraşılar daha tatmin edici olmalı. Mesela ben beste yapabilmeyi, şarkı sözleri yazabilmeyi çok isterdim. Hatta bunlardan da fazla şarkı söyleyebilmeyi çok isterdim.
dört beş derste tekrar ettiğimiz bir teori vardı.... maslovun ihtiyaç hiyararşisi teorisi....
Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir. 1. Fizyolojik gereksinimler 2. Güvenlik gereksinimi 3. Ait olma gereksinimi 4. Sevgi, sevecenlik gereksinimi 5. Saygınlık gereksinimi 6. Kendini gerçekleştirme gereksinimi
bu derste ...ilk sıradaki olan kazanım insanların karşılanması en zorunda olan ihtiyaçları diye başlıyor.....en sondaki ihtiyacı ise diğer ihtiyaçlarının akabinde doğan ihtiyaçları diye olayı özetliyordu....
hoca bu teoriyi anlattıktan sonra bir soru sordu bize..... sizce en gereksinim duyulan ihtiyaç nedir? dedi.... bizde direk 1. ihtiyaç fizyolojik ihtiyaçlardır dedik.... emin misiniz dedi.... cevap vermedik....
bize :arrow: en gereksinim duyulan ihtiyaç en az karşılanan ihtiyaçtır dedi.... sıra farketmez dedi.... ama bunların hepsi karşılanmazsa ilk ihtiyaç elbetteki fizyolojik ihtiyaçlar olacaktır dedi....
insanların ihtiyaçları karşılanmadan öteki bir ihtiyaca geçmesi ve kendine başka alanlar yaratması pek mümkün olmuyor....<div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: sanalprensesİşte benim yazdığım şeyler de bu son iki ihtiyacı karşılayan cinsten. Çünkü iş ve aile alanları hariç diğer kulvarlarda da başarı elde etmek insanın hem kendine saygınlığını arttırır (ve de diğer gözler nezdinde) hem de kendini aştığının göstergesidir. Yani senin saydığın bu ihtiyaçların birkaçı haricinde karşılanması olasılığı yüksektir.
bu konuya bir bakış atalım....
ekonomi konuları arasında yer alan bir konu vardır... insanların arz ve talepleri incelendiğinde insanlar ihtiyaç duyduğu nesneye eğer ulaşamıyorsa onu kısmen karşılar başka şeylere yönelebiliyor...
mesela bora bora larda seyehat etmek arzusu taşıyan bir insan o arzını karşılayamayacağı için benzer bir yer olan kıbrısa veya her hangi bir adaya gidebiliyor... veya ferrari gibi lüks araba arzusu içine giren bir insan daha ucuz bir araba alıp araba ihtiyacını karşılaya biliyor....
mesela bir ailede eşlerden her hangi biri ( kadın erkek farketmiyor) eşinden iletişim beklentisini karşılayamıyor diyelim.... bu kişi iş ortamında olsun veya arkadaş ortamında olsun bu ihtiyacını kısmen karşılamaya çalışıyor...
gereksinimlerin ana beklenti yeri vardır.... o yerden karşılanmyorsa o beklenti.... kısmi karşılar yerlerden ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılır.... ama ana beklenti yerinden alınacak doyum kadar doyum vermez kısmi karşılanma noktaları...
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: omenHayatımın tatmin kaynağı; derin isyan duygusu, aşırı nefret. Bunlar bana iyi geliyor
isyan ve nefret doğası gereyi zararlı duygular gurubundadır.... sana zarar vermese bile başkalarına zarar verir.... sonuç olarak birilerinin zarar görmesi kesin duygulardır.... ne kadar kendimizi tatmin etse de
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: therapy25Orjinal yazı sahibi: sanalprensesİşte benim yazdığım şeyler de bu son iki ihtiyacı karşılayan cinsten. Çünkü iş ve aile alanları hariç diğer kulvarlarda da başarı elde etmek insanın hem kendine saygınlığını arttırır (ve de diğer gözler nezdinde) hem de kendini aştığının göstergesidir. Yani senin saydığın bu ihtiyaçların birkaçı haricinde karşılanması olasılığı yüksektir.
bu konuya bir bakış atalım....
ekonomi konuları arasında yer alan bir konu vardır... insanların arz ve talepleri incelendiğinde insanlar ihtiyaç duyduğu nesneye eğer ulaşamıyorsa onu kısmen karşılar başka şeylere yönelebiliyor...
mesela bora bora larda seyehat etmek arzusu taşıyan bir insan o arzını karşılayamayacağı için benzer bir yer olan kıbrısa veya her hangi bir adaya gidebiliyor... veya ferrari gibi lüks araba arzusu içine giren bir insan daha ucuz bir araba alıp araba ihtiyacını karşılaya biliyor....
mesela bir ailede eşlerden her hangi biri ( kadın erkek farketmiyor) eşinden iletişim beklentisini karşılayamıyor diyelim.... bu kişi iş ortamında olsun veya arkadaş ortamında olsun bu ihtiyacını kısmen karşılamaya çalışıyor...
gereksinimlerin ana beklenti yeri vardır.... o yerden karşılanmyorsa o beklenti.... kısmi karşılar yerlerden ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılır.... ama ana beklenti yerinden alınacak doyum kadar doyum vermez kısmi karşılanma noktaları...<div>Yasam cok zalim bir ogretmendir; once sinav yapar, sonra dersi verir. Andre Gide</div><br />
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: sanalprensesEvet iktisatta buna "ikame" diyorlar. Çok sayıda ihtiyaçlarımızı ikame ediyoruz. Mecburen.
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: bonniekesinlikle katılıyorum. benim ana tatmin kaynağım(tatminsizlik çektiğim) sevgi ve ilgi. ve bunları doyurulmadığı sürece kendini gerçekleştirme ve kariyer kısmına geçemiyorum. ve bunu da kimseye anlatamıyorum. sanki uzun zamandır yemek yememişim gibi bir açlık var. bu nedenle hiçbir şeye konstantre olamıyorum ve herşey anlamsız geliyor. ama yakın zamanda tatmin olacağım gibi de gözükmüyor. yani bur kısırdöngüyü nasıl aşacağım belirsiz.
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: zifirbence bu tatmın olayı insanın yaşamı boyunca devam edecek olan bişey hiç birzaman bitmez
ve bitsede başka bir tatmın başlar..
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: bonnieniye sevgi ve ilgi de temel ihtiyaçlardan değil mi? herkes bu konularda tatmin olmak ister. bunlar tatmin olmadan sağlıklı bir psikoloji nasıl olsun?
bu kavramları ne kadar çok başkalarından beklersen ve onları gereksinim halinde tutarsan bu ciddi problemlerin doğmasına neden olabilir.... seninle ilgilenildiği zaman mutlu olursun ve ilgilenilmediği zaman mutsuz olursun.... bu durum ya başkaları tarafından kullanılmana götürür seni... yada sürekli bir depresyon hali içinde olursun....
sakıncalı bir gereksinimdir bunlar.... dediğim gibi öz sevgi ve öz ilgiyi kazandın mı bunları ihtiyaç duymaz hale gelirsin....
Yorum
-
Orjinal yazı sahibi: bonniebu oldukça imkansız gözüktü bana. büyük okyanusu salla geçmek daha kolaydır.
mesela yemek yersin doyarsın açlık hissini bastırırsın.... ama yedikce doyma hissi yaşamayan insanların bu aldatıcı hisleri anormal değil midir.... midesi doysa da tokluk hissini yaşamıyor...
işte bu noktada ilgi ve sevgi gereksinimi anormal boyutlara taşınmış oluyor.... bunun çözümünü aramak gerekiyor....
Yorum
Yorum