Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Cahillik...

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Cahillik...

Cahil insan mutlu insanmıdır sizce ?

Cahil diyince benim aklıma köyde yaşayan yada okuma yazma bilmeyen insanlar değil başka tür insanlar geliyor!çünkü köyde yaşamak cahil olmak demek değildir okuma yazma bilmemek tamam cahillik için bir sebeptir ama bu insanlar benim algıladığım cahillerden bayaa farklı insanlardırlar!
    benim anladığım cahil insanlar kan davalarıyla anılan yada okuma fırsatı olupta okumayan ve hayatını sürekli kendi ekseni etrafında geçiren insanlar,önüne konan herşeyi kabul eden aptal,yorum yapamayan,sorgulamayan hayatın sadece görev ve zevklerden oluştuğuna inanan ve bu inançlarının herkes için geçerli olduğunu sanan yada savunan kişileridir!
    bence bu insanlar aptal oldukları için mutlular herşeye kendi kafalarına göre bir cevap bulmuşlar yanlış olsada hastalıklı olsada bulmuşlar işte!
    Cahil insanın dünyası bizlere göre daha basittir. problemleride ona göre basit olacaktır. Kesin bişey söylenemez ama cahil olan insanın daha mutlu bir yaşam sürme şansı daha fazla gibi. Siz ne düşünüyorsunuz..?
    0
    a:2:{i:983;a:5:{s:12:"polloptionid";i:983;s:6:"nodeid";s:6:"522218";s:5:"title";s:4:"Evet";s:5:"votes";i:0;s:6:"voters";a:0:{}}i:984;a:5:{s:12:"polloptionid";i:984;s:6:"nodeid";s:6:"522218";s:5:"title";s:5:"Hayır";s:5:"votes";i:0;s:6:"voters";a:0:{}}}
    0%
    0

Okumak sadece cehaleti alır, eşeklik baki kalır diye bi laf vardır. Sanırsam cahil olmak ya da olmamak insan olmanın kriterlerinden biri değildir ve de olmamalıdır.

Yorum

Cahil olan mutlu olan değildir.. İçinde bulunduğu cehalet nedeniyle yanlışlarının farkına varamayacak,kendisinin doğrularını herkesin doğrusu kabul edecek,boş işlerle uğrasacak,Sacma sapan nedenlerden dolayı onca kişinin canını alacak,Herseye namus gözüyle bakacak,hukuk'u hiçe sayıp kendi anayasasını yada kanunlarını hayata gecirmeye çalısacak!..

Karşıdan bakıldığında ne kadar zavallı dimi?.. Herzaman savunduğu gibi kendisi onaylıyorsa hersey doğru.. Mutlu oldğu düşüncesinde olsa bile biz aslında zavallı olduğunu görebiliyoruz..!

Yorum

bence cahil insan mutlu olduğunu sanır belki mutludurda kendince,ama genelde mutsuzluk dağıtır bence.
        bana göre mutlu insan içinde kötülük beslemeyen,kin nefreti bilmeyen, herşeye olumlu yaklaşan,saf kalpli insandır.
        Hayat Dediğin, Allah İçin Değilse; Ne Çıkar Kainat Önünde Eğilse!...

Yorum

Re: Cahillik...

Orjinal yazı sahibi: esrikmavi
          Cahil insan mutlu insanmıdır sizce ?

Cahil diyince benim aklıma köyde yaşayan yada okuma yazma bilmeyen insanlar değil başka tür insanlar geliyor!çünkü köyde yaşamak cahil olmak demek değildir okuma yazma bilmemek tamam cahillik için bir sebeptir ama bu insanlar benim algıladığım cahillerden bayaa farklı insanlardırlar!
          benim anladığım cahil insanlar kan davalarıyla anılan yada okuma fırsatı olupta okumayan ve hayatını sürekli kendi ekseni etrafında geçiren insanlar,önüne konan herşeyi kabul eden aptal,yorum yapamayan,sorgulamayan hayatın sadece görev ve zevklerden oluştuğuna inanan ve bu inançlarının herkes için geçerli olduğunu sanan yada savunan kişileridir!
          bence bu insanlar aptal oldukları için mutlular herşeye kendi kafalarına göre bir cevap bulmuşlar yanlış olsada hastalıklı olsada bulmuşlar işte!
          Cahil insanın dünyası bizlere göre daha basittir. problemleride ona göre basit olacaktır. Kesin bişey söylenemez ama cahil olan insanın daha mutlu bir yaşam sürme şansı daha fazla gibi. Siz ne düşünüyorsunuz..?
          Çok göreceli bir konu olduğu için anketinize oy veremedim açıkçası. Okuma -yazma'yı yaşamın temel ögeleri olarak gördüğüm için bu konunun dışında tutmak istiyorum.

Kanımca "cahil insan" tanımı kişilere göre çeşitlendirilebilir.

Bana göre,cahil insan;her koşulda mutlak sadece kendisini düşünen,kendi hatalarını görmeksizin hep başkalarını eleştiren,empati yapamayan,egosantik,yaşamı duyumsayamayan,muhakeme yapamayan vs.vs.gerekli iyi özelliklerden yoksun.Ama bu insan iyi bir diplomaya sahip olabiliyor.Kendini boşlukta hissedip,mutlu olamıyor ve mutlu edemiyor.Çünkü kişilik olarak bencil ve sığ.Kafası bilgi dolu,ruhu aç,mutlu olması zordur bence.Mutlu olmadığınıda itiraf ediyor zaten.

Ben cahilliği öncelikle 2'ye ayırıyorum;

1-Okumamış cahiller
          2-Okumuş cahiller

Bunlarıda kendi aralarında sınıflayabilirsiniz.Tahsilli olmayıp,çok yerinde tespitler yapan,idrak ve izan yeteneği gelişmiş,vs özelliklere sahip,hem zeki,hem akıllı olup koşulların el vermemesi nedeniyle okuyamamış insanlar.Yaşamlarında genel olarak mutlu ve pozitif.

Tahsil-cehalet-eşşek bağlamındaki okumuş cahiller.Mutsuz olanını çok gördüm.Devamlı sızlanırlar,belli bir amaçları yoktur,neden yaşadıklarını bile bilmediklerini söylerler.

Sonuç olarak,değişik kriterlerde cahil olarak tanımlanabilecek ama mutlu insanlar var.Bunun tersi durumda olan mutsuz insanlar var.

Ancak bana göre;olanaklar yada bilgi bazında mutlaka ulaşılmak istenen hedefleri bulunmalı ve insanın içinde, hem kendisi için hem başkaları için iyi şeyler başarma isteği olmalı.

Zaten mutluluğun da tam olarak tarifini yapamadığımıza göre?

Örneğin ben gerçekten bilgi ve eğitim sahibi ama yaşamdan bezmiş,kolunu oynatmak istemeyen insanlar da tanıdım. Fazla bilgi sahibi değil ama kendisini ve insanlığı sevip,yaşama bağlı etrafına neş'e ve mutluluk saçan insanlar da tanıdım.

Sonuç olarak geldiğim nokta;cahillik ve mutluluk göreceli kavramlar.Çok fazla bağdaştıramadım.

Kendimden örnek vermek isterim.Ben yapı olarak mutlu bir insanım,çoğunlukla kendimi iyi hissederim,yaşama çok bağlıyım.Ama çok fazla bilgili değilim. Beni somut beğenilerime sahip olmamak mutsuz etmiyor,ama bazı insanların kendilerini geliştiremediklerini görmek,aşırı bencillikleri,katı kalpli oluşları ve ne yaparlarsa yapsınlar bir arpa boyu yol katedememeleri mutsuz ediyor.

Sayın esrikmavi;bu durumda sizce ben hangi guruba giriyorum dersiniz? :?

(Bu konularda kesin genelleme yapmak bence çok zor,ancak 10 yıl önce bu sorunuza kesin cevabım CAHiL İNSAN MUTLU OLAMAZ olurdu.Hayat insana bazı şeyleri zamanla öğretiyor)

Saygılar sunuyorum.

Yorum

Sn ANABELLA

Yorumunuzu okudum...Son Pragrafda kendinizi cahil/Mutlu noktasında bilgiler vererek ben nasıl bir insanım demişsiniz...

Sizi Analiz etme imkanını bana verdiğiniz için teşekkürler .. Ama bu analizi yapabilmem için birkaç küçük doneye daha ihtiyacım var ...

Mesela Sabahları Seda sayan Yada Kuşum Aydın'ın Proğramlarını seyrediyormusunuz ?

Yorum

slm

Orjinal yazı sahibi: keşiş
              Okumak sadece cehaleti alır, eşeklik baki kalır diye bi laf vardır. Sanırsam cahil olmak ya da olmamak insan olmanın kriterlerinden biri değildir ve de olmamalıdır.
              eşşeklik bakı kalır ne güzel sölemişssin keşiş

Yorum

bilgi gibi ilim gibi tatlı bişey varmıdır?

hem zaten bir insan okudukça , öğrendikçe, cehaletten silkindikçe yine kendi cahilliğini anlar,,
                bilginin ,ilmin derinliği, büyüklüğü krşısında kendi bilgisizliğini görür, aczini anlar...

oysa cahil insan ben bilirim der,,
                herşeyi bildiğini sanır...
                ne desen atlar, susmak nedir bilmez
                her problemi çözeceğine inanır, dolayısıyla da hiç bir problemini çözemez

cahil insan mutludur bu açıdan!!!
                ama cehaletini anlayan alim cahiller için geçerli bu!!!
                yoksa alim geçinen cahiller için değil!!

hem ne demişler; cahil alimi tanımaz çünkü hiç alim olmamışdır, ama alim cahili tanır, çünkü oda önceden cahildi

saygılar

Yorum

Aydın insan , bilgili insan ,kendini yetiştirmiş insan........ Bu değerleri bir diplomayla sınırlandırmak haksızlık olur bence de...... İnsan ; hem yaşam felsefesi, hem yaşantısı , hem insan sevgisi, hem bilgisi, hem öğrenimleriyle bir bütün olarak olgun bir kişilik kazanmış ise aydınlanır ve çevresini aydınlatır ......

Hoşgörüsüz, alçakgönüllü olamayan, saygı erdemini önemsemeyen, davranışlarında nezih ve kibarlığı gösteremeyen, insanları sevmeyen, sevemeyen, benmerkezci , ön kabullü, beklenti içinde, sadece kendisini düşünen vs vs hangi alanda ve hangi ünvnin diplomasına sahip olurlarsa olsunlar , alan bilgileri ile yada edindikleri tüm bilgiler ışığında çevrelerindekileri aydınlatamayacakları gibi kendileri içinde bir ışık olamazlar .......

Ancak mutluluk biraz daha farklı isteklerin beklentilerin gerçekleşmesi gibi ..... Pek tabi ki bilinçli ve erdemli insanların hedeflerini belirlemiş iyi niyet sahibi ve olgun insanların mutluluğa ulaşmaları çok daha çabuk ve daim olur, kalır .........

Yorum

Sevgili arkadaşlarım cahillik okumayla falan çözülebilecek bişey değildir.Belki köylerimizde yaşayan insanlarımız çok şehir içinde bulunamadıkları için bazı şeylerden bihaber olabilirler bence olsunlar bizim haberimiz oluyoda noluyo sanki ben kısaca size bir örnek vericem benim cahillikten anladığım bu:Bir gün apatmanda arkadaşım hastalandı beni çağırdı nasıl kıvranıyor anlatamam o arada kocası geldi adam üniversite mezunu dedimki doktora götürelim ama daha önce karşı komşum hekim onu bi çağralım muayne etsin bizi yönlerdirsin dedim.Demez olaydım cevap aynen şuydu: olmaz o erkek doktor karımı muayne edemez.Benim cahillik anlayışım bu arkadaşlar.

Yorum

çok şey bilmek ya da çok okumak eğitimli olmak ya da tam tersi bilimsel hiç bi bilgiye sahip olmamak hiç bir akademik eğitim almamış olmak cehalet değildir....ve bence gerçekten cahil(yani eğitimi ,diploması,yaşam standartı ne olursa olsun) insan mutludur çünkü onun için hayatın merkezi odur ve yaşam onun tepe tepe harcaması için bağışlanmış bi hediyedir..

Yorum

Cahilliği tartışıyoruz Ne olduğu yada olmadığını ......... Az çok hem fikiriz ... Yorumlardan bu anlaşılıyor çünkü .....
                        Peki aydın bir kişiyi nasıl tanımlamak gerekli ? Aydın bir kişi nasıl olmalıdır yada olmamalıdır ?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: esrikmavi
                          Sn ANABELLA

Yorumunuzu okudum...Son Pragrafda kendinizi cahil/Mutlu noktasında bilgiler vererek ben nasıl bir insanım demişsiniz...

Sizi Analiz etme imkanını bana verdiğiniz için teşekkürler .. Ama bu analizi yapabilmem için birkaç küçük doneye daha ihtiyacım var ...

Mesela Sabahları Seda sayan Yada Kuşum Aydın'ın Proğramlarını seyrediyormusunuz ?
                          Tv kanallarında ne olup bittiğinden bilgi bazında genel bilgim var tabii,ama;

Bu programları saniyelik zaping esnasındakiler hariç izlemek şimdiye değin nasip olmadı,inşallah bundan sonra da olmaz.

Ayrıca çevremdeki kişilerden duyduğum kadarı ile tüm ailevi ilişkilerini ortaya seren,duygu sömürüsü yapan insanların doluştuğu programlarda,bana daral verecek cinsten.Banelliklerine üzülüyorum açıkçası.Bunlara dur denilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Saygılar.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: ahmet18
                            bilgi gibi ilim gibi tatlı bişey varmıdır?

hem zaten bir insan okudukça , öğrendikçe, cehaletten silkindikçe yine kendi cahilliğini anlar,,
                            bilginin ,ilmin derinliği, büyüklüğü krşısında kendi bilgisizliğini görür, aczini anlar...

oysa cahil insan ben bilirim der,,
                            herşeyi bildiğini sanır...
                            ne desen atlar, susmak nedir bilmez
                            her problemi çözeceğine inanır, dolayısıyla da hiç bir problemini çözemez

cahil insan mutludur bu açıdan!!!
                            ama cehaletini anlayan alim cahiller için geçerli bu!!!
                            yoksa alim geçinen cahiller için değil!!

hem ne demişler; cahil alimi tanımaz çünkü hiç alim olmamışdır, ama alim cahili tanır, çünkü oda önceden cahildi

saygılar
                            Yararlı bilgilere ve ilim'e söz söylemiyoruz sayın ahmet18. :? Tabiki insanın kişiliğini geliştiren, refahını arttıran,yaşam kalitesini yükselten bilgi ve ilime saygımız sonsuz.Konuyu başka yönden irdeliyoruz sanırım.Zaten saygı duyduğumuz ilim,direkt damarlarımıza işlese sanırım burada bu konuyu irdeliyor olmazdık.

Saygılar.

Yorum

siz cahil değisiniz ama mutlusunuz. yani mutluluğunuzun bir tabanı var .Bazı donanımlara sahip olmamak sizi rahatsız etmiyor bazı insanların Sizin deyimizle " kendilerini geliştiremediklerini görmek,aşırı bencillikleri,katı kalpli oluşları ve ne yaparlarsa yapsınlar bir arpa boyu yol katedememeleri " dan dolayıda Huzursuzsunuz....

Yorum

İşleniyor...
                              X