Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nereye atıyorsunuz yaşanılanları?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Nereye atıyorsunuz yaşanılanları?

    Merak ediyorum tartışma sırasında kulakları sağır eden laflar hangi rafa kaldırılır,bunlarla ne yapılır?
    Hakaretlerin acısı zamanla diner mi?
    Affetmek için unutmak şart mı?
    Unutmadan affedilmiyor,affedilmeden de yaşanmıyor.
    Normalde başkası olsa bu sözlerin kırkta birini duyduğumuzda yüzüne bile bakmıyacağımız o yapıya sahipken iç içe yaşamak zorunda kalmak,bu acı dolu sözleri hayatını verdiğin kişilerden duymak,bilmiyorum bilemiyorum...
    Hayat bir uykudur, ölünce uyanır insan,
    Sen erken davran, ölmeden önce uyan...

  • #2
    Beynimizde kullanılmayan bir bölge var bence.
    Yaşanılanlar beynimizin o kullanılmayan bölgesinde duruyor elbette.
    İşittiğin hakaretlerin acısı, ölüm acısı gibi zamanla azalır ama o da o bölgede durur.
    Affetmek de şartlara bağlı biraz...
    Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

    Yorum


    • #3
      Bence bilinc altına atılıyor zamanı gelincede bilinc üstüne çıkıyordur
      BİN KERE MAZLUM OLSANDA BİR KERE ZALİM OLMA

      Yorum


      • #4
        atıyormuyuz sizce ...bence atmıyoruz ...biriktiriyoruz ..
        kendim adına söyliyeyim ...
        attığımı zannettiğim zamanlar bazen rüyamda bilinç altımdan üstüne çıkıyor ..diyorumki hayır atmamışım ...atamadığımdan da belki böyle rahatsız oldum...kendim ettim ..

        evet afetmek herkesin harcı değil ..onu içine sindireceksin de öyle ...polyannacılık oynamaksa evet oynuyorum bazen ...afettim diyorum diyorum kendi kendime ....ama gerçekmi acaba ...generation'un dediği gibi afetmezsek huzursuzluk oluyor ...beynimde ...öfke,kin ,ne derseniz deyin ...

        yok yok atmıyoruz bence ...atsak da bumerang gibi arasıra dönüp geri geliyor ..herşey değil bazı şeyler tabi...kalbi daha çok yakan ve acıtan şeyler unutulmuyor ..ölüm gibi mesala ..
        bulutlar ağlamazsa yeşillikler nasıl güler ....

        Yorum


        • #5
          ( çok kısaltılmış özetle)

          her gelen uyarıcı önce filtreden geçiyor. sonrasında seçici dikkat modeliyle birlikte sinapslardan nörotransmiterlere gidiyor oradan da KSB ye yani kısa süreli belleğe geçiyor. ancak bilgiler kısa süreli bellekte20-30 saniye yada bir kaç saat (ki buda bizim o bilgiye verdiğimiz önemli ilgili olarak bu zaman değişiyor) tekrar canlandırmayla yada tekrarlama yöntemiyle taze tutulduğun da USB ye yani uzun süreli belleğe geçiyor. bura da biz istediğimiz yada istemediğimiz zamanlar geri çağrılıyor. ancak yıllar sonra orada ki bilgileri tekrar kullanmazsak siliniyor.

          Yada uzunca

          . Bilgi nöronlarda nasıl kodlanıyor?

          Beynin en karışık işlemlerinden bir tanesi, bilginin kodlanması. Bu süreçte beyindeki nöronlar, yani sinir hücreleri, zarlarının dışında elektrik akımı oluşturuyor. Bu elektrik akımları, akson adı verilen uzantılara ulaşarak, onlar vasıtasıyla gerekli olan kimyasal sinyallerin açığa çıkmasını sağlıyor. Bu akımlar sayesinde dünyayla, çevremizde olup bitenle ilgili bilgiler beynimize aktarılıyor. Ne görüyorum?, Aç mıyım?, Hangi sokağa sapayım? gibi sorulara yanıt işte böyle bulunuyor

          2. Anılar beyinde nasıl saklanıyor ve nasıl tekrar hatırlanıyor?

          Bir kişinin ismi gibi, yeni bir şey öğrendiğinizde beynin yapısında birtakım fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Ancak bu değişikliklerin hâlâ ne tür değişiklikler olduğunu, nerelerde meydana geldiğini, bilginin nasıl depolandığını ya da yıllar sonra tekrar hatırlanarak tekrar nasıl gündeme getirildiğini anlayamıyoruz.

          Beyinde çeşit çeşit hatıralar var. Ancak beyin, kısa dönem anılarla (yeni öğrenilen bir telefon numarasını hatırlamak gibi), uzun dönem anıları (geçen yıl doğum gününüzde yaptıklarınız gibi) birbirinden bir şekilde ayırıyor. Beyin travması ya da beynin zarar görmesi ise bu yetenekleri bozabiliyor.


          3. Duygu ne demek?

          Beyin, sadece bilgi biriktiren bir organ değil; aynı zamanda duygu, motivasyon, korku ve umutları barındıran bir organ. Bütün bunlar bilinçaltında olan şeyler aslında...

          Örneğin beynin duygularla ilgili bölümü sinirli yüzlere, o yüzleri görmeden de tepki verebiliyor. Kültürler arasında da temel duyguların dışa vurulması, aslında birbirine benziyor. Hatta Darwinin de gözlemlediği gibi, temel duyguların ifade edilmesi bütün memelilerde benzer.

          Bilim adamları, insanların fiziksel tepkilerinin sürüngenlerin ve kuşların tepkilerine çok ciddi bir şekilde benzediğine dikkat çekiyorlar.

          4. Beyin, zamanı nasıl algılıyor?

          Alkışladığınızda ya da parmağınızı şıklattığınızda sesi mi daha önce duyarsınız, hareketi mi daha önce görürsünüz?

          Her ne kadar duyma yeteneği, görme yeteneğinden daha hızlı çalışsa da, parmakların görüntüsüyle, çıkarılan ses aynı anda gerçekleşiyormuş hissi doğuyor. Yani beyin pek çok olayın aynı anda gerçekleştiği hissi yaratarak aslında bizi kandırıyor. Beynin zamanla oynadığını aslında çok kolay anlayabilirsiniz.

          Aynanın karşısında sol gözünüze bakın. Daha sonra bakışınızı sağ gözünüze kaydırın. Gözlerinizi diğer tarafa çevirmek bir zaman alıyor elbette. Ancak siz gözlerinizin hareket ettiğini görmüyorsunuz.

          Gözlerinizi kırpıştırdığınızda da aslında gözleriniz çok kısa süreliğine de olsa karanlıkta kalıyor. Ancak bu karanlığı da görmüyorsunuz.


          5 Nasıl uyuyor ve rüya görüyoruz?

          Zamanımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Araştırmalara göre, az uyumak sinir sisteminde bozukluğa yol açıyor. Canlılar uyuduklarında beynin bir bölümü de uyuyor, ama uykunun mekanizması, işleyişi hâlâ bilinmiyor. Uykuda nöronların aşırı derecede hareket halinde oldukları biliniyor.

          Ayrıca önemli bir sorunu çözmeden önce uyumanın, o sorunu çözebilmek açısından yararlı olduğu da düşünülüyor. Düzenli uykunun, öğrenme kapasitesini de artırdığı söyleniyor. Özetle, uyku sayesinde beyin bir şekilde gerekli bilgileri depoluyor, gereksizleri ise ekarte edebiliyor.

          6 .Beynin ayrı ayrı olan sistemleri, birbirleriyle nasıl bütünleşiyor?

          Gözle bakıldığında, aslında beynin her bölgesi aynı görünüyor. Ancak aktivitelerini, işlevlerini ölçtüğümüzde, her nöron bölgesinde farklı bilgilerin kayıtlı olduğunu görüyoruz.

          Örneğin görme yeteneğini ilgilendiren bölgenin içindeki alanlarda hareketler, yüzler, köşeler ve renklerle ilgili çeşit çeşit bilgiler bulunuyor. Yetişkin bir insanın beynini, çeşitli ülkelerin bulunduğu bir dünya haritasına benzetebiliriz. Beynin içinde koku, açlık, acı, hedef koyma, sıcaklık, öngörü ve daha pek çok şeyle ilgili beyin ağları var. Farklı işlevlerine rağmen bu sistemler birbirleriyle bir şekilde bütünleşerek çok iyi bir işbirliğine giriyorlar.

          Last edited by madamsurgun; 10-01-2010, 03:02 AM.
          Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum,yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar???

          Yorum


          • #6
            Bazen, unuttuğumuzu yada es geçtiğimizi yada affettiğimizi düşünürüz ama onlar beynimiz bir köşesinde çöreklenmiş sadece bastırılmış olarak sırasını bekler.. sadece sırasını..
            kimi gerçekten sindirir.. kimi gerçekten affeder..
            kimide affettiğini zanneder ama halbuki içinde bir yerlerde saklı olarak beklemektedir. birgün bir yerden çıkı verir o yaralar, takii biri o yaraya tuz basana kadar.
            kendinize engel olmayın, merak edin, çalışmayı sevin, moralinizi bozmayın, kendinize ödül verin ve istekli, azimli olun.. yarın çok geç olabilir.

            Yorum


            • #7
              aslında atmıyoruz duruyor bi köşede bakınca yanı anımsayınca kötu oluyor ınsan ama
              ben bakmamaya çalışıyorum elimden geldiğince





              http://elifnazmmislina.blogcu.com/

              Yorum


              • #8
                Bende bilinç kalmadı o yüzden bilinç altıma atamıyorum

                Yorum

                İşleniyor...
                X