Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Özgürlük Nedir? Özgür insan varmıdır?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Özgürlük Nedir? Özgür insan varmıdır?

    Selam Arkadaşlar,
    Sizce biz özgürmüyüz? Kendimi sıkışıp daralmış gibi hissediyor ve hayat beni boğuyor gibi oluyor. Eskiden özgürlük diye bir kavramın anlamlı olduğunu düşünürdüm fakat son zamanlarda anlamsız bir şey olduğunu düşünmeye başladım. Geçen bir söz gördüm bir yerkerde diyor ki: Hiç kimse özgür olduğunu düşünen birinden daha iyi köle olamaz. Artık bende bu tarafa kaydım ve böyle bir sistemde sorumluluklarımı ve onların bağlayıcılığını nereye koyacağımı bilemiyorum. Madem özgür olduğunu düşünen bir köleyim o zaman bunu bir test etmek gerekir.

    Şöyle diyor yazar; Kuralsızlığı örtmek için kurallardan daha kalın bir örtü bulamazsınız.

    Daha çok şey var ama kafanızı ağrıtmak istemiyorum.

  • #2
    seni takıntılığa iten bu mesele değil, bunu halletsen başka bi sorun çıkcak, onu halletsen başka sorun çıkcak vs.. mantıklı düşündüğün zaman zorla birisinin dediğini yapmıyosan dilediğini yapıyosan özgürsün demektir, sanırım yaşın 17-21 arasında?

    Yorum


    • #3
      bizler yaratılıştan bağlıyızdır yaratana özgürlük nefsimizle savaşımızdır.

      Yorum


      • #4
        Alfred Adler'in toplumsallık duygusu ile ilgili görüşlerini de okumanızı, tavsiye ederim.

        Yorum


        • #5
          Zorla birinin dediğini yapıp yapmamak mı mevzu. Zorla birinin dediğini yapıyorsan zaten ayan beyan kölesin demektir. Orada kalkıp özgürlükten bahsedemezsin. Yok sen klasik kölelik dışında her şeyi özgürlük sayıyorum diyorsan o zaman bu günün değilde baya bir yüzyıllarca geriden geliyorsun.
          Benim anlatmak istediğim içinde bulunduğumuz ve postçular tarafından da eleştirilegelen modern yaşamsal form bizi olduğumuzdan daha aşağı bir varlığa dönüştürmüyor mu?

          Yoksa kayıtsız şartsız önü arkası belli olmayan bir özgürlükten bahsetmiyorum ve bu imkanlı da değil. Çünkü gerçek anlamda yalnız Allah özgürdür yani ben ben olmayı değilde gülhane parkında bir ceviz ağacı olmayı seçemiyorsam ve bunun gibi onlarca şeyi daha seçemiyorsam, anne babamı, doğacağım zamanı gibi bunlar benim kısıtlarımı gösterir fakat burdan devam ederek nereye kabullenebilirim olup biteni. Allah tan gelenler öyle ama diğerlerini de kabul etmek zorunda mıyım? İçinde bulunduğumuz zamanda insanlar sistem ile köle haline getirilirken televizyonda gerçek diye sunulan bokla hipnotize edilirken tüm bu aptallarla daha ne kadar gerizekalı taklidi yapmak zorundayım. Onlara göre acı yada hakaret olan bana göre doğruysa susmak mı benim özgürlüğüm.
          Sokaklar özgür olduğunu düşünen kölerle dolu dostum. Fakat ben bu saçma uykuya dalmayacağım. Söylenen ninnilere rağmen gözümü açık tutacağım. Rahatını bozmak istemeyene iyi geceler tatlı rüyalar.

          Yorum


          • #6
            Sanırım yanlış anlatıyor yada yanlış anlaşılıyorum. Ben özgürlüğü fiziksel sınırlar bağlamında değerlendirmiyorum. Algısal olarak, kabul edilen doğrular ve öne çıkarılan değerler bağlamında değerlendiriyorum. Kat yat almak onu alabilecek ekonomik güce sahip olan biri için bir özgürlük degil haktır yada o noktaya gelmişse o konuyla ilgili bir tercihte bulunabilir. Ben özgürlük derken anarşizm vari yada ergen söylemi olan isteğini yapmaktan bahsetmiyorum. Neyi isteyeceğini seçenin gerçekten sen olup olmadığından bahsediyorum. Afrika açlıktan ölen bir çocuğun bir yıllık süt parasına dort hafta giden gözaltı kırışıklığı gideren-ki o göz altları en fazla otuz yıl sonra toprağın altında çürüyüp gidecek-krem alıp o çocuğu görmezden gelip belki krem bitmeden ölmesine göz yummanın ve bunun matah olduğu bir toplumun ve buna ucundan kenarından bulaşıp ses çıkarmamanın özgürlük olarak kabul edildi toplumsal bir yapıyı ve bu yapı içinde kendine modern insan diyen mahlukları kaldıramıyorum. Ben burdan kalkıp bu mahluklardan birini öldürdüğumde katil olacagım fakat insanlık denen bu ne üdüğü belirsizlerin sistemi ise varolan düzen olacak. Ve bende bu düzene ses çıkarmadan bir hayvan gibi yaşayacagım işte bu özgürlükse özgürüz ikimizde.
            Ben burada bireysel anlamda bir şey yapıp yapmamaktan bahsetmiyorum. Toplumsal genel doğruların, içinde bulunduğumu yaşamsal formun, okullarda bilgi diye öğretilen şaçmalıkların ve kendini başıboş sanan insanların aslında yalnızca hezeyanlar içinde yüzdüğünü düşünüyorum.
            Yoksa mevzu canım dondurma çekti paramda var gidip marketten aldım oh ne güzel özgürüm mevzu değil. Aslında hayatta hiç bir mevzu öyle üstün körü değil. İçinde bulunduğu sistemle tatmin olmuş insan o sisteme tapıyor demektir. Ve o sistemin tepesinde Allah yoksa kesin başka bir şey vardır.

            Yorum


            • #7
              Afrikada ki çocuklar benim tezimi üzerine oturttuğum ana zemin değil yalnizca verdiğim ironik bir örnekti. Bunun gibi sana yüzlerce örnek verecek olsam sen eminim ki kendince cevaplar vereceksin. Ama benden sana tavsiye insan olarak hepimiz aynıyız senin ülken onun ulkesi gibi tanımlarla kendini olduğundan daha aşağı bir varlığa dönüştürme ve okulda ezberlediğin yada televizyondan görüp bilgi sahibi olduğunu duşündüğun şeylerden bu kadar emin olma.

              Demişsin ya dünyaya bilmeden geldik ögreniyoruz diye işte bende tam ondan bahsediyorum ögrendiklerimiz, kabul ettiklerimiz, bize gosterilen dünya aslında gerçekte olduğu şeymi yoksa bir yanılsama içinde koyun sürüsü gibi bilmediğimiz bir yere doğru sürülüyormuyuz.
              Sakın bu söylediklerimi kişisel alma. Çünkü başkaldirmasak bile eleştirme hakkımız olmalı bence.

              Yorum


              • #8
                Yok öyle demek istemiyorum. Tek derdim yanlış yapmak sorun olmayabilir. Insan yanlıs yaptıktan sonra üzülüp vazgeçebilir fakat yanlışı doğru kabul ederse işte o zaman sıkıntı var demektir. Ne demiş platon sorgulanmamış bir hayat yaşanmamıştır. Evet elbette elhamdülillah çoğumuz müslümanız bu ülkede fakat içinde yaşadığımız dünya bir yanilsamadan başka bir şey değil.
                Farkındaysan ben bir şey önermiyorum. Yani o şeye sarılıp kendime bir paye çıkarayım. Sanki diyorum işler yolunda olmamalıydi bu kadar. Buraya ait hissetmiyorum kendimi. Eleştirmek ne zamandan beri şuç oldu Allah Aşkına. Ben Allah' yarattığını değil kulun getırdigi son durumu eleştiriyorum. Tarih doğru bildiği yanlışları yapıp helak olmuş kavimlerle dolu. Ve dünyanın bu kadar yüceltildiği bir çağ daha olmadı. Bir şeyler sence de yanlış gitmiyor mu? Bir anlığına bile kendini aptal yerine konmuş ve kandırılmış oldugunu düşünmedin. Eğer düşünmediysen elinde sağlam bir bilgi olmalı ve ona dayaniyor olmalisın. Neyse o bilgi söyle bizde bilelim. Yok öyle bir bilgim fakat ben anne babamı ve diğerlerlerini böyle yaparken gördüm bende taklit ede ede ev aldım araba aldım çoluk çocuğa karıştım mı diyorsun.
                Hayatın amacı hayatı yaşamak olabilir mi? Bu kadar saçma bir önerme olabilir mi? Hayatın aşkın, yüce, ilahi bir amacı olması gerekmez mi? Her sey gercektende bu kadar ve üstün körü de tek mal ben miyim bu dünyada? Çekinme gerçekten oyleysem digerleri de soylesin takmayim bende bunlari kafaya.

                Yorum


                • #9
                  şoyle bi şey okumustum.....

                  Yaşamınızın kontrolü sizde değil.Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.Bu kitabı kapatabilirsiniz.O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca birşey yapabilirsiniz.Ne isterseniz yapabilirsiniz.Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz.Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın.Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.
                  Samantha Zinser 3 Mart 1991

                  Yorum


                  • #10
                    @RecepSolar Allah razı olsun senden. @schrödinderinkesi doğru söylemiş samatha. Şöyle bir ayet var; "Allah dilemedikçe, siz dileyemezsiniz."(Tekvir, 81/29)

                    Yorum


                    • #11
                      özgürlük yok bence hayatın kendisi tutsak etmek üzerine kurulu
                      Hayatta yapabileceğiniz en büyük hata,
                      sürekli bir hata daha yapacağımız KORKUSUDUR!

                      Hayat budur.Onu hissedin , onu yaşayın ve ondan hoşnut kalın .

                      Yorum


                      • #12
                        Asil ozgurluk tum umutlarin bittigi yerde baslar.
                        Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur.
                        Mustafa Kemal ATATÜRK
                        Asperger bir kız arkadaşım olsun isterdim,
                        kalk gidiyoruz dediğimde nereye diye sormayan,
                        karavanımın hanımı olan




                        01101110011110100111010000100000011110010110100101 1100100110110101101001011000100110010101110011

                        Yorum


                        • #13
                          bu memlekette özgürlüğü elde etmek için önce anarşist olmak lazım

                          Yorum


                          • #14
                            Orjinal yazı sahibi: longines View Post
                            bu memlekette özgürlüğü elde etmek için önce anarşist olmak lazım
                            Damgalayanlarin deyimiyle anarsist benim deyimimle saf insan (ozunu kaybetmemis yani), ozgur ruhlulari otekilestirip toplumu onlara dusman etmek ve toplumu da ozgurlukten men etmek icin anarsist diye bir kalip cikarmislar..
                            Yarami desme longines
                            Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur.
                            Mustafa Kemal ATATÜRK
                            Asperger bir kız arkadaşım olsun isterdim,
                            kalk gidiyoruz dediğimde nereye diye sormayan,
                            karavanımın hanımı olan




                            01101110011110100111010000100000011110010110100101 1100100110110101101001011000100110010101110011

                            Yorum


                            • #15
                              neyse sen bizi içeri attırıcan.......

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X