Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Faydası var mıdır?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Faydası var mıdır?

    Her insanın içinde iyicil ve kötücül parça var. Kendimiz için iyi bir şey yapmak istiyorsak biz iyiyi beslemeliyiz. Ben şunu yapmaya çalışıyorum. Farklı yerlerde okuduğum kadarıyla;

    Vesveselerin gelmesi normaldir. Her insanda bu geliyor. Düşünceyi fark edince hemen Eüzü besmele çekiyorum.
    Nefisle mücadele çok zordur (Duygusal dalgalanmalarda nefis terbiyesinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum) ama direnmek için, en güçlü zikir olan kelime tevhid çekiyorum.
    Kalp temizliği ve günahlardan tövbe için estağfirullah çekiyorum.
    Sıkıntı içinde isem "Hasbünallahü Ve Nimel Vekil" ya da "La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim" çekmeye çalışıyorum.

  • #2
    Elbette faydası olacaktır. İnsanın ilk öğrendiği beceri süt geciktiğinde hazzı erteleme beceresidir. Egonun ,iradenin güçlenmesi demek beynin de güçlenmesi demek. Bununla alakalı marshmallow deneyi var internetten araştırabilirsiniz. hazzı ertelemeyi bilen çocuklar daha iyi yerlerde oluyor büyüyünce. Bu kadar tekrarı ettikten sonra ilahi bir dokunuş olmasa bile tekrarlardan kaynaklanan irade güçlendirilmesi ile fayda sağlanabilir ama bunu sosyal fobi değil her alanda düşünmek lazım.

    Yorum


    • #3
      eskiden insanlar kendilerini geçici bir süre çilehanelere kapatırmış. Az yemek az uyumak az içmek az ışık gören bir yerde. 1 ay , 40 gün mesela insanlar kendini kapatıyordu. Şu an günümüz şartlarında bunu yapmanın mümkün olmadığından moda dopamin orucu veya diyeti şeklinde uygulamaları mevcut. İnternetten dopamin orucunu araştırabilirsiniz. Hazzı ertelemek, aynı mantığın dinimizdeki oruç tutmakta da olduğunu düşünüyorum.

      Ben 2 satte 5 dakika elektronik sigara içmeye çalışıyorum daha önce normal sigara gibi hemen kesmediğinden gün boyu ağzımdan düşürmüyordum. 1 hafta tam kısıtlama yaptım ve bir çok şeyi kısıtladım sosyal medya, videolar, telefonlardaki bildirimlere bakmak. yağlı tuzlu şekerli tüketmek, hareketli müzik dinlemek, bilgisayar ya da telefondan oyun oynamak, arkadaşlarımla keyifli uzun sohbetler etmek vs. Şu an ise azaltmaya çalışıyorum bunları.

      İrade, hazzı erteleme, dikkat, hafıza gibi beyinsel güçler kullanıldıkça kısa vadede azalırken uzun vadede gelişiyor. Mesela dikkat gerektiren kitap okuma faliyetinde 5 dakika sonra dikkatiniz önce dağılmaya başlarken. 1 ay hergün okuduktan sonra 20 dakikadan sonra dağılmaya başlıyor. Ya da sigarayı bırakmak için iradenizi kullanırken aynı zamanda diyet yapmayı da denerseniz en az birinde başarısız olma ihtimaliniz daha yüksek. Burda da hergün tesbih çekmenin kısa vadede iradeyi zayıflattığını ama 6 ay 1 sene bunu sürdürünce toplam iradenin kullanıldıkça geliştiğinden gelişeceğini düşünüyorum.

      Yorum

      İşleniyor...
      X