Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Uyuşturucu maddeler ile ilgili yanlış inançlar

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Uyuşturucu maddeler ile ilgili yanlış inançlar

1. “Ben bağımlı olmam” :Herkes bağımlı olabilir. Bunun psikolojik ya da sosyal etkenler ile doğrudan ilişkisi yoktur. Madde kullanımı bedende zamanla biyolojik değişikliklere yol açar. Madde kullanıldığı sürece bundan kaçınmak olası değildir.
    2. “Bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz” :Kokain gibi bazı maddeler ilk kullanımdan sonra bile bağımlılık oluşturabilir. Bir kere kullandıktan sonra uyuşturucu maddenin ikinci kez kullanılması daha kolay olur. Çünkü kişinin korkusu kalkmıştır. Maddeyi nereden bulabileceğini bilmektedir.
    3. “Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz” :Genelde kişiler ara sıra kullanma niyeti ile başlar. Ancak daha sonra bağımlı hale gelmişlerdir. Ara sıra kullanılsa bile bunlar zararlarını gösterir. ‘Aralıklı uzun süre kullanım bireyde ruhsal ve kimyasal değişikliklere neden olur. Ara sıra kullanım ülkedeki madde talebini azaltmaz.
    4. “Esrar, alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir” :Esrar tehlikeli bir uyuşturucu maddedir. Alındıktan sonra bedende yağ dokusunda birikir (özelliklede beyin ve üreme organlarında). 30 gün süre ile dokularda kalır. Bu nedenle zarar verici etkileri daha yüksektir. Bellekte kayıp, öğrenme bozukluğu, solunum sistemi bozukluklarına neden olabilir. Esrar sigaradan çok daha yüksek oranlarda kanser yapıcı madde içermektedir.
    5. “Ben kontrol edebilirim” :Bu inanç ile madde kullanmaya ilk adım atılmaktadır. Uyuşturucu kullanılan ortamlara “ben kendimi kontrol edebilirim” düşüncesi ile girilmektedir. Halbuki seçilecek en güvenli yol bu ortamdan kaçmaktır. Birçok kişi hala kontrol edebileceği inancını taşırken bağımlı hale gelmiştir. Bağımlı olanların bir kısmı hala kontrol edebileceğine inanmaktadır.
    6. “Benim iradem güçlüdür” :Yukarıda anlatıldığı gibi bunun irade güçlüğü ya da zayıflığı ile mutlak bir ilişkisi yoktur, Kişilik patolojileri kimi zaman madde kullanımına neden olabilmektedir. Ancak böyle bir sorunu olmayanlar da bağımlı olabilmekte ya da böyle bir sorunu olanlar bağımlı olmamaktadır. Bu nedenle bireysel özellikler önemli olmakla birlikte neden sonuç ilişkisi yaratmaz.
    7. “Herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor” :Bu düşünce kişinin kendisine yandaş arama çabasından kaynak alır. İnsanların ve gençliğin büyük çoğunluğu madde kullanmamaktadır. Çevresinde uyuşturucu kullanan kişilerin maddenin zararlarını görmesi zaman alabilir. Bu nedenle bugün onlara bir şey olmaması yarın maddenin zararlarım görmeyecekleri anlamına gelmez. Ayrıca az da olsa bazı kişiler madde ile ilgili büyük sorunlar yaşamamaktadır. Ancak bireyin onlar gibi olma şansı, bağımlı olma şansından çok daha düşüktür. Madde kullanmayan kişilerde mutlu ve üretken yaşayanların oranı, madde kullananlara göre daha fazladır.
    8. “Sadece zayıf bireyler bağımlı olur”:Bunun tam tersi doğrudur. Madde kullanan kişiler belli bir süre içinde zayıf insanlar haline gelir. Hiçbir kimse bağımlı olmak amacı ile uyuşturucu kullanmaya başlamaz. Davranış ve kişilik değişiklikleri bir süre sonra uyuşturucu kullanımı nedeni ile ortaya çıkar. Bu nedenle bağımlıları zayıf, tehlikeli insanlar olarak nitelemek yanlıştır
    9. “Uyuşturucu sadece kullanan kişiye zarar verir” :Aile sevdiği üyesinin durumundan etkilenir. Bireyin toplumsal üretkenliği ortadan kalkar. Sağlık harcamaları artar. İstenmeyen kazalara yol açabilir. Madde bulma zorunluluğu olduğunda suç işleyebilir. Çevresindeki diğer insanlara örnek olarak uyuşturucu kullanımının toplum içinde yaygınlaşmasına neden olabilir.
    10. “Tüm bağımlılar hapsedilmelidir” :Bağımlıların hapsedilmesi sorunu çözmez. Kişinin hastalığını ortadan kaldırmaz. Tedavi ve rehabilitasyondan sonra birey iyileşebilir ve madde kullanmayı bırakabilir. Cezasını çektikten sonra çıkan kişi eğer tedavi olmadıysa tekrar madde kullanmaya başlayacaktır.
    Kaynak : Tubim

çok çok doğru.. en basit örnek sigarayı bıraktım 8 ay ara sıra içmekten birşey olmadaz dedim 8 ay sonra ama şuan bıraktıgım günden fazla içiyorum..
    birşey daha esrarın bagımlıklık yaptıgını düşünmüyorum sigara kadar bağımlı yapmıyor.. meselaünideyken hemen hemen hergün 3 yıl boyunca içtim memeleketime döndüm hiç aramadım sadece ilk zamanlar sinirledinğimde aramıştım ama sonra geçti o his..

Yorum

Esrar yoksunluğu :
      * Tartışmalıdır.
      * Emosyonel labilite (duygusal değişkenlik), anksiyete, huzursuzluk, uykusuzluk, anoreksi (iştahsızlık), bulantı, kusma, ishal, tremor (titreme), hiperrefleksi (refleks artışı), terleme, salivasyon (salya artışı) görülür.
      * Aş erme (craving), yeniden esrar kullanmak için ani ve çok güçlü bir arzu sıktır.

Bağımlılık :
      Kullanıcıların pek çoğu esrarın doğal olduğunu, bağımlılık yapmadığını ve sigaradan daha az zararlı olduğunu düşünürler. Ancak bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Sanılanın aksine esrar ile psikolojik bağımlılık oluşabilir. Esrar kullanımını takiben benzer yasadışı yollardan kokain ve eroin gibi ağır maddelere bağlanma tehlikesi de artar.

Yorum

yaw mutlaka esrarın zararı var tabi ki ama bu o kadar abartılacak bişey değil ..alkolün yoksunluklarını biliyor musun ,mesela akşamdan kalmış olduğunda sabah vücut resmen iflas etmiş durumda oluyor ya!! esrar da öyle birşey yok ki, ne kadar içersen iç ne miğde bulantısı yapıyor ne baş ağrısı ,diğer gün sabah kalktığında da kendini hiç kötü hissetmiyosun..
        bence esrarın en kötü yanı hafızayı zayıflatıyor..bide hergün sabah ,öğle ,akşam içiyosan sinir sistemin bozuluyor ,herşeyi tersten anlayabiliyosun ..onun dışında pek bi kötü yanını görmedim..
        bide şu var : alkol alan insan hertürlü suç işleyebilir,alkol hakkatende kötülüklerin anası ama esrar alan biri hiçbirzaman şuca meiillii bile olmaz hatta pasifleştirir bile,sakinleştirir!!!

Yorum

Orjinal yazı sahibi: nemesiskm View Post
          bide şu var : alkol alan insan hertürlü suç işleyebilir,alkol hakkatende kötülüklerin anası ama esrar alan biri hiçbirzaman şuca meiillii bile olmaz hatta pasifleştirir bile,sakinleştirir!!!
          esrar genel olarak eroin-kokain-hap gibi maddelere geçişte önemli bir adımdır. Esrarın yapmış olduğu sinirlilik halinin sonucunda suç ve suçlu davranış işleme olasılığı azımsanmayacak kadar yüksektir. Hafızanı kaybetmen ve sinir sistemin bozulması küçük problemler değildir. Yaptığını hatırlıyayamamak çok önemlidir.
          Bu arada sigara, alkol veya uyuşturucu, insan sağlığını bozan, insanı suçlu davranışlara iten ne varsa hepsine KARŞIYIM !!!
          Bilinçli olan her insanında bana destek vereceğini düşünüyorum...

Yorum

eroin ve benzodiyazepin bağımlılığından kurtuluş yok mutlaka sonunda ölüm oluyor.

Var Tabi benimde yaslı sözlerim
            Akar Kanı cennetin bekledikleri
            Atar Gibi kalbime girmek İstedi
            Kendimi Kabrime Gömmek İstedim...

Yorum

bağımlılık yapan insansana zarar veren hersey kötüdür... hadi sigarayı bıraklım
              Sen şimdi yoksun ya. Bende yokum aslında bu dünyada. Yaşamıyorum, sadece zaman dolduruyorum, o büyük gün gelene kadar...

Yorum

Dünya sağlık örgütünün tahminine göre sağlık kuruluşlarına gelen her 4 kişiden birinin çeşitli şekillerde ruhsal nörolojik ve davranışsal bozukluğu var. Bunların Çoğu da ne teşhis nede tedavi edilmektedir

Yorum

Bunlar doktorların ön yargı koyup kendi bildiğini okumasıdır bence

Yorum

nede olsa kötü alışkanlık alıştımı bırakmak çok zor diyorlar.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: defnee View Post
                      nede olsa kötü alışkanlık alıştımı bırakmak çok zor diyorlar.
                      istedikten sonra hepsi ile mücadele edebilirsin... senin söylediğinde yanlış bir inanç bana göre ... irade sahibi isen bırakabilirsin...

Yorum

en emniyetli ve pahalı bi maddedir. uzun süre kullanmadıkça rahatça iyileşirsin.

Yorum

coca coladaki coca cocainden gelir. Eskiden coca colada kokain vardı. Sonra yasaklandı. Şimdilerde ise kolanın içinde kokain özütü vardır. ayrıcı cochineal denilen böcek türü. 1 litre kola içtiğinizde özellikleri antidepresan kullananlar. mutluluktan uçar ve bağımlı olurlar. Üstüne bide köy AYRANI İÇERSENİZ EROİNDEN FARKI KALMAZ. HOŞGELDİN NİRVANA HOŞGELDİN MUTLU HAYAT ETKİSİ 1 SAAT İLE 1 GÜNDÜR KİŞYE GÖRE DEĞİŞİR

Yorum

Orjinal yazı sahibi: mert77 View Post
                            coca coladaki coca cocainden gelir. Eskiden coca colada kokain vardı. Sonra yasaklandı. Şimdilerde ise kolanın içinde kokain özütü vardır. ayrıcı cochineal denilen böcek türü. 1 litre kola içtiğinizde özellikleri antidepresan kullananlar. mutluluktan uçar ve bağımlı olurlar. Üstüne bide köy AYRANI İÇERSENİZ EROİNDEN FARKI KALMAZ. HOŞGELDİN NİRVANA HOŞGELDİN MUTLU HAYAT ETKİSİ 1 SAAT İLE 1 GÜNDÜR KİŞYE GÖRE DEĞİŞİR
                            üstüne yicen üç lavaş tantuni ohhh salacan çayıra ,LSD kafa Albert Hoffman oluverecen

Yorum

Jenkem diye bir uyuşturucu var beyler bayanlar hemde tamamen doğal.Genelde afrikalı çocuklar kullanıyor.Bir kavanozun yarısına kadar dışkı ve idrar dolduruyorsun.Kavanozun ağzına da bir balon geçiriyorsun.Güneşin altında birkaç gün bekletiyorsun.Balonun içine gaz doluyor.SOnra o gazı soluyorsun ve yıldızlardasın.Tamamen gerçektir.inanmıyorsanız Google a yazın.Türkçe kaynaklardan bulamazsınız belki ama ingilizce kaynaklar anlatıyor.Denemek isteyen varsa denesin

Yorum

İşleniyor...
                              X