Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kişiliğini Tamamlamış Kişilik

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Kişiliğini Tamamlamış Kişilik

    Merhaba arkadaşlar

    Aşağıda çok ender rastlanan bir “kişilik”ten bahsedeceğim.Çok ender dememin sebebi kendim olsun çevremdeki arkadaşlarımdan olsun bu tip insanla karşılaşan insan sayısının benim karşılaştığımla birlikte sayısının yalnızca “2” olmasıdır. Aşağıda yazdıklarım benim karşılaştığım ve 3 yıl birlikte çalıştığım kişi ile bahsettiğim diğer kişinin özelliklerinin bire bir örtüşmesidir.Bahsettiğim diğer kişiyi hiç görmedim sadece duydum ve yakın bir arkadaşımdan aşağıda sıraladığım maddeler ile ilgili sorulara “evet” cevabı aldım.

    Prof. Dr. İlkay Kasatura "Kişilik ve Özgüven" kitabında bahsedeceğim kişi özellikleri ile ilgili olarak bir çok madde sıralıyor ve bu kişiler hakkında "kişiliğini tamamlamış kişilik" tanımını kullanıyor.

    Aşağıda sıraladıkları İlkay Hocanın kitabından alıntı değil-ilk madde hariç-. Kendi izlenimlerinden yazdıklarım.

    -Ağaca değil ormana bakarlar,

    -Görünüşü sıradan bir insan gibidir.Öyle ki giydiği kıyafetler hep aynıdır çoğu zaman bu nasıl bir giyiniştir dersiniz.

    -İnsanlara zor zamanlarında -ilaç gibi geldi- denilen şekliyle yardımda bulunurlar ve yaptıkları iyilikleri -genelde- unuturlar.

    -Yönetici olanlarda yaptıkları her işin 2-3 adım sonrasını hesap ederler.

    -Personelinin eğitimine çok önem verirler ve hangi personeli nerede kullanacağını çok iyi bilirler.

    -Yaptıkları hangi iş olursa olsun boşluğa öyle kolay kolay düşmezler.

    -Heyecan duygusu yok denilecek kadar azdır.

    -En olmadık zamanlarda olmadık hareketleriyle insanları şaşırtırlar ve bu tür hareketleri hiçbir zaman hiçbir yerde övünme vb. amaçlarla kullanmazlar.

    -Çoğu sıkıntılarda insanlar onun fikirlerine veya hamlelerine ihtiyaç duyarlar.Çoğu zamanda kendisi bunu hisseder.

    -Sezgileri oldukça kuvvetlidir.Bir müddet onunla gezin onun açacağı konular üzerinden konuşun üzüntünüzü sevincinizi paylaşın.Bir gün “ben nasıl biriyim” diye sorduğunuzda (tabi o samimiyete erdiğiniz zaman) içinizden geçen duyguları okumuş gibi sizin hakkınızdaki psikolojik tahlillerini sıralar.Başıma geldiği için söylüyorum orada donup kalırsınız.

    -Değerlendirme kabiliyeti çok yüksektir.İleriye yönelik tahminleri çoğu zaman tutar.

    -İnsanları tipleriyle ve giyinişleriyle genellikle ne olduklarını tahmin ederler ve bilirler ama bunu o insanı iyice tanımadan yüzüne veya bir başkasına söylemezler.

    -Her insandan bir şeyler öğrenebilirim prensibine sahiptirler.

    -İnsanların olaylara karşı bakış açısı ve fikirleriyle ilgili kendisine enteresan gelen yönlerini çok iyi anlamaya çalışırlar.-Bunu zaten hissedersiniz-

    -Eleştiriye her zaman açıktırlar.Eğer eleştirileriniz yerindeyse bunu uygularlar.O Hatalarını bir daha göremezsiniz.

    -Bir derdinizi anlattığınızda sizi pür dikkat dinler.Pür dikkat dinlemelerinin sebebini; “Bir gün benim başıma gelebilir.Gelmeden tedbirimi alırım” şeklinde izah ederler.

    -Bir ortamda günün çoğunluğunda beraber bulunan –Sınıf, işyeri vb.- insanların kimin kime dargın olduğunu, gruplaşma olup olmadığını çok çabuk sezerler.Bunu nasıl sezdiğini anlayamazsınız.Hiç bir tedbir almadığını sanırsınız ama o insanlarla kuracağı ilişkilerle ve alacağı tedbirlerle bu tip sorunları hemen çözer.

    -Bir insanı bazen üzmemek için veya bir isteğini yerine getirmek için meslek hayatına son verecek kadar ciddi veya maddi kayba mal olacak hareketlerde-girişimlerde bulunurlar.

    -Siyasi görüşlerini, neye karşı duygusal oldukları konusunda açık vermezler ve her insan siyasi görüşü ve duygusal yönüyle ilgili farklı şeyler söyler.

    -Her kesimden insanla rahatlıkla konuşabilirler.

    -Genel kültürleri çok iyidir.

    -Okudukları kitaplar adeta hıfzeder.Öyle ki kendisinin okuduğu kitap üzerinde konuştuğunuz zaman kitabı satır satır nasıl aklında tuttuğuna, kitapta akılda kalması zor isimleri nasıl hatırladığına şahit olursunuz

    -İnsanlara karşı genellikle bıkkınlık duyguları vardır.Alacağını aldığı zaman –manevi anlamda- o insanlardan eğer ayrılırsa –başka şehir veya ülkeye gitme- aramazlar –genelde-.ama siz ararsanız her zamanki yakın ilgisini gösterir.

    -İlişkileri genelde karşı odaklıdır.

    -Bir çok insana göre ‘onlar’ çok dengesizdir.Sebebi ise ruh hallerinin çok dalgalı olmasıdır.Örneğin bugün herkesle gülerek muhabbet ediyorsa ertesi gün verdiğiniz selamı almayabilirler.Pek muhabbet etmeyebilirler.Ancak muhabbetleri sıkıcı değildir.

    -İnsanların açıklarını çok çabuk kavradıklarından –bu açık; maddi bir şeye düşkünlük, manevi olarak ise duygularındaki boşluklar olabilir- onlara istediği gibi yönlendirebilirler ancak bunu art niyetle yapmazlar.

    -Çok çabuk öğrenirler öğrendikleri işi 4/4 lük yaparlar.

    -Dini değerlere –vecibelerini yerine getirmeseler de- saygılıdırlar.

    -Makam-mevki kaygısı yoktur.Bir işi veya mevkiyi onlar istemez.Kendilerine verirlerse kabul eder.

    -Topluluktan genelde kaçarlar.Örneğin bir iş yerinde düzenlenen bayramlaşma, iftar yemeklerinden kaçarlar.Gelmeleri zorunluysa mevki-makam olarak kendilerinden alt seviyede bulunan insanların yanlarında bulunurlar çünkü onlarla muhabbet etmeyi çok severler.

    -Bir şehirde büyük dükkan ve kafeler dururken ücra bir köşedeki çay ocağına veya bir kafeye giderler.Burada iş yeri sahibiyle yada oraya devamlı gelip giden insanlarla muhabbet ederler.Sebebini sorduğunuzda hayata bakışları ve görüşlerinin farklılığından bahsederler.Yani onlarda bir şeyler öğreniyorlardır.

    -Kendine göre normal başkasına göre aptalca gelecek hareketleri vardır.Örn: Edebiyat dersinde yazılı sorusunda eski Türkçe ile yazılmış bir metinin çevirisini ister hoca.O kağıdı boş verir ve sıfır alır.Neden böyle boş verdiğini sorduklarında “Zaten gayet açık günümüz Türkçesindeydi” der.Bir başka örnek: Aylarca çalıştığı hazırlandığı sınava çalışıp kazandığı halde sınavın neticesini istememe. ( yurt dışı sınavını kazanıp gitmeme vb.)

    Bahsettiğim özellikleri okuduktan sonra o kadar film izlememe rağmen bu özellikleri tutan izleyince “evet o” dediğim bir karakter gördüm. O da “3:10 to Yuma” filminde Russell Crowe’un “Ben Wade” adıyla oynadığı o tipleme idi.Ben iki kere izledim o filmi sizede tavsiye ederim.Demek istediklerimin tam olarak olmasada büyük ölçüde özeti olan bir karakter filmdeki “ Ben Wade”. Eğer izleyen arkadaşlar var ise de o filmi bir kere daha “Ben Wade” üzerine yoğunlaşarak yukarıda yazdıklarımı bir kere daha okuduktan sonra izlesinler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklar.

    Bunları yazdıktan sonra arkadaşlardan isteğim; “bu tür kişilik hakkında kitap okuyandan kitap tavsiyesi ve bu tür insanların bu aşamaya gelmelerindeki faktörleri veya yetişme tarzlarının neler olabileceği, bu tür kişilik ile ilgili yapılan araştırmalardan doküman rica edeceğim.

    Teşekkürler

  • #2
    merhaba pancake bu senin ödev araştırman filan mı? eğer değilse şunları demek istiyorum.
    neden zorlama bir kişilik üstünde çalışıyorsun.. bence bu insanın doğal gelişimidir.. sen böyle olmayı istemek yerine nasıl gelişebilirim, nasıl olgunlaşabilirim, nasıl kendim olabilirim ve potansiyelimi ortaya çıkarabilirim? bence bunları düşünmelisin. faktörleri araştırmak istiyorsun ama bu konuda da yüzeysel olmamalısın. hem her faktör her kişide aynı etkileri yapmaz.

    Yorum


    • #3
      kohlberg in ahlak evreleri ve eriksonun kişilik kuramları var. o konuları anlatan kitaplar okuyabilirsin. bu bahsettiğin kişiliği ilk defa senden duyuyorum. yazdıklarını okudum kohlberg in 6. evresine gelmiş insan özelliğini çağrıştırdı bende.
      ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

      Yorum


      • #4
        Meketebi Hayat...bu kişi üzerinde ben özellikle oturup çalışmadım bunlar gözlemlerim ve tabiki o kişinin benim üzerinde bıraktığı etki beni birazda bunları yazdırmaya yönlendirdi. Potansiyel konusuna gelince bunun için kendimi zorlamıyorum çünkü yukarıdaki bahsettiğim kişilikte -eğer iyi okuduysan- insanların hatalarından ve kendine yönelik eleştirilerden ders çıkararak bu hataya/hatalara düşmediğinden bahsettim.Bence potansiyeli çıkarmaya zorlamak kendini başkalarına daha çekilmez hale getirebilir.O yüzden yaptığımız hatalara düşmemek ve başkalarının hatalarından ders çıkarmak potansiyeli kendiliğinden getirir.

        esintili24....dediğin konuyu okuyacağım.Dediğim kişilikten yazımda da bahsettiğim gibi ilkay kasatura hoca bahsediyor.

        Yorum


        • #5
          Orjinal yazı sahibi: pancake View Post
          Meketebi Hayat...bu kişi üzerinde ben özellikle oturup çalışmadım bunlar gözlemlerim ve tabiki o kişinin benim üzerinde bıraktığı etki beni birazda bunları yazdırmaya yönlendirdi. Potansiyel konusuna gelince bunun için kendimi zorlamıyorum çünkü yukarıdaki bahsettiğim kişilikte -eğer iyi okuduysan- insanların hatalarından ve kendine yönelik eleştirilerden ders çıkararak bu hataya/hatalara düşmediğinden bahsettim.Bence potansiyeli çıkarmaya zorlamak kendini başkalarına daha çekilmez hale getirebilir.O yüzden yaptığımız hatalara düşmemek ve başkalarının hatalarından ders çıkarmak potansiyeli kendiliğinden getirir.

          esintili24....dediğin konuyu okuyacağım.Dediğim kişilikten yazımda da bahsettiğim gibi ilkay kasatura hoca bahsediyor.
          kalıcı kişilik özelliğine sahip olan insan yoktur. her insan "duruma göre" kişiliğini yansıtır. kişilik, insanın kendini ortaya sunduğu yönüdür. başarılı kişilik bu saydığın özelliklere sahip olmakla olmuyor. her insanın ilgi alanı ve yeteneği kendine özgüdür. müzikte mozart başarılı iken, fizikte einstein başarıldır. tabi müzik ve fizik bilmek kişilik özelliği değildir. ama örnek kişiliğede uyarlanabilir. biri çok cömerttir. ikram ve yardımda çok üst seviyeye çıkmıştır. biri adaletlidir, kimsenin hakkını yemez, kendi hakkını kimseye yedirtmez, kendisinin ve diğerlerinin hakkını korur. kimisi özgündür. bambaşka bir üslup geliştirir, kimsenin bakamadığı açılardan olaylara bakar. kimisi ise temizdir ve titizdir. her şeyin temiz olmasına dikkat eder... vs.

          şunu anlamanı istiyorum. başarılı kimlik tek bir kalıp değildir.
          ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

          Yorum


          • #6
            ne olmak ıstıyosan sen osundur zaten...........Mevlana
            gülsene

            Yorum


            • #7
              Arkadaşlar konu farklı bir yöne gidiyor.

              1.Ben de bu insan gibi olacağım bunu kafama koydum demiyorum.
              2.Bu insanın beni etkilediği doğrudur.Benim tanıdığım insanla birlikte görmediğim fakat yapısı-davranışı aynı olan bir başkasını duymam ve ilkay hocanın özellikle değindiği ve kitabında saydığı maddelerinde örtüşmesi beni bu tip kişiliğe daha fazla eğilmeme neden oldu.

              esintili24: cömertlik-hakyememe-adaletli olmak bu saydığım kişilikte fazlasıyla mevcut.Kohlberg'i okudum 6.evresinin bazı yönleri benziyor sadece.

              Sizde yukarıda bahsettiğim " bir çok insana göre bu insan dengesizdir" diye yazdığım maddeye sıkıştınız diyebilirim çünkü ben bu tür kişilik hakkında bilgi istiyorum.Ahlaki-Duygusal-Liderlik yönleri gibi çok yönlü gelişimi merak ediorum.bu yüzden bunları açıkladım-yazdım.Ama siz konuyu "başarı ve Hz.Mevlana'nın olduğun gibi görün sözüne getirdiniz".

              Yaptığım tahlil ve sorduğum sorunun bununla ilgisi yok kısacası.

              Yorum


              • #8
                kişilik huy ve mizaçtan oluşur. doğuştan gelen özelliklerle sonradan kazanılan özelliklerin etkileşimi ile ortaya çıkar. bunun yanında doğuştan gelen yetenekler ( yapabilme potansiyeli ) ile sonradan kazanılan beceriler ( yapabildikleri ) kişiliğine yön verir. insan olmadığı şeyi kendinde yansıtamaz. mantık bu.

                kolhbergin 6. evresi googleden araştırılıpta bulunan iki cümlelik tariflerden daha detaylı bir evredir. google ile yetinme derim.
                ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

                Yorum


                • #9
                  Google'dan yazdığımız neticede 6.evrenin özeti değil mi ? O yüzden bazı yönleri benziyor diyorum

                  Yorum


                  • #10
                    Burada böyle bir kişilikte olan biri varmı? onumu merak ediyorsun?
                    Evli ve mutlu,çocuklu....sigpic

                    Yorum


                    • #11
                      Orjinal yazı sahibi: sonbaharr View Post
                      Burada böyle bir kişilikte olan biri varmı? onumu merak ediyorsun?
                      sonbaharr... Sanırım yazımı dikkatli okumadın.Bahsettiğim kişilikte olan insan "ben öyle bir insanım" diye kesinlikle yazmaz.

                      Mesela en buraya "Bağımlı Kişilik Bozukluğu" olan yazsın desem bu dertten fazlasıyla muzdarip biri yazabilir çünkü bu bir "--" yöndür. Ama bahsettiğim kişilik başlıktada belirttiğim gibi kişiliğini tamamlamış kişiliktir.yani sorunlu bir kişilik değildir.

                      Yazımın son kısmında bu yazıyı ne amaçla yazdığımı belirttim.

                      Dedim ki;

                      "Bunları yazdıktan sonra arkadaşlardan isteğim; “bu tür kişilik hakkında kitap okuyandan kitap tavsiyesi ve bu tür insanların bu aşamaya gelmelerindeki faktörleri veya yetişme tarzlarının neler olabileceği, bu tür kişilik ile ilgili yapılan araştırmalardan doküman rica edeceğim."

                      Ayrıca arkadaşlardan ilk önce yazını okuyup bahsettiğim filmi izledikten sonra yorum yapacağım şeklinde bir yorum beklerdim malesef olmadı.
                      Last edited by pancake; 12-05-2010, 12:34 PM.

                      Yorum


                      • #12
                        Orjinal yazı sahibi: pancake View Post
                        sonbaharr... Sanırım yazımı dikkatli okumadın.Bahsettiğim kişilikte olan insan "ben öyle bir insanım" diye kesinlikle yazmaz.

                        Mesela en buraya "Bağımlı Kişilik Bozukluğu" olan yazsın desem bu dertten fazlasıyla muzdarip biri yazabilir çünkü bu bir "--" yöndür. Ama bahsettiğim kişilik başlıktada belirttiğim gibi kişiliğini tamamlamış kişiliktir.yani sorunlu bir kişilik değildir.

                        Yazımın son kısmında bu yazıyı ne amaçla yazdığımı belirttim.

                        Dedim ki;

                        "Bunları yazdıktan sonra arkadaşlardan isteğim; “bu tür kişilik hakkında kitap okuyandan kitap tavsiyesi ve bu tür insanların bu aşamaya gelmelerindeki faktörleri veya yetişme tarzlarının neler olabileceği, bu tür kişilik ile ilgili yapılan araştırmalardan doküman rica edeceğim."

                        Ayrıca arkadaşlardan ilk önce yazını okuyup bahsettiğin filmi izledikten sonra yorum yapacağım şeklinde bir yorum beklerdim malesef olmadı.
                        seni anlamamışım..özür..
                        Evli ve mutlu,çocuklu....sigpic

                        Yorum


                        • #13
                          özür dileyecek bir şey yok sonbaharr bizimde anlayamadığımız çok oluyor

                          Yorum


                          • #14
                            insanların giyim tarzlarına göre sınıflandırırlar evet , en basitinden yeni tanıştıkları bir insanın karakterini gözlerine,el hareketlerine,konuşma tarzına bakmak yerine en basitinden ayakkabısına bakarak anlayabilir.başkalarının mutluluğu için kendinden çok fazla ödün verir ve bazen kullanıldığını bile bile yardım etmeye devam eder ancak bu süreç uzadığı zaman karşısındaki insana vereceği tepki hayatı boyunca unutulamayacak cinstendir.genel özellikleri doğuştan gelmektedir , mesela yağmurlu bir günde arkadaşları oyun oynayıp uyurken o yağmuru izlemeyi tercih eder.sihirbazın kulağından nasıl para çıkardığı konusuyla değil de o an sihirbazın hissettiklerini ve kırmızı ayakkabısının onu rahatsız edip etmediğini merak eder.her konuda herşeyi çok çabuk kavrayabilirler ve fil hafızaları vardır.20 yıl önce yediği bir kazığı unutmaz veya çok mutlu olduğu bir zaman dilimini unutamaz.kazandığı mutluluğu hayatında bir zamanlar var olan insanlara borçlu hisseder çünkü onların yanlışlarını,hatalarını ve doğrularını süzerek yol bulmuştur kendine.her kesimden insanla muhabbet edebilirler evet ancak bilgi sahibi olmadan asla fikir sahibi olmazlar bir konuda.kendi sorunlarını başkalarına anlatmaktan çekinir.müthiş bir dinleme yetenekleri vardır , karşısındaki insanın söylediği her kelimeyi bir bir aklında tutar ve asla unutmaz.çok sade giyinirler çünkü abartıyı sevmezler , odak notka olmayı ve insanların ilgisini çekmeyi gereksiz bulurlar.sosyal statü anlayışına karşıdırlar ve müthiş empati yetenekleri vardır.örneğin;en basitinden erkek bir birey olarak küpe taktığı için dalga geçen insanları hor görüp kültürsüz birer varlıkmış gibi dışlamaz,onlara doğruyu öğretmek için de uğraşmaz çünkü sonucun nafile olacağını bilir.yetişme tarzlarının farklı olduğunun ve alınan kültürün farklı olduğunun bilincindedir , onun yerinde kendisinin de olabileceğini bilir.din konusunda çok detaylı bilgileri vardır evet inançsız sayılabilirler ancak hiçbir zaman inançsız olduklarını haykırmazlar..çok sade hayatları vardır .bu birikimlerin çoğunu doğuştan kazanmıştır bu insanlar , yaşadıkları toplum ve kültürel birikimleriyle bu özelliklerini geliştirmişlerdir.elimde somut döküman var ancak sanal ortama nasıl aktarabilirim çok şüpheliyim aslında biraz da sakınıyorum bu bilgileri paylaşmaktan çünkü yıllardır gözlemler yapıyorum bu insan profili konusunda.sormak istediğiniz detay konular varsa yardımcı olmaya çalışırım..

                            Yorum


                            • #15
                              Orjinal yazı sahibi: zealist View Post
                              çok sade hayatları vardır .bu birikimlerin çoğunu doğuştan kazanmıştır bu insanlar , yaşadıkları toplum ve kültürel birikimleriyle bu özelliklerini geliştirmişlerdir.elimde somut döküman var ancak sanal ortama nasıl aktarabilirim çok şüpheliyim aslında biraz da sakınıyorum bu bilgileri paylaşmaktan çünkü yıllardır gözlemler yapıyorum bu insan profili konusunda.sormak istediğiniz detay konular varsa yardımcı olmaya çalışırım..
                              Çok klas insanlarmış
                              ama somut döküman olarak elinde neler olduğunu merak ettim doğrusu.
                              üzerimdeki aşağılık kompleksini atsam bu insan profiline çok yakınlaşıcam sanırım...

                              Yorum

                              İşleniyor...
                              X