Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kullandığım Psikiyatrik İlaç(lar) - Anket

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Kullandığım Psikiyatrik İlaç(lar) - Anket

Merhaba,
    PSİKOFARMA sitesinde yaklaşık 11 aydır oylanan Psikiyatrik ilaçlarla ilgili bir anket bulunmaktadır.

Bu anketin sonuçları bana göre çok ilginç. Psikologlar olarak ilaçlara her zaman mesafeli yaklaşırız. Genelde tercih edilen yöntem psikoterapidir. Zaten psikologların ilaç yazma gibi bir yetkisi yoktur. Bu şekilde bir eğitimde almamaktadır.

Ancak anketin bugüne kadarki sonuçlarına baktığımızda şu şekilde bir tablo çıkıyor karşımıza:

Kullandığım Psikiyatrik İlaç(lar)
    1. Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi. (50%, 499 Oy)
    2. Hayatıma bir farklılık getirmedi. (20%, 196 Oy)
    3. Hayatımı mahvetti. (19%, 195 Oy)
    4. Hayatımı daha da zorlaştırdı. (11%, 113 Oy)

Toplam Oy Kullanan: 1.003 ( 24.10.2010 tarihi itibari ile )

Görüldüğü gibi oylayanların yarısı gibi büyük bir oran " Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi " demektedir. Hatta %20 lik gibi bir oranda " Hayatıma bir farklılık getirmedi " demektedir. Sadece %30 luk bir bölüm ilaçlarla ilgili olumsuz bir görüş bildirmiş.

Acaba psikiyatrik ilaçlar konusunda çok mu önyargılıyız?
    Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
    *Bizi bilge yapan, okuduklarımız değil farkında olduklarımızdır*

Ben kullandığım ilaçlardan %80 oranında faydalandım diyebilirim..tam olarak iyileşmediğim için %20 lik bir pay bırakmak istedim.Çok uzun yıllardır panik atak hastasıyım, ilk doktora gittiğimde bana da herkes gibi ilaç yazıldı, sorunlarım ,iyice dinlenerek tabiki.Özel doktora gitmek zorunda kaldım çünkü devlette saatlerce sorunlarınızı anlatamıyorsunuz.4-5 sene önce doktora gittiğimde çok hastaydım ve kesinlikle verdiği ilaçların beni iyileştireceğine inanmıyordum, hatta bu konuda doktorumla tartışmıştık.Bunu neden söylüyorum, ben ilaçlarıma inanarak ve güvenerek iyileşmedim.Yani ilk başlarda inancımın iyileşmem üzerinde olumlu bir etkisi olmadı.Tam tersine ilaçları kullandığım halde iyileşmeyeceğimi düşündüğüm halde iyileştim.Bu şekilde olunca doktoruma hak verdim, yani ilaçların iyileştiri etkisi olduğuna inandım.

Fakat psikiyatrik ilaçların her hastalıkta aynı olumlu etkiyi göstereceğine inanmıyorum.Psikiyatrik ilaçlar bir panik atak hastasının ataklarını, anksiyetelerini, korkularını vs..dindirebilir fakat bir sosyalfobili için bunu söylemek zordur.Sosyalfobili bir hasta için ilaçlardan daha çok psikoterapinin daha etkili olacağını düşünüyorum.Bu nedenle ilaçlar kimi hastalıkta %80 faydalıyken kimi hastalıkta %20 faydalı olabilir.Mesela bir bipolar hastasının ataklarını psikoterapi ile önlemek imkansızdır..ataklar ancak ilaçlar ile önlenebilir.

Yalnız benim kafama takılıan konu..ilaçları kullanmayı kestikten sonra geridönüş yaşanabiliyor.Bu sırada psikoterapinin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Birde merak ettiğim psikologlar eğitimi almadıkları ilaçlara karşı neden bu şekilde bir önyargı oluşturuyorlar.Fakat bir eğitim alınsaydı ve bunun sonucunda bir önyargı oluşsaydı o zaman durum farklı olabilirdi.Biz hastaların tamamen kafasını karıştıran bir durum.Örneğin böyle bir durumda hasta olan kişi ilaç kullanmasını tavsiye etmeyen psikoloğunu mu dinlemeli yoksa Ona ilaç yazan psikiyatrını mı..??????????
    Başına gelen eziyetler artıyor değil mi...
    Buğdayı başak olsun diye toprağa attılar,
    Değirmende un olsun diye ezdiler,
    Ekmek oldu dişleri ile ezdiler,
    EZİL Kİ CAN OLASIN..CAN VERESİN...

Yorum

Bir diabet hastası eğer sadece diyet yaparsa kan şekerinin çıkmasını engelleyemiyor ama hem diyabet ilacı içer hem de diyet yaparsa mükemmel bir sonuç alıyor (istisnalar kaideyi bozmaz).

Psikolojik rahatsızlıklarda da ilaç içmeden sadece terapi ile netice alınamıyor maalesef (yine istisnalar kaideyi bozmaz).
      Keşke sadece terapi işe yarasa keşke... çünkü ilaçların yan etkileri var, bazen o yan etkileri ortadan kaldırmak için başka ilaçlar da alınıyor ama el mahkum.
      Hasta ilaç içecek, beynin kimyası düzelecek ondan sonra doğru davranış yerleştirmeleri ile kişi iyileşme sürecini hızlandıracak.

Ben bunu yakınlarımda yaşadım.

Ankette % 30 ilaçlardan yarar görmeyen var ben bunu yanlış tanı veya yanlış tedaviye de bağlıyorum.
      Malum devlet hastanelerimizde doktor hastasını 10 dakika görüp hemen bir ilaç veriyor. Bu çok yanlış. Doktor hastasını en az 45 dakika görmeli ve ilk başlarda her hafta görerek onu iyice tanımalı tanıyı doğru koymalı ve doğru ilacı vermeli.
      Bu olmadığı takdirde hasta "doktora gittim ama işe yaramadı, kahrolsun ilaçlar" diyebiliyor.
      Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

ben iki yil daha ilac kulancakmisim ama cok duygusuzluk yapiyo hayttan zevk almiyorum cunku ben duygularimla yasiyodum

Yorum

İlaçları ilk kulladığım zamanlar yan etkileri ağır geliyordu ve pek fayda göremiyordum ama şimdi gayet memnunum.

Yorum

hocam şimdi ben bu ankete katılsam, 4 seçenek olsa hangisini işaretleyeceğime karar veremem. en son kullandığım depreks ilacı ile beraber eski kötü günlere göre daha iyi gibiyim fakat belli olmuyor zaman zaman yine kötü hissedebiliyorum. şuandaki durumumu yani gerçekten iyiye doğru mu gidiyorum yanılıyormuyum tam olarak bilemiyorum. daha önceden kullandığım bir sürü ilaç için oy kullansam hayatımı daha da zorlaştırdı diyeceğim ama şuandaki durumuma göre oy kullanacaksam hangisini kullanırdım bilmiyorum önümüzdeki günlerde iyiye doğru mu gideceğim kötüye doğru mu gideceğim bilmiyorum. diyelim ki ilaçlar ile ruh halim düzeldi fakat ilaçların yan etkileri insanı kötü hissettirebiliyor, başka hastalıklara sebep verebiliyor. ilaçların faydası olduğuna inanıyorum fakat doğru ilacı bulmak lazım, yan etkilerine katlanmak lazım, tabi psikoterapi olmassa hastalık tekrarlayabilir. önmüzdeki 6 ay içerisinde kendimle ilgili her şey daha da belirgenleşecek diye düşünüyorum.
            Orjinal yazı sahibi: psikolog View Post
            Merhaba,
            PSİKOFARMA sitesinde yaklaşık 11 aydır oylanan Psikiyatrik ilaçlarla ilgili bir anket bulunmaktadır.

Bu anketin sonuçları bana göre çok ilginç. Psikologlar olarak ilaçlara her zaman mesafeli yaklaşırız. Genelde tercih edilen yöntem psikoterapidir. Zaten psikologların ilaç yazma gibi bir yetkisi yoktur. Bu şekilde bir eğitimde almamaktadır.

Ancak anketin bugüne kadarki sonuçlarına baktığımızda şu şekilde bir tablo çıkıyor karşımıza:

Görüldüğü gibi oylayanların yarısı gibi büyük bir oran " Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi " demektedir. Hatta %20 lik gibi bir oranda " Hayatıma bir farklılık getirmedi " demektedir. Sadece %30 luk bir bölüm ilaçlarla ilgili olumsuz bir görüş bildirmiş.

ATEŞİ TEKRAR ALEVLENDİRMEK İÇİN KIVILCIMLARIN OLMASI GEREKMEZ Mİ? KIVILCIMLAR OLMADAN ATEŞ NASIL ALEVLENİR?

Yorum

psikiyatrik hastalıklar organik beyin hastalıklarıdırlar. ilaçsız tedavi mümkün değildir.
              psikoterapi faydasızdır. psikiyatrik hastalıklar psikologların uzmanlık alanı değildir. toplumun yaklaşık yüzde 20 si psikiyatrik hastalık sahibidir. bu grup psikiyatristlerin uzmanlık alanına girer. psikologların geri kalan yüzde 80 ile ilgilenmeleri gerekmektedir.

Yorum

ilaç kullanırken psikoterapi alınabilir veya ilaçlarla belli bir iyileşme sağlanabilirse psikoterapiye başlanabilir.psikoterapi faydasızdır demek doğru değil. sonuçta hasta ilaçla tamamen iyileşse dahi her önüne gelen insanla gereksiz basit konulardan tartışıyorsa, farkında olmadan alınganlık yapıyorsa, küsme alışkanlığı varsa vs. vs. yanlış tutumları kendini yıpratır tekrar eski haline döner. bunları hastaya birisinin söylemesi anlatması lazım bunu da yapacak psikolog. ama tabi hastanın kendisi de biraz farkındalık sahibi ise kendi davranışlarına dikkat edip yeni davranış şekilleri geliştirebilir belki.
                Orjinal yazı sahibi: ilhanabi View Post
                psikiyatrik hastalıklar organik beyin hastalıklarıdırlar. ilaçsız tedavi mümkün değildir.
                psikoterapi faydasızdır. psikiyatrik hastalıklar psikologların uzmanlık alanı değildir. toplumun yaklaşık yüzde 20 si psikiyatrik hastalık sahibidir. bu grup psikiyatristlerin uzmanlık alanına girer. psikologların geri kalan yüzde 80 ile ilgilenmeleri gerekmektedir.
                ATEŞİ TEKRAR ALEVLENDİRMEK İÇİN KIVILCIMLARIN OLMASI GEREKMEZ Mİ? KIVILCIMLAR OLMADAN ATEŞ NASIL ALEVLENİR?

Yorum

iyimser devlet hastanelerinde gerçekten psikiyatrist hastaya 10 dakika ayırıyor mu? 10 dakika ise yine iyi ben daha az diye düşünüyordum.

Yorum

benim en son tedavim devlet hastanesinde tamamlandı. doktorum beni psikoloğa da yönlendirdi ve görüşme uzamış oldu çok memnun kaldım. ilaçlardan da 100 yüz başarı sağlandı. çünkü iyileşeceğime yürekten inandım. ilerde tekrarlayabilir ama ilaç alırım. önceleri ilaca karşıydım uyutuyo uyuşturuyo bağımlılık yapar ben ilaca bağlı yaşamak istemiyorum da dedim ama hep duvara toslaya toslaya öğrendim ve bana çok iyi geldi. en başından kullansaydım belki 7 yılda değil de 3 yılda kurtulacaktım. doktorum 5 yıl ilaç tedavisi değinde çok üzülmüş ve çok uzun deyip ilacı bırakmıştım. ilaç + terapi süper iyi geliyo ve hayattan zevk alabiliyorum çevremle aramı düzeltiyorum.
                    düştüysek kalkarız daha ölmedik ya

Yorum

ben şöyle bir açıklama yapmak istiyorum bende konversiyon bozukluğu var ilaç kullanmadan önce bir günde 2 kere nöbet geçirdiğim oluyordu ilaç kullandıktan sonra tabiki tam anlamıyla geçmedi ama çokk rahatlattı diyebilirim ilaç kullanmaktan memnunun diye oy kullanmak istiyorum

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kedigiller View Post
                        ben iki yil daha ilac kulancakmisim ama cok duygusuzluk yapiyo hayttan zevk almiyorum cunku ben duygularimla yasiyodum
                        ben de bu yüzden seviyorum ilaçları. çünkü yaşadıklarıma katlanabilmek için duygusuz ruhsuz vurdumduymaz olmam gerekiyor biraz.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: psikolog View Post
                          Merhaba,

Son Durum
                          1. Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi. (48%, 1152 Oy)
                          2. Hayatımı mahvetti. (20%, 482 Oy)
                          3. Hayatıma bir farklılık getirmedi. (20%, 477 Oy)
                          4. Hayatımı daha da zorlaştırdı. (12%, 274 Oy)

Toplam Oy Kullanan: 2385 ( 29.10.2015 tarihi itibari ile )

Yorum

Orjinal yazı sahibi: admin View Post

Son Durum
                            1. Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi. (48%, 1152 Oy)
                            2. Hayatımı mahvetti. (20%, 482 Oy)
                            3. Hayatıma bir farklılık getirmedi. (20%, 477 Oy)
                            4. Hayatımı daha da zorlaştırdı. (12%, 274 Oy)
                            Toplam Oy Kullanan: 2385 ( 29.10.2015 tarihi itibari ile )

Son durum aşağıda görüldüğü gibidir!
                            1. Hayatımı daha yaşanılır hale getirdi. (49%, 1534 Oy)
                            2. Hayatıma bir farklılık getirmedi. (20%, 626 Oy)
                            3. Hayatımı mahvetti. (20%, 618 Oy)
                            4. Hayatımı daha da zorlaştırdı. (11%, 365 Oy)
                            Toplam Oy Kullanan: 3143 ( 19.11.2016 tarihi itibari ile )

Yorum

İşleniyor...
                            X