Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Halüsinasyonları beynimiz nasıl üretir..

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Halüsinasyonları beynimiz nasıl üretir..

Merak ettigim bir kac konu var.
    -Görsel yada işitsel halüsinasyonları beynimiz nasıl üretebiliyor.Örneğin duyduğumuz ses aslında gerçek dünyada duyduğumuz bir sesmidir. Yada gördüğümüz kişi aynı şekilde günlük hayatta yolda sokakta karşılaştığımız biriisimidir. Yani sanal olarak yaşadıklarımız gerçek dünyadaki objeler ile ilişkilimidir.
    -Elimde tutğum bir bilgisayar çıktısı olan isim listesindeki onlarca ismi beyin nasıl türetiyor. örneğin 120 satır x 5 kolon dolusu bir bilgisayar çıktısını (600 obje yapıyor) beynin kendisinin üretebilmesi çokta kolay değil bu anda beynimiz normalin üzerinde bir çalışmamı gösteriyor. (fontu ne diye sorabilirsiniz ama hatırlamıyorum).
    -Şöyle mantık yüretebilirim. Arapça yada çince bilmiyorum. Beynim arapça yada çince bir kelimeyi üretebilirmi. Üretirse bu daha once gerçek dünyada gördüğümüz bir resmin, anın benzetimimidir.
    -Kısacası beynimizin normal kapasitesini aşıyormuyuz bu esnada ..
    Bu konularda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Şizofren filmlerinde gösterildiği gibi kişi hep olmayan birinin var olduğuna inanır ya da olmayan bir sesin geldiği bilincindedir.
    şizofren'i aslın da çok geniş bir yalpazeye sahiptir o hastalığın da depresyon gibi türleri vardır.
    Ama ufak bir örnek vermek gerekirse;
    Mesala bir arkadaşınızdan ödünç kalem aldınız ,kalemi kullandığınız süre içersin de onun size ait olduğunu benimsiyorsunuz.
    Kalemi geri verene kadar beyin o benim'dir diyerek hafızaya kazıyor ve kalemi esas sahibine teslim ettiğiniz de ise beyin size oyun oynamaya başlıyor.
    Kalem yeşil bir kalemse yeşil veya tonlarını gördüğünüzde siyah olan bir kaleme bile yeşil olarak bakmaya başlıyorsunuz.
    Ve bu sürekli tekrarlanıyor , artık her yerde o kalemi görüyorsunuz.
    Bu türde olanları deja vu'nun akla kazınmış halidir diyebiliriz.
    Dediğim gibi bir çok tür vardır bu sadece ufacık bir örneğiydi.
    Ölü yaşayanlar,yaşayan ölüleri çekemezler. Özdemir ASAF

Yorum

Bende hep bu olmayana sesin duyulmasına takılmışımdır. Bir ses duyulması için orada bir ses dalgasının bulunması gerekir peki şizofrenilerde neden böyle birşey oluyor. Bu bir hastalık değilde kontrol edilemeyen bir yetenek mi?

*----Bismillâh her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız. Bil ey nefsim! Şu mübârek kelime İslâm nişanı olduğu gibi, bütün mevcudâtın lisân-ı haliyle vird-i zebânıdır.----*

Yorum

Benim hezeyanlarım çok oldu ama halüsinasyonlarım hiç olmadı. Şizofrenlerin beyinleri ile normal kişilerin beyinlerinin karşılaştırmalı fonksiyonel MR resimleri vardı. Şizofrenlerin beyinlerinde aktif olan alanlar çok farklı yani beyinlerinin çalışmaları sistemleri çok farklı bende bilmiyorum nasıl oluyor da beyin böyle yanılabiliyor. Bir nevi telefon hatlarında hatların karışması gibi bir parazit söz konusu herhalde. İlginç gerçekten bende böyle bir şey tecrübe etmek isterdim doğrusu.

Yorum

@risperidon muthis konulari merak etmissin..

Halusinasyonlar bilincaltindan gelir, biraz karisik olcak ama basliyorum anlatmaya..

Ornek vererek gitcem.

Mesela yillar once izledigim bi korku filminde oynayan bi cadi karakteri beni cok etkilemis olsun.
          O karakter beni daha cok etkiledigi icin bilincaltim diger oyuncularin degil de ozellikle onun filmedeki goruntusunu, ozelliklerini, konusmasini falan alir kaydeder. Ve uzerine bu onemli diye not duser, filmdeki diger karakterler de bilncaltima kaydolur ama onlar bilincaltim icin daha geri plandadir siradandir ve onlar zamanla unutulabilir.

Yillardir yasiyoruz ve yillardir her saniye her salise bilincaltimiz haril haril etkilendigimiz olaylari(cadi olayindaki gibi) boyle bir bir isliyor.
          Ve bunlar ozellikle islendigi icin dinamik bilgiler oluyorlar, her an bilincaltimizdan gun yuzune cikabilmek icin bekliyorlar.

Bilincaltimizdaki bu bilgiler yillarca orada durursa devreler yanabilir o yuzden uyudugumuz zaman taskinlik yaratan, fazla gelen bilgiler ruya olarak ortaya cikabiliyor veya rem uykusunda bazilari otomatik silinerek bize onlari hic yasanmamis olarak algilatabiliyor.

Her neyse bu bilgiler halusinasyon gordugumuz zaman ortaya cikan sekiller, sesler, kokular vb seylerle ortaya cikabiliyor ama bilincaltimiza kaydoldugu haliyle degil..
          Yani benim korktugum cadinin filmdeki goruntusunde elleri kirmizi gozleri yesil ayaklari pembe ise benim bilincaltim onlari kendi tarzina uygun isliyor. Bir nevi o islenme sirasinda kisiligimiz devreye giriyor ve kendine has yorumayip kaydediyor.

Ve halusinasyon gordugumuz zaman nasil yorumlanip kaydedildiyse ortaya o sekilde cikiyor.
          Hic belli olmaz mesela benim bilincaltim ve kisiligim cadi ile atiuorum bir fil arasinda bag kurmussa o korktugumuz cadi fille harmanlanip baska tur seyler de ortaya cikabilir cadi ortaya fil olarak ta cikabilir.
          Durum boyle olunca insan gordugu halusinasyonlara sasirip ne alaka simdi fil nereden geldi diyebilir
          Sahsen ben bir keresinde halusinasyon gordugumde(dogal degil bir ilacin yan etkisi) koltugun uzerinde uzanmis keyif catan bi timsah gormustum(ayrintili degildi karanlik golge bicimindeydi hafif yesilimsi derisi gorunuyordu sadece) nereden geldi nasil insan gibi ayaklarini uzatip keyif yapmakla timsah arasinda bag kuruldu, niye suda degil de koltukta gordum hala anlamis degilim..

Yani binlerce ihtimal olabilir, sonuc olarak bilincaltimizdan geliyorlar..

Sizofren birinin aniden farkli kisiliklere burunup cince, rusca, almanca, arapca konusabildigini anlatan bi film vardi. Adam daha once kendi ulkesi disinda hic bir yere gitmemis, kendi irki disinda kimseyle arkadas olmamis kendi dili disinda hicbir dil ogrenmemis ama hayretler icinde kaldim adam arap kisiligine burundugu an arapcayi aksaniyla konusabiliyordu yillarin arabi gibi davranabiliyordu kulturunu falan, aynisi diger burundugu kisilikleri icin de gecerliydi..

Ama filmde oldugu icin pek inandirici gelmedi bana, bence beyin daha onceden duymadigi isleyemedgi bir bilgiyi uretip ortaya cikaramaz imkani mumkunati yok zaten boyle birsey olsa insanlik tarihinde cigir acilir
          Bu konu hakkinda bilgisi olan arkadaslar varsa paylasabilir en merak ettigim konulardan biri cunku..

Ama soyle birsey var eger iki insan yan yanaysa mesela biri japon biri arap olsun.
          Bunlar yan yanaysa ve herhangi bir sekilde beyinleri arasinda bir bag kurulmussa atiyorum japon olan kisilik degistirdigi zaman tamamen bir araba donusebilir.
          Ayrica yine iki insan yan yanaysa ve beyinleri arasinda bir sekilde bag kurulmussa ayni anda ayni halusinasyonu gorebilirler, tecrubeyle sabittir..
          Last edited by asperger; 26-05-2013, 12:54 AM.
          Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur.
          Mustafa Kemal ATATÜRK
          Asperger bir kız arkadaşım olsun isterdim,
          kalk gidiyoruz dediğimde nereye diye sormayan,
          karavanımın hanımı olan

01101110011110100111010000100000011110010110100101 1100100110110101101001011000100110010101110011

Yorum

Orjinal yazı sahibi: asperger View Post
            @risperidon muthis konulari merak etmissin..

Halusinasyonlar bilincaltindan gelir, biraz karisik olcak ama basliyorum anlatmaya..

Ornek vererek gitcem.

Mesela yillar once izledigim bi korku filminde oynayan bi cadi karakteri beni cok etkilemis olsun.
            O karakter beni daha cok etkiledigi icin bilincaltim diger oyuncularin degil de ozellikle onun filmedeki goruntusunu, ozelliklerini, konusmasini falan alir kaydeder. Ve uzerine bu onemli diye not duser, filmdeki diger karakterler de bilncaltima kaydolur ama onlar bilincaltim icin daha geri plandadir siradandir ve onlar zamanla unutulabilir.

Yillardir yasiyoruz ve yillardir her saniye her salise bilincaltimiz haril haril etkilendigimiz olaylari(cadi olayindaki gibi) boyle bir bir isliyor.
            Ve bunlar ozellikle islendigi icin dinamik bilgiler oluyorlar, her an bilincaltimizdan gun yuzune cikabilmek icin bekliyorlar.

Bilincaltimizdaki bu bilgiler yillarca orada durursa devreler yanabilir o yuzden uyudugumuz zaman taskinlik yaratan, fazla gelen bilgiler ruya olarak ortaya cikabiliyor veya rem uykusunda bazilari otomatik silinerek bize onlari hic yasanmamis olarak algilatabiliyor.

Her neyse bu bilgiler halusinasyon gordugumuz zaman ortaya cikan sekiller, sesler, kokular vb seylerle ortaya cikabiliyor ama bilincaltimiza kaydoldugu haliyle degil..
            Yani benim korktugum cadinin filmdeki goruntusunde elleri kirmizi gozleri yesil ayaklari pembe ise benim bilincaltim onlari kendi tarzina uygun isliyor. Bir nevi o islenme sirasinda kisiligimiz devreye giriyor ve kendine has yorumayip kaydediyor.

Ve halusinasyon gordugumuz zaman nasil yorumlanip kaydedildiyse ortaya o sekilde cikiyor.
            Hic belli olmaz mesela benim bilincaltim ve kisiligim cadi ile atiuorum bir fil arasinda bag kurmussa o korktugumuz cadi fille harmanlanip baska tur seyler de ortaya cikabilir cadi ortaya fil olarak ta cikabilir.
            Durum boyle olunca insan gordugu halusinasyonlara sasirip ne alaka simdi fil nereden geldi diyebilir
            Sahsen ben bir keresinde halusinasyon gordugumde(dogal degil bir ilacin yan etkisi) koltugun uzerinde uzanmis keyif catan bi timsah gormustum nereden geldi nasil insan gibi ayaklarini uzatip keyif yapmakla timsah arasinda bag kuruldu, niye suda degil de koltukta gordum hala anlamis degilim..

Yani binlerce ihtimal olabilir, sonuc olarak bilincaltimizdan geliyorlar..

Sizofren birinin aniden farkli kisiliklere burunup cince, rusca, almanca, arapca konusabildigini anlatan bi film vardi. Adam daha once kendi ulkesi disinda hic bir yere gitmemis, kendi irki disinda kimseyle arkadas olmamis kendi dili disinda hicbir dil ogrenmemis ama hayretler icinde kaldim adam arap kisiligine burundugu an arapcayi aksaniyla konusabiliyordu yillarin arabi gibi davranabiliyordu kulturunu falan, aynisi diger burundugu kisilikleri icin de gecerliydi..

Ama filmde oldugu icin pek inandirici gelmedi bana, bence beyin daha onceden duymadigi isleyemedgi bir bilgiyi uretip ortaya cikaramaz imkani mumkunati yok zaten boyle birsey olsa insanlik tarihinde cigir acilir
            Bu konu hakkinda bilgisi olan arkadaslar varsa paylasabilir en merak ettigim konulardan biri cunku..
            Yazdiklarin oldukca mantikli peki beyne islenen bu halusinasyonlar psycose seklinde disari vurdugunda insana taskinlik yaptiriyor belirli ilaclarlada bu disari vurukluk durduruluyor diyelim ...bu beyindeki yapilanmayi tamamen kesebilmenin yolu yokmu ,tuhaf bisey sormamisimdir insaallah

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Edebiyat26 View Post
              Yazdiklarin oldukca mantikli peki beyne islenen bu halusinasyonlar psycose seklinde disari vurdugunda insana taskinlik yaptiriyor belirli ilaclarlada bu disari vurukluk durduruluyor diyelim ...bu beyindeki yapilanmayi tamamen kesebilmenin yolu yokmu ,tuhaf bisey sormamisimdir insaallah
              Basimdan gecen bir olayi anlatiyim.
              Ben okudugum bolum geregi bazi gunler hastanede egitim aliyorum, bi gun overdose lsd(asit) vakasi gormustum pat kut seslerinden haberimiz oldu adamin ne halde oldugunu anlatmaya kalksam tuylerimin upertisinden yazamam kendini duvarlara vura vura hastaneden kacmaya calisiyordu kim bilir o anda gozune neler gorunuyordu..

Her neyse adamin halusinasyonlarini verdikleri antidotla kesebildiler, gerci soktan cikmasi yarim saati aldi ama en azindan taskinlik yapan bilgiler engellendi.

Ha bence bu durum nasil olur, o antidot beyne ulastigi zaman lsdnin etki ettigi reseptorlere gider beyinden atilmayan veya etki etmekte olan lsdyi etkisiz kilar ve reseptorleri temizler.
              Boylece bilgileri uyaran lsd kayboldugu icin bilgilerin akisi tekrar beyin tarafindan duzenlenip ipler ele alinmis olur..

Sizofreni hastalarinda lsd reseptorleri zaten acik(temiz) ama bilgiler ani zamanlarda ortaya cikip halusinasyonlara donusebiliyor.
              Bunu engelleyen bi ilac falan var mi hic bilmiyorum ama bence bunun engellenmesi de mumkun..
              Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur.
              Mustafa Kemal ATATÜRK
              karavanımın hanımı olan

01101110011110100111010000100000011110010110100101 1100100110110101101001011000100110010101110011

Yorum

Hangi ilacın etkisiyle görmüştün bu halüsinasyonu, merak ettim @risperidon

Yorum

Orjinal yazı sahibi: çıkışkapısı View Post
                  Hangi ilacın etkisiyle görmüştün bu halüsinasyonu, merak ettim @risperidon
                  Koca yazida oraya mi takildin
                  Normal bir insanin gunluk kullandigi ilaclardan degil.
                  Yazip ta hem sana hem okuyanlara zararli olmiyim, kik kotu bosver..

Baska merak ettigin konular var mi veya beni aydinlatabilcegin konular ?
                  Mustafa Kemal ATATÜRK
                  karavanımın hanımı olan

Yorum

Orjinal yazı sahibi: cybryl
                    yüksek ateş halüsinasyon görmeye sebep olurmu bilen varmı?
                    Yol açabilir

Yorum

Orjinal yazı sahibi: algea View Post
                      Yol açabilir
                      uykusuzlukta yol açabilir.

Yorum

ben o deneyimi yaşadım. uzun süre halüsinasyon gördüm. ama çoğunun halüsinasyon olduğunu biliyodum. herkes bana nereye bakıyorsun derdi. olmayan bi yerlere bakıyodum. güneşin ışığı daha parlaktı başka bi güneş doğuyodu mesela.
                        "Ben anlamadığım şeyleri ciddiye almam."

Yorum

beyin nasıl halüsülasyon üretir bilimsel bir konudur bilim buna cevap bulamazken biz varsayımlarla bu işin içinden çıkamayız

Yorum

Halüsilasyon derken, bir şeyi çok kafana takarsan ve onun üzerinde yoğunlaşırsan sana öyle gelir, mesela ben bir cümleyi çok kafama takmıştım, sanki herkes onu söylüyor gibi geliyordu, ama şimdi olmuyor neden kafama takmıyorum çünkü, ya da çocukken üç harflilerden çok korkardım görmezdim ama sanki gördüm de bir an kayboldu gibi hissederdim, bunların hepsi takıntıyla alakalı.........

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Edward View Post
                              Halüsilasyon derken, bir şeyi çok kafana takarsan ve onun üzerinde yoğunlaşırsan sana öyle gelir, mesela ben bir cümleyi çok kafama takmıştım, sanki herkes onu söylüyor gibi geliyordu, ama şimdi olmuyor neden kafama takmıyorum çünkü, ya da çocukken üç harflilerden çok korkardım görmezdim ama sanki gördüm de bir an kayboldu gibi hissederdim, bunların hepsi takıntıyla alakalı.........
                              Peki, halüsinasyon tedavisi ne kadar zaman alır?
                              Bir de halüsinasyonlar nasıl sonlanır?
                              "Ben anlamadığım şeyleri ciddiye almam."

Yorum

İşleniyor...
                              X