Duyuru

Collapse
No announcement yet.

şizofreni hastasına nasıl davranılmalı?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• şizofreni hastasına nasıl davranılmalı?

ŞİZOFRENİ HASTALARINA KARŞI AİLENİN TUTUMU :

-Psikotik hastalık ; bir insanın hissetme, bağlantıya geçme, davranma yeteneklerine zarar vermesine rağmen genellikle hastanın temel doğasına zarar vermez. Önceden sevilen ya da sevilmeyen şeyler değişmez.

-Bir şizofreni hastasından ne beklenebilir?
    Hasta yakını olarak yanlış umutlardan kaçınmalıyız!
    Gerçekdışı beklentilerin hem bize hem hastamıza zararı olur.
    Hastaneden yeni çıkmış birine basit ev işleri dahi ağır gelebilir , fakat bu kendine ait işleri yapamayacağı anlamına gelmez.
    -
    -Yakınımız okula, işe gidebilir mi?
    Bu konuda üzerinde bir baskı hissetmezse gitmesi daha kolay olacaktır.
    İşlev düzeyinin artması zamana bağlıdır.
    Kendisi için ,kendi bakımı ve sahip oldukları şeyler için sorumluluk almaya cesaretlendirilebilir.

-Hasta olan yakınlarının üstüne duygusal olarak fazla düşen ailelerde hastalığın alevlenme olasılığı daha yüksek bulunmuştur.
    öldürmeyen acı güçlendirir !

Nasıl davranalım?

Ailenin daha sakin ve telaşsız davranabildiği durumlarda hasta kendini daha rahat hisseder
    - Hastanızın rakibi değil dostu olduğunuzu unutmayın
    - Eksik gördüğünüz şeyleri doğrudan eleştirmeyin
    - Hastalığı ile ilgili endişelerini anlayışla karşılayın
    - Yapmak istemediği şeyler konusunda zorlamayın
    Ancak ilgi gösterdiği aktivitelere teşvik edilebilir.Örneğin; markete gitmek hoşuna giderdi, şu anda da gidebileceğine inanıyorum gibi.
    Bazen de benim için süt alırsan ben de sigaralarını alabilirim denilebilir.
    Bazen de hastaya basitçe hareketlerinin sonuçlarını hatırlatmak önemli olabilir. Örneğin ; senin kararını anlayabiliyorum fakat anlaşmamız senin markete gidip alışveriş yapabileceğin şeklindeydi denilebilir.
    - Sorgulayıcı olmayın!
    "Ne düşünüyorsun"
    "Niye böyle yapıyorsun" gibi sorular sormayın
    - Günlük yaşamadaki olaylardan söz etmeyi deneyin
    - Neler yapmak istediğini konuşun
    - Öncelikle temizlik, giyim ve düzenli yemek konusunda teşvik edin
    İyi dengelenmiş , yüksek protein ve vitamin içeren yiyecekler hazırlayabilirsiniz ya da bunlar için teşvik edebilirsiniz. Yüksek miktarda karbonhidrattan kaçınmak ( patates kızartması,çikolata ve kahve v.b ) fakat tartışmaya da girmemek önemlidir.
    - Düzenli bir şekilde uyumak ; belli saatlerde yatıp belli saatlerde kalkmakla ilgili de teşvikler olabilir.
    - Ev işlerinde sorumluluk verin
    - Sosyal ortamlara katılmaya teşvik edin, ancak zorlamayın, eve bir arkadaşını yemeğe çağırmak uygun olabilirken düğüne gitmesi sıkıntı verebilir.
    Şehir dışında piknik, yürüyüş, araba gezintisi yapmak için öneride bulunulabilir.
    Sizinle sohbet etmek yakınınıza zor gelebilir
    Ancak birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanabilir
    Örneğin; birlikte TV izlemek, müzik dinlemek, iskambil oynamak, sizin bir şeyler okumanız gibi
    - Tanıdığı ya da tanımadığı kişilerin yanında sıkıntısı olursa bununla nasıl başa çıkabileceği konusunda tavsiyelerde bulunun
    O ortamdan uzaklaşıp , dikkatini başka şeye verebileceği,
    Konuyu değiştirip , istediği hoşuna gidecek bir konuyu açabileceği v.b
    - Kronik hastalığı olan birisiyle yaşamak sorumluluk isteyen bir durumdur. Bunu ızdırap ve onunla sonsuza kadar yaşayacakmış gibi düşünmeyin.
    - Onun dışarda diğer insanlarla iletişim içinde olmasına izin verin.
    - Kendinizi de ilginç aktivitelere dahil etmeye çalışın ki bütün hayatınız hastadan ibaret olmasın.Örneğin tatillere çıkabilir , ilgi alanlarınızla uğraşabilirsiniz.
    - Birçok aile üyesi ; sinirlenme , utanma , suçluluk , panik , üzüntü , gücenme yaşayabilir.Bunlar doğal tepkilerdir , bunları hissettiğiniz için kendinizi suçlamayın.

Hastalığın alevlenme dönemi yatıştıktan sonra;( hastaneden çıkış sonrası)
    - Sakin ve yavaş sesle konuşun
    - Basit cümleler kurun
    - Günlük faaliyetleri hep aynı saatte yapın, hastanız ne zaman eve geldiğinizi, yemeğin kaçta yeneceğini vb. bilsin
    - Bir şey söyleyip sonradan vazgeçmeyin
    - Neyi niçin yaptığınızı açıklayın
    - Hastanızı fazla kontrol etmeyin, rahat bırakın. İlk günlerde istemezse yemeği tek başına yemesi daha uygun olabilir
    - Takdir ettiğinizi gösterin
    - İlaçlarını düzenli almasını ve randevularına gitmesini hatırlatın, ancak zor kullanmayın

Yorum

Re: anlamak yada anlamamak

Orjinal yazı sahibi: sizodost
      bir şizofren sana şaçma gelen cümlerle ve baglantısız kelime ve duygu ifade biçimleri garip gelirse sana kendini ifade edemiyorsa olmayan ve sizin göremediginiz varlıklarla konuşuyorsa ve bir takım olaylaylardan şüpheleniyorsa kendini üstün bir varlık hissediyorsa televzyon radyo vs gibi şeylerde mesaj geldigini zannediyorsa anlattıgın gibi davranılırsa o kişi gerçekte ve gerçekte şizofren degildir sence nedir haaa bu arada sana süt almam kendi sigaramı kendim alırım ve bu konuda şunu söylüm sigara içen bir şizofren hastası kendi sigarasını hiç kimseden yardım istemeden alabilir yeterki cebinde parası olsun sade ve sadece sigara içen bir şizofrenin tek ihtyacı olan sigarayı kolayca alcagına bahse bile girerim anlatmak istedigim şey seninle aynı aslında ama senin dedigin gibi davransalar gene şizofrenlerin aynı şeyleri yaşıyacagına eminim iyi seyir halinde bile yaşadıklarını unutmayacakdır biz siz onlar izledinizmi?
      demek istediklerinden birşey anlamadım :roll: kelimeler ile cümlelerin bütünlüğü yok sanki ? ne anlatmak istediğini daha acıkca yazar mısın :?

Yorum

sizofren akrabam 30 yıldır şizofren ve adınıı dahii unuttu, sigara almak ne kelime ağzına kaşığı götürebiliyor mu onu sor sen...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: signora_rosa
          sizofren akrabam 30 yıldır şizofren ve adınıı dahii unuttu, sigara almak ne kelime ağzına kaşığı götürebiliyor mu onu sor sen...
          dam üstünde saksağan bu ne biçim açık kırmızı

Yorum

Re: pırt pırt

Orjinal yazı sahibi: sizodost
            senin yedikleri ben şimdi kusuyorum kusan şizofrenlerde tanıyorum şizofrenler için sigara ihtiyaçsa gider kendi alır demek istedim kelimelerde yazının başını okursan sevinirim kendilerini ifade etme biçimlerinde farklılık olursa ne demek istedigiminin farkına varanlamadım deyip atmak en kestirme cevap olur eger 30 yıllık şizofren hastasıysa agızına kaşık ve sigarayı zor götürüyorsa beynin fonksiyonları şizofrenin dışına çıkmıştır parkinson yada Alzheimer ( günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış) hastalıklarına çevirmiştir gerçek bir şizofren hastalıgının farkındaysa ve bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibiyse sakın aman dileme ama sakın senin 30 yıllık şizofren akraban anlıyacagın şizofreni senden ögrenmeden bu hastalıklara teget geçiş yapmış olabilir

yürümek istiyorsun ama yerinde sayıyorsun
            hee kusmak migdenin bulandırırsa gargara yapiiim

sen donla gezerken ben şizofrendim,kişilik ve cola farklı kimliklerdir seyir hali izleme bulanırsın sanırım kaşıkla yedin ruhunu. :!: :!: :!: :?: :arrow: :idea: :roll:

Yorum

Orjinal yazı sahibi: hale46
              yazının rengi mi battı ! hayır battıysa gel cıkartalım !

Yorum

.....................
                Last edited by hale46; 04-07-2015, 06:19 AM.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: bonnie
                  çıkar derse nasıl çıkacaksın çok merak ettim. benim için bi zahmet açıklarmısın? :lol:

yok terbiyemi bozmayacağım...

Yorum

hayır bu kırmızının nesi dokundu sana neler çağrıştırdı bilemiyorum ama ben kullanmaya devam edeceğim !

yok bee gelmek için deymeyecek birisin, değecek olsan gelirdimde...

Yorum

.......................
                      Last edited by hale46; 04-07-2015, 06:22 AM.

Yorum

çıkar derse nasıl çıkacaksın çok merak ettim. benim için bi zahmet açıklarmısın? :lol:

yok terbiyemi bozmayacağım...

çoktan bozmuşsun ki :!: daha ne kadar bozabilirsin?

bi ara terbiyeyi bir kenara bırakıp merakını gideririm ...

Yorum

vala bana bütün kılzra slırsa sanırım iyleşebilirim

Yorum

hatta bütün kadınlar asılsın ki düzleyim şu an ilaç alıyorum iğnede oluyorum ama geçenlerde iğneyi bırakıp sadece hap almaya başlamıştım gene ruslar tarafından takip edildiğimi sanmaya başladım sonra gene iğne falan sabır bakalım şimdi iyiyim asılın uleynnnnnnnnnnn

Yorum

Orjinal yazı sahibi: goyem View Post
                              vala bana bütün kılzra slırsa sanırım iyleşebilirim
                              çözmüşsün olayı,tebrikler

Yorum

İşleniyor...
                              X