Duyuru

Collapse
No announcement yet.

yaygin anksiyetede zaman kavvrami

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• yaygin anksiyetede zaman kavvrami

merhabalar arkadasllar ben zaman kavramini algilarrken cok zorlaniyorum yani ornek vermek gerekirse mesela bir olay oldu mesela askerden ne zaman geldin diiye sorsaniz cevap veremem o an beynimde iki yilmi oldu 4 yilmi kestiremiyorum yani garip bisi anlatabilldimmi bilmiyorum bu problem yaygin anksiyeden kaynakklaniyor olabilirmi

arkadaslar bilgisi olan yokmu ?

Yorum

Zaman kavramını yıllar ve aylar bazında karıştırıyorsan, hiç mühim değil, sorun olmaz. Ama bir gün içindeki zaman dilimleri ve olayların sırasını karıştırıyorsan bu sorun teşkil eder. Biri sana ne yemeği en son ne zaman yedin bugün dediğinde anında cevap verebilmelisin.

Yorum

Merhaba. Eğer şöyle olsaydı, Zamanın çok hızlı yada çok yavaş akması ya da yerin ayaklarınızın altından kayıyormuş gibi hissetmeniz vb gibi şeyler, bir soruna işaret edebilirdi. Ayrıca kendinize daha iyi bakabilmeniz için Yaygın Anksiyete Bozukluğunun DSM4 tanı kriterlerini yazacağım.

A. En az 6 ay süreyle hemen her gün ortaya çıkan, birçok olay ya da etkinlik hakkında (işte ya da okulda başarı gibi) aşırı anksiyete ve üzüntü (endişeli beklentiler) duyma.
        B. Kişi, üzüntüsünü kontrol etmeyi zor bulur . C. Anksiyete ve üzüntü, aşağıdaki altı semptomdan üçüne (ya da daha fazlasına) eşlik eder (son 6 ay boyunca hemen her zaman en azından bazı semptomlar bulunur). Not:Çocuklarda sadece bir maddenin bulunması yeterlidir .
        (1) huzursuzluk, aşırı heyecan duyma ya da endişe
        (2) kolay yorulma
        (3) düşüncelerini yoğunlaştırmada zorluk çekme ya da zihnin durmuş gibi olması
        (4) irritabilite
        (5) kasgerginliği
        (6) uyku bozukluğu (uykuya dalmakta ya da sürdürmekte güçlük çekme ya da huzursuz ve dinlendirmeyen uyku)
        D. Anksiyete ve üzüntü odağı bir Eksen 1 bozukluğunun özellikleri ile sınırlı değildir , örn. anksiyete ya da üzüntü bir Panik Atağı olacağı (Panik Bozukluğunda olduğu gibi), genel bir yerde utanç duyacağı (Sosyal Fobide olduğu gibi), hastalık bulaşmış olma (Obsesif-Kompulsif Bozuklukta olduğu gibi), evden ya da yakın akrabalarından uzak kalma (Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğunda olduğu gibi), kilo alma (Anoreksiya Nervozada olduğu gibi), birçok fizik yakınmanın olması (Somatizasyon Bozukluğunda olduğu gibi) ya da ciddi bir hastalığının olması (Hipokondriazisde olduğu gibi) ile ilgili değildir ve anksiyete ve üzüntü sadece Posttravmatik Stres Bozukluğu sırasında ortaya çıkmamaktadır .
        E. Anksiyete, üzüntü ya da fizik yakınmalar klinik açıdan belirgin bir strese ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da işlev- selliğin önemli diğer alanlarında bozulmaya neden olur .
        F.
        Bu bozukluk bir maddenin (öm. kötüyekullanılabilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun (örn. hipertiroidizm) doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir ve sadece bir Duygudurum Bozukluğu, Psikotik bir Bozukluk ya da Yaygın Gelişimsel Bozukluk sırasında ortaya çıkmamaktadır.
        Psikolog.

Yorum

yok bende zaten yaygin anksiyete var. ben durumun anksiyeteden kaynaklanip kaynaklanmayacagini merak etmistim. kendimi tam ifade edememiste olabilirim ama benim hayatimda bu olay cok sorun yaratiyo. hani anilarinizdan birsey akliniza gelir daha dun gibi hatirliyorum dersinizya bendeki tam tersi gecen sene olmus olayi sanki bes sene once olmus gibi hatirliyorum bes sene oncekinide oyle hatirliyorum . boyle cok garip bisey. hayatimdaki bazi olaylarin olus yilini telefonuma kaydettim yoksa sorun cikiyo . bazen komik duruma dusuyorum . basimdan gecmis bir olayi biri soruyo ne kadar once oldu diye ddusunuyorum sanki 2-3 sene olmus gibi sonra telefondan bakiyorum daha yil olmamis. anlatabildulimmi bimiyorum.

Yorum

yasadigim aklimda kalan her ani her hatira beynimdeki bir karanligin icine girip koca bir boslukta bir anda savrulup diger hatiralarla karisiyor sanki.

Yorum

unutkanlk diyorum basit tanımıyla... b12 ve omegaya ihtiyacın var.. Balık ve et zaten yeteri kadr yiyorsan unutkanlığının nedeni hayatındaki stres anksiyete ve kafandaki yoğunluk...
              kafanı temizleyebilirsen ki buna kaygılarn da dahil , ozaman yavaş yavaş hafızanın yerine geldiğini hissedeceksin..

Yorum

çok değişik bir kafa yapım var benim. Arkadaslarımda hep bunu söylüyorlar. bazen gerçekten balık hafızalıyım . bazı şeyler ne yapsam kafama girmiyo bazense öyle şeyler oluyoki hiç uğraşmadığım halde aklıma girip hiç çıkmıyo. mesela beraber taksiye binelim inince çok dikkat etmediğim halde arabanın plakasını şoförün eşgalini arabanın içindeki bir objenin rengini vs söyleyebilirim . ama belki arabada benim için önemli birşey konuştuk unutmuş olabilirim.

Yorum

algıları açık birisin...
                  ama unutmayı en aza indirmek için stresini kontrol edebilmelisin.

Yorum

İşleniyor...
                  X