Duyuru

Collapse
No announcement yet.

bir doktorun depresyondaki hastalarına tavsiyesi

Collapse
This topic is closed.
X
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• bir doktorun depresyondaki hastalarına tavsiyesi

bugün okuduğum günlük gazetelerden birinde bir psikytr doktorun hastalarına iki kuran ayetini tavsiye ettiğini gördüm.
    bende o ayetleri okudum etkilendim ve paylaşmakk istedim
    belki bizlerede deva olurlar.ama biraz irdelemek ve üzerinde yorum yapılmasını istiyorum
    1)TARIK SURESİ İLK 4 AYET;düşün gökleri ve gece vakti geleni :!: bilirmisin nedir gece vakti gelen :?: o,yıldızdır(tarık)(inanmadan yaşanan hayatın )karanlığını delip geçen;(zaten hiç bir insan korumasız bırakılmamıştır

2)ENFAL SURESİ 24. AYET;siz ey imana erişenler :!: hernezaman sizi size hayatverecek bir işe çağırırsa,Allahın,ve (dolayısıyla)elçisinin bu çağrısına icabet edin ;ve bilinkii, Allah insanla kalbinin( meyilleri)arasına müdahale etmektedir;ve sonunda onun katında biraraya getirileceksiniz

ayetlerin dilindeki inceliğe dikkat etmenizi istiyorum arkadaşlar.

tarık;sabah yıldızı manasının yanısıra_felaketin ve sıkıntınınderin karanlığında bunalmış bir insana zaman zaman gelensemavi bir teselliyi ve rahatlamayı veyebelirsizliğin karanlığını gideren ani,sezgiselbir aydınlanmayıda ifade edn bir mecazdır

Yorum

kimse bişe yazmadığına göre ben devam edeyim bari :roll: öhö öhö
      ayetlerinanlamları üzerine derin tefekkürhalindenamazlarda veye sair durumlardakuran ayetleri okunursa,doktorun kişisel tecrübelerine göreinsanın gönlüne bir ferahlık gelir
      işte bu ayetleride ,özellikle depresyondaki ve evhamların derin karanlığındakihastalara tavsiye ediyor
      içinde bulunduğu durum nekadar ümitsiz olursa olsun_yeduaallahın_(allahın eli)sürekli insanın sırtındadırve hep bir çıkış,kurtuluş vardır.manasınada gelebilir tarık suresinin bu ayeti

Yorum

kuranda hadislerde ve mesnevide gördüğüm bazı tespitlerden bazı analizlerden sonrası kafayı yiyecekmiş gibi oluyorum. arka planda öyle anlamlar gizli ki. ya ne bileyim hz mevlananın yüz yıllar önce kuantum fiziğine yaptığı göndermeler filan. üstteki ayet de çok ilgi çekici.

düşün gökleri ve gece vakti geleni bilirmisin nedir gece vakti gelen o,yıldızdır(tarık)(inanmadan yaşanan hayatın )karanlığını delip geçen;(zaten hiç bir insan korumasız bırakılmamıştır

Yorum

gündüzleri dışarıdan gelen çocuk seslerini dinlerim. geceleriyse içeriden... gündüz hayat çok hızlı geçiyor ama gecenin yavaşlığında insan kendine yoğunlaşabiliyor. birinci ayette bundan bahsediliyor sanırım. ikincisinde de size hayat verecek çağrıya katılın deniyor. depresyon zaten hayatı kaçırmak değil midir? şansı kullanın gibilerinden bir şey söyleniyor.

kuranı muhteşem yapan şey bu, anlamların satır aralarında gizlenmesi.

Yorum

bu anlamlar gizli değil, insanlar çıkartıyor.
            bazıları çıkartıyor bazıları çıkartamıyor. üstte yaptığımız gibi. senin gizlilik anlayışın nasıl. mors alfabesi filan?

benim için bir eserin muhteşemliği yüz anlam değil tek ve net bir anlamı çıkartabilmesidir.
            hayatta hiçbir zaman tek ve net bir anlam bulamazsın. herkes algıladığı her şeyi kendi düşüncelerine göre yorumlar. gerçek bana göre benim doğrularım sana göreyse seninkiler. tek bir anlam istiyorsan bunu sadece kendi içinde başarabilirsin. ben okuduğum cümleden her gün yeni bir anlam çıkarmayı seviyorum. tekdüze olmamasını. yani sıradan. muhteşem kelimesinin de ne kadar göreceli olduğunu böylece anlamış olduk. ha bi de şiirle alaka kuramadım.p sorunlarımdan biri de bu.

Yorum

Depresyondaki insana bu ayetler hiçbirşey ifade etmez.Bir psikiyatrın yani bir bilim insanının dini kitaptan örnekler vermesini de yadırgadım açıkçası :?

Yorum

bu yaşadıklarım bende varolan o mukemmel ınancı aldıgı ıcın ıcımden okumak bıle gelmıyor o yazdıgın ayetlerı hıssetmıyorum ......bunun ıcınde o drun tavsıyesı benım ıcın yetersız kalıyor malesef....uamrım ınancı olan arkaddaslarıma yararlı olur
                GELSİN HAYAT BİLDİĞİ GİBİ

Yorum

bence insan dinden uzaklaştıkça psikolojik rahatsızlığı artıyo kendim için öle mesela

Yorum

düşün gökleri ve gece vakti geleni bilirmisin nedir gece vakti gelen o,yıldızdır(tarık)(inanmadan yaşanan hayatın )karanlığını delip geçen;(zaten hiç bir insan korumasız bırakılmamıştır

burada söylediği tek şey; gökte yıldızlar vardır aydınlık veren.

ee napim?
                    varsa seyret arkadaşım. güzel oluyor.

Orjinal yazı sahibi: Moody
                    Depresyondaki insana bu ayetler hiçbirşey ifade etmez.Bir psikiyatrın yani bir bilim insanının dini kitaptan örnekler vermesini de yadırgadım açıkçası :?
                    niye?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: bonnie
                      Orjinal yazı sahibi: destiny89
                      bence insan dinden uzaklaştıkça psikolojik rahatsızlığı artıyo kendim için öle mesela
                      dini obsesyonun olsaydı uzaklaştıkça rahatlardın. :lol:
                      geçmişte vardı o yüzden kuran okumayı bıraktım şimdi ise pek ilgilenmiyorum dinle ama ilgilenirsem dua edersem manevi huzur buluyorum bazen obsesyonlar geliyo ama uzaklaşıyorum ama uzaklaşmak doğru değil çünkü O zaten biliyo benim bilerek yapmadığı bilerek yapsam eğer içim içimi yemezdi

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kinder

ee napim?

niye?
                        Yadırgadım çünkü din başka alan bilim başka alandır.Bir bilim adamının dini kitaptan ayetler okuması tuhafıma gitti ,kendi alanının dışına çıkmış oluyor.Sonuçta o diplomayı hasta tedavi etmek,ilaç yazmak için aldı.Kur'andan ayet okumak işini bırakın din adamları yapsın

Yorum

dini obsesyonun olsaydı uzaklaştıkça rahatlardın. :lol:
                          geçmişte vardı o yüzden kuran okumayı bıraktım şimdi ise pek ilgilenmiyorum dinle ama ilgilenirsem dua edersem manevi huzur buluyorum bazen obsesyonlar geliyo ama uzaklaşıyorum ama uzaklaşmak doğru değil çünkü O zaten biliyo benim bilerek yapmadığı bilerek yapsam eğer içim içimi yemezdi
                          sorun onun bilip bilmemesi değil zaten o takıntı yüzünden huzur falan bulamayıp sürekli stres oluyorsun hiçbir işe yaramıyor.
                          stres olmamın nedeni zaten O na hakaret yapmak ama bilerek yapmadığımı bilmesi hastalık olduğu için yaptığımı öğrendiğimden dolayı biraz rahatladım ben...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: kinder

ee napim?

niye?
                            Yadırgadım çünkü din başka alan bilim başka alandır.Bir bilim adamının dini kitaptan ayetler okuması tuhafıma gitti ,kendi alanının dışına çıkmış oluyor.Sonuçta o diplomayı hasta tedavi etmek,ilaç yazmak için aldı.Kur'andan ayet okumak işini bırakın din adamları yapsın
                            ben doktoru tanımıyorum ama onları yardımcı olması için vermiştir benim de doktorum inançlı bi insandı ama önce ilaç derdi ilaç tedavin için şart derdi dua etmeyi de yap derdi manevi huzur bulursun ama ilaç olmadan hacı hocaymış falan bunları kabul etmezdi yani mumlight doktoru bunların bize biraz moral vermesi için söylemiştir

Yorum

bu anlamlar gizli değil, insanlar çıkartıyor. 100 kişi okusa 100 kişi farklı anlam çıkartır. ben mesela çok özel bir mesaj göremiyorum. şiirsel bir dil görüyorum. okuduğum diğer şiirlere benziyor. başka birisi okusa bambaşka bir anlam çıkartabilir. benim için bir eserin muhteşemliği yüz anlam değil tek ve net bir anlamı çıkartabilmesidir. yüz tane anlam çıkınca işte kavga da çıkıyor. herkes benim ki doğru diyor.
                              yani türçemizde bir kelimenin birkaç anlamı olabiliyor.arapçada 24 anlamı var.fransızcada çok zengin bu konuda
                              burdan bakarsan tek anlamlılık zor biraz.
                              ama kuran ilmi almış bazı allameler vardır.bunlar o kitabın hem dilini hem özünü,ruhunu analarlar.bu şeye benzer;hani insanın bi fizyolojik yapısı vardır bide ruhsal yapısı.ruhbilimciler bu iç dengeyle ilgilidir,nörolojlar vs dış dengeyle.
                              işte yukarıda anlamını yazdığım tarık suresinin ayetinide açıklayan muhammed eseddir.
                              öyle yüztane filan anlam vermezler zaten.bildiğim bir somuncu baba hz fatihanın 7 ayrı tefsirini yapmıştır.ama ö.çelakılgibilerde kalkıp kuranın şifresi vs derlerse saçmalamaktan öteye gitmez.
                              çünkü bu tefsirleri yapabilmek için uzun yıllar insanlar eğitim görmüşler hemde zamanlarının büyük profları önünde

Yorum

İşleniyor...
                              X