Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Panik Atak başlangıcı olabilir mi

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Panik Atak başlangıcı olabilir mi

Merhaba arkadaşlar son iki-üç aydır kalp çarpıntıları ve göğsümde bir sıkıntı ve sıkışma yaşıyorum derin nefes alma ihtiyacı duyuyorum ve bir süre sonra geçiyor.

Okuldan her telefon geldiğinde yoğun bir kaygı, korku ve endişe duyuyordum. Acaba çocuğuma birşey mi oldu, ya da benim çocuğum başka bir çocuğa zarar mı verdi, verdiyse zarar ne boyutta, boyut büyükse kime ne derim naaparım, okuldan atılır mı gibi düşünceler hızla beynimden geçiyor elim ayağım titriyerek telefonu açıyordum. Kaç kere gelin dediler ve okulun giriş basamaklarında düşüp bayılacak raddeye geldim.

Bu kalp çarpıntıları daha sonra hiç sebebsiz ara ara olmaya başladı. Bir gece acile gittim EKG çekildi ve sonuç temiz çıktı. Doktor önce kalp doktoruna gidin holter takılsın kalbiniz 24 saat kayıt edilsin sonra da bir psikiyatra gitmemi istedi.

Bu konuyu anlattığım bazı kişiler PA'dan bahsetti.

Şimdi siz PA olan arkadaşlarımın tecrübesinden yararlanmak istiyorum, acaba bu PA başlangıcı olabilir mi?
    Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

bende yaşadım panik atağı. benim panik atak başlangıcım kalp bölgesindeki tuhaf değişiklikler ile oldu.

abla şu yazıyı bi oku istersen. panik ataktan kabaca bahsetmiştim.

Orjinal yazı sahibi: esintili24 View Post
    "Önce panik atak nedir kısaca ele alalım.

Panik atak, kaygı bozukluğu gurubu içinde yer alır. Panik atak; aniden, ortada herhangi bir sebep yokken başlar. Her yerde ortaya çıkabilir. Kişiler ani bir çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, dizlerinin bağı çözülmesi gibi şikâyetler tarif ederler. Bunun neticesinde de bayılmaktan korkarlar, ölüm korkusu olabilir. Kendi bedenleri üstünde kontrolü kaybetmekten çekinirler. Panik atak sırasında kişi, kalp çarpıntısı olduğu için “kalp krizi geçiriyorum” diye düşünebilir. Başında uyuşma hissi ve baş ağrısı olan kimse “tansiyonum yükseldi, felç olacağım” diye düşünür. Çok ağır bir atak geçiren kişi, bayılma ve ölüm korkuları olduğu için bir an önce yardım almak ister ve hastaneye gider. Panik atak sırasında kişi düşüncelerine hâkim olamadığı için “aklımı kaybedeceğim” yada “şizofren mi olacağım” şeklinde korkular üretir.

Panik atakla birlikte, açık alan korkusu ( agorafobi ), hastalık anksiyetesi, kendine yabancılaşma ( depersonalizasyon ), gibi sorunlar görülebilir.

Panik atak için

1. önemli hatırlatma: Panik atak sırasında duyumsanan “ani bir çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, dizlerinin bağı çözülmesi… gibi” bedensel duyumları, bizzat panik atağın kendisi ortaya çıkarır.

Kaygı mekanizması uyarıldığı zaman kaygıyla beraber vücut reaksiyonları ortaya çıkar. Panik atak yaşayan bireyler bu reaksiyonları “hızlı kalp çarpıntısı, baş dönmesi, zihinsel kargaşa, dizlerinin bağı çözülmesi” şeklinde tecrübe ederler. Bu deneyimi ortaya çıkaran etken kaygı mekanizmasıdır. Bu belirtilerin ortaya nasıl çıktığını bilmeyen bireyler, bu tecrübeleri, tehlikeli bir olay başlangıcı şeklinde yorumlarlar.

bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta bu tecrübelerin tehlikeli bir olay başlangıcına işaret etmediği ve bu tecrübelerin kaygı mekanizmasının uyarılması sonucu ortaya çıktığı gerçeğidir.

2. önemli hatırlatma: tecrübe edilen bedensel duyumlar atak sırasında yanlış yorumlanır. Kaygının tetiklenmesi ile ortaya çıkan "hızlı kalp çarpıntıları" kalp krizi geçirme başlangıcı şeklinde yorumlanır. Kaygı bölgesinin uyarılması sonucu normal bir reaksiyon olan hızlı kalp çarpıntıları, panik atağın ortaya çıkardığı bir sonuç gibi algılanması gerekirken, kalp krizi başlangıcı şeklinde yorumlanır. Bu yanlış yorumlama kaygı seviyesini artırır. bu yüzden kişi çok aşırı kaygı yaşar.

Özetlersek; duyumsanan belirtiler (hızlı kalp çarpıntıları) gerçektir. Kişiyi yanılgıya iten şey ise, bedensel duyumlara yüklediği gerçek dışı anlamlardır.

Örnek yanılgı durumları;

Hızlı kalp atışlar => kalp krizi geçirme kaygısı
    Baş dönmesi => bayılacağım kaygısı
    Düşüncelerini toparlayamama => aklı yitirme kaygısı, şizofren olma kaygısı
    Baş ağrısı => beyin kanaması geçirme kaygısı
    Dizlerinin bağı çözülmesi => bedensel kontrolü sağlayamama, felç olma kaygısı

Uyarı ! :

1.uyarı: bu tarz bedensel duyumlar yaşıyorsanız ve “doktora gözükmediyseniz” biyolojik bir sorun olup olmadığını anlamak için doktora gidiniz. Size biyolojik bir soruna “sahip olmadığınız” söylenmiş ve bunu birkaç doktor teyit etmiş ise bu teşhisi ciddiye alınız.

2. uyarı: Bu örneklerde size, bedensel belirtiler gerçekten yaşanırken bu belirtilere yüklenen anlamların gerçek dışı olduğunu göstermek istedim. Bedensel duyumların karşısında yer alan yorumlar gerçek dışı yorumlardır. bu tarz yaklaşımlar gerçeklerle örtüşmez.

Tavsiye

“kalp krizi geçireceğim, bayılacağım, aklımı yitireceğim, şizofren olacağım, beyin kanaması geçireceğim, felç olacağım” gibi kaygılarınızı azaltmak için doktorunuzla bu konular üzerine konuşabilirsiniz. “Kalp krizi nasıl ortaya çıkar? , şizofren olma süreci nasıl yaşanır? , felce neden olan etkenler nelerdir? , Sizin bunları yaşama şansınız nedir ?” bu konular hakkında doktorunuzdan bilgi edine bilirsiniz."

Şunu unutmayın. “ Korkular bilgisizlikten ve yanlış bilgiden beslenir!”
    ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

Yorum

Orjinal yazı sahibi: iyimser View Post
      Merhaba arkadaşlar son iki-üç aydır kalp çarpıntıları ve göğsümde bir sıkıntı ve sıkışma yaşıyorum derin nefes alma ihtiyacı duyuyorum ve bir süre sonra geçiyor.

Okuldan her telefon geldiğinde yoğun bir kaygı, korku ve endişe duyuyordum. Acaba çocuğuma birşey mi oldu, ya da benim çocuğum başka bir çocuğa zarar mı verdi, verdiyse zarar ne boyutta, boyut büyükse kime ne derim naaparım, okuldan atılır mı gibi düşünceler hızla beynimden geçiyor elim ayağım titriyerek telefonu açıyordum. Kaç kere gelin dediler ve okulun giriş basamaklarında düşüp bayılacak raddeye geldim.

Bu kalp çarpıntıları daha sonra hiç sebebsiz ara ara olmaya başladı. Bir gece acile gittim EKG çekildi ve sonuç temiz çıktı. Doktor önce kalp doktoruna gidin holter takılsın kalbiniz 24 saat kayıt edilsin sonra da bir psikiyatra gitmemi istedi.

Bu konuyu anlattığım bazı kişiler PA'dan bahsetti.

Şimdi siz PA olan arkadaşlarımın tecrübesinden yararlanmak istiyorum, acaba bu PA başlangıcı olabilir mi?
      canım benim merhaba ...
      hemen kondurma kendine panik atak filan diye..(beni kıskandın dimiii...)şaka şaka..

yaşadığın olaylar ..çocuk,anne olamak..
      ne kadar zor şeyler bunlar aslında ..
      kimse anneliği hafife almasın ..en zor işçi bizlerşiz aslında ..
      bu olaylar seni sıkmış ,boğmuş olabilir ..
      çocuk meselesi zaten kend,in yaşıyorsun bunları ..anlatmaya gerek yok ..
      o yüzden kendini dinleme derim ..

bende ilk zamanlar aynı olaylarla dr gittim ..evet panik atak dediler ..
      ama bu etkiler senin günlük yaşantını etkilemiyor ise ..nefes tekniklerini uygulayabilsin ..
      holter taktır bakalım ..iyi olur bence ..taşikardi filan yaşıyorsun bazen ...
      bak kalp olarak da bir rahatsızlık yok...dert etme derim ben ..
      sen güçlü bir kadınsın ..herşeyin üstesinden gelirsin ..
      amaaa bak günlük yaşantını etkiliyorsa dr git derim nacizane ..

sevgiyle ve sağlıklı kal ...
      bulutlar ağlamazsa yeşillikler nasıl güler ....

Yorum

kesinlikle panik atak belirtilerini yaşadım şiddetli başdönmesi kalpte sıkışma......
        dra gittiğinde yapılan tetkiklere rağmen bişey bulunmamışsa panik ataktır yaşadığın şey.
        ben atlattığımı sanıyordum fakat atlatamamışım .panik atağım şekil değiştirmiş galiba ve anti depresan kullanmaya başlayacağım.şu aralar baş ağrısı ve beyin kanaması geçireceğim korkusu yaşıyorum.
        esintili24 yazızı gerçekten tam olarak panik atağı tanımlıyor ve kendimden parçalar buldum bu arada esintili24de teşekkür ederim
        allah sanada hayırlı şifa versin iyiymser.........
        testinin içinde ne varsa dışınada o sızar

Yorum

Geçmiş olsun öncelikle. panik atak bende yaşadım belki faydası olur. vücutta yanma , kalp çarpıntısı demeyeyimde sanki 3 km koşmuşsun gibi kalp atışında tansiyonda yükselme kötü birşey olacakmış korkusu , aklını kaybetme korkusu yüksek heyecan ve korkunun birleşimi gibi oluyodu. anksiyete denildi panik atak nöbeti geçiriyosun yoğun zamanlarda.

öldürmüyo delirtmiyo zarar vermiyo ama sıkıntısı bela bişey. yaşamayan anlamaz benzemiyo herhangi bişeye.

tavsiyem psikiyatri değil. psikologla konuşman. ben şahsen ilaç manyağı olmaktan başka bişey görmedim çünkü ilaçlık değildi. Sosyal hayatımdan gelen problemlerdi . vücutta hormon dengesizliğidir bu tür şeylerde tamam ilaç ama ilaçtan önce psikoloğu dene. zaten ilaçlıksa durumun psikiyatriye sevkederler. neden psikolog onuda söyleyeyim eğer ilaç tedavisine başlarsan bırakman zor olur günün birinde sorununu psikolog çözerse pişman olursun ilaç bırakmak için uğraş verirsin.

gittiğim tüm psikiyatristler ilaç yazdılar. xanax remeron paxil paxera atarax eslorex buspron kullandırttılar. sonunda psikoloğa gittim panik atak bitti. ilaç bırakmak emin ol çok zor. ve bazı ilaçlar mutlu anımda içtiğimde panik atağa neden oluyolardı. sorun kafanın içinde onu çıkartıp çözmen lazım bence buda ilaçla olacak iş değil ikna ile olabiliecek bişey.

Yorum

Bende sadece arada bir çarpıntı var başka bir belirti yok.
            Bir süre beklemek istiyorum bakalım yaz tatili geliyor okul yok belki geçer.
            ilginize teşekkürler.
            Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir (Mustafa Kemal Atatürk)

Yorum

Orjinal yazı sahibi: secondarycolor
              Merhaba İyimser, çocuğunun başına bir şey gelmiş olma ihtimalinin seni yoğun bir şekilde endişelendirmesi Yaygın Anksiyete ihtimaline işaret ediyor. Yaygın Anksiyetede, kişi işlerinde ortaya çıkabilecek sorumluluklar, parasal sorunlar, aile bireylerinin sağlıkları, çocuklarının başına gelebilecek kazalar ya da arabanın tamiri, günlük ev işleri, randevularına geç kalma gibisıradan olaylar karşısında üzüntü ve endişe duyarlar. Endişe duyulan konular değişkenlik gösterebilir. Buna bağlı olarak anksiyetenin somatik (bedensel) bulguları eşlik eder. Panik Bozuklukta ise kişide yoğun bir ölüm korkusu, kontrolü kaybetme endişe, baş dönmesi, bayılacakmış gibi olma, boğulma hissi, göğüste sıkıntı ya da ağrı, bulantı, titreme, uyuşma vs. gibi belirtiler eşlik eder. Bir heyecan durumu bunu tetikleyebileceği gibi sizin de dediğiniz gibi durup dururken de ortaya çıkabilir.

Hem Yaygın Anksiyete hem Panik Bozukluğu düşündürebilir. Bu yazınızda aklıma gelen ilk ihtimal. Tabiki çok detaylı araştırılması gerekiyor. Bir de sorum olucak size endişeniz sadece çocuğunuzla ilgili konularla mı sınırlı yoksa başka alanlarda da endişeleriniz var mı?
              Sadece okuldan gelen telefonlar beni bu hale sokuyor. Bir gün işyerinde cep telefonum çaldı, tel masamda değil çantadaymış, çıkarıp arayana bakana kadar kalbim yerinden çıkacaktı, elim ayağım titredi, enseme bir ağrı girdi falan meğer başkası arıyormuş.

Zamanla bu kalpteki değişik atımlar sadece telefon çaldığında değil farklı zamanlarda da olmaya başladı ve bu durumum son 3 ayı kapsıyor.

Yorum

abla, panik atak ve anksiyete benzer duygulardır. panik atağı ortaya çıkaran nedenler bedensel duyumlardır. anksiyete ise genel anlamda dış etkenlere bağlı ortaya çıkar. anksiyete çok değişik şekillerde deneyimlenebilir. daha önde hiç duyumsanmamış tarzda ortaya çıkabilir. panik atakta öyle. kaygı duygusunun tek bir tonu yok abla. ilk önce bunu bilmeni istiyorum.

sendeki olay panik atak başlangıcına benziyor. kaygılarını ortaya çıkaran etken ilk başta anksiyete bozukluğu imiş. tabi patolojik boyutu nedir onun hakkında burdan bişi diyemem. anksiyetenin ortaya çıkardığı bedensel duyumlara karşı yeni bir kaygı geliştirdiğin ortada. anksiyete ve eş değer duyumu panik atak bedende bir takım ürpertici duyumlar yaşatır. bu bedensel duyumlarla ilk defa karşılaşan insanlar sağlığında ciddi tehlikeler olduğunu düşünüyor. o bedensel duyumu yaşatan anksiyete ve panik atağın kendisi olduğunu bilmediği için "öze zarar" kaygısı tavan yapıyor. panik atak bu şekilde yaşanıyor.

kaygı sırasında beyin kimyasalları anormal salgılandığı için bilinç kaybı ve bayılma hissini yaşamak normaldir. sağlığı ciddi tehtit edici değildir bu durum. panik atak sadece hissedilen bedensel duyumun ürperticiliğinden kaynaklı bir psikolojik sorundur.

bence doktora git abla. bu rahatsızlığın daha başında olabilirsin. daha yeni başlanmış sorunlarla mücadele daha kolay oluyor.
                ... ve ruhunun ilhamını dinledi insan. Sonuçlara razı olmak şartı ile istediğini seçmekte ve şeçtiğini yapmakta özgürsün....

Yorum

merhabalar aranıza yeni katıldım panik ataklımıyım bilmiyorum ama şöyleki eski sevgilimle alakalı takıntılıyım kendisi evlendi ve çocuk sahibi bense 6 yıldır dışarıdan mükemel görünen bi ilişkiye sahibim ama sorun şu ki kafamdan atamıyoum sürekli onu karısını çocuğunu düşünüyorum bebek uyanmışmıdır nasıl seviyolardır şimdi napıyolardır vs...en son cumartesi günü evde otururken kolum uyuşmaya başladı sol kolum sonra nefes alamadım bacaklarım çözüldü kalp krizi geçiriyorum sandım ve gidip o panikle soğuk suyun alına girdim dondum...hemen ambulansı aradı annemler geldiler baktılar hiç bişeyim yokmuş canınmı sıkkın senin deyip gittiler ama tekrar aynı şey olucak diye ödüm kopuyor

Yorum

panık atagım yıllarca kredı kartı ödeyememekle geçen bır sürecte başladı.bırde ev hallerı. of of kaç. kere acıle gıttım.şu n hıç borcum yok ama ne zaman bır bankaya gıtsem.bankacının önünde dursam. atak geliyor.
                    ha bu arada tiroıtım az çalıştıgını öğrendım.her gun 1 tane hap alıyom.fydasıda oluyor.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: şanslı36 View Post
                      panık atagım yıllarca kredı kartı ödeyememekle geçen bır sürecte başladı.bırde ev hallerı. of of kaç. kere acıle gıttım.şu n hıç borcum yok ama ne zaman bır bankaya gıtsem.bankacının önünde dursam. atak geliyor.
                      ha bu arada tiroıtım az çalıştıgını öğrendım.her gun 1 tane hap alıyom.fydasıda oluyor.
                      geçmiş olsun birader
                      ALL COPS ARE BASTARDS !

Yorum

İşleniyor...
                      X