Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Antidepresan çağı bitti mi?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Antidepresan çağı bitti mi?

Antidepresanların faydasından çok zararının olduğuna dair kanıtlar her geçen gün artıyor. Bundan yıllar önce Amerikan Besin ve İlaç Dairesi antidepresanların yasal kullanımı için ruhsat verirken Irving Kirsch isimli araştırmacının çalışmalarını baz almıştı. Ama aynı kişi bugün yaptığı başka çalışmalar ile “antidepresanların depresyona faydasının olmadığını” belirtiyor.

Türkiye Newsweek Dergisi’nin son sayısında yer alan “Sharon Begley” imzalı bir makalede, sadece ABD’de 2008 yılında yaklaşık 10 milyar dolarlık satış yapan antidepresanların “placebo” etkisinden daha fazla bir etki yapmadığı ortaya konuluyor. Yapılan placebo(yalancı ilaç) çalışmalarında, kimyasal hiçbir madde içermeyen (örneğin tatlandırılmış su) bir maddenin de depresyonu iyileştirdiği belirtiliyor. Yani iyileşmeyi sağlayan antidepresanlar değil, iyileşeceğinize dair duyduğunuz inanç.

Kirsch’in çalışmaları elbette ki büyük yankılar uyandırdı. Bir nevi “kral çıplak” dediği için, ilaç şirketlerinin desteklediği araştırma fonlarından mahrum bırakılan Kirsch (ki Kirsch’le çalışan kişilerin de fonlarınin kesildiği belirtiliyor) yine de şunları söylemekten geri durmuyor: “Antidepresanların kimyasal anlamda depresyonu iyileştirdiği inancı düpedüz yanlıştır.”

Makalede belirtilen bir başka çarpıcı bilgi ise şu: Antidepresanların teorik temeli, beyindeki serotonin denilen maddenin düşük olmasına dayanıyor. Yani antidepresan taraftarlarına göre “düşük serotonin” depresyona neden oluyor (kaldı ki bu hala bir varsayımdır, elde buna ilişkin önemli bir kanıt bulunmamaktadır). Ama bugün Fransa’da satışa sunulan bir ilaç beyindeki serotonin miktarını “düşürerek” depresyonu “iyileştiriyor”. Şimdi herkes şunu soruyor: Nasıl oluyor da serotonini düşüren bir ilaç da depresyona iyi geliyor? Bu derin bir çelişki değil mi? Herkesin merak ettiği bir başka soru ise şu; milyarlarca dolar harcanan bu renkli hapların, eğer hiçbir faydası yoksa-üstelik yan etkileri de cabası- niçin satılıyor?

http://www.akiloyunlariakademisi.com...rler&Itemid=84
    bişnev...

ben bu yüzden kullanmak istemiyorum işte
    ilaç
    üzülme der MEVLANA ve devam eder, kaybettiğin herşey birgün başka bir suretle geri döner....

Yorum

İlaçların hiç bir faydası olmadığı da nereden çıktı ki ? Sadece bir makale ile mi karar vereceğiz ? Buradaki mesele , ağır olmayan ve terapiye cevap verecek türdeki depresyonlarda gereksiz ilaç kullanmamak. Majör gibi tiplerde ise ilaç gerekli oluyor.

Burada bazı bilgiler var , ingilizce olsa da aynen aktarıyorum

How effective are antidepressants?

Researchers agree that when depression is severe, medication can be helpful—even life–saving. However, research shows that antidepressants fall short for many people. A major government study released in 2006 showed that fewer than 50 percent of people become symptom-free on antidepressants, even after trying two different medications. Furthermore, many who do respond to medication slip back into major depression within a short while, despite sticking with drug treatment.

Other studies show that the benefits of depression medication have been exaggerated, with some researchers concluding that, when it comes to mild to moderate depression, antidepressants are only slightly more effective than placebos.

If you have severe depression that’s interfering with your ability to function, medication may be right for you. However, many people use antidepressants when therapy, exercise, or self-help strategies would work just as well or better—minus the side effects. Therapy can also help you get to the bottom of your underlying issues and develop the tools to beat depression for good.
      http://helpguide.org/mental/medications_depression.htm

Yorum

Orjinal yazı sahibi: maviyesil View Post
        İlaçların hiç bir faydası olmadığı da nereden çıktı ki ? Sadece bir makale ile mi karar vereceğiz ? Buradaki mesele , ağır olmayan ve terapiye cevap verecek türdeki depresyonlarda gereksiz ilaç kullanmamak. Majör gibi tiplerde ise ilaç gerekli oluyor.

http://helpguide.org/mental/medications_depression.htm
        Dikkat edersen makalede depresyon tedavisinde kullanılan tüm ilaçların faydasız olduğuna veya bir etkisi olmadığına dair bir savunma yok. Sadece bazılarının etkilerinin beklendiğinden daha düşük olduğu söyleniyor. Verdiğin linkte de antidepresanların etkilerinin abartıldığının, bu yüzden terapiyle tedavinin yeterli olduğu durumlarda antidepresan kullanımının plasebo etkisinden fazla bir etki göstermediği söylenmiş...

Burda amaç hastanın ilaç alıp almayacağına bizim karar vermemiz değil, sadece ilaçların yarar zarar ilişkisinin daha iyi irdelenmesi gerekliliğidir. wesselam.
        bişnev...

Yorum

Türkiye Newsweek Dergisi’nin son sayısında yer alan “Sharon Begley” imzalı bir makalede, sadece ABD’de 2008 yılında yaklaşık 10 milyar dolarlık satış yapan antidepresanların “placebo” etkisinden daha fazla bir etki yapmadığı ortaya konuluyor. Yapılan placebo(yalancı ilaç) çalışmalarında, kimyasal hiçbir madde içermeyen (örneğin tatlandırılmış su) bir maddenin de depresyonu iyileştirdiği belirtiliyor. Yani iyileşmeyi sağlayan antidepresanlar değil, iyileşeceğinize dair duyduğunuz inanç.
          burada yazana ne demeli .

Yorum

Orjinal yazı sahibi: maviyesil View Post
            .....when it comes to mild to moderate depression, antidepressants are only slightly more effective than placebos
            söylenen şey senin verdiğin bu linkteki yazanla aynı.
            bişnev...

Yorum

bu yazı internette bulunabilecek abuk sabuk yazılardan biri. plasebodan daha etkili olduğu kanıtlanmamış bir ilaç zaten piyasaya çıkamaz. antidepresan satış rakamlarındaki artış, durumun bu yazıdakindeki iddianın tam tersi olduğunu kanıtlıyor. antidepresan kullanımı bütün dünyada çok hızlı bir artış göstermeye devam ediyor.
              17 yıldır antidepresan kullanıyorum ve antidepresanların çok etkili ve şifalı ilaçlar olduğundan adım gibi eminim. çevremde tanıdığım ve antidepresan kullanan herkes de antidepresanlardan gayet memnun.
              plasebo etkisi az kişide görülür ve 2 aydan fazla sürmez. bu güne kadar kim plasebodan memnun kalmış ki. tek bir örnek yok.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: revnaknuma View Post
                bu yazı internette bulunabilecek abuk sabuk yazılardan biri. plasebodan daha etkili olduğu kanıtlanmamış bir ilaç zaten piyasaya çıkamaz. antidepresan satış rakamlarındaki artış, durumun bu yazıdakindeki iddianın tam tersi olduğunu kanıtlıyor. antidepresan kullanımı bütün dünyada çok hızlı bir artış göstermeye devam ediyor.
                17 yıldır antidepresan kullanıyorum ve antidepresanların çok etkili ve şifalı ilaçlar olduğundan adım gibi eminim. çevremde tanıdığım ve antidepresan kullanan herkes de antidepresanlardan gayet memnun.
                plasebo etkisi az kişide görülür ve 2 aydan fazla sürmez. bu güne kadar kim plasebodan memnun kalmış ki. tek bir örnek yok.
                yazı araştırmacıların isimleri verilerek ve dergilerde yayınlanmış yazılara dayanarak yazıldı. arşivlerde taratabilirsiniz.
                ayrıca yazıda ilaçların plasebodan daha etkin olmadığı değil, çok daha az etkili olduğu söylenmiş. Yani anlamlı bir fark görülmediğinden söz edilmiş.

ve bir ilacın satışı onun etkinliğini kanıtlamaz, öyle olsa zamanında kullanılan ve popüler olan ''talidomit'' etken maddeli ilaç sonrasında yüzlerce doğumsal anomaliye yol açmazdı.

siz memnunsanız kullanmaya devam edin, burda ilacı kullanmayın diye bir propaganda yapmıyoruz zaten. sadece yapılan bir araştırmayı paylaştım. bu yüzden şahsi kanaatleriniz de sadece sizi ilgilendirir.
                bişnev...

Yorum

bana okadar acı çektıren kişiye antıdepresan teşhisi konmuş....

kafam karıştı:17:

http://elifnazmmislina.blogcu.com/

Yorum

Aslında antidepresanlar depresyona iyi geliyor çünkü ilaç alımı süresince kişi başka bir kişiliğe bürünerek anlık mutluluklar anlık sevinçlar yaşar.
                    Eğer böyle bir kanun olmasaydı ilaçlar dozlarına veya çeşitlerine göre ayarlanmazdı bir şizofren hastasına da depresyon da olan bir hastayada aynı ilaç verilirdi olur biterdi.
                    Yıllar önce buna benzer bir haber vardı gazete de antidepresanlar kaldırılıyor mu ? diye bir süre kaldı bu haber ondan sonra ne buna benzer bir haber nede bu haberi gördüm.
                    İlaçları bu kadar övdüğüme bakmayın hastalık ileri safada değilse hç bir zaman ilaç verilmemesinden yanayım ama ilaçlar vardır bunları yok saymak, görmezlikten gelmek , var olan bir şeyi yok etmek bizim işimiz olamaz.
                    Last edited by NurKnylı; 22-10-2010, 12:38 AM.
                    Ölü yaşayanlar,yaşayan ölüleri çekemezler. Özdemir ASAF

Yorum

Sertralin Sen paranoyak mısin?

Yorum

Orjinal yazı sahibi: FIRTINA
                        valla ilaç bazen öyle bi faydalı oluyor ki kaç kişide denemişlerde bu yazıyı yazıolar denemiş olsalar dahi ufak çaplı depresyon veya hafif takıntılı insanlarda fayfalı olmustur.Ağır sendromlar için ilaç gereklki olabiliyor.kanıt isterlerse bu forma bakmaları yeterli olcaktır saten.
                        Bir ilacın üretilme ve ruhsat sürecinin ne kadar zor ve uzun olduğunu iyi biliyorum. Ne yazık ki piyasaya çıkan her ilaç %100 güvenilir de bir şey söylemek imkansızdır.

İlaçlar piyasaya çıktıktan sonra çok daha geniş bir popülasyonda kullanılma imkanı bulduğundan pek çok etkisi daha iyi gözlemlenebiliyor. Santral sinir sistemi ilaçlarından antidepresanların çoğunun da etki mekanizması hala tam olarak anlaşılmamıştır. Ayrıca bir çoğunun çok eski bir geçmişi de yoktur. Bu yüzden bazı beklenmeyen yan etkiler kaçınılmaz oluyor. Daha önce de söylediğim gibi bu yazıda dikkat çekilmek istenen nokta da bu; antidepresanların yarar zarar ilişkisinin daha iyi araştırılması gerekliliği. Günümüzde çok fazla rahat kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan araştırmaların yetersiz olduğuna dikkat çekilmesi.

Evet, bazı hastaların muhakkak ilaç kullanması gerekmektedir fakat bunun yanında terapiyle iyileşebilecek pek çok hastaya da gereksiz yere antidepresanları dayatmanın zarar verici olduğunu unutmamız gerek …
                        bişnev...

Yorum

Uzun vadede psikoterapi tedavisi mi daha yararlı yoksa ilaçlarla tedavi mi sorusunun cevabını bilmiyorum. Kısa vadede ilaçların daha etkin olduğu şüphe götürmez bir gerçek, öte yandan hastalığın tam anlamıyla geçmemesi, tekrar nüks etmesi, uzun vadede hastaya yine pahalıya mal olması gibi sorunlar da var...Bu konuda yeterince yapılmış çalışma yok, eldeki veriler en sağlıklı sonucun ikisinin beraber verildiği hastalarda alındığını gösteriyor.

Tekrar söylüyorum ''Antidepresan ilaçlar gereksiz'' diye bir şey söylemedim. Yazıda da böyle yazılmıyor. Sözü bağlamından koparıp sonra da yargılayıcı bir üslupla soru sormayın lütfen. Anlatılmak istenen farklı, sizin anladığınız üstüne üstlük yargılamaya kalkıştığınız şey farklı. Önce bir konuyu anlayın isterseniz. Ve madem yazıdaki araştırmalar hakkında şüpheniz var onları da araştırın. Burda yayınladığım makalede kişilerin adları ve yayın tarihi var. Ayrıca bu konuda uzman olduğumu da savunmadım, sözlerimi çarpıtmayın. Sadece düşüncelerimi yazdım. Kimseyi inandırmak gibi bir amacım yok. İsteyen istediğine inanır.
                          Last edited by anka_; 27-10-2010, 07:06 PM.
                          bişnev...

Yorum

bu arada aklıma gelmişken daha kapsamlı araştırma istiyorsanız Dr. David Burns'ın ''İyi hissetmek'' adlı kitabına bakabilirsiniz. Kitapta antidepresan alan hastalarla terapi gören hastalar üzerinde yapılmış çalışmalar mevcut. Buraya yazamıyorum biraz uzun. Fakat sonuç olarak bilişsel terapide daha iyi alınmış sonuçlar olduğu yazılmış. İşi uzmanlarından öğrenmek istiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
                            bişnev...

Yorum

yok estağfirullah kırılmadım. sadece önyargılar rahatsız ediyor.

Sorunuzun cevabını ise kitabın giriş bölümündeki bir kaç alıntıyla cevaplamak istiyorum;

''Amerika'da ilaçlar, depresyonun en yaygın tedavi şekli ve medya tarafından popüler hale getirilen yaygın bir inanca göre, en etkili yöntem. Ancak bu fikir geçen 20 yılda dikkatle uygulanmış bir çok çalışmanın sonuçları ile tutarlı değil. Bu çalışmalar yeni psikoterapi yöntemlerinin özellikle bilişsel terapinin en az ilaçlar kadar bir çok hasta içinde daha etkili olduğunu göstermiştir.''

''Depresyondan kurtulmanın ardından psikoterapi ile tedavi gören hastalar gören hastalar büyük oranda depresyona girmiyor ve yalnızca antidepresanlarla tedavi gören hastalara göre tekrarlama ihtimali belirgin oranda daha az. Bu bilgi bir çok insanın depresyondan kurtulmasının ardından geri dönüş yaşaması hakkında artan bilinç yüzünden oldukça önemli.''

''Son çalışmalar psikoterapinin yalnızca hafif depresyonlar için değil, ağır depresyonlar için de faydalı olabileceğini göstermiştir.''

''Bizlere depresyonun beyin kimyasındaki bir dengesizlikten kaynaklanabileceği öğretilmiş olmasına rağmen, son çalışmalar da bilişsel davranışçı terapinin beyin kimyasını değiştirebileceği görülmüştür.''

Dr. David Burns, İyi Hissetmek
                              Last edited by anka_; 27-10-2010, 08:17 PM.
                              bişnev...

Yorum

İşleniyor...
                              X