Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Depresyonda mıyım? Sıkıntıda mıyım?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Depresyonda mıyım? Sıkıntıda mıyım?

Merhaba arkadaşlar.

Takribi 2,5 senedir falan bir takım sıkıntılar yaşıyorum. Fakat süreç halinde olduğu için biraz uzun gelebilir. Lütfen mazur görün. Normal şartlar altında az uyuyan ve çalışmayı çok seven biriyim. 6-7 sene bir çok sevdiğim bir şirkette çalıştıktan sonra, ayrılmak durumunda kaldım. Ayrılıp farklı bir şirkete girdikten sonra yaklaşık 1-2 hafta içinde sıkıntılarım başladı.

Ne kadar uyursam uyuyayım uyku hiç bir şekilde yetmemeye başladı. 12 saat uyuyup ertesi gün hala uykumun geldiğini biliyorum. İlk başlarda çok önemsemedim fakat bir kaç vitamin takviyesi yaptım kendime fakat sonuç değişmedi. Gün içerisinde uykusuz, gözleri kızarmış, gözyaşları yok denecek kadar az ve algısı tamamen düşmüş biri olarak geziyordum.

Göz doktoruna gittim sonuç çıkmadı. Pisikiyatriye danıştım, 4-5 ay citol kullandırdı arada mg'sini yükseltti. Sonuç değişmeyince, uyku apnesi şüphesi ile uyku labaratuvarında yattım. Uykuda periyodik hareket bozukluluğu teşhisi koyulup, Parkipex isminde, normalde parkinson hastalarına verilen ilaç verildi. Bir de b12 ve demir takviyesi yazıldı. İlk kullanmaya başladığımda iyiydim bu ilaçları. Fakat bir kaç ay sonra geceleri falan bayılmaya başladım. Doktor olabilir deyince, bende kafamı gözümü yarmaya başlayınca doktorumu değiştirdim.

Bu arada boğazımda sürekli ağrıyor diye kbb'ye gittim. Doktorum deviasyon ameliyatı olmamı söyledi. Uyku vs. gibi sıkıntılarda bu yüzden kaynaklanabilir dedi. Deviasyon ameliyatı oldum. Hayatımda hiç bir şey değişmedi.

Arada bir kaç kötü olay yaşayıp, (ilişki falan) artık anti depresan kullanmamaya karar verdim. Durum eskisinde kötü bir hal alınca, tekrar doktora gittim, uyku laboratuvarında yattım, bu sefer hareket bozukluluğu da çıkmadı. Sigarayı bıraktım. 6 ay kadar modiodol kullandım. Uyku sanrılarım hala devam edince, doktor sabah akşam içmemi söyledi. Bu şekilde içince de yaklaşık 1 hafta kadar hiç uyumadım.

En son çözüm bulamıyorum deyip vazgeçtim ve her ne hastasıysam kabullendim. Doktora dikkat eksikliği için ilaç istedim. Pisikiyatrim ağır bir depresyon geçirdiğimi ve farkında olmadığı söyledi. Son 3 aydır, wellbutrin kullanıyorum. Eskiye göre belki biraz iyi sayılabilirim. Her gün farklı bir etki gösteriyorum. Çoğu zaman sanki beynime kan gitmemiş gibi hissediyorum.

Etkisi olur ümidi ile kendimi kitaplara verip, gündem takip etmiyorum, hatta denk gelebilirim diye anteni söktüm. Kitaplar ve filmler var yalnızca hayatımda.

Şu anda durumum bu. Bazen iyi bazen çok kötü durumdayım. Burada depresyon yaşayan arkadaşlara baktım, hepsi kendini kötü hissediyor. Fakat ben gayet neşeliyim. Çok kafama taktığım şeyler var fakat öyle depresif bir halim yok gibi görüyorum kendimi. Sonuç iti bari ile yaşayan var ise tecrübelerini yazarsa sevinirim.

Uzun oldu özür dilerim.

Sevgiyle..

İlginç bir durumun var. Çok farklı tedaviler denemiş olman ve çözümsüz kalması hakkaten ilginç.. Ama koşulsuz tedavileri kabul etmende ayrı bir konu.. Bence bir psikologa görünmen ve seni testlere tabi tutması çıkış yolu bulmanda yardımcı olur.

KuzuZade
    Derdest etti gönlümü serabınla gelen nazarın, n'ola ki aslına rücu etse suret-i nigarın..BeyZade
    BEYNİNİZİ değiştirin , HAYATINIZ değişsin... ( Dr. Daniel G. Amen )
    Psikiyatrik rahatsızlığı olan bu kitabı okusun etkili çözüm bulacaksınız. !

Yorum

Uzamasın diye psikolog kısmını atlamışım aslında. 1 sene boyunca iki ayda bir psikolağa da gittim. Anti depresanları bıraktığım dönemde onu da bıraktım.

Tabiri caiz ise aslında, "her hıyarım diyene tuzla koştum" ben. Bunun farkındayım. Bilgisayar üzerine çalışıyorum, sistem yöneticisiyim ve programlama yapıyorum. 3 senedir sırf bu hastalık yüzünden kendimi hiç geliştiremedim. O yüzden sanırım her tedaviyi deniyorum.

Yorum

Anahtar cümle senin de farkında olduğun gibi 'sevdiğim bir şirketten ayrılıp yeni bir işe başlamamla iki hafta içinde başladı sorunlar' cümlesi.
        Büyük ihtimal beynin yeni kaygılar üretmeye başladı ve sürekli eski şirketinle kıyasladığın için gününün çoğunu geçirdiğin işin sebebiyle tatminsizlik ve memnuniyetsizlik hayatını kapladı.
        Psikoloğa gidip bu konuda terapi görmen sorunlarını büyük oranda çözebilir.

Yorum

Epey hastalık tanısı almışsınız. Genelde psikologlar 2haftada bir yahut ne zaman gerekli görürlerse o zamana randevu verir. 2ayda bir gitmeniz sadece sizin insiyatifinizdeydi sanırım?

Ne kadar uyursam uyuyayım uyku hiç bir şekilde yetmemeye başladı. 12 saat uyuyup ertesi gün hala uykumun geldiğini biliyorum
          Şunu gördüğümde aklıma hemen hipersomnia geldi. Hiç hipersomnia tedavisi almamış olmanız şaşırttı beni.

Primer Hipersomnia DSM-IV Tanı Kriterleri
          A. Başlıca yakınma, hemen hergün, gündüz uyku epizodlarının olması ya da uyku epizodlarının uzaması ile kendini gösteren ve en az bir ay süren aşırı uykulu olma durumudur.
          B. Uyku bozukluğu, klinik açıdan belirgin sıkıntıya ya da toplumsal,mesleki alanlarada ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur
          C. İNSOMNİA İLE AÇIKLANAMAZ, Sadece Narkolepsi, Solunumla ilgili uyku bozukluğu, Sirkadian Ritim Uyku Bozukluğu ya da Parasomnia sırasında ortaya çıkmamaktadır.
          D. Başka bir mental bozukluk yoktur.
          E. Madde kullanımına bağlı değildir.

Şu anda durumum bu. Bazen iyi bazen çok kötü durumdayım. Burada depresyon yaşayan arkadaşlara baktım, hepsi kendini kötü hissediyor. Fakat ben gayet neşeliyim. Çok kafama taktığım şeyler var fakat öyle depresif bir halim yok gibi görüyorum kendimi. Sonuç iti bari ile yaşayan var ise tecrübelerini yazarsa sevinirim.
          O halde değerlendirmeniz için onunda tanı kriterlerini yazayım size.

MAJOR DEPRESYON DSM-IV TANI KRİTERLERİ
          A. 2 Haftalık dönem işlevsellik değişikliği ile birlikte aşağıdakilerin 5 inin bulunması, en az birinin Depresif duygudurum ya da ilgi kaybı ya da zevk alamama olması gerekir
          1. Her gün gün boyu süren depresif duygudurum ( Üzgün, boşlukta hissetme,ağlamaklı görünüm)
          2. Her gün ve gün boyu süren etkinliklere ilgide azalma, eskisi kadar zevk alamama
          3. Önemli derecede kilo kaybı ya da kilo alımı
          4. İnsomnia ya da hipersomnia ( Uykusuzluk ya da aşırı uyuma)
          5. Psikomotor ajitasyon ya da retardasyonun olması (davranışlarda aşırı artma ya da gerileme)
          6. Yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybının olması
          7. Değersizlik, aşırı ya da ugun olmayan suçluluk duygularının(sanrısal=gerçek dışı yargı) olabilir
          8. Düşüncesini yoğunlaştırmada azalma ya da kararsızlık
          9. Yineleyen ölüm düşünceleri ( İntiharla ilgili)
          B. Bu semptomlar karışık tekrarlamanın tanı ölçütlerini karşılamamaktadır.
          C. Bu semptomlar madde kullanımına /Genel Tıbbi duruma bağlı değildir.
          D. Kayıptan 2 aydan fazla süren semptomlar yas ile daha iyi açıklanamaz.
          Psikolog.

Yorum

Sanırım yine belirtmeyi unuttuğum bir detay var. 2 sene farklı bir şirkette çalıştıktan sonra, eski iş yerime geri döndüm. Ha tabi ayrılmakla kaygılar oluşturdu isem geri dönmekle de çözülecek diye bir şey yok sanırım.

Yorum

İş değişikliği süregelen mutlu bir hayatta oluşan kesintiyle birlikte sende kaygı ve memnuniyetsizliklerle birlikte belki de hayatını sorgulamana sebep olmuş olabilir. Bu da yeniden eski işine dönsen bile farklı bir kafa yapısına sahip olduğun için belki de eskisi gibi mutluluk üretemiyor olabilirsin. Yani hayat senin için işle birlikte ön plana çıkan başka faktörlerle birleşince eski büyüsünü kaybetmiş olabilir. İşten ayrılman sadece bazı şeyleri tetiklemiş de olabilir. Tabiki hepsi birer tahmin, kendi yaşadığın 3 yıllık süreci iyi analiz etmelisin.

Yorum

.................................
                Last edited by hale46; 03-07-2015, 10:30 PM.

Yorum

İşleniyor...
                X