Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tecavüzcüler Güven Kazanıp Eve Giriyor !

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • Tecavüzcüler Güven Kazanıp Eve Giriyor !

    Tecavüzcüler Güven Kazanıp Eve Giriyor

    Tecavüz ile ilgili her gün haberler okuyoruz. Peki Tecavüz suçu işleyenlerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını merak ediyor musunuz?
    10 Ekim 2010 20:46

    Önce bir televizyon dizisindeki tecavüz sahnesini tartıştık. Ardından zihinsel engelli bir genç kıza tecavüz eden 3 kişinin serbest bırakıldığı haberini okuduk. Bu suçu işleyenlerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını merak ediyor musunuz?

    Amerikan televizyon tarihinin en çok seyredilen talk show'cusu Oprah Winfrey geçtiğimiz aylarda çocuk tecavüzcüsü olarak tutuklanan ve tedavi gören 4 erkekle bir araya gelerek röportaj yaptı. Dünyanın en zenginleri listesine giren tek zenci kadın olan ve 1986 yılından bu yana kendi adıyla yaptığı programı ile çok önemli haberlere imza atan Winfrey de 9 yaşından 14 yaşına kadar aile yakınları tarafından tacize uğradığını açıklamıştı. 'Her zaman bir tacizciye neden bunu yaptığını sormak istemişimdir' diyen Winfrey, aynı zamanda tacizcinin kurbana verdiği zararın farkında olup olmadığını anlamak istiyordu.

    Oprah Winfrey'nin programında terapistleri Dawn Horwitz-Person nezaretindeki 4 suçlu, kendi rızaları ile kamera karşısına geçerek pişmanlıklarını dile getirip, ailelerden özür dilediler. 12 yaşındaki kendi öz kızına tecavüz eden baba, hem kızından hem ailesinden özür dilerken, suçu işlediği zaman kızına zarar vermediğini düşündüğünü söyledi. Tecavüz ettiği 5 yaşındaki çocuğun ailesinin yakını olan 65 yaşındaki adam da pişmandı ve Oprah'ya 'Bana dede diyordu, onun da zevk aldığını düşündüm. Sanırım ilgiye ihtiyacım vardı' diyordu.

    Programda ortaya çıkan en ilginç nokta, hepsinin de kurbanlarının güvenini kazanmış olmalarıydı. Tecavüz ve tacizlerin yüzde 90'ının ailelerin tanıdığı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Winfrey, 65 yaşındaki adama dönerek 'Sen kendini 65 yaşında iğrenç bir adam olarak görmedin mi?' diye sordu. Adam, son derece pişman olduğunu söyledi ve ekledi 'Farkına vardığım zaman iş işten geçmişti. Keşke ailesi daha önce fark etseydi bu durumu'. Ortaya çıkan bir başka ve belki de en can alıcı konu ise tacize uğrayanların mutlaka konuşmaları gerektiğiydi. Kendi öz babasını şikayet eden kıza ilk başta inanmadıklarını hatırlatan Winfrey, 'Biri mutlaka sizi ciddiye alacaktır, sakın konuşmaktan korkmayın çünkü başınıza gelen şey asla sizin suçunuz değil' diyordu.

    Hukuktaki 'taciz'kar boşluklar!

    Geçen hafta tıpkı diğer haftalarda başka kentlerde, kasabalarda, beldelerde olduğu gibi Aydın, Çine'de 3 kişi tarafından zihinsel engelli bir genç kıza (s.Ç.) tecavüz edilmiş ve bu haber medyada belli bir yer bulabilmişti. Bu tarz haberler karşısında üzülsek de sırf çocuk tacizcilerine yol göstermemek ve onları daha da cesaretlendirmemek adına, haberi kısa tuttuğumuz oluyor. Bu tavır yüzünden kimi zaman olayı görmezden geliyormuşuz gibi algılandığımız da oluyor ne yazık ki. Dileğimiz özellikle çocuk taciz ve tecavüzlerinin olmadığı, olamadığı, yaşanmadığı bir sisteme kavuşmak. Dileğimiz, ailelerin çocuklarına sahip çıkmaları ve ilgilerini, sevgilerini asla esirgememeleri, S.Ç'nin başına gelenlerden sonra baba M.Ç gibi çocuklarına destek olmaya devam etmeleri.

    Aileler çocuğu dinlemeli, izlemeli

    Oprah Show'da konuşan terapist Dawn Horwitz-Person'a göre taciz ve tecavüzü ayıran ince noktalar var. Tacizde bulunan kişi bunu yapmaya devam ediyor ve yüzde 90'lara varan bir oranla da kurbanlarının güvenini kazanmış oluyorlar. Kurbanlarını kendine güveni olmayan, aile ilişkileri zayıf çocuklar arasından seçiyorlar. Sadece yüzde 10'luk bir kesiminin gizlice ve sinsice ortaya çıkarak kurbana saldırıp tecavüz ettiğini söyleyen terapist Dawn Person, aileleri uyarmadan edemiyor:
    1- Çoklukla tecavüzcü ailenin tanıdığı bir kişi.
    2- Kurbanını rasgele seçmiyor ve daha çok sevgiye muhtaç çocuklarla ilgileniyor.
    3- Çocuğu kendine suç ortağı yapıyorlar, 'Kimseye anlatma eğer anlatırsan bir daha görüşemeyiz' gibi...
    4- En önemlisi de suçlulara göre aileler bu durumu anlayabilir ve çocuklarını koruyabilirler...

    ELİF AKTUĞ / AKŞAM
    elif.aktug@aksam.com.tr
İşleniyor...
X