Duyuru

Collapse
No announcement yet.

düzeltmem gereken çok şeyler var

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• düzeltmem gereken çok şeyler var

kendimi hep gözlemliyorum neyim kimim diye. ne yapıyorum. kendimde çok büyük ve aşırıya kaçan kompleks ve takıntıların olduğunu farkettim.
    tabi bazen konuşmalara yansıyor
    mesela birisi çıksın ''buda kendini birşey zannediyo'' desin yanmıştır felaket bozarım onu yakasınıda bırakmam özür bile dilese affedemiyorum
    yada canını çıkartırım geçen twitte birine ben fenayımdır dedim. ayy fasulyede kendini nimetten diye cevap yazdı wuwww 5 twit yazdım ateşlisinden cvp bile yazmıyor en son engelledi
    fasulye isem dönüp cvp verseydin veremedin engelledin diyede peşinden gönderme yaptım
    dışarıda aynı. birisi gıcık bi laf yapsın bana göre
    ona bakışlarım bile değişiyor
    söylesen olmuyo söylesemesen olmuyo
    söylesem sonra bende üzülüyorum dönüp pişman oluyorum ama beni aşağılıyor mesela

ama fark ettim benim bu davranışlarım hem kişilere hemde kendime acayip zarar veriyor. ama kompleksli ol olma birisi çıkıp seni böle laflarla sinir ediyor. en sakin mütevazi insan bile alınıyor yada farklı davranış biçimi sergileyip birbirinize en itici sözlerle uzaklaştırma noktasına getiriyoruz o sana yapıyor sen ona.
    dün kendime çok kompleksli biriyim ya ben dedim bu kadar hassaslık hiç iyi değil umursamaz olmalıyım eleştireye açık falan çok fenayım olmuyor dedim
    ve kendimi özeleştirmeye bayılıyorum yer geldiğinde ''salak sen nesin yerinde oturuyorsun milete sanaldan ordan buran laf atıyon hem sanane bile diyorum. ama birisi bana salak desin mahvediyorum işde herşeyi
    toplum ve insan davranışları hakkında konuştuğum insanlar olmuştu hatta bi iki kişiyle bunlar derinden derine konuştuk ettik hatta en son bana sen süper birisin demişlerdi öyle hoşuma gitti ki bu laftan ötürü o konuşmalar hala aklımdadır
    ama nasıl süper olunur ki kompleksliyim işde dün gecede oturdum kompleks araştırdım googleden
    bunu buldum

Aşağılık Kompleksiyle İlgili 7 Nokta

Özgüvenin karşıtı olan özgüven eksikliği genellikle aşağılık kompleksi olarak tanımlanır. Özgüven hakkında çok önemli bir kitap yazan psikolog Don Hamachek aşağılık kompleksi ile ilgili 7 noktaya dikkat çekiyor.

1. Eleştiriye karşı alıngan olmak

Aşağılık duygusuna kapılan insanlar hata yaptıklarını bilseler de diğer insanların bunu vurgulamaları hoşlarına gitmez. Ne kadar yapıcı ya da naif olursa olsun her eleştiriyi kişisel bir saldırı olarak algılarlar.

2. Özgüvene uygunsuz cevap verme

Bu iki şekilde olur. Bazı insanlar kendileri hakkında iyi şeyler duymak için can atarlar ve sürekli iltifat edilmesinden hoşlanırlar. Diğer davranış biçimi ise tam tersidir. Özgüven eksikliği çeken bir grup insan ise kendileri hakkında pozitif bir şey duymak istemezler çünkü kendi hissettikleriyle çelişirler.

3. Aşırı eleştirel yaklaşım

Kendilerini iyi hissetmeyen kişiler başkaları hakkında iyi şeyler düşünmezler. İnsanların kusur ve hatalarını ararlar. Böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışırlar. Bu insanlar çevredeki en akıllı, çekici, başarılı insan olmadıkları zaman akıllı, çekici, başarılı hissetmezler.

4. Suçlama eğilimi

Bazı insanlar aşağılık hissetmenin acısından kurtulmak için kendi güçsüzlüklerini diğer insanlara yüklemeye çalışırlar. Bu noktada kendi hataları için başkalarını suçlarlar.

5. İşkence isteği

Özgüvensizlik doruk noktasındayken başkasına zarar vermeye kadar varabilir. Başkalarını suçlama davranışı kontrol edilemez bir duruma ulaşabilir.

6. Rekabetle ilgili negatif hisler

Aşağılık kompleksi olan insanlar da herkes gibi bir oyunu ya da yarışmayı kazanmak ister ama böyle durumlardan kaçınırlar çünkü kazanamayacaklarını düşünürler. Birinci gelememe korkusu tamamen başarısız oldukları korkusuna kapılmalarına neden olur.

7. Yalnızlık ve çekingenlik eğilimi

Aşağılık duygusu olan insanlar diğer insanlar kadar zeki ve ilginç olmadıklarını düşündüklerinden diğer insanların da onları böyle göreceğini düşünürler. Bu yüzden sosyal ortamlardan kaçınırlar. İnsanlarla birlikteyken susmayı tercih ederler çünkü bunun yalnızca aptallıklarını ya da sıkıcılıklarını kanıtlayacağını düşünürler.

sadece başlıkları göz önüme aldığımda bakıyorum bi çoğu bende mevcut. ben süper değilim o zaman hatta bunlar bende varsa kendini bi halt zanneden insan fiyaskosu gibi hissediyorum kendimi.

böyle birşey yaptığınız olur mu ben kendimi tedavi etmek istiyorum hem kendime hemde başkalarına zarar vermek bana yakışmıyor. bıktımda.. ortam adamıyım başaramadığım şeylerin suçlarını alınganlıklarını başkasına yüklemek icimi acıtıyor ayrıca çevre belli etmeden düşünüyor kompleksli aciz tembel herşey diyor. belki o kadar da değildir aslında ama çıkıp miletin içinde bazen kadı kadı konuşuyorum ben öyleyim diyorum
    geçen anneme anne ya ben çok fenayım bazen insanların hoşuna gitmeyen davranışlarda konuşmalarda bulunuyorum dedim
    kadın güldü
    valla öle ama ya dedim. ama bazılarınında benim hoşuma gitmeyen konuşmaları oluyo basıyorum kalayı ama doğrumu yanlış mı, haklımıyım haksız mı orası tartışılır. örnekler var yani. ama biriside çıkıp ''ben bunu metine (yada ben değil bi başkası olsun) dememeliydim kırdım eleştirdim üzdüm demiyor ama ben yapıyorum özür dilemektende hiç kaçmam gocunmam gurur yapmam onuda yapıyorum ama biriside çıkıp tabi özür dileyen oluyor ama şurda şöyle oldu kusura bakma demiyor
    özür diletmeyi bazen mecbur kılıyorum bak ben senden diliyorum sen neden yapmıyorsun diyorum tamam özür dilerim diyor yani ben onu zorla kendimle özür diletiyorum içinden gelerek kendi isteğiyle yapmıyor rahat edemiyorum
    sorunsuz giden ilişkilerimizde bile ufaktan pürüzler çıkıp soğukluğa neden oluyor yada büyüyor.yalan, iki yüzlülük, menfaat, kendi istekleri doğrultusunda hareket edip başkasını idare etme yönetme, umursamama. aşırı ego.... bunlar hep sorunlara yol açıyor zaten..

çok mu uzun oldu kusura bakmayın..
    bu sitede artık pek görünmeyecem. bazı arkadaşlarım için sadece gircem. benimle ilgili bi düşüncesi ve iletmek istediği olan özelden yazsın.

bence çok güzel özetlemişsin, bendeki bazı durumların kaynağının özgüven eksikliği olduğunu kavradım biraz daha, teşekkür ederim.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: marvellius View Post
      bence çok güzel özetlemişsin, bendeki bazı durumların kaynağının özgüven eksikliği olduğunu kavradım biraz daha, teşekkür ederim.
      biraz uzun oldu ama artık bende özgüven sorunu baya baya aşırı. saolsun burdan biri yardım etti. bakalım ilerleme olcak mı..

rica ederim
      bu sitede artık pek görünmeyecem. bazı arkadaşlarım için sadece gircem. benimle ilgili bi düşüncesi ve iletmek istediği olan özelden yazsın.

Yorum

uzundu okumdım ama güzeldir o kadar cümlenin en azından bi kaçı iyidir dimi ama:RpS_tongue:
        "Özgürlük" diye böğürmeyi seversiniz hepiniz en çok; oysa ben, çevresinde çokca böğürme ve duman bulunan "büyük olaylara"a inanmayı unuttum

Yorum

Orjinal yazı sahibi: XxXaspasiaXxX View Post
          uzundu okumdım ama güzeldir o kadar cümlenin en azından bi kaçı iyidir dimi ama:RpS_tongue:
          keşke baş tarafları biraz okusaydın bak bilseydim okumayacağını daha da özetlerdim

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Metin06 View Post
            keşke baş tarafları biraz okusaydın bak bilseydim okumayacağını daha da özetlerdim

tamam hadi hatrına okuyim başını :RpS_cool:
            "Özgürlük" diye böğürmeyi seversiniz hepiniz en çok; oysa ben, çevresinde çokca böğürme ve duman bulunan "büyük olaylara"a inanmayı unuttum

Yorum

İşleniyor...
            X