Din mi? Toplum mu? Aile mi? Biz mi?
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Namus kavramını ne belirler?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Namus kavramının en belirleyici yanı toplum yani kültür ve dindir.Bize öğretilen, bize uygulanan şeyleri namus olarak görebiliyoruz.Ahlak ve etik kuralları.Bir şekilde kültürümüz ve yetiştirme tarzımızda etken.Mesela Hristiyan toplumlarındaki namus kavramı farklıdır.Bizimle aynı düşünmezler.Bir örnekte Kuzey Kutbundan.Bir kitapda okumuştumEvlerine misafir gelen kişiye,ev sahibi adam eşini ikram etmiş.Kızağımı verirsem yada köpeklerimi yaşayamam aç sefil oluruz,ama eşimi verirsem sorun olmaz demiş.Bizde kan çıkan bir meselede adamın olaya bakışı ve kültür anlayışından kaynaklanıyor anlayacağın,en büyük etkende din..Evli ve mutlu,çocuklu....sigpic
-
"Sadece din!" demek istedim ama ne yazık ki böyle değil! Birisi sana haketmediğin edepsiz bir şey mi söyledi?.. 7 mahalleye yayar bizim insanımız. Nedense birbirimizin açıklarını bulmak için adeta yarışırız. Bir laf=tüm namus. Bütün olay bu kadar kolay malesef. İnsanlar için Allah'ın tertemiz bildiği kulları karalamak çok kolay.
Yorum
-
Hayrola hoca ödevmi verdi, yada bitirme tezinde bir başlıkmı bu. Çok öznel bir konu biliyorsundur sanırım. Yani net bir cevap bulmayı ummuyorsundur umarım..Orjinal yazı sahibi: yaren25 View PostDin mi? Toplum mu? Aile mi? Biz mi?
Bence diyerek başlıyorum, sebebini biliyorsunz zaten sölememe gerek yok.
Namus kavramında Din Toplum Aile ve Biz hepsi etkilidir. Tabi Bunların hepsinin etkisi farklılık gösterir yani kimilerine göre din %60 Aile %30 Çevre ve Biz %10 ken kimilerine göre
din %10 Aile %45 Çevre ve Biz %45 tir. Bu bireyin yaşadığı kültüre göre değişir. Müspet bir ailedeysen din ağır basacaktır. Müspet ve az eğitim olmış bir aile içinde yetişmiş bir bireysen Din ve toplum ağır basacaktır (elalem ne der, komşular ne der, bu tür şeyleri çok duyarız). Din konularıya pek ilgimiz yoksa alie ile bağlantımız çok zayıfsa muhtemelen o kişi şu an barlar sokağında bir kenarda sızmıştır veya sevgilisiyle otelde anatomi çalışıyorlardır yani onun içinde yüzdelik dilimin en büyük parçasını "Biz-Kendimiz" alıyoruz..
Çok değişken ve subjektf bir konu, herkesin bi yorumu olacaktır bu konuda. Herkes haklıdır...."Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz" (Tirmizi)
Yorum
-
Din ve kendi iç sesin yani vicdanen belirlersin... Belki diğer şıklarında etkisi büyük olur ama, etki olur, belirleme olmaz, bu iki şık ise belirler.. Zaten öylede olmalı...Orjinal yazı sahibi: ozturan21 View PostNamus kavramı cok geniş bir yelpaze bana göre din ve bizden geciyo bu bir bakış açısı belkide hepsiHayat Dediğin, Allah İçin Değilse; Ne Çıkar Kainat Önünde Eğilse!...
Yorum
-
Peki hiç inanmayan herhangi bir dine bağlı olduğunu düşünmeyen insanlar nolacak, onlar içinde bir namus kavramı var. Peki onlar sadece "Biz" mi diyecekler..Orjinal yazı sahibi: sevde_ View PostDin ve kendi iç sesin yani vicdanen belirlersin... Belki diğer şıklarında etkisi büyük olur ama, etki olur, belirleme olmaz, bu iki şık ise belirler.. Zaten öylede olmalı..."Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz" (Tirmizi)
Yorum
-
Öncelikle şunu belirteyim ki başkaları pek umurumda değil benim kendi namus kavramı var. Biz derken kastın ne tam anlayamadım ama saydıkların içinde ya sadece 'biz' ya da hiçbiri demek istiyorum.
Benim namus kavramımın kaynağı tamamen içseldir. Ve çok basit parametrem var; kul hakkı yediğin ölçüde namussuzsundur. Kul hakkından kastım hem maddesel haklar (para) hemde temel insan haklarıdır(eğitim, sağlık).
Tamamen içsel diyorum yani kiminin dediğine göre kısaca 'vicdan' dediğimiz kavram; ancak bu kavram üzerinde aile ve arkadaşların etkisi ne kadar bunu da 'tam olarak kestirilemez' olarak bulduğumu söylemek isterim.
İyi Günler...Öyle bir dünya ki telif hakkıyla korunmuş; ve yalnızca piyasaların hakkıymış serbestlik.
Yorum
-
Dinimiz islamın dışındaki başka bir dinde namus mefumunun oldugunu zanetmiyorumOrjinal yazı sahibi: EthanHunt View PostPeki hiç inanmayan herhangi bir dine bağlı olduğunu düşünmeyen insanlar nolacak, onlar içinde bir namus kavramı var. Peki onlar sadece "Biz" mi diyecekler..BİN KERE MAZLUM OLSANDA BİR KERE ZALİM OLMA
Yorum
-
Namus kavramı sizin tarafınızdan oluşturulmayan geçmişi,geleceği ve yaşanacak her şeyin belirli kalıplara döküldüğü bir sistemin ürünü olarak görülmekte.
Kimine göre toplu baskısı,kimine göre dini ve ahlaki kurallar...
İnsanın namusu kendi beynindedir.Öyle insanlar var ki hayatlarında sadece sevdiler diye namussuz olurlar,öyle insanlar da vardır ki birlikteliklerindeki insan her kimse onu her şekilde aldatırlar.Bu nedenle namusun tanımı yoktur bence...Bu gün daha çok sardı sensizlik
daha çok hissettim yokluğunu
sabah uyandığımda odamda kokun vardı
sanki o pamuk ellerin uyandırmıştı beni
dünyaya adım atmam için bana uzanan eller
çok mu özledim seni çok mu olsu sen gideli
sıcak kucağını özledim be meleğim
yollarımı gözleyen yeşil gözlerini. canım babanneme...
Yorum
-
bence biz secenegi en dogru gelio namus hayatımızın bir parcası güzel temiz bi ysam kurmak istiyosak bugün etini satanların cogu kendileri seçmediler o hayatı kiminin üvey babası kinmin kocası kimininde arkadas cevresi neden oldu bu tür olaylara simdi bazıları diyebilirki ben namusluysam kim beni etkileyebilirki etimi satma konusunda hiçbişey yapamıosam intahar ederim bu da bi bakış açısıdır normal olarak ama insanlarda robot deyildir yalnıs yollara sapabilir onları savundumdan deil ama benim bakış açım böyle bilmiyorum yalnısmı düsünüyorum geniş açıyla bakmayı istiyorum sadece yalnısım olursa düzeltin lütfen
Yorum
-
Farzedelimki dünyada evrende dinler yok hiç bir din yok.....
Namussuz mu olcayız hayır evrensel ahlak ilkelerine görede hıSIZılık yapmak suç işlemek başkasının namusuna göz koymak kul hakkı yemek etik değildir....yani namus insanın kalbindedir niyetindedir...kalbindedir gönül gözündedir niyet çok önemlidir. Sürekli dini yargılarla kendimizi tetikte tutmak bizi nereye kadar namuslu yapar bir insanın niyeti ve kalbi çok önemlidir. Ben balkona çıktığımda karşı komşuma yan gözle bakmıyorsam kul hakkı yemiorsam elime dilime belime sahipsem bu benim cehenneme gitmekten korkumdan deil evrensel ahlak ilkelerne saygımdan ileri gelir önce ....yani dinler olmasa ben gene namuslu olmaya çalışırım namusSUZ olmaya çalışmam,,,, doğru yaşamak önce kendimize saygıdan ileri gelmeli.......çuvaldızı önce kendimize sonra başkasına batırmlıyız.....
Yorum
-
Namus nedir? Bu kavram üzerine ne kadar tartışılsa azdır... Günümüzde namustan insanların ne anladığı aşikârdır. Fakat yaşadığımız çağda artık namusun, bir kadının bir erkekle cinsel ilişkiye girmesiyle ortadan kaybolan kavram olması yavaş yavaş çökmeye başlamıştır. Böyle olması da kaçınılmazdır zaten. İnsanların her yönden geliştiği, ekonomik ve sosyo kültürel açıdan devrim niteliğinde olumlu değişimlerin yaşandığı bu çağda, artık hangi kadının hangi erkekle birlikte olduğu, insanları ilgilendirmeyen bir konu hâline gelmiştir ki olması gereken de zaten tam olarak budur. Çağdaş toplumlarda bu, bu şekilde olmaktadır.
Namus kavramını dayatan pek çok faktör var ama bunların en etkini şüphesiz dindir. Bu yüzden dini esaslara göre yönetilen ülkelerde, kadın ve erkeklerin sosyal hayatta yan yana gelmeleri bile yasaktır. Bu ilkel ve örümcek kafalı düşüncelerin bize bir hediyesidir bu tür kuruntular... Eğer bir insan eşini seviyorsa, ona zaten sadık olacaktır. Eşine sadık değilse de onu sevmiyor demektir. Geri kalanı gereksiz bağnazlıktan başka bir şey değildir.
Yorum

bu sefer kilitlemek istememişsiniz...
Yorum