Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bağımsız Hayata Bağımlı Düşünceler...

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Bağımsız Hayata Bağımlı Düşünceler...

Hepimiz hayatımızı ağızlardan dökülen o kalıplaşmış terimlerin içine sıkıştırırız... Düşüncelerimizde,duygularımızda bağımsızız deriz;fakat karşıt bir düşünceye bağımlıdır düşüncelerimiz... Hayatımızdaki bütün sorunların başlangıcını da düşüncelerimizin veya duygularımızın temelini oluşturan zıtlıklarla haddinden fazla uğraşmamızdır bana göre ... En basite indirgenmiş örneğimiz ; Kötü üzerinde düşünerek ancak iyiyi,iyi üzerinde düşünerek kötüyü kavrayabiliriz...Karşıt terimler birbirini tamamlar,bir düşüncenin kişiye has olabilmesi için karşıt düşüncelerden arındırılmış, mantık süzgecinden geçirilmiş olması gerekir... Bu yüzden Düşüncelerinde kimse bağımsız değildir.... Cümlelerimizin temel taşı olan çoğu sözcüklerin bile bir zıtlık ilişkisi sonucu türediklerinin farkına varabiliriz , bir kelimenin bile türemesi başka bir kelimeye bağlıdır yani bağımlıdır...
    Duygularımız diğer bir deyişle durum veya eylemlere karşı hislerimiz , iç güdüsel tepkilerimiz... Peki şöyle bir soru soralım kendimize:
    Karşı tarafa duyduğumuz herhangi bir his , veya eylem sonucu oluşan duygularımız zıtlıklardan türememiş midir?
    Üzgün olmak , üzülmek mutluluğun bir zıttı değil midir ?
    Bir duruma veya eyleme acıma duygumuzdan acımasızlık türememiş midir ?
    Duygularımız bile kelime boyutundan baktığımızda da , insani ilişkilere baktığımızda da bağımlıdır...
    Çocukluğumuzdan bu yana insanların tepkilerine ,hareketlerine bakarak şekillenmiştir duygularımız ,düşüncelerimiz... Bağımlılığımız başlamıştır...
    Manşetlerde kalın puntolarla yazılmış olaylara , isimlere yönelerek oluşturmuyor muyuz bazı duygularımızı...
    Ne adi adam be! ya da Helal olsun be ! gibi tepkiler verdiğimiz o gazeteki günlük haberler basit bir temel ...O gazeteki olaylara ve ya kişilerin hareketlerine bağımlı gelişebiliyor düşüncelerimiz, duygularımız...

Belki Gözlerinizi yordum ama ; yazıyı yazmadan biraz önce bu konuyu düşünüyordum...
    Kafama takıldı ve sizinle paylaşmak istedim...
    Eğer felsefi,edebi bir yazınız ya da bir teziniz varsa burada paylaşın tartışalım , konuşalım...
    Bir ben var ; benden öte , benden ziyade...
İşleniyor...
X