Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Şaşkınlık yaratan psikolojik sorunlar

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Şaşkınlık yaratan psikolojik sorunlar

Şaşkınlık yaratan psikolojik sorunlar
    Kimi eline hükmedemiyor, kimi ayağına, kimi de çevresindeki her şeyin kopyasıyla değiştirildiğini sanıyor.

Teknolojik gelişmeler ve ilerlemelerle birlikte insanoğlunun psikolojik sorunları da artıyor. Artan psikolojik sorunları arasında ilk defa duyulduğunda şaşkınlığa neden olan birçok rahatsızlık, binlerce hatta on binlerce insanın yaşamını altüst ediyor.

Birçok tıp adamı, ilginç psikolojik problemlerin çözümü için çalışmalar sürdürüyor.

OTHELLO SENDROMU
    Adını ünlü yazar William Shakespeare’in “Othello” adlı eserinden alan bu rahatsızlık, kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade ediliyor. Eşinin veya sevgilisinin sadık olmadığı düşüncesine kapılan kişiler, kafalarında kurdukları senaryoda ihanete uğradıklarının düşünüp, birlikte oldukları kişilere zarar verebiliyor.

YABANCI EL SENDROMU
    Beynin iki yarısı arasında ilişkinin zayıflaması veya bozulmasından kaynaklanan bu rahatsızlıkta, insan, bir eliyle tuttuğu nesnenin şeklini bile algılayamıyor. Daha ileri hallerde de ellerden biri tamamen kontrolden çıkıyor ve iradeyle hükmedilemez hale geliyor.

HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMU
    Sık görülen rahatsızlığı yaşayanlar genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri, ancak tam olarakda tarif edemedikleri rahatsız edici hislere kapılıyor. “Baldırlarım ağrıyor”, “bacaklarıma derinden bir şeyler batıyor”, “yanıyor” gibi çok farklı şekillerde şikayetlerini tarif ederken, bu hislerin tümü istirahat halinde ortaya çıkıp, hareket ile kayboluyor.

Bu nedenle bu hisler sadece yatarken değil gün içinde özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında da ortaya çıkıyor ve kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyuyor.

Bu rahatsızlık uykusuzluğa ve buna bağlı yorgunluk, dikkat ve konsantrasyonda azalma ve kişilik değişikliklerine neden olabiliyor.

OLFAKTÖR REFERANS SENDROMU
    Çevresine katlanılmaz ölçüde kötü bir koku yaydığına inanan kişi, beden kokusuyla aşırı meşgul olurken ve bundan dolayı kendilerini suçluyor. Gerçekte var olmayan bir koku için sık sık çevrelerinden özür dileyen kişiler, dişlerini fırçalayarak veya sık sık elbise değiştirerek kokudan kurtulacaklarını düşünüyorlar.

CAPGRAS SENDROMU
    Fransız psikiyatr Capgras tarafından 1923 yılında tanımlanmış sendromun başlıca özelliği, kişinin çevresindekilerin gerçek olmadığına, başkalarının onların yerine geçtiğine inanması olarak tanımlanıyor.

Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu sendrom sanısal bozukluklardan biri olarak sınıflandırılabileceği gibi şizofreninin bir belirtisi olarak da görülebiliyor. Hasta, kendisini oldukça karmaşık bir komplonun içinde hissediyor ve çevresindekilerin farkında olmaksızın değiştirildikleri düşüncesinin rahatsızlığını yaşıyor.

MUNCHAUSEN SENDROMU
    18. yüzyılda yaşamış bir Alman baronu olan ve Rus ordusunda paralısüvarilik yapan Karl Fredrich von Münchausen’in ismi, Rus-Osmanlı Savaşı dönüşte kahramanlıklarıyla ilgili anlattıklarının abartılı olması ve yalancılığıyla ünlenmesi sonrası, yalan hastalık öyküleri anlatanları tanımlayan sendroma verildi.

Yapay bozuklukların en uç tipi olan rahatsızlık, ilk kez 1951’de hastane hastane dolaşıp hastalık öyküleri uyduran ve kendilerine gereksiz yere cerrahi girişimler uygulanmasına razı bir grup hastayı belirtmek için kullanıldı. Bu rahatsızlığı bulunanlar doktorun muayenehanesine veya acil servise sıklıkla uydurma hastalık öyküsü ile gidiyor.

Öyküsü genellikle yalanlarla dolu olan bu kişilerin, şaşırtıcı sayıda hastaneye gittiği ve sağlık personelini aldattığı da gözleniyor.

www.ntvmsnbc.com alıntıdır..
    <div>Dusunmeden konusmanın cezası konustuktan sonra dusunmeye mahkum olmaktır.Oyle horozlar vardır kı ottuklerınde gunesin dogdugunu sanırlar.En buyuk cezaevı cahıl bır ınsanın kafasının ıcıdır.</div><br />

Ne kadar ilginç rahatsızlıklar var yaa....

Okuyorum ve Şaşırıyorum gerçekten... :roll:

Bizi bilgilendirdiğin için ve Paylaşımın için Teşekkürler Pozitif..

Yorum

Gerçekten başlığı gibi şaşkınlık yaratıyor..Sevgili Naturel..Beğendiğine sevindim..
      <div>Dusunmeden konusmanın cezası konustuktan sonra dusunmeye mahkum olmaktır.Oyle horozlar vardır kı ottuklerınde gunesin dogdugunu sanırlar.En buyuk cezaevı cahıl bır ınsanın kafasının ıcıdır.</div><br />

Yorum

bazı psikolojik sorunlar da fiziksel olarak etkileyebiliyor ki benim bir çok rahatsızlığımın nedenidir. örneğin skolyoz adı verilen omurgadaki eğriliğin bir sebebi de psikolojikmiş bu rahatsızlığımı araştırırken şok olmuştum resmen. kemik eğilir mi sorundan demek ki eğiliyormuş....hormonal etkileri saymıyorum bile.

Yorum

eline saglık pozitif.

Yorum

:roll: :roll:
            ne ilginç rahatsızlıklar varmış gerçekten :?

çok yararlı bir paylaşım pozitif teşekkürler
            Bir şey yap, güzel olsun.. Çok mu zor? O vakit güzel bir şey söyle.. Dilin mi dönmüyor?
            Öyleyse güzel bir şey gör veya güzel bir şey yaz.. Beceremez misin? O zaman güzel bir şeye başla..
            Ama hep güzel şeyler olsun.. Çünkü; her insan ölecek yaşta…

<Şems-i Tebrizi>

Yorum

çok güzel paylaşım teşekkürler pozitif! :lol: şimdi benim bu hastalıklardan bir tanesini seçmem gerekiyor :lol:

Yorum

Huzursuz Bacak Sendromu bende de oluyor, adını koyamıyordum. :29:
                Teşekkürler..
                Dünya, çıkabildikleri kadar yükseğe nasıl çıktıklarının önemi olmayan zorbalara mı ait ?

Yorum

Ne kadar ilginç...

Bu derecede rahatsızlığı olanlar var, GERÇEKTEN...
                  Do I really want this
                  Sometimes I scare myself I just can't let it go
                  Can you believe it
                  Everything happens for reasons I just don't know
                  I don't care about anyone else but me
                  I don't care about anyone

Yorum

CAPGRAS SENDROMU çok korkutucu bi durum olmalı.Allah bu hastalara kuvvet versin.bu durumda olmak istemem.
                    Sevilmeyi bu kadar mı hak etmiyor yüreğim..

Yorum

HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMU bu bendede vardı ama yaklaşık 8 ay sonra geçti şimdi ise kollarımda başladı gece yatarken kullandığım antipsikotik ketilept 25 mg aldıktan sonra başlıyor nedense akineton kullanmama rağmen kollarımı haraket ettirmeden yatamıyorum lanet bir şey.Umarım en kısa sürede geçer.

Yorum

geçtimi iki sene olmuşta bi soruyum dedim

Yorum

Huzursuz bacak sendromu... İlk defa bunun bir bozukluk olduğunu duyuyorum. 22 yaşındayım ve nerden baksanız çocukluğumdan beri var.

Yorum

Daha bunlar, birden fazla kişide görülen ve adı konmuş rahatsızlıklar. İnsanların, hissedip de paylaşamadığı o kadar çeşitli rahatsızlıklar var ki. Modern yaşamın bu sorunları tetiklediği kanaatindeyim. Boş kalan beyin, bedene, fizyolojiye, psikolojiye odaklanıyor.

Yorum

İşleniyor...
                            X