Duyuru

Collapse
No announcement yet.

cipralex!i bırakırken

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

  • cipralex!i bırakırken

    herkese merhaba, 1 senedir 20 mg. cipralex kullanıyordum, 2 hafta önce yarıma düşürmeye başladım, 3 gün öncede tamamen ilacı kestim ama 3 gündür acaip şekilde başım dönüyor, kafamın içinde de bir ağırlık hissi var...! deneyimli biri bana bunların normal olup olmadığını ve ne zman bu şikayetlerden kurtulabileceğim konusunda bilgi verirse sevinirim!

  • #2
    en doğru bilgiyi doktorun verecektir.

    Yorum


    • #3
      kardeş ben bu mesajını yeni gördüm yaklaşık 1 yıl olmuş ne yaptın ilacı bırakabildinmi?

      Yorum


      • #4
        Re: cipralex!i bırakırken

        Orjinal yazı sahibi: komando
        herkese merhaba, 1 senedir 20 mg. cipralex kullanıyordum, 2 hafta önce yarıma düşürmeye başladım, 3 gün öncede tamamen ilacı kestim ama 3 gündür acaip şekilde başım dönüyor, kafamın içinde de bir ağırlık hissi var...! deneyimli biri bana bunların normal olup olmadığını ve ne zman bu şikayetlerden kurtulabileceğim konusunda bilgi verirse sevinirim!
        benim kızımada 20mg.cipralex başlandı ,şimdi bunu okuyunca ürktüm ,kızım daha bir çocuk bunun üstesinden nasıl gelecek :cry:

        Yorum


        • #5
          Merhabalar,

          Bu konuda bir tedirginlik hissetmeyiniz. Başlama ve tedavi sürecinde olduğu gibi, tedaviyi bitirme sürecinde de doktorunuzla koordineli olarak yaptığınız taktirde, Cipralex ya da her hangi bir antidepresanı bırakmak konusunda ciddi sıkıntı yaşamazsınız.

          Ani kesilmeye bağlı, baş dönmesi, bulantı, anksiyete gibi etkiler görülebilse de, kontrollü doz azaltımı ile yapılan bırakmalarda, bu sıkıntılar minimum düzeyde bazen de hiç olmaz. Bunun, kişinin bünyesine göre ayarlanması gerektiğinden, doktorunuzla görüşerek, bir bırakma takvimi çizmeniz yerinde olacaktır. Mesela Cipralex'de, 20-10-5 mg lık kademeli düşüşlerle de bırakılabileceği gibi, bu farklı variyasyonlarda da yapılabilir.

          Ani kesilmede dahi meydana gelen etkiler, 1-2 hafta içerisinde geçecektir.

          Sevgiler.

          Yorum


          • #6
            Cipralexin birakilmasi

            Merhaba Komando,

            Aramıza hoş geldiniz (Not1).

            Sizin sorunuza cevaplıyabilmek ve Cipralex kullanmakta oluşum nedeniyle nette araştırma yaptım. Bu araştırmalardan edindiğim bilgilere göre bırakın 20mg’lık dozu 10mg’lık dozu kullananların dahi Cipralex’i bırakmakta zorlandıklarını hayretle gördüm. Edindiğim bu bilgilere istinaden şimdi hem sorunuzu cevaplayıp hemde Cipralexin bırakılması hakkında edindiğim tavsiyelere istinaden kendi tavsiyemi bildireceğim.

            Cipralex beyindeki serotonin yoğunluğunu arttırak iş gören vucudda bulunmayan kana karışarak beyine ulaşan yabancı bir kimyasaldır. Cipralexe ilk başlanıldığında vucud ve beyin buna alışık olmadığından bunu bir zararlı bir yabancı madde gibi görüp mücadeleye girer. Bu nedenle bizi rahatsız edici yantesirlerin doğmasına sebeb olur. Bu yan tesirler ilacın hemen kesilmesiyle veya ilaca 4-5 hafta devam edilmesiyle vucud ve beyin bu mücadeleyi bıraktığından genellikle ortadan kalkar.

            İlacın uzun süre kullanılmasından sonra beyin ilacın yarattığı artan serotonin yoğunluğu ile çalışmağa kendini adepte eder. Artık Serotinin reseptörlerine hastalığımızın semptonlarını ortadan kaldıracak yeterli miktarda serotonin girmeğe başlar. İlacın aniden dozunun azaltılması veya tamamen kesilmesi. Kanda geri kalmış Cipralex miktarının 2-3 gün içinde tükenmesine sebeb olur.

            İlaç alımı sürecinde yeterli veya bol miktarda serotonin almağa alışmış serotonin receptörleri serotonin açlığı çekmeğe başlarlar. Bu durum sizin karşılaştığınız gibi geri çekilim reaksiyonlarını yaratarak hiçte yabana atılmayacak rahatsızlıklara sebeb olur. Bu rahatsızlıklar kişiye, kullanım dozuna göre 1-7 hafta sürebilir. Bu rahatsızlıkların şiddeti Cipralex’e nazaran Paxil ve efexorda daha fazladır. Geri çekilim reaksiyonları hemen hemen tüm SSRI ve diğer modern antidepressanlar için mevcuttur, dolayısıyle normaldir.

            Tavsiye:

            2 haftadır dozu 20mg’dan 10mg’a düşürdüğünüzde kendinizi kötü hissettirecek geri çekilim reaksiyonlarıyla karşılaşmamış iseniz. Bu doza bir hafta daha devam edin. Şikayetiniz olursa 15mg’la iki hafta devam edin. Sonraki 2 hafta 10mg alın. Sonraki 1-2 hafta 5mg alın. Sonraki bir hafta iki günde bir 5mg, sonraki bir hafta 3 günde bir 5mg, eğer tableti 5mg’dan daha az olacak şekilde kesebilirseniz enson haftada 3 günde bir alın sonra Stop (Kaynak1).

            Geçmiş olsun, U34


            Kaynak1(İngilizce): http://www.medhelp.org/forums/Mental...ges/32984.html

            Not1: Cevabımı bitirdikten sonra Komondonun bu konuyu 1 yıl önce açtığını fark ettim. Buna rağmen cevabım başka arkadaşların işine yarabilir düşüncesiyle yayınlamaktan kendimi alakoyamadım.

            Not: Burada yazdıklarım doktora danışmanın yerine geçemez.
            Çaresizseniz Çare sizsiniz. U34

            Yorum


            • #7
              açıklamalar için çok teşekkür ederim

              Yorum


              • #8
                cipralexi bırakırken mi bilmiyorum ama devam ederken yogun bişekilde bulantı olmaya başladı.Biranda kusma hissi geliyor aniden ksuucakmsıım gibi oluyorum bu normal mi?
                GELSİN HAYAT BİLDİĞİ GİBİ

                Yorum


                • #9
                  Orjinal yazı sahibi: depresyonzede
                  cipralexi bırakırken mi bilmiyorum ama devam ederken yogun bişekilde bulantı olmaya başladı.Biranda kusma hissi geliyor aniden ksuucakmsıım gibi oluyorum bu normal mi?
                  Bu bende de oluyor bırakma aşamasındayım ondan diye düşünüyorum devam ederkende ara verince oluyordu.

                  Yorum


                  • #10
                    merhaba

                    bende panik atak sorunum nedeniyle 6 aydır 20 mg cipralex kullanıyordum. doktorum her gün 2 mg azaltarak içmem için bana damlasını verdi bu ilacın. 10 mg altına düştüğümden beri benimde baş dönmelerim başladı bugün 2 mg içtim şuan ayağa kalktığım an dengem kayboluyor sanki başımın içinde bir baskı var. ve bacaklarım sanki bazen hissetmiyor. ancak ben bu belirtiler ya nörolojikse diye korkuyorum. ilaçtan olduğu kanısıydayım. ama bu korkuya biraz daha izin verirsem beni eski halime döndürebilir. inşallah atlatırız bunuda. düzelecek arkadaşım buna kendini inandır. geçecek bu belirtiler bir süre sonra

                    Yorum


                    • #11
                      Cipralex bazı durumlarda mide bulantısı, baş dönmesi yaratır

                      Merhaba,

                      Cipralexin (ABDdeki adı Lexapro) bırakılması aşamasındaki geri çekilim reaksiyonları arasında mide bulantısı (nausea) ve baş dönmesi (dizziness) mevcuttur. (Kaynak1, Lexapro Withdrawal Symptoms ve Side effects). Ayrıca başlanmasındaki yan tesirleri arasındada mevcutturlar. Ancak her ikisininde mevcudiyet ve şiddetleri kişiden kişiye değişir. Yani bir kişide hiç olmazken diğer bir kişide olabilir.

                      Kaynak1(İngilizce): http://www.labelmesane.com/lexapro_withdrawal.html

                      Sevgili Nazanmutlu,

                      Bence doktorunuzun talimatına uygun olarak Cipralexi hergün 2mg azaltarak 10mg altına düşürdükten sonrada hergün 2mg azaltmayı sürdürmeniz nedeniyle, anlattığınız durumlarla karşılaşmaktasınız, kesinlikle nörolojik bir hastalık nedeniyle değil, dolayısıyle müsterih olunuz, ve bu korkuyu zihninizden siliniz. Çünkü dediğiniz üzere bu korkuyu sürdürmeniz eski halinize dönmenize neden olabilir.

                      Doktorunuz her gün 2mg azaltarak bırakmanız yerine, aşağıdaki tavsiyeyeye uyacak şekilde bir birakma programı uygulamış olsaydı, muhtemelen şimdi karşılaşdığınız durumlarla karşılaşmamanızın mümkün olabileceği kanısındayım.

                      Bu tavsiye aynı başlık altında kaynağını vererek açıkladığım gibi şöyle idi:


                      “2 haftadır dozu 20mg’dan 10mg’a düşürdüğünüzde kendinizi kötü hissettirecek geri çekilim reaksiyonlarıyla karşılaşmamış iseniz. Bu doza bir hafta daha devam edin. Şikayetiniz olursa 15mg’la iki hafta devam edin. Sonraki 2 hafta 10mg alın. Sonraki 1-2 hafta 5mg alın. Sonraki bir hafta iki günde bir 5mg, sonraki bir hafta 3 günde bir 5mg, eğer tableti 5mg’dan daha az olacak şekilde kesebilirseniz enson haftada 3 günde bir alın sonra Stop.”

                      Yani yukardaki tavsiyedeki bırakma süresinin toplamı en kısa olarak 7 hafta= 49 gün, en uzun olarakta 11 hafta=77gün olmaktadır.
                      Doktorunuzun size uyguladığı usulde ise toplam süre sadece 11 gün olmaktadır, ve bana göre çok hızlı bir bırakım programıdır.

                      Netice:

                      1- Karşılaştığınız problemler nörolojik bir hastalık nedeniyle değil, büyük ihtimalle Cipralixi sizin bünyenize göre çok hızlı bırakmanız nedeniyledir. Bu problemlerinizin (geri çekilim reaksiyonlarının) kişiye bağlı olarak 1-7 hafta sonunda geçmesi gerekmektedir. Geçmediği takdirde, nörolojik nedenli olabileceği endişesine kapılmanızda size hak verebilirim, şimdi değil.

                      2- Dolayısıyle ya problemlerinizin (1-7 hafta sonunda) geçmesini beklemeniz, veya cipralex dozunu tekrar 10mg veya 15mg yükselterek yukardaki tavsiye programını denemenizden , veya doktorunuza durumunuzu açıklayarak bu tavsiye programı hakkında görüşünü almanızdan başka bir çare aklıma gelmemektedir. Hangisini seçeceğinize vereceğiniz karar tamamen size aittir.

                      Eğer şansınız varsa doktorunuz bu progamı nazarı itibare alarak kendi programını değişikliğe uğratır, ve yeni bir şey öğrenmiş olur. Veya nasıl olsa ilerde geçeceğini bildiğinden ve kendisine olan güveninizin sarsılabileceğini düşünerek, bir süre çekmenize gözünü yumabilir.

                      Geçmiş olsun, U34

                      Not:
                      Burada yazdıklarım doktora danışmanın yerine geçemez.
                      Çaresizseniz Çare sizsiniz. U34

                      Yorum


                      • #12
                        Ben de 10 aydır 20mg kullanıyorum bi süre daha da kullanacağım. Benim merak ettiğim burada bahsettikleriniz ilacı bırakma aşamasındaki fiziksel belirtiler/sorunlar. Ruhsal durumu etkiliyor mu peki ? birz endişeliyim bu konuda o yüzden de hiç azaltmak istemiyorum ilacı. ama bırakacağız zamanı gelince elbet.

                        Yorum

                        İşleniyor...
                        X