Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Az uyumanın sırrı

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Az uyumanın sırrı

Çok fazla uyuduğunu düşünenler için ve yoruldukça daha çok uyuyacağına inanalar için ki bu sanırım çoğumuzun ortak fikridir, okunması gerektiğini düşündüğüm bir yazı.

"Lale, sabahları uyanamamaktan son derece üzgündü. Saat çalıyor; ama Lale uyku mahmurluğuyla saate uzanıyor ve saati kapatıp uyumaya devam ediyordu. Bu yüzden de bir sürü yere geç kalıyor ya da sabah yapılması gereken işleri yapamıyordu.
    Uykuya doyamıyor; sekiz saatten aşağı hiçbir uyku ona hiç yetmiyordu. Arkadaşı Merih ise günde üç dört saat uykuyla dolaşabiliyor; bu durumu hiç sorun etmiyordu. İki genç kız bazen birlikte kalıyorlar; Merih sabah beş-altı gibi kalkarken Lale sekizden önden önce yataktan doğrulamıyordu. Lale, Merih'in bu özelliğine gıpta ediyor; nasıl yaptığını soruyordu. Ancak Merih de nasıl daha az uyku ile idare edebildiğini tam bilmiyordu. Neden bazılarının daha az uyuyarak yaşayabildiği ve bazılarının daha çok uykuya ihtiyaç duyduğu bir sır gibiydi. Sonunda bu konudaki kitapları okumaya karar verdiler.

Lale'nin okuduğu bir kitapta insanların yüzde üç-dördünün iki-üç saat uykuyla yaşayabildiği, yüzde elliden fazlasının ise sekiz buçuk saat uykuya ihtiyaç duyduğu belirtiliyordu. Geri kalanlar ise üç saat ile sekiz saat arasında bir uykuyla idare edebiliyordu. Peki bu farklar neden kaynaklanıyordu? Yapılan araştırmalar, 200 saat hiç uyumadan yaşayabilen insanlar olduğunu gösteriyordu. Bu bilgi, insanın hiç uykuya ihtiyacı olmadığını gösterebilirdi. Ancak 200 saatlik uykusuzluktan sonra zihinde ve ifadelerde karışıklık, bulanıklık hakimdi. Uyku ile ilgili kuramlardan bir tanesi, insanın günlük yaşamdaki bilgilerini uyku sırasında beyninin kitaplığına yerleştirdiğini iddia ediyordu. Uyunmadığı zaman bu dosyalama işlemi yapılamıyordu. Ancak bu konuda bir ayrıntı vardı. Yeterince uyunamadığı zaman bu dosyalama işlemi gerçekleşmiyordu. Uyku beş aşamalı bir süreçti. Dosyalama işlemi beşinci aşamada gerçekleşiyordu. Bu beşinci aşama "REM" denilen (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketi) aşamaydı. İnsanlar beşinci aşamada alt beyin rüyaları görüyor; gözler de sanki bir aksiyon filmi izlercesine hızlı bir şekilde hareket ediyordu. Hızlı göz hareketlerini açıklayan tam bir kuram henüz gelişmemişti. Melih Arat bir söyleşisinde, beşinci aşamada uykudaki göz hareketlerinin beynin bir işlemi ters gerçekleştirmesiyle ilgili olabileceğini söylemişti. Uyanıkken göz gördüklerine ilişkin bilgiyi sinirler aracılığıyla beyne ulaştırıyor ve beyin onu bir resme dönüştürüyordu. Alt beyin rüyalarının görülmesi sırasında bunun tersi oluyordu. Beyin resmi kendi kendine görüyor; sanki onu gözüyle görüyormuşçasına gözlerine onu takip etmesine ilişkin talimatlar gönderiyordu. Melih Arat, neden bazı insanların az uyuyarak yaşayabildiğini, bazılarınınsa yaşamadığını açıklamak için de bir model bulmuştu.

Sekiz saat uyuyan sıradan bir insan belki dördüncü beşinci saatten sonra "Hızlı Göz Hareketi" aşamasına geçebiliyordu. Alarmlı saat çaldığında beyin o dosyalama işlemlerini tamamlamadıysa kişi kalkamıyordu. Kısa süre uyuyan nadir yüzde üçlük kesim ise, başını yastığa koyar koymaz "Hızlı Göz Hareketi" moduna giriyor ve dosyalama işleri bittiğinde rahatça kalkabiliyordu. Eğer herkes "Hızlı Göz Hareketi" moduna hızlıca girebilse, herkes daha az uyuyabilirdi.

Hızlı Göz Hareketi moduna girmenin sırrı ise gün içinde zihinsel ve fiziksel olarak yorulmaktı. Hızlıca uykunun beşinci aşamasına geçebilmek içinse hem zihinsel, hem de fiziksel olarak yorulmak gerekiyordu. Diyelim ki, bütün gün üniversite hazırlık problemi çözer gibi problem çözmek ve iki saat koşmak gerekiyordu ya da bunların alternatifleri; Uzun süre bir şey yazmak, bir konuşma yapmak, bisiklete binmek, yük taşımak ve benzerleri. Kısa süre uyku uyumak için bunları bir gün yapmak da yetmiyordu. Sürekli yapmak gerekiyordu. Teori tersine çalışıyordu. Her iki yönden de çok yorulan insanların daha fazla uyuması ve dinlenmesi gerektiği düşünülüyordu; ama bu insanların hızlıca beşinci aşamaya geçebildikleri için daha az uyku onlara yetiyordu. Bir de zihinsel ve fiziksel olarak çok çalışarak üreten insanların başarı duygusu daha yüksekti. Onlara fazladan enerji veriyordu. Lale, her gün çok miktarda kitap okumaya ve düzenli olarak spor yapmaya karar verdi. İki hafta sonra beş saatlik uyku ona yetmeye başlamıştı."

kaynak:Melih Arat http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/ya...?yazino=549444

bu kuramın doğruluğuna inanıyorum diyebilirim..üniversiteye hazırlanırken 5 saat uyuyorumm..üni de 8 saat bile kesmiyor walla...

Yorum

Ben aynı Lale gibiyim 8 saat gerekiyor bana. Spor da yapıyorum, kitap ta okuyorum ama en az 7 saat uyumalıyım, hiç daha 4-5 saatin yettiğini görmedim ve çok isterdim bunu. Mesela 12-01 ' e kadar ayakta olmak ve sabah 5-6 gibi kalkmak

Yalnız şöyle bir şey var. Çok yorulduğunda uyuyamazsın, sanırım ben çok yorulmuyorum, bu yazıyı dikkate alacağım, teşekkürler delete

Yorum

Yazının sahibine e-posta gönderdim acaba daha fazla bilgilendirebilir mi diye. Bir cevap alabilirsem mutlaka paylaşacağım. Vücudu sarsmadan azaltabilirsek uykuyu tabii en önemlisi uyumadığımız vakti iyi değerlendirebiliyorsak ne mutlu bize..

Yorum

Böyle,insan yaşamını ve sağlığını yakından ilgilendiren yazıları da çok seviyorum,Teşekkürler delete.

Uykunun evreleri,eşiği ve kalitesi hep ilgimi çeken bir konu olmuştur.

Genel sonuç olarakta,istediğinde insanın rahatlıkla beynine hükmettiğine, söz geçirdiğine kani olmuşumdur.Örneğin ben,vücudumun uyku toleresini çok iyi dengeleyebiliyorum, okuduğum bilimsel yazılar sayesinde.

Yorum

vücudumun uyku toleresini çok iyi dengeleyebiliyorum,okuduğum bilimsel yazılar sayesinde
            anabella biraz bahsedebilir misin okuduğun bilimsel yazılardan ya da kaynak verebilir misin?

Yorum

sağol yazı çok güzel....bende 5 saat uyuyup günümü uzatmak istiyorum...

Yorum

günde 2-3 saatten fazla uyuyamayan birisi olarak nasıl daha fazla uyunabilir bunun hakkında bilgi istiyorum.

Yorum

Sayın delete;Gelişim Yayınlarının Sağlık Ansiklopedilerinde ve Popüler Psikoloji Dergilerinde bu konular sıkça işlenmiş.

Anlattığınız, Lale ve Merih'in uyku öykülerindeki bilgiler Gelişim Yayınlarının Ansiklopedisin de anlatılanların aynısı örneğin. Bu konuyla ilgili yayınlar oldukça fazla...

Sevgili physco okuduğum önerilerden birkaçını yazabilirim:

*Gevşeme teknikleri,yoga,temiz havada yürüyüş,yatacağınız odanın iyi havalandırılmış olması,endişelerden arınmış olmak,rahat uyku giysisi,yatmadan önce ağır yemek yememek, fazla miktarda alkol almamak vs. öneriliyor.

Ayrıca uykusuzluk nedeninin bedensel bir rahatsızlıktan mı,ruhsal bir sorundan mı kaynaklandığının tespitinin de önemli olduğu vurgulanıyor.Aynı kaynaklarda; Ağır depresyonda uykuya dalma güçlüğü olmasa bile kişinin yattıktan 2-3 saat sonra uyandığı ve yeniden uyuyamadığı belirtiliyor.

Yorum

bana az uyku ile sağlıklı bir yaşam sunan bir kişinin kırk yıl kölesi olurdum...durumum o kadar vahim yani..

hasretim ben, güneşin doğuşunu seyretmeye
                    hasretim ben, herkes gibi erken kalkabilmeye
                    hasretim...
                    hasretim...

Yorum

14 gün hiç uyumadigimi bilirim sakinlestirici almama ragmen

Yorum

uyku

uyku erkek olsa evlenirdim yemek olsa sabah akşam bıkmadan yerdim su olsa hep içerdim bazen sadece uyku için yaratılmışım gibi geliyo...uyku bir gün içinde en çok kullandığım kelime ve siz bunu okurken muhtemelen ben çoktan uyumuş olucam...herkes için günün başladığı saatlerde benim için gün bitiyor.bu sorunla başetmektense kabulleniyor olmayı kabullenemiyorum...hayatım aksıyor...napıcamı bilmiommmmmm...
                        Happiness is a way of travelling,not a destination

Yorum

uyku düzenli uyumadığımda

düzenli uyumazsam yada 8 satten az uyursam hemen hastalanıyorum,, :?
                          grip baş ağrısı ve sinirlerim gergin oluyo,, 8O daha erken yoruluyorum,,,bünyeden bünyeye değişir herhalde,,,,,,,,, :roll:

Yorum

Bence en iyisi az uyumak..Benim uykum çok düsensiz..Bazen 3-4 saat uyuyorum bazen daha fazla..Ama uyumam 3-4 saatin üzerine çıktığında kalkmakta zorlanıyorum tüm gün uykum geliyor ve yorgun oluyorum..Ama 3-4 saat uyuduğum zaman çok dinç kalkıyorum..Günüm çok güzel geçiyor..

Bu arada bu 8 saat uyku ancak yetiyor olayı..Uzmanlar senelerce 8 saat dedi..Ama bence yanlış..Herkes isterse az uyuyabilir sadece aptallar 8 saat uyur kitabının yazarı yani Erdal Demirkıran'ın ben dünyanın en akıllı insanıyım kitabında daha az uyuyabilmek için öneriler var..Mutlaka alın okuyun ve uygulayın..kısacık ömrümüzün neden çoğunu uykuda geçirelim ki..?
                            <div>Kendini bitmez cumle sananlara okkalı bir nokta..!</div>

Yorum

Erken kalkmak, verimliliği artırır.

Erken kalkmak, vücut sağlığını artırır, vücudu dinç tutar.

Fazla uyumak, hedefleri olan insanlar için "Zaman Kaybı'dır...

Herkese Dr. Muhsin Abay'ın "Zamanı Değerlendirmek" isimli kitabı okumasını tavsiye ederim. Babıali Kültür Yayınları'ndan çok geniş çaplı ve dolu dolu bir kitap...

Yorum

İşleniyor...
                              X