Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Anksiyetemizi nasıl ölçebiliriz?

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Anksiyetemizi nasıl ölçebiliriz?

Biliyorsunuz 9 yıl içinde 5ci kez nüks etmiş yaklaşık 9 aydır anksiyete bozukluğu ve yanı sıra hafif dereceli depresyonu yaşamakta, bundan kurtulmak için her çareye baş vuran bir kişiyim. Dört küsür aydır umutla kullanmakta olduğum bir antidepressanın anksiyetemi azaltması yerine arttırmakta olduğu şüphesine düştüm. Tarifnamesindeki yan tesirleri içinde bu şüphemi kanıtlayan yan tesirleri olduğunu gördüm.

Neticede 3 gün önce antidepressanın dozununu yavaş yavaş azaltmaya başladım, bir süre sonrada tamamen bırakacağım. Her nekadar anksiyetemin derecesini hissetme yeteneğim varsada, bunun nasıl ölçülebileceğini merak ettim. Nette epey uğraştım genellikle karşılaştığım para karşılığı satılmakta olan “Beck Anxiety Inventory “ testi oldu.

Epey zaman harcadıktan sonra şansım yaver gitti, bedava olanını bulup bilgisayarıma indirdim. İngilizceden çevirisini, belki benim gibi merak edenleriniz olur diye Beck Anksiyete Ölçeği adıyle sizlerle aşağıda paylaşmayı düşündüm.

Hepinize iyi günler dilerim, U34

Beck Anksiyete Ölçeği

Aşağıdaki liste anksiyetenin en fazla görülen semptonlarını içermektedir. Lütfen listedekilerin hepsini dikkatle okuyun. Bu gün dahil bir ay içinde bu semptonlardan ne derece rahatsız edildiğinizi, semptonların herbiri için tekabül eden rakkamı ayrı ayrı belirtip karşılarna yazınız. Sonra bu rakkamları toplayıp (BAS)= karşısına yazınız. Ortaya çıkan (BAS) değerini Netice bölümüyle karşılaştırınız.

Hiç= 0, Hafif düzeyde beni hiç etkilemedi= 1, Orta düzeyde hoş değildi ama katlanabildim= 2,
    Ciddi düzeyde dayanmakta çok zorluk çektim= 3

Semptom.................................................. ......................................Rakkam

1.Bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma…………………….....
    2.Sıcak / ateş basmaları……………………………………………………………………………………
    3.Bacaklarda halsizlik, titreme…………………………………………………………………………….
    4.Gevşeyememe (Relex olamama)……………………………………………………………………….
    5.Çök kötü şeyler olacak korkusu………………………………………………………………………….
    6.Baş dönmesi veya sersemlik…………………………………………………………………………….
    7.Kalp çarpıntısı……………………………………………………………………………………………...
    8.Dengeyi kaybetme duygusu………………………………………………………………………………
    9.Dehşete kapılma……………………………………………………………………………………………
    10.Sinirlilik………………………………………………………………………………………………… ….
    11.Boğuluyormuş gibi olma duygusu………………………………………………………………………
    12.Ellerde titreme…………………………………………………………………………………………….
    13.Titreklik (elim ayağım titriyor misali)……………………………………………………………………
    14.Kontrolu kaybetme korkusu………………………………………………………………………………
    15.Nefes almada güçlük……………………………………………………………………………………..
    16.Ölüm korkusu………………………………………………………………………………………………
    17.Korkuya kapılma………………………………………………………………………………………….
    18.Midede hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi……………………………………………………………..
    19.Baygınlık…………………………………………………………………………………………………. ..
    20.Yüzün kızarması…………………………………………………………………………………………..
    21.Terleme (sıcaklığa bağlı olmayan)………………………………………………………………………

Rakkamlar Toplamı,Toplam Beck-A skoru……………………………………(BAS) = …………

Netice: (BAS)=0-21 arası çok az anksiyete (kafaya takmayın), 22-35 arası orta anksiyete (paniğe kapılmaya luzum yok), 36 dan fazlası yüksek anksiyete, devam etmesi halinde doktora gözükünüz.

Kaynak (İngilizce): http://www.headache-adviser.com/supp..._inventory.pdf
    Çaresizseniz Çare sizsiniz. U34

slm..

SOrunumun budenli fazla olduğunu biliyorum cevabım 49 oldu..

Buyüzden sanırım uzun zamandır devam eden tedavilerede cevap veremiyorum.Çözüm belkide çok yakınlarımda..Kendimden artık bıktım.

Bu testi cevapladım;ancak sonucu görünce şuanda korkularım arttı,kendimi ben anlayamadıktan sonra...

Yorum

slm..

Keşke bu anketi cevaplamasaydım,çok kötü hissetmeye başladım ben kendimi.Çok korkuyorum çünki Panik ataklarım çok daha uzun aralıklarla geliyor ama çok fazla yıkıcı oluyor artık.Şekil değiştirdi sanırsam veya bana öyle geliyor.Birgün bukadar şiddetli ve uzun ataklar sırasında yığılıp kalacağım biryerlerde..

Ençok da ellerimin titremesi ve şu kalbim beni tedirgin ediyor.Kaslarım okadar gerildiki şuanda ve çok ilginç dizkapaklarımın sanki içi boşalmışcasına güçsüzleşmeye başlıyorum..

Kendimden korkuyorum artık,hiçbir tedaviye cevap vermiyorum,beynimde,bilinçaltımda yeniliyorum bu canavara..

Galiba bu durum bende kronikleşmeye başladı.Yokolmak çokda uzak değil benim için...

Yorum

slm..

Sanırım beni hiçkimse anlıyamaz.Oysa herşey çok da güzel gidiyorken neler oluyar bana böyle..Anksiyetem şiddetlenmeye başlıyor sanırsam,çok kötü olmaya başladım,içimde birisivar çıkartamıyorum beni boğuyor...

Çok korkuyorum artık,daha çok gencim,neler oluyor bana,ben kimim böyle..Durduramıyorum bu illeti.Yoruldum artık.Bıktım artık..Herşeyden nefret ediyorum,hiçbirşeyin artık bir önemi kalmadı benim için.Ellerimin titremesinden utanıyorum artık.Ailemin üzülmesini istemiyorum.Annemi,babamı çok seviyorum,onlar benim için çalışıyorlar bu saate kadar,çok yoruluyorlar hergün,ama onları üzmek istemiyorum artık,bıktım,çok korkuyorum kendimden.

İçimde birisivar boğazımı sıkıyor,göğsümü daraltıyor,yoruldum artık,

Yorum

acme sabret geçecek emin ol.benim test sonucum 53 çıktı 3 aydır 150 lik lustral kullanmama rağmen hala sorunlarım devam ediyor.umudumuzu kaybetmeyelim.
          aklım sukütu sever benim

Yorum

Beck-A skoru’unun 49 çıkması halinde yapacaklarımız

Sevgili Acme,

Beck-A skoru’unun 49 çıkması dolayısıyle, paniğe kapılmanıza bir nevi sebeb olduğum için çok üzgünüm. Bu nedenle skorun 36 üzerinde çıkması halinde kaynak1 deki yorumun tam çevirisini aşağıda, sizi rahata kavuşturabileceği umuduyla sunmaktayım:

“Toplam skorun 36’yı aşması müdehale edilmesi potansiyeline haizdir. Rakkamlandırdığınız semptonların hangi durumlarda veya zamanlarda olduğununa ve nasıl bir seyir sürdüğüne tekrar bakınız.
            Devamlı yüksek anksiyete, şahsi zayıflığınız veya başarısızlığınızın bir işareti değildir. Mamafi, uygun tedavinin gerektiğinin, aksi halde aşırı fiziki ve ruhsal tesirleri olabileceğinin işaretidir. Bu hislerinizin devamı halinde bir doktora danışmayı arzu edebilirsiniz.”

Netice: Mademki uzun zamandır devam eden tedavilere cevap veremediğiniz kanısındasınız. İyileşemeyeceği saplantısına kapılan siz ve bende de olduğu gibi her insanın bu durumdan bıkkınlık duyması ve hatta bu nedenle bir süre sonra doktorlardan ve ilaçlardan umutlarını kesmeleri dahi tabiidir.

Anksiyete skorunuzun 36’dan yukarı çıkması halinde bunun ancak uygun tedaviyle azami skor 63’e çıkmasının önlenebileceği ve sizdeki 49’dan aşağı düşürülebileceğini unutmamanız gerekmektedir. Bunu söylemekteki nedenim, uzun süredir almakta olduğunuz tedavinin belkide size uygun olmadığını belitmem nedeniyledir.

Şimdiyse elinizde anksiyete seviyenizi ölçebilecek, verdiği neticelerin doğruluğu hakkında oldukça güvenirlik kazanmış bir araç bulunmaktadır. Bir dahaki seferde sizi uzun zamandır tedaviye çalışan doktora gidişinizde, şimdiki veya bir zaman sonra yapacağınız ölçmeye ait sayfanın bir kopyasını printer veya kalemle bir kağıt üzerine geçirerek neticesinin yüksek çıkması halinde doktorunuza göstermenizi dilerim. Bu suretle belkide size uygun gelebileceğini tahmin ettiği yeni bir tedaviye karar vermesine yardımcı olursunuz.

Baktınız eski tedaviyi uygulamada devam ediyor. O zaman mesleğinde yeterli bilgi ve tecrübesi olacağına inandığınız ikinci bir doktora danışmanızın gerekeceği kanısındayım.

Anksiyete bozuklu çekenlerimizin için Tanrıdan şifa vermesini diliyorum, U34
            Çaresizseniz Çare sizsiniz. U34

Yorum

slm..

Sevgili umut34 sıkıntılarımın sizin yazdıklarınızla hiçbir ilgisi yoktu,ayrıca nezaketiniz için ve iyi dilek temennileriniz içinde yürekten teşekkürlerimi sunuyorum..

Zaten yazılarınızı mümkün olduğunca okuyup bilgi sahibi olmaya çalışıyorum değindiğiniz konularla ilgili..

Evet çok zor birkaç gün geçirdim yine.Şuanda sanki büyükbir savaştan çıkmış bir asker gibi hissediyorum ;fakat ben çok yıpranıyorum artık.Buşekilde panik atak olamaz sanmıyorum.Artık Dr.lar da yanılıyor sanırsam böyle panik atak nöbetleri yaşanmamalı,kimselerde pek duymadım budenli yıpratıcı ve yıkıcı ataklar..

Çok şükür birkaç gün öncesine göre dahada iyi sayılırım ama.Size ilginizden ve bizlere verdiğiniz eğitici yazılarınızdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.

Umarım hepimizin ihtiyacı olan sağlık ve mutluluk dolu günler hep sizinle ve bizlerle olur;sevdikleriniz ve dostlarınız hep yanınızda olsun..

Yorum

test sonucum 21 çıktı fakat

4.Gevşeyememe (Relex olamama)……………………………………………………………………….
                5.Çök kötü şeyler olacak korkusu………………………………………………………………………….
                7.Kalp çarpıntısı……………………………………………………………………………………………...
                9.Dehşete kapılma……………………………………………………………………………………………
                10.Sinirlilik………………………………………………………………………………………………… ….
                11.Boğuluyormuş gibi olma duygusu………………………………………………………………………
                15.Nefes almada güçlük……………………………………………………………………………………..
                17.Korkuya kapılma

bunları hergün yaşıyorum

Yorum

28 )))))
                  Dedim: Çok yalnızım. - Dedin: ... فَإِنِّي قَرِيبٌ Ben ki sana çok yakınım

ʞoʎ ʞılsɹǝʇ ıq wıʎıʎı uǝq

''Korkun seni mahkum eder, umudun seni özgür bırakır...''

Yorum

ben bu maddelerin çoğunu yüksek derece de yaşıyorken zamanla düşük yaşamaya başladım. demek ki iyileşmeye gidiyorum, büyük bir yol kaydetmişim he
                    orta dereceli anksiyete çıktı bana.

herkese tek bir tavsiyem var MÜCADELE. savaşmanın en büyük kuralı.
                    hayat, problemlerden ibaret değildir, bakabilene problem odaklı çözümlerden oluşan bir zihin haritasıdır aslında. (inevitable)
                    :RpS_cool:

Yorum

35 çıktı tam sınıırdayım,, yeni bişey bulmasam bari

~Aşk için kurduğum "düşlerin" yerini Kocaman "yanılgılar" almış !

Yorum

İşleniyor...
                      X