Biliyorsunuz 9 yıl içinde 5ci kez nüks etmiş yaklaşık 9 aydır anksiyete bozukluğu ve yanı sıra hafif dereceli depresyonu yaşamakta, bundan kurtulmak için her çareye baş vuran bir kişiyim. Dört küsür aydır umutla kullanmakta olduğum bir antidepressanın anksiyetemi azaltması yerine arttırmakta olduğu şüphesine düştüm. Tarifnamesindeki yan tesirleri içinde bu şüphemi kanıtlayan yan tesirleri olduğunu gördüm.
Neticede 3 gün önce antidepressanın dozununu yavaş yavaş azaltmaya başladım, bir süre sonrada tamamen bırakacağım. Her nekadar anksiyetemin derecesini hissetme yeteneğim varsada, bunun nasıl ölçülebileceğini merak ettim. Nette epey uğraştım genellikle karşılaştığım para karşılığı satılmakta olan “Beck Anxiety Inventory “ testi oldu.
Epey zaman harcadıktan sonra şansım yaver gitti, bedava olanını bulup bilgisayarıma indirdim. İngilizceden çevirisini, belki benim gibi merak edenleriniz olur diye Beck Anksiyete Ölçeği adıyle sizlerle aşağıda paylaşmayı düşündüm.
Hepinize iyi günler dilerim, U34
Beck Anksiyete Ölçeği
Aşağıdaki liste anksiyetenin en fazla görülen semptonlarını içermektedir. Lütfen listedekilerin hepsini dikkatle okuyun. Bu gün dahil bir ay içinde bu semptonlardan ne derece rahatsız edildiğinizi, semptonların herbiri için tekabül eden rakkamı ayrı ayrı belirtip karşılarna yazınız. Sonra bu rakkamları toplayıp (BAS)= karşısına yazınız. Ortaya çıkan (BAS) değerini Netice bölümüyle karşılaştırınız.
Hiç= 0, Hafif düzeyde beni hiç etkilemedi= 1, Orta düzeyde hoş değildi ama katlanabildim= 2,
Ciddi düzeyde dayanmakta çok zorluk çektim= 3
Semptom.................................................. ......................................Rakkam
1.Bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma…………………….....
2.Sıcak / ateş basmaları……………………………………………………………………………………
3.Bacaklarda halsizlik, titreme…………………………………………………………………………….
4.Gevşeyememe (Relex olamama)……………………………………………………………………….
5.Çök kötü şeyler olacak korkusu………………………………………………………………………….
6.Baş dönmesi veya sersemlik…………………………………………………………………………….
7.Kalp çarpıntısı……………………………………………………………………………………………...
8.Dengeyi kaybetme duygusu………………………………………………………………………………
9.Dehşete kapılma……………………………………………………………………………………………
10.Sinirlilik………………………………………………………………………………………………… ….
11.Boğuluyormuş gibi olma duygusu………………………………………………………………………
12.Ellerde titreme…………………………………………………………………………………………….
13.Titreklik (elim ayağım titriyor misali)……………………………………………………………………
14.Kontrolu kaybetme korkusu………………………………………………………………………………
15.Nefes almada güçlük……………………………………………………………………………………..
16.Ölüm korkusu………………………………………………………………………………………………
17.Korkuya kapılma………………………………………………………………………………………….
18.Midede hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi……………………………………………………………..
19.Baygınlık…………………………………………………………………………………………………. ..
20.Yüzün kızarması…………………………………………………………………………………………..
21.Terleme (sıcaklığa bağlı olmayan)………………………………………………………………………
Rakkamlar Toplamı,Toplam Beck-A skoru……………………………………(BAS) = …………
Netice: (BAS)=0-21 arası çok az anksiyete (kafaya takmayın), 22-35 arası orta anksiyete (paniğe kapılmaya luzum yok), 36 dan fazlası yüksek anksiyete, devam etmesi halinde doktora gözükünüz.
Kaynak (İngilizce): http://www.headache-adviser.com/supp..._inventory.pdf
Neticede 3 gün önce antidepressanın dozununu yavaş yavaş azaltmaya başladım, bir süre sonrada tamamen bırakacağım. Her nekadar anksiyetemin derecesini hissetme yeteneğim varsada, bunun nasıl ölçülebileceğini merak ettim. Nette epey uğraştım genellikle karşılaştığım para karşılığı satılmakta olan “Beck Anxiety Inventory “ testi oldu.
Epey zaman harcadıktan sonra şansım yaver gitti, bedava olanını bulup bilgisayarıma indirdim. İngilizceden çevirisini, belki benim gibi merak edenleriniz olur diye Beck Anksiyete Ölçeği adıyle sizlerle aşağıda paylaşmayı düşündüm.
Hepinize iyi günler dilerim, U34
Beck Anksiyete Ölçeği
Aşağıdaki liste anksiyetenin en fazla görülen semptonlarını içermektedir. Lütfen listedekilerin hepsini dikkatle okuyun. Bu gün dahil bir ay içinde bu semptonlardan ne derece rahatsız edildiğinizi, semptonların herbiri için tekabül eden rakkamı ayrı ayrı belirtip karşılarna yazınız. Sonra bu rakkamları toplayıp (BAS)= karşısına yazınız. Ortaya çıkan (BAS) değerini Netice bölümüyle karşılaştırınız.
Hiç= 0, Hafif düzeyde beni hiç etkilemedi= 1, Orta düzeyde hoş değildi ama katlanabildim= 2,
Ciddi düzeyde dayanmakta çok zorluk çektim= 3
Semptom.................................................. ......................................Rakkam
1.Bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma…………………….....
2.Sıcak / ateş basmaları……………………………………………………………………………………
3.Bacaklarda halsizlik, titreme…………………………………………………………………………….
4.Gevşeyememe (Relex olamama)……………………………………………………………………….
5.Çök kötü şeyler olacak korkusu………………………………………………………………………….
6.Baş dönmesi veya sersemlik…………………………………………………………………………….
7.Kalp çarpıntısı……………………………………………………………………………………………...
8.Dengeyi kaybetme duygusu………………………………………………………………………………
9.Dehşete kapılma……………………………………………………………………………………………
10.Sinirlilik………………………………………………………………………………………………… ….
11.Boğuluyormuş gibi olma duygusu………………………………………………………………………
12.Ellerde titreme…………………………………………………………………………………………….
13.Titreklik (elim ayağım titriyor misali)……………………………………………………………………
14.Kontrolu kaybetme korkusu………………………………………………………………………………
15.Nefes almada güçlük……………………………………………………………………………………..
16.Ölüm korkusu………………………………………………………………………………………………
17.Korkuya kapılma………………………………………………………………………………………….
18.Midede hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi……………………………………………………………..
19.Baygınlık…………………………………………………………………………………………………. ..
20.Yüzün kızarması…………………………………………………………………………………………..
21.Terleme (sıcaklığa bağlı olmayan)………………………………………………………………………
Rakkamlar Toplamı,Toplam Beck-A skoru……………………………………(BAS) = …………
Netice: (BAS)=0-21 arası çok az anksiyete (kafaya takmayın), 22-35 arası orta anksiyete (paniğe kapılmaya luzum yok), 36 dan fazlası yüksek anksiyete, devam etmesi halinde doktora gözükünüz.
Kaynak (İngilizce): http://www.headache-adviser.com/supp..._inventory.pdf

)))))

Yorum