Duyuru

Collapse
No announcement yet.

bir cinayet..

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• bir cinayet..

Gaziantep'te, akciğer kanseri olan 80 yaşındaki dedesi ameliyatta kaybedilen 17 yaşındaki çocuk, o ameliyata giren doktorlardan birini (Ersin Arslan) bıçaklayarak öldürdü bugün.

Sizce bu durumun izahı nedir? İnsan ölümlü bir varlık ama bunu unutur oldular. tıp ve dolayısıyla doktorlar elbetteki bir noktada çaresiz kalacaklar ve o doktorlar dahil herkes ya kaza ya bir hastalık nedeniyle ölecek. Bu eskiden biliniyordu da şimdi mi unutuldu?

Pek çok cinayet işleniyor tabi ama bu bana farklı geliyor. Çünkü bir süredir doktora şiddet haberlerini sıkça görüyorduk. Küfür, darp, yaralamalar ve nihayet öldürme. Ne yazık ki şimdilik bu olaylar son bulacak gibi görünmüyor.

anlaşılan güncel bir durumun analizini insanlarla beraber yapma isteğindesiniz. kim bilir belki "17 yaşındaki çocuk dedem gofret ve ben deki gibi bir hayat sürüyordu. zavallı hayatında dedesi onun için hayatın tek anlamıydı. heyecansız ama huzurlu hayatında tek sevdiği kişi dedesiydi. ve bir gün dedesi amansız bir kansere yakalandı. umutsuz hayatında dedesinin iyileşmesi tek umuduydu. uzun ve boğucu dakikalar boyunca dedesini bekledi. ve sonrasında doktor dedesinin öldüğünü çocuğa pek de umursamaz bir tavırla söyledi. oysa ki hayatın anlamı dedesi doktorun bu umursamaz tavırlarından çok uzaktaydı. onu dedesi ile yaşadığı hayatın çok uzağında buldu ve onu öldürdü. hem de kendi hayatına bir son verdi." ahh zavallı hayatın kurbanıydı belki de onlar.
    Öldür beni
    Öldür seni yaratan
    çocuğu.
    Öldür baştan çıkarıcı
    şehvet senatörünü
    bu topraklara getiren seni.

Yorum

işte bana pek öyle gelmiyor. yani elbette her olayı öncesinde hazırlayan faktörler vardır. kız arkadaşına benzeyen kızları hedef seçip öldüren seri katil için de duygu yüklü konuşmalar yapabiliriz. ama bu onun suçunu hafifletmez.

bir de ben daha çok toplumsal açıdan yorumlayalım istiyorum bireyselden ziyade. çünkü dediğim gibi bu bir süredir devam eden hekime şiddet silsilesinin "şimdilik" son halkası. neredeyse her gün bir başka yerde bu tür olaylar oluyor, eskiden olmadığı kadar. yani ölen kişinin 80 yaşında ve akciğer kanseri olması da kilit nokta değil aslında. kaza olsun hastalık olsun,her gün başka başka insanlar hastanelerde annesini, evladını en sevdiği kişileri kaybediyor. "çok üzülmek" doktora saldırmak için bir sebep midir? umursamaz tavır olabileceğini sanmıyorum. sağlık sektöründeyim ve bir doktor için en zor şeylerden biridir ölüm haberini yakınına vermek. hiç kimse "ha senin hasta mı o öldü yav alın götürün" demez. her gün bu olay başına geldiği için evet bu haberi verirken "karşısındaki kadar" acı hissetmez, çoğu zaman ağlamaz; o en yakınları hariç kimse o kadar acı çekemez zaten, ama herkes üzülür, doktorlar bile.

şiddet aslında sadece hekimlerin sorunu değil tabi, genel olarak bir şiddet sorunumuz var. kadına şiddet, çocuğa şiddet, huzurevinde şiddet, trafikte şiddet vs. vs. her şeyden önce genel bir yaklaşımla bu şiddet kültürünün değiştirilmesi lazım. hekime şiddet açısından ise, eskiye oranla ciddi bir artış var.

Yorum

olaya toplumsal olarak bakmak bireysel olarak bakmaktan daha iyi sonuçlar getirmez. ki suçunun hafif olduğu gibi bir durum da yok aslında bunun herhangi bir açıklaması da yok ama önceden hazırlanmış sebepleri var muhakkak. doktorlar elbette umursamaz bir tavır içerisinde olamaz ama diğer bir ölen hastası ile o ölen hastası için de farklı bir tepki gösteremez üzülür elbette ama onun acısı doktorun üzüntüsü ile kıyaslanamaz biçimdedir tabii öldürme nedeninin bu olduğunu da bilemeyiz elbette. bu konu burda tartışılır konuşulur hiçbir çözüm de olmaz ben inanmıyorum. sadece bir kaç değişik bakış açısı öğrenirsiniz. insanın elementleri değişmedikçe şiddet kültürü de değişmez. e ben değiştiririm bunun bir çözümü var diyen olursa başımız üstüne efenim.
        Öldür beni
        Öldür seni yaratan
        çocuğu.
        Öldür baştan çıkarıcı
        şehvet senatörünü
        bu topraklara getiren seni.

Yorum

bakış açılarını öğrenmenin yanında biraz da bu konuya dikkat çekmek istiyorum. eğer bir çözüm olabilecekse bu toplumsal açıdan değerlendirilmeden pek mümkün değil. şiddet zaten bir içgüdü, her insanda var elbette. ama insan sadece içgüdüleriyle yaşayan bir varlık değil, eğitimle, toplumsal kurallarla pek çok eğilimini daha yaşanılabilir bir toplum olma yönünde değiştirebiliyorsa bunu da değiştirilebilir. bu içgüdü tamamen yok olmaz ama en aza indirgemek için uğraşmak gerek.

Yorum

Herkes hayatında netlik istiyor.
            Her olayda bir suclu arama eğilimindeyiz.Sadece hasta doktor ilişkisinde değil bu toplumun her kesiminde var.
            Cocuğun sorunlu davranışlarından baba anneyi sorumlu tutar sen eğitemedin diye, okulda cocuk düşsün öğretmen suclanır vs vs.
            Ölüm, aldatma,terkedilme gibi travmaya yol acabilecek olaylarda ise durum cok daha kacınılmaz.
            Bu durumları-a sebep olan en büyük etken ise yetiştirilme tarzı,eğitimin öğretim ağırlıklı olması,psikoloji,ahlak,insan ilişkilerinin önemsizleştirilmesi.
            Cinayetin olduğu yeride katıp tartışmak isterdim ama konuyu siyasete taşımış oluruz.
            Sussak ölüm, konuşsak intihar...

Yorum

kadere inancı kalmadı bir çok insanın ... birde tahammülsüzlük hat safada ... velevki doktor dedeyi öldürdü senin doktoru öldürmenle aynı şey değil mi ? bir asabiyet almış başını gidiyor toplumu kurumsallaştıran dini ve ahlaki olguların tek tek içini boş hale getiriyoruz sonucu bu elhamdülillah müslümansın ama gözünü kırpmadan adam öldürebiliyorsun...!

KuzuZade
              Derdest etti gönlümü serabınla gelen nazarın, n'ola ki aslına rücu etse suret-i nigarın..BeyZade
              BEYNİNİZİ değiştirin , HAYATINIZ değişsin... ( Dr. Daniel G. Amen )
              Psikiyatrik rahatsızlığı olan bu kitabı okusun etkili çözüm bulacaksınız. !

Yorum

Orjinal yazı sahibi: yasi View Post
                Herkes hayatında netlik istiyor.
                Her olayda bir suclu arama eğilimindeyiz.Sadece hasta doktor ilişkisinde değil bu toplumun her kesiminde var.
                Cocuğun sorunlu davranışlarından baba anneyi sorumlu tutar sen eğitemedin diye, okulda cocuk düşsün öğretmen suclanır vs vs.
                Ölüm, aldatma,terkedilme gibi travmaya yol acabilecek olaylarda ise durum cok daha kacınılmaz.
                Bu durumları-a sebep olan en büyük etken ise yetiştirilme tarzı,eğitimin öğretim ağırlıklı olması,psikoloji,ahlak,insan ilişkilerinin önemsizleştirilmesi.
                Cinayetin olduğu yeride katıp tartışmak isterdim ama konuyu siyasete taşımış oluruz.
                cehalet bütün nefretini eğitime yöneltmiş durumda. her ölümün sorumlusu doktor, okumayan her çocuğun sorumlusu öğretmen, pusu kuran saldıran teröristken suçlu asker vs. ben çevremde bu meslekler olduğu için bunları görüyorum, muhetemeln başka alanlarda da bu şekilde. velilerin öğretmeni dövmesi diye bir şey türedi inanabiliyor musunuz? eskiden, ki hala medyanın o kadar etkili olamadığı anadolunun ücra köylerinde öyledir, okumuş olana, eğitimliye saygı duyulurdu. kendisi imkansızlıklar nedeniyle cahil kalmış olsa da eğitimin değerini bilirdi, o imkansızlıkların gerçek sorumluları yerine bu insanları hedef seçmezdi kendine. ama bir şekilde bu algı yaratıldı.

Orjinal yazı sahibi: BeyZade View Post
                kadere inancı kalmadı bir çok insanın ... birde tahammülsüzlük hat safada ... velevki doktor dedeyi öldürdü senin doktoru öldürmenle aynı şey değil mi ? bir asabiyet almış başını gidiyor toplumu kurumsallaştıran dini ve ahlaki olguların tek tek içini boş hale getiriyoruz sonucu bu elhamdülillah müslümansın ama gözünü kırpmadan adam öldürebiliyorsun...!
                evet aşırı derecede tahammülsüzlük var. insanlar patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyorlar, nefretle dolular. buna neden olan şeyler vardır elbette, belki en başta da her şeyin para olduğu bu düzende fakir olmak. bir yanda 5 yıldızlı tatiller, lüx arabalar, villalar; diğer yanda işsizlikten yiyecek yemek, yakacak odun bulamayıp intihar eden anne. belki de en doğal şeydir öfkeli olmak. ama insanlar haklarını aramak yerine, bu düzenin asıl sorumlularına bakmak yerine kendilerinden biraz daha iyi durumda olan eğitimli insanlara saldırmayı seçiyorlar, aslında bu onlara seçtiriliyor.

Yorum

İnanabiliyorum.Burda bile o yönde paylaşımlar oluyor.
                  ..Bakanları çıkıpta benim velimi öğrencimi kimse üzemez derse ne olabilir.Eğitim öğretim toplumun bel kemiğidir onuda kırdılar.
                  Sussak ölüm, konuşsak intihar...

Yorum

dogrusu doktora üzüldüm eşi hamıleymıs şimdi o çocuk babasız buyucek o gençde yıllarca hapiste kalcak nerden baksanız kötü ama sasırmıyorum bugun para için yada baska seyler için insanlar herşeyı yapıyo bu dünyada insan kalabilmek zor

Yorum

bu memlekette doktora öfke duymamış hiç kimse var mıdır? doktorlar çok mu masum?
                      ilaç şirketlerinden promosyon adı altında rüşvet aldıkları için her gelen hastaya bol miktarda ilaç yüklerler. çünkü ne kadar çok ilaç yazarlarsa o kadar çok rüşvet alacaklardır.
                      bıçak parası dedikleri ayrı bir rüşvet daha var herkesin malumu.
                      özel hastaneler ise sırf para almak için ameliyat gerekemeyen hastaları ameliyat ederler.
                      devlet hastanelerinde doktorlar general, hasta ve hasta yakınları er gibidir.
                      beni Türk doktorlarına asla emanet etmeyiniz.

Yorum

polis memur öğretmen ve son olarakda doktorlara hiç güvenmem sevmem....bir çok doktora bakarsınız muayene olmaya gittiğiniz zaman çok sahtekar bir tavır takılırlar onların sakin anlayışlı görünüü aslında çok sahtekarcadır sanki bu memleketin doktoru değillermiş gibi yada kendilerini bu toplumdan ayrı göstermek ihtiyacı içinde oldukları çok çabuk anlarsınız...
                        Last edited by dıskokralı; 19-04-2012, 03:09 PM.

Yorum

İşleniyor...
                        X